Zpiderland

Friday, April 24, 2009

Synecdoche, NY


Βλέπω από τώρα την πχιασάρικη ατάκα γραμμένη στο οπισθόφυυλο του dvd: 'Οταν ο Lynch συνάντησε τον Fellini'.. Στη Συνεκδοχή ο Κάουφμαν για πρώτη φορά πέρα από το σενάριο υπογράφει και τη σκηνοθεσία. Δεν ξέρω πόσο μπορεί να κουράστηκε ή να δυσκολεύτηκε λόγω διπλού καθήκοντος δίνει όμως την αίσθηση ότι πέτυχε κάτι ολοκληρωτικά δικό του, όπως ακριβώς το φανταζόταν, όπως ακριβώς τον βασάνιζε όταν το σκεφτόταν.
Η Συνεκδοχή της ΝΥ είναι μια από τις σπάνιες στιγμές στο κινηματογραφικό χωρόχρονο, από αυτές που θα χρησιμοποιούνται ως σημείο αναφοράς από εδώ και στο εξής. Οι προβληματισμοί μου, οι ενοχές σου, οι αναμνήσεις του, όλα.
Η ταινία είναι τόσο δύσκολη όσο και ο τίτλος της και αν έχεις δει μερικές από τις προηγούμενες ταινίες που έχει υπογράψει ο Κάουφμαν σίγουρα θα γνωρίζεις ήδη αν πρέπει να τη δεις ή όχι. Μην περιμένεις να διαβάσεις κριτικές.
Χθες στην πρώτη προβολή στη Θεσσαλονίκη είδαμε την ταινία 8 άτομα {και δε μιλάω καν για 8 εισιτήρια}. Στη 2η προβολή το βράδυ στην αίθουσα υπήρχαν άλλα 22 άτομα. Αν ονομάζαμε τις χθεσινές προβολές "φεστιβαλικές" οι σινεφιλ θα κρεμόντουσαν σαν τσαμπιά από τον εξώστη του Ολύμπιον. Αντι αυτού η ταινία προβάλλεται στο Ζάννας για λίγους και εκλεκτούς (;).

Πρόταση: Αμα πιστεύεις ότι είσαι από αυτούς που πρέπει οπωσδήποτε να δουν την ταινία, ίσως να έπαιρνες 2 εισιτήρια ώστε να το ξαναδεις στα καπάκια; Οχι ότι δε θα καταλάβεις τίποτε στην 1η, αλλά στη δεύτερη προβολή χωρίς το άγχος να κατανοήσεις πλέον το κάθε τι, μπορείς να εκτιμήσεις σε βάθος το αριστούργημα του Καουφμαν.

7 Comments:

  • Ρε, τι να μας πει ο κι αυτός ο Κάουφμαν; Όταν υπάρχει ένας μέγιστος Μπαγιάτης...

    By Blogger Tertuliano Máximo Afonso, At April 24, 2009 4:11 AM  

  • Ασε αληταρά ο τύπος είναι ΘεΟς. Η ταινία είναι ένα ολόκληρο σύμπαν σε λέω..

    By Blogger Zpi, At April 24, 2009 2:37 PM  

  • Έγραψες και κείμενο κύργιε αληταρά όσο έλειπα; Δεν προλαβαίνω να το διαβάσω. Από κοντά τώρα...

    Άσχετα με αυτό εγώ έχω επιφυλάξεις σχετικά με αυτό που λες. Ξέρεις καλά, δεν είμαι από αυτούς που τσιμπάνε με τους σεναριακούς νεφελώδεις φανταζί ταχαμουδήθεν πνευματώδεις σεναριακούς ακροβατιζμούς του φιλαράκου σου του Κάουφ-μαν.
    Για αυτό σε λέω, ψηφίζω Ζπάημντερ-μαν δαγκωτό!

    By Blogger Tertuliano Máximo Afonso, At April 25, 2009 5:50 AM  

  • Συμφωνώ με τον προλαλήσαντα. Δεν μου άρεσε η ταινία.

    By Anonymous inverted_a, At April 25, 2009 7:10 PM  

  • Συμφωνείς με τον προλαλήσαντα άρα ψηφίζεις και εσύ Ζμπάηντερ-μαν δαγκωτό! Ωωω με κολακεύεται αγαπητέ ;)

    Σοβαρά τώρα ο Κάουφμαν είναι πολύ ιδιαίτερη περίπτωση και όλους αυτούς τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποιείτε τους κατανοώ πλήρως και τους έχω χρησιμοποιήσει και εγώ ο ίδιος παλιότερα.
    Το Adaptation το εκτίμησα μετά τη 2-3η φορά που το είδα και στη Συνεκδοχή βγήκα λίγο αβέβαιος από την αίθουσα και αποφάσισα να ξαναμπώ. Στη 2η προβολή βγήκα κατενθουσιασμένος.
    Είναι πάντως τετοια η γραφή του (η σκηνοθεσία αναγκαστικά περνάει σε 2η μοίρα) που ούτως ή άλλως σου το κάνει εύκολο να τον μισήσεις ή ταν τον λατρέψεις και φαίνεται πως έχουμε καταλήξει όλοι μας σε μια "ομάδα".
    Ειλικρινά πάντως πιστεύω ότι το συγκεκριμένο σενάριο θα αποτελεί σημείο αναφοράς στο χώρο. Αρέσει δεν αρέσει περιέχει καινοτομίες και κατάργηση κανόνων που θα συζητιούνται για πολύ καιρο..

    Ζμπάηντερμαν-Καουφμαν 2-0
    eat my dust charlie :)

    By Blogger Zpi, At April 25, 2009 9:55 PM  

  • Και μένα μου άρεσε φίλε Zpi, αν και την είδα πριν κανα μήνα (στα torrentάδικα της γειτονιάς).

    Δεν την πολυκατάλαβα και αξίζει μια δεύτερη προβολή.

    By Anonymous Χάρης, At April 27, 2009 11:45 AM  

  • Πάω για τρίτη και (φαρμακερή), όχι για την κατανόηση αλλά για την απόλαυση...

    Την καλημέρα μου...

    By Blogger Chris Z., At May 08, 2009 11:41 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]



<< Home