Zpiderland

Tuesday, January 22, 2008

Pirate Politics

Οι Radiohead έδιναν τo In Rainbows σε οποιαδήποτε τιμή (0 euros και άνω), ο Soso στο label Phonographique πουλάει όλα τα cd 5$ και ποιος ξέρει πόσοι ακόμα ακολουθούν αυτή την τακτική διαδικτυακών πωλήσεων χαμηλού κόστους.
Από την άλλη οι δισκογραφικές διαμαρτύρονται, ο δισκοπώλης της γειτονιάς μου (μικρή δόση λαϊκισμού - να θυμηθώ να προσθέσω κι ένα κοσμάκης) κάνει το κατάστημα καφετέρια επειδή δε βγαίνει και ποιος ξέρει πόσοι ακόμα ακολουθούν τα χνάρια τους.

Ναι είναι γεγονός ότι η πειρατεία έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα και καταλαβαίνω όλους όσοι έχουν τους λόγους τους να διαμαρτύρονται. Από την άλλη όμως πόσες από τις μεγάλες δισκογραφικές προσπάθησαν να ακολουθήσουν τους ρυθμούς της εποχής; Αντιθέτως έριξαν όλο το βάρος στην καμπάνια κατά της πειρατείας. Προσπαθούν να δημιουργήσουν τύψεις σε όσους προτιμούν να κατεβάσουν τα τραγούδια αντί να προσπαθήσουν να κάνουν το προϊόν τους πιο ελκυστικό.

Στα cds μου δεν υπάρχει ούτε ένα αντιγραμμένο ελληνικό cd. Θέλω να στηρίξω labels σαν τη Poeta Negra, τη Run Devil Run, ή όποια άλλη ανεξάρτητη δισκογραφική διότι με έχουν πείσει για το όραμά τους. Δε με προσεγγίζουν ψυχρά ως εν δυνάμει πελάτη, δε νιώθω ότι με αντιμετωπίζουν ως μάζα.

Χάρηκα όταν είδα στο cd-δώρο που μου έστειλε η Puzzle Musik την επιγραφή 'No Copy Control - Respect the Musik'. Ούτε έλεγχος αντιγραφής, ούτε απαγορευτικά σηματάκια κατά της πειρατείας. Ξέρεις πως έχει η κατάσταση, αν επιμένεις κάψτο.

Κάθε - "μη εξιδικευμένο" - συνοικιακό δισκάδικο είναι καταδικασμένο πλέον να βαρέσει λουκέτο. Αργά ή γρήγορα. Δεν πρέπει να συμβεί όμως το ίδιο στα δισκάδικα που κάνουν τη διαφορά. Δεν έχω πρόβλημα να αγοράσω 2-3 ευρώ ακριβότερα μερικά cd's από ένα δισκάδικο που με σέβεται ως ακροατή, ούτε και θα ήθελα να πάνε άπατες οι εναλλακτικές -όπως έχουμε μάθει να χαρακτηρίζουμε- εταιρίες με τα εγχώρια συγκροτήματα που αξίζουν την προσοχή μας.


Αγαπήστε λοιπόν σε πρώτοι φάση εσείς οι ίδιοι τη μουσική που παράγετε, δείξτε εμπράκτως ενδιαφέρον για την ποιότητα της δουλειάς σας, αφουγκραστείτε τις απαιτήσεις των ακροατών και δεν αποκλείεται η πειρατεία να λειτουργήσει προς όφελος της τέχνης σας. Από την άλλη θα πρέπει και κάθε ακροατής με τη σειρά του να ζυγίσει αγορά και πειρατεία και να αποφασίσει σε ποιο σημείο θα πρέπει να σταματάει η ασυδοσία, ποιος ζημιώνεται από κάθε download, αν τον νοιάζει ή όχι και από πότε αρχίζει να ευτελίζεται η μουσική στοιβαγμένη σε ατελείωτα Giga σκληρού δίσκου.

Μπορείτε να εκλάβετε το παρόν κείμενο ως άποψη ενός αφελούς {έλα τώρα} ακροατή

9 Comments:

  • πως το λέτε εσείς οι θεσαλονικείς?αλλαξαμε γούστα?με γεια το νέο

    By Blogger aggelosk, At January 22, 2008 11:07 PM  

  • Eχει δικιο σε μεγαλο βα8μο zip,αλλα οταν βλεπεις καπου να σε περιμενουν δεκαδες χιλιαδες cd,
    μπροστα σου να σπαρταραν με ενα κλικ,αααχχχχ...
    Σιγουρα δεν παινευεσαι αν εισαι και ο πρωτος downloader αλλα ουτε και αν εχεις να αγορασης cd κανενα μηνα.
    Το αλλο σωστο μου το ειπε μια φιλη χτες (το ειχα ξεχασει και ζητουσα και τα ρεστα)αν δεν παρεις και εσυ κανενα cd απο αυτους που γουσταρεις πως 8α ερθουν στην πολη σου για live?
    ε? ε? εεεε ναι.

    και κλεινω με μια κακια,το ξυλουργειο θα γεμισει σιγουρα τα μπουφαν μονο να βαλεις.
    Αντε το καλοκαιρι...θα περνει καμια δεκαρια ατομα παραπανω.

    Στο principal δεν παιζει τιποτα ?
    τι εγεινε? Στην αποθηκη του ΜΥΛΟΥ?

    By Blogger Sotona Dos, At January 22, 2008 11:38 PM  

  • ty u mr .K :)

    Σίγουρα σπαρταρούν μπροστά σου χιλιάδες cd γιαυτό και μιλάω για προσωπικές επιλογές. Δεν είμαι κατά της πειρατείας απλώς πιστεύω ότι πρέπει ο καθένας να βρει κάποια ισορροπία στο όλο θέμα.

    Τώρα για τους συναυλιακούς χώρους και την προσέλευση του κοινού περνάμε σε άλλο κεφάλαιο. Next time...

    By Blogger Zpi, At January 23, 2008 11:55 AM  

  • Συμφωνώ 100% με το κείμενό σου. Είχα διαβάσει μια συνέντευξη των Apurimac πέρσι που έλεγαν πως η πειρατία έχει και ένα τεράστιο θετικό: ο κόσμος γνωρίζει τη μουσική τους οπότε έρχεται στα live τους. Άρα βγάζουν λεφτά από εκεί.

    By Blogger Nathalie, At January 25, 2008 11:51 AM  

  • εκλεισε το nodatta γμτ
    περαστικος ημουνα ξερεις...
    το γκαντεμιασες ρε zpi.

    By Blogger Sotona Dos, At January 26, 2008 4:10 PM  

  • Nathalie η πειρατεία είναι ένα θέμα με πολλές πτυχές και όποιος επιμένει να το αντιμετωπίζει μονοδιάστατα είτε είναι αφελής είτε βολεμένος...
    Σαφώς και υπάρχουν πλεονεκτήματα

    Stereotype έλα ρε κι άλλο λουκέτο; Περαστικός ξέρω ξέρω :)
    Ολες οι ελπίδες στην Koula ;)

    By Blogger Zpi, At January 26, 2008 6:00 PM  

  • καλα η Koula ειναι απαιχτη...

    By Blogger Sotona Dos, At January 29, 2008 2:26 AM  

  • Prin ligo epesa panw se auto

    http://www.alphabasic.com/Please_read.html

    By Blogger Nathalie, At February 01, 2008 12:38 AM  

  • Σωστό το label, ωραίο

    By Blogger Zpi, At February 01, 2008 1:25 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]



<< Home