Zpiderland

Monday, September 29, 2008

Manhunter VS Red Dragon / Big Hush

Τον τελευταίο καιρό ο Ν. Κομνηνός έχει θυμηθεί στον Off Radio το υπέροχο ατμοσφαιρικό κομμάτι Big Hush [Shriekback], το οποίο και βρίσκεται στο soundtrack του Manhunter, ταινία που γυρίστικε το 1986 από τον μετρ Michael Mann. Η ταινία είναι βασισμένη σε νουβέλα του Thomas Harris και είναι σαφώς ανώτερη του Red Dragon που ακολούθησε 16 χρόνια μετά βασισμένο στην ίδια νουβέλα - άποψη που δε φαίνεται να συμμερίζονται οι επισκέπτες του imdb.
Παρά το πιασάρικο casting με A. Hopkins, E. Norton, R. Fiennes και E. Watson το Red Dragon δεν καταφέρνει σε καμία περίπτωση να πετύχει την ατμόσφαιρα του Manhunter ενώ το ρόλο τους παίζουν σαφώς και οι διαφορές που παρατηρούνται στο σενάριο. Στο Red Dragon ο Fiennes δαγκώνει και φτύνει τη γλώσσα του P.S. Hoffman ενώ στο Manhunter τέτοιου είδους κραυγαλέες σκηνές τρόμου κρίνονται περιττές. Αντιθέτως έχει πολύ ενδιαφέρον ο τρόπος με τον οποίο εξελίσσεται ο χαρακτήρας του δολοφόνου στο Manhunter, ο οποίος ερωτεύεται και συνευρίσκεται σεξουαλικά με την τυφλή γυναίκα που γνωρίζει, θέτοντας έτσι τον εαυτό του σε μια διαδικασία υπαρξιακής αναζήτησης.
Η συγκεκριμένη σκηνή είναι εξολοκλήρου "ντυμένη" με το Big Hush και αποτελεί από μόνη της ένα δείγμα της ανωτερότητας του Manhunter. Η επιλογή του Tom Noonan για το ρόλο του δολοφόνου δεν είναι η καλύτερη δυνατή, τα καδραρίσματα όμως, η μουσική επιμέλεια και οι σιωπές δημιουργούν μια μαγευτική ατμόσφαιρα.
Το Big Hush θα μπορούσε άνετα να συμπεριληφθεί στη λίστα με τα ωραιότερα "στοιχειωμένα" τραγούδια πλάι στο In a manner of speaking και 2-3 ακόμα. Δυστυχώς η εν λόγω σκηνή δεν είναι ανεβασμένη στο you tube οπότε μπορείτε μόνο να ακούσετε το τραγούδι [Big Hush].

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]



<< Home