Zpiderland

Monday, November 16, 2009

αγγελακικα..

"Η Θεσσαλονίκη της δεκαετίας του '80 δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τη Θεσσαλονίκη του 2009. Φτάνει να σταθείς στις όχθες της Τσιμισκή ένα Σαββατόβραδο και να χαζεύεις όλες αυτές τις ορδές των γλεντζέδων που στριμώχνονται σε αυτοκίνητα δανεισμένα από τράπεζες, σε ατέλειωτο traffic, με τα σκυλάδικα στο στερεοφωνικό κάργα, να χάσκουν νομίζοντας πως διασκεδάζουν. Ένα αργοκίνητο ποτάμι ηλιθιότητας. Οι ψηφοφόροι του Ψωμιάδη, οι πιστοί του Άνθιμου, σκυλάδικο και ορθοδοξία. Θεέ και κύριε. Τρομάζω καμιά φορά όταν σκέφτομαι τι μπορεί να κρύβουν αυτοί οι άνθρωποι πίσω από τον φερετζέ του εθνικισμού και της θρησκοληψίας. Έμαθα ότι ο Άνθιμος είναι εναντίον της φορολόγησης της εκκλησιαστικής επιχειρηματικότητας, γιατί τα κέρδη της, λέει, τα δίνουν υπέρ των φτωχών - εννοεί μερικά συσσίτια που μοιράζει η Εκκλησία; Όλοι ξέρουμε πως αν συνέβαινε κάτι τέτοιο πραγματικά, θα έτρωγε και θα έπινε στην υγειά του όλη η πόλη για αρκετά χρόνια, χωρίς να χρειάζεται καν να δουλεύει κανείς."

[Απόσπασμα από τη συνέντευξη που έδωσε ο Γ. Αγγελάκας στον m.hulot {LIFO}]

12 Comments:

  • καλυτερο ομως απο το να κραζεις και να περιμενεις, ειναι να προσπαθησεις και συ για μια ΄λλαγη ;)

    By Blogger captain MMXXX, At November 17, 2009 4:04 PM  

  • ΑΣφαλώς αγαπητέ ex. Νομίζω όμως οτι ο Αγγελάκςα έχει κερδίσει το δικαίωμα να κράζει...

    By Blogger Zpi, At November 17, 2009 7:05 PM  

  • ΑΣφαλώς αγαπητέ ex. Νομίζω όμως οτι ο Αγγελάκςα έχει κερδίσει το δικαίωμα να κράζει...

    By Blogger Zpi, At November 17, 2009 7:05 PM  

  • καταπληκτκο κειμενο απο τον αγγελακα φιλε zpi...τωρα για το αν εχει κερδισει το δικαιωμα να κραζει θα μου επιτρεψετε να διαφοροποιηθω και να πω οτι ο καθενας εχει το δικαιωμα να κραζει..αρκει να μην μενει μονο εκει...ο Αγγελακας θεωρω οτι δεν μενει μονο εκει αλλά οπως λεει και ο ιδιος: "...να παίρνω φόρα και να κουτουλάω πάνω στα ντουβάρια της νεοελληνικής ανοησίας. Ακόμα κι αν δεν ανοίξω καμιά τρύπα, είναι ένας αξιοπρεπής τρόπος να τρώω τα μούτρα μου."

    By Anonymous trif, At November 19, 2009 3:57 PM  

  • Αγαπητε ex symbol trif, ουδέποτε θα τολμούσα να δΓιαφωνήσω με την άποψη σας. Συμπληρώσατε με ιδανικό τρόπο όσα τεμπέλιασα να γράψω. ΣυγχαρητήρΓια προσλαμβάνεστε!

    By Blogger Zpi, At November 19, 2009 11:39 PM  

  • Zpi μου, ξέρεις πόσο σ' αγαπάω, αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση θα συμφωνήσω με τον captain ex. Πέρα από την προσωπική του -στενά- ζωή και μουσική πορεία, που σαφώς έχει γράψει ιστορία, δεν φαίνεται να έχει ενδιαφερθεί να παλέψει κάτι συλλογικότερα. Θέλω να πω, με ποιον τρόπο θεωρείς ότι "έχει κερδίσει το δικαίωμα να κράζει", όπως λες, για θέματα που αφορούν κοινωνικά ζητήματα, όταν ο ίδιος δεν προσπάθησε καθόλου να τ' αλλάξει; Το μόνο που δέχομαι και σέβομαι απόλυτα είναι η καλλιτεχνική του δραστηριότητα, που και πάλι, την διακρίνει μια εγωκεντρική καθαρά τάση με ερμηνεία που παίζει ανάμεσα στην κλειστοφοβία και την ειρωνεία, πράγμα που βέβαια, πουλούσε πολύ. Σαφώς και οι Τρύπες αποτελούν τομή στο Ελληνικό μουσικό στερέωμα, αλλά από κει και πέρα, η συνέντευξη δεν μ' έπεισε. Ακόμη κι αυτό που λέει ο φίλος trif, αποτελεί μία καταπληκτική ατάκα, αλλά δε νομίζω ότι εκφράζει τον Αγγελάκα στην πραγματικότητα. Και διευκρινίζω: εννοώ, ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΟΥΣΙΚΑ. Στην υπόλοιπη ζωή του. Εκεί, μάλλον τον εκφράζει περισσότερο ο στίχος του "Θα πάω να χτίσω μια φωλιά στον ουρανό". Μόνο που "ο αξιοπεπής τρόπος να σπας τα μούτρα σου" είναι να παραμένεις στη γη και ν' αγωνίζεσαι μ' αυτούς και ΓΙΑ αυτούς που τώρα ειρωνεύεσαι και κατακρίνεις για τη ζωούλα τους και τις επιλογές τους.

    Ουφ! Με πρίζωσες πάλι;-)

    ΥΓ: Ξέρω ότι τώρα θα με βρίζει το πανελλήνιο. Εκφράζω καθαρά προσωπική γνώμη...ή αίσθηση, ας πω καλύτερα.

    By Blogger Leigh-Cheri, At November 21, 2009 1:13 AM  

  • Αγαπητή Leigh καταρχάς χαίρομαι που σε πρίζωσα ;)

    Συμφωνώ ότι έχει καταντήσει κουραστικό να ακούμε κόσμο -γνωστούς και αγνώστους- να κράζουν για την κατάντια της θεσσαλονίκης ιδιαιτέρως όταν οι ίδιοι οι κράχτες δεν έχουν πράξει κάποια προσπάθεια να αλλάξουν την κατάσταση {ή ακόμα και όταν έχουν κάνει κάτι(μικρό) και φέρονται σα να είναι οι σπουδαιότεροι άθρωποι στο σύμπαν..}

    Η περίπτωση Αγγελάκα σηκώνει γενικά συζήτηση. Δε διαφωνώ με τα περισσότερα από όσα αναφέρεις, πιστεύω όμως ότι έστω και μόνο με την καλλιτεχνική του δραστηριότητα έχει συμβάλλει σημαντικά ενάντια στην κατάσταση που περιγράφει στο συγκεκριμένο κείμενο.

    Δε θέλω να "θεοποιήσω" τον Αγγελάκα όμως πιστεύω, νομίζω, θεωρώ ότι έχει κερδίσει το δικαίωμα να "κράζει".
    Ισως το έργο του να είναι τόσο μεγάλο, ίσως εγώ να έχω πλέον λιγότερες απαιτήσεις από τους ανθρώπους, δεν ξέρω. Το σίγουρο είναι ότι στους στίχους των τραγουδιών του πέρασα όλη τη φάση ωρίμανσης από την εποχή της εφηβείας. Εκεί πρωτοβρήκα τα πατήματά μου και εκεί επιστρέφω όποτε νιώθω την ανάγκη να πιαστώ από κάπου.

    Το γεγονός δε ότι συνηθίζει να σκοράρει εύστοχες περιγραφές στις συνεντεύξεις του σίγουρα καθιστά τη γνώμη του ενδιαφέρουσα.

    Τώρα θα μου πεις ότι όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Ναι, πόσες απαιτήσεις να έχουμε όμως άπό έναν άνθρωπο; Επίσης που αρχίζουν και που τελειώνουν οι δικές μας ευθύνες και προσπάθειες για αλλαγή και εν κατακλείδι τι έχουμε πετύχει εμείς οι ίδιοι για να έχουμε κερδίσει το δικαίωμα να κράζουμε τον Αγγελάκα που κράζει για θέματα που αφορούν σε κοινωνικά ζητήματα;

    *[Παρακαλώ να μην είσαι αδυσώπητη στην ανταπάντηση γιατί είσαι ικανή να με πείσεις και δε με αρέσει να αλλάζω άποψη!]

    By Blogger Zpi, At November 21, 2009 1:52 AM  

  • Ε! κόφτε τις μαλλλακίες...

    By Anonymous Γιάννης Αγγελλλάκας, At November 21, 2009 2:09 AM  

  • Όχι όχι! Δεν θα είμαι αδυσώπητη. Όπως είπα και πριν, τον Αγγελάκα τον παραδέχομαι και τον σέβομαι απόλυτα ως καλλιτέχνη. Τον θεωρώ επανάσταση για τα ελληνικά μουσικά δεδομένα (άσχετα αν εμένα με εκφράζει ή όχι ιδεολογικά) και υποψιάζομαι ότι θα χει φάει αρκετά χαστούκια (όπως όλοι μας) στις προσπάθειές του σε μία χώρα που βάζει τρικλοποδιές σε οτιδήποτε πραγματικά καλό ή, όταν δεν μπορεί να το φιμώσει, το οικειοποιείται για να καθησυχάζει τα πλήθη και να το έχει και ως άλλοθι.
    Και ούτε τον κράζω.
    Απλά, δεν θεωρώ ότι κέρδισε το δικαίωμα να κράζει για κοινωνικά θέματα, μόνο και μόνο επειδή έκανε (και κάνει) την δουλειά του καλά. Όχι περισσότερο τουλάχιστον, από σένα, από μένα, από τον καθένα που αγωνίζεται στην δικιά του καθημερινότητα να αντιμετωπίσει τη ζωή και την κοινωνία.
    Επίσης, δηλώνω τις επιφυλάξεις μου για το κατά πόσο όντως τον εκφράζουν αυτά που λέει στις συνεντεύξεις, καθώς και για το κατά πόσο έγινε μανιέρα, από ένα σημείο και ύστερα, ο τρόπος γραφής του (πετυχημένη και ξέχειλη από ταλέντο μεν, αλλά μανιέρα). Ωστόσο, τον παραδέχομαι και για την απόφασή του να αφήσει τις Τρύπες στο παρελθόν. Αυτό είχε μεγάλο ρίσκο γιατί οι Τρύπες εξακολουθούσαν (και εξακολουθούν) να έχουν μεγάλο κοινό. Ήθελε να κάνει κάτι άλλο, το τόλμησε κι αυτό εγώ το λέω εξέλιξη. Άσχετα αν "πικράθηκαν" πολλοί.
    Όπως και να χει, δεν είμαι εγώ αυτή που θα τον κρίνει. Σε μία κοινωνία σκατά (σόρυ κιόλας) ο Αγγελάκας είναι όαση!

    Νομίζω ότι μπορώ να σε πείσω, ακόμη και χωρίς ν' αλλάξεις καν άποψη;-)

    By Blogger Leigh-Cheri, At November 21, 2009 2:33 AM  

  • Να ορίστε!
    Μέχρι να ανταπαντήξω, μεσολάβησε ο Αγγελλλλλάκας και δεν τον πήρα χαμπάρι!;-)
    χαχαχα!

    By Blogger Leigh-Cheri, At November 21, 2009 2:36 AM  

  • Οχι ρε Leigh εσύ ξενύχτησες!
    Οκ τώρα μου την έφερες δεν έχω να προσθέσω κάτι, εξάλλου η παρέμβαση Αγγελάκα ήταν αφοπλιστική...

    By Blogger Zpi, At November 21, 2009 11:58 AM  

  • ε οχι λοιπον, θα επανελθω γιατι πατε να μου τουμπαρετε τον φιλο zpi και δεν το ανεχομαι...

    αγαπημενοι μου φιλοι, επιτρεψτε να παραθεσω καποια ερωταπαντηματα χωρις να θελω να γινω κουραστικος -ή ποσο μαλλον γραφικος (sic)- αλλά θελω να τα διευκρινισω και μεσα στο μυαλο μου μηπβς εχω καπου λαθος
    (παρακαλω βοηθηστε με σε αυτη μου την αναζήτηση σιγοψυθιριζοντας τις ευκολως εννοουμενες κατα τα αλλα απαντησεις)...

    τι ειναι ο αγγελακας?...καλλιτεχνης

    ποια ειναι η δουλεια ενός καλλιτέχνη?...(βοηθεια του 50% aka βικιλεξικου)
    "καλλιτέχνης αρσενικό (θηλυκό: καλλιτέχνιδα και καλλιτέχνις)

    * αυτός που δημιουργεί έργα τέχνης σαν ζωγραφικούς πίνακες, γλυπτά, κ.ά.

    ποτέ δεν ξέρεις τι κρύβεται μέσα στην ψυχή ενός καλλιτέχνη πριν δεις τα έργα του

    * αυτός που ασχολείται με τις παραστατικές τέχνες ως εκτελεστής: ο τραγουδιστής, ο ηθοποιός, κλπ.
    * άτομο με ευαισθησία, δεξιότητα, ή/και ταλέντο στον τομέα του"

    πως κρινουμε ενα καλλιτέχνη?...απο το εργο του προφανως

    γιατι τον αγγελακα να μην το κρινουμε λοιπον απο το εργο του (θα συνεχιζα τις ερωταπαντησεις αλλά τα χασμουρητα ηταν εντονα) και τον κρινουμε απο την προσωπικη του ζωη...και ποια ειναι στο φιναλε η προσωπικη ζωη του αγγελακα που εχει αποδειξει οτι δεν κανει την επανασταση του? (αυτο ειναι αληθεια το ρωταω, πειτε μου αν ξερετε κατι τις παραπανω)

    τι θα περιμεναμε εν κατακλειδι απο τον αγγελακα να κανει περισσοτερα δηλαδης(ξανα sic)??

    επανασταση?..ή μηπως να μεινει πιστος σε αυτα που πιστευει -και ισως πιστευουμε- ως αληθινα και να τα υπηρετει?...


    υγ1 συγχωρεστε με για το μεγεθος (του κειμενου)
    υγ2 θεωρω οτι δεν χρειαζεται να επισημανω τις φιλικες μου διαθεσεις..το αντιθετο θα μπορουσε να ληφθει ως ειρωνικο
    υγ3 και στο φιναλε μην ξεχναμε οτι προκειται για ενα "διαφημιστικο" κειμενο της δισκογραφικης του στη lifo...παρολαυτα προκαλεσε τις σκεψεις μας..mission accomplished (με την καλη την εννοια) για τον αγγελακα

    By Anonymous trif, At November 24, 2009 10:37 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]



<< Home