Zpiderland

Wednesday, July 13, 2005

Αιμοδοσία

Ωραίος ο χαβαλές με τα blogs, οι ιστοριούλες, τα αστεία και τα σχόλια, αλλά η επικοινωνία αυτή δεν έχει κανένα νόημα αν δεν επιτυγχάνεται όταν υπάρχουν σοβαροί λόγοι.
Για να μην μακρυγορώ, διάβασα σήμερα στο blog του φίλτατου crazy monkey, πως κάποιος φίλος του (ή συγγενής φίλου - δεν έχει σημασία) είχε ανάγκη από αίμα (περισσότερα εδώ). Αν υπάρχει ακόμα επιτακτική ανάγκη ή αν πρέπει να βρεθεί αίμα συγκεκριμένης ομάδας δεν το γνωρίζω. Αυτό που ξέρω μιας που πάσχω ο ίδιος από Μεσογειακή αναιμία (μεταγγίζομαι κάθε 15 μέρες περίπου) είναι ότι υπάρχει ανάγκη στην τράπεζα αίματος για φιάλες, η οποία ανάγκη μάλιστα γίνεται πιο επιτακτική κατά την περίοδο του καλοκαιριού. Θα ήταν καλό λοιπόν να περάσει όποιος μπορεί μια βόλτα από την πλησιέστερη μονάδα αιμοδοσίας ώστε να βοήθησει την κατάσταση. Εξάλλου δίνοντας αίμα μπορεί κανείς να κάνει και αναλύσεις αίματος, ώστε να ξέρει πως δεν έχει κάποιο πρόβλημα υγείας.
Αυτή τη στιγμή δεν έχω κάποιο έντυπο με οδηγίες στα χέρια μου, μπορώ όμως να σας πω πως οι οδηγίες θα πρέπει να ακολουθούνται πιστά από τους αιμοδότες. Όταν γράφουν πχ οι οδηγίες ότι ο αιμοδότης δεν πρέπει να έχει καταναλώσει αλκοόλ κατα τη διάρκεια της προηγούμενης νύχτα, δεν το γράφουν για πλάκα. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση του φαγητού. Ο αιμοδότης θα πρέπει να έχει πάρει ελαφρύ γεύμα το προηγούμενο βράδυ. Από ότι θυμάμαι επίσης σύμφωνα με τις οδηγίες δε μπορεί να δώσει αίμα όποιος έχει κάνει εγχείρηση κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, όποιος έχει συνάψει ομοφυλοφιλικές σχέσεις, ή οι γυναίκες που έχουν περίοδο τη συγκεκριμένη μέρα αιμοδοσίας. Οι φιάλες αίματος που έχουν βρεθεί από αιμοδότες που δεν τηρούν πιστά τις οδηγίες, μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα τους μεταγγιζόμενους (αλλεργίες κατά τη διάρκεια της μετάγγισης, σοβαρές ή μη). Ο κάθε αιμοδότης μπορεί να δώσει αίμα μέχρι και 3 φορές το χρόνο (το περισσότερο). Οι αιμοδότες συνήθως καλούνται από την αιμοδοσία 2 φορές το χρόνο.
Αν υπάρξει επιτακτική ανάγκη σε ότι αφορά στην περίπτωση του φίλου του Crazy Monkey, πιστεύω ότι θα υπάρξει σχετική ενημέρωση από τον ίδιο. Όποιος θέλει περισσότερες λεπτομέρειες μη διστάσει να κάνει comment ή να στείλει mail
Ευχαριστώ


Update:
#1 Τηλέφωνο συντονιστικό (Θεσ/νίκης): 2310/284-000
#2 Γενικές πληροφορίες: http://www.aimodosia.gr


14 Comments:

  • Ετσι είναι Zpi, και πράγματι το καλοκαίρι είναι ακόμη χειρότερα. Προς οι 4 φυάλες αρκούσαν. Περισσότερα περιμένουμε από τους γιατρούς.
    Το post το έκανα γιατί ένοιωσα περίεργα με την "έκτακτη ανάγκη" και εντελώς μαλάκας που δεν είμαι εθελοντής αιμοδότης.

    By Blogger Nassos K., At July 13, 2005 8:21 PM  

  • Επίσης αίμα δε μπορούν να δώσουν άτομα με χαμηλό αιματοκρίτη, πίεση ή διαβήτη.

    Όσο για τα άτομα με ομοφυλοφιλικές σχέσεις, θα άξιζε να πούμε ότι είναι θέμα πρόληψης όπως θα ήταν και για κάποιον που έχει πάει με τη μισή Ελλάδα χωρίς τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας (χωρίς να υπονοώ κάτι).

    Α, και οι εγκυμονούσες (που κατά την περίοδο κύησης έχουν και ζάχαρο και πίεση και τα νεύρα τους γενικά).

    Καλό πάντως θα ήταν να βρισκόταν αυτό το φυλλάδιο, ενημερωτικά...

    By Blogger Beta Blank, At July 13, 2005 9:20 PM  

  • Μια διόρθωση μόνο: αίμα μπορεί να δώσει κανείς κάθε τρεις μήνες, άρα 4 φορές τον χρόνο.

    Καλό κουράγιο...

    By Blogger dtsomp, At July 15, 2005 12:23 AM  

  • Δεν ξέρω πως είναι το σύστημα στην Ελλάδα, αλλά νομιζω πως μπορεί κάποιος αν θέλει να γραφτεί και σε λίστα για να γίνει δότης μυελού οστού κι αυτό μόνο με λίγο αίμα που του παίρνουν αλλά και με την αιμοδοσία. Απλά ένα μέρος του αίματος θα πάει για ανάλυση για να πιστοποιηθεί το histocompatibility antigen του δότη κι έτσι σε περίπτωση που ένας ασθενής χρειαστεί μυελοκύτταρα σε περίπτωση καρκίνου να μπορέσει να βρεθεί μυελός οστός που δε θα το απορρίψει ο οργανισμός του μιας και σε όλες τις προσπάθειες για μεταμόσχευση υπάρχει η πιθανότητα απόρριψης. Είναι ότι καλύτερο να μπορούμε να ελαττώσουμε στο ελάχιστο αυτή την πιθανότητα!!!

    Δεν είναι επικίνδυνο κι ο μυελός οστός όπως και το αίμα αναπαράγονται πολύ γρήγορα!

    By Blogger Pegasus, At July 15, 2005 9:26 AM  

  • dtsomp πρέπει να έχεις δίκιο. Παρ'όλα αυτά το συντονιστικό δεν καλεί ποτέ έναν αιμοδότη 4 φορές το χρόνο. Δε θέλουν να παίζουν με τις αντοχές των ανθρώπων. Ο κάθε εθελοντής αιμοδότης δίνει αίμα 2 φορές το χρόνο - άντε 3 αν βρεθεί έκτακτη ανάγκη.
    Pegasus δεν έχω να προσθέσω κάτι στα λεγόμενα σου, η αλήθεια είναι ότι δεν είμαι κι επαρκώς ενημερωμένος. Αυτό που ξέρω είναι ότι η μεταμόσχευση ν. μυελού είναι δύσκολη κι επώδυνη διαδικασία. Δεν ξέρω αν υπάρχουν άλλοι τρόποι χορήγησης μυελοκυττάρων.

    By Blogger Zpi, At July 15, 2005 9:12 PM  

  • Επίσης δεν μπορεί να δώσει αίμα κάποιος που έχει έλλειψη σιδήρου...Και δυστυχώς ανήκω σε αυτήν την κατηγορία!

    By Blogger Revekka, At July 15, 2005 10:37 PM  

  • http://www.hema-quebec.qc.ca/anglais/cellulessouches/index.htm

    http://www.hema-quebec.qc.ca/anglais/cellulessouches/registre/moelleosseuse.htm

    http://www.hema-quebec.qc.ca/anglais/cellulessouches/registre/qr.htm

    Κάποια λινκς που εξηγούν καλύτερα τι είναι ακριβώς η μεταμόσχευση νοτιαίου μυελού. Το μόνο που ξέρω σίγουρα πάντως είναι πως για να δουν άμα είσαι συμβατός με κάποιον που χρειάζεται ν. μυελό, μόνο αίμα σου παίρνουν. Μετά η διαδικασία για την ίδια τη μεταμόσχευση μπορεί να είναι λίγο πιο πολύπλοκη μιας και πρέπει να γίνει μικρή επέμβαση αλλά δεν είναι επικίνδυνη... πιο πολύ ρίσκο έχει το να περπατάς στο δρόμο και να σε χτυπήσει αυτοκινητο.

    Για να μπεις σε λίστα έτοιμων δοτών πάντως, μόνο αίμα χρειάζεται να δώσεις.

    By Blogger Pegasus, At July 16, 2005 3:37 AM  

  • Thx Peag: Να διευκρινίσω ότι όταν λέω πως η διαδικασία της μεταμόσχευσης ν. μυελού είναι επώδυνη, αναφέρομαι στην περίπτωση του ασθενούς και όχι του δότη. Γνωρίζω πάσχοντες μεσογειακής αναιμίας που έκαναν μεταμόσχευση και χρειάστηκαν ένα μεγάλο χρονικό διάστημα αποθεραπείας για να επανέρθουν σε φυσιλογική κατάσταση.
    Δεν ξέρω αν η διαδικασία που ακολουθείται (για τη μεταμόσχευση) διαφέρει για άλλες περιπτώσεις.

    By Blogger Zpi, At July 16, 2005 10:25 AM  

  • Ο κατάλογος των εξαιρέσεων συνεχίζεται. Εδινα αίμα 3 φορές το χρόνο για 13 χρόνια. Τώρα απαγορεύεται να δώσω γιατί είπανε ότι όσοι/όσες έχουν ζήσει στην Αγγλία στη δεκαετία του '80-90 πάνω από 6 μήνες μπορεί να είναι φορείς της νόσου των τρελλών αγελάδων, έχω ζήσει 8 χρόνια οπότε αιμοδοσία πλέον γιόκ
    Δυστυχώς. Εχω ομάδα αίματος 0 αρνητικό.

    By Blogger Marina, At July 16, 2005 10:59 AM  

  • By Anonymous Anonymous, At March 06, 2007 9:01 AM  

  • Χρειαζόμαστε άμεσα αίμα.

    Όποιος μπορεί να βοηθήσει, μπορεί να δώσει αίμα σε οποιοδήποτε κέντρο αιμοδοσίας σε όλη τη χώρα. Θα πρέπει να πει ότι είναι για τον Αντωνόπουλο Ιωάννη (του Ηλία) που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο "Σωτηρία".

    By Anonymous Anonymous, At December 15, 2007 4:15 PM  

  • By Blogger adidas nmd, At June 19, 2017 6:41 AM  

  • By Blogger Unknown, At July 24, 2017 5:11 AM  

  • xiajinyi
    Pour l'amour chaussure adidas zx 500 de la grande variété de matières premières, telles que le cuir, le tissu, le nylon, le caoutchouc sans mule adidas pour homme marque, etc., tout le processus de génération devient très complexe et beaucoup de asics chaussures trail femme sections sont collées par la colle. Nike Shox Navina signifie ou importer, d'un mot. asics gel noosa tri 10 zappos L'avantage des chaussures pour homme n'a pas beaucoup changé depuis ces premiers jours, adidas zx flux chaussures les baskets d'aujourd'hui peuvent également protéger de tous ces dangers, mais ils peuvent également servir adidas zx flux noir et blanc pas cher la mode ainsi que fournir une protection contre les risques spécifiques de jour de air jordan 1 mid burgundy travail moderne.

    By Blogger jeje, At September 07, 2018 4:43 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]



<< Home