Zpiderland

Sunday, January 30, 2005

'Το Αλφαβητάρι του Διαβόλου'

Ο Αμπρόουζ Μπηρς [Ambrose Gwynnett Bierce, 1842-1913;] απεχθνόταν το ρεαλισμό. Στο Αλφαβητάρι του Διαβόλου τον όρισε ως «την τέχνη να αναπαριστάς τη φύση, όπως την βλέπουν οι βάτραχοι...ή ένα διήγημα γραμμένο από κάμπια».

Αυτές είναι οι πρώτες γραμμές της ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ του βιβλίου ‘Το Αλφαβητάρι του Διαβόλου’ του Αμπρόουζ Μπηρς, το οποίο και έπεσε προσφάτως στα χέρια μου. Ο Αμπρόουζ Μπηρς φημιζόταν για την πικρόχολη γραφή του. Δουλεύοντας σε διάφορες εφημερίδες ξεκίνησε να γράφει άρθρα τα οποία αποτελούνταν από λήμματα δικής του επινόησης. Λήμματα που δίνανε μια νέα διάσταση στην ερμηνεία λέξεων μέσα από το εξωφρενικά καυστικό πρίσμα του Μπηρς. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το βιβλίο που κυκλοφόρησε το 1906 είχε ως τίτλο το ‘Αλφαβητάρι Ενός Κυνικού’ [The Cynic’s Word Book] και περιλάμβανε το σύνολο των λημμάτων, από το «Α» ως το «L». Ολόκληρο το αλφαβητάρι με το σύνολο των λημμάτων από το «A» ως το «Z» κυκλοφόρησε το 1911 για να επανακυκλοφορήσει το 2004 με τον τίτλο ‘Αφαβητάρι του Διαβόλου’ και να γίνει best seller. Σίγουρα αξίζει να ρίξει κανείς μια ματιά σε αυτό το βιβλίο. Η συγγραφική ιδιοφυία του Μπηρς είναι ολοφάνερη, ενώ η πένα του στάζει πραγματικά φαρμάκι. Παρακάτω παρατίθενται ορισμένα από τα λήμματα που βρίσκονται στο ‘Αλφαβητάρι του Διαβόλου’ [The Devil’s Dictionary].

Α

Άγιος: Ένας νεκρός αμαρτωλός σε αναθεωρημένη έκδοση

Αρχιεπίσκοπος: Αξιωματικός της Εκκλησίας κατά ένα βαθμό αγιότερος από τον Επίσκοπο

Αφοσίωση: Η πνευματική στάση του ανθρώπου απέναντι στο Θεό και του σκύλου απέναντι στον άνθρωπο.

Β

Βαρόμετρο: Πανέξυπνο όργανο που δείχνει τι καιρό ήδη έχουμε

Βουλή: Ομάδα ανθρώπων που συγκεντρώνονται για να καταργήσουν νόμους

Γ

Γραφές: Τα ιερά βιβλία της αγίας ημών Πίστεως, που είναι εντελώς διαφορετικά από τα ψεύτικα και βέβηλα κείμενα στα οποία βασίζονται όλες οι άλλες θρησκίες.

Δ

Δημοψήφισμα: Λαϊκές εκλογές, για να διαπιστωθεί τι θέλει η κυβέρνηση.

12 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]



<< Home