Zpiderland

Monday, July 10, 2006

Reconstruction

Συμβαίνει κάθε φορά που φεύγω στο εξωτερικό να παρατηρώ στις ξένες πόλεις διαφορετική τεχνοτροπία, αρχιτεκτονική, κουλτούρα κτλ με αποτέλεσμα να σκέφτομαι ότι είναι κρίμα να μην το έχουμε αυτό κι εμείς στην Ελλάδα. Γυρίζοντας από το Αμστερνταμ πριν από δυό βδομάδες τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Αυτή τη φορά ζήλεψα πραγματικά το βιοτικό επίπεδο των Ολλανδών. Δε γύρισα πίσω σκεφτόμενος ότι θα ήταν καλά να είχαμε κι εμείς το Α ή το Β, γύρισα πίσω νιώθοντας ότι τα έχουμε κάνει όλα λάθος. Οτι θα έπρεπε να ξεκινήσουμε ξανά από το 0. Οταν είσαι μικρός μεγαλώνεις με την ψευσαίσθηση ότι η Θεσσαλονίκη (εδώ αν θέλετε φανταστείτε τη δική σας πόλη) είναι από τις ομορφότερες πόλεις της Ευρώπης. Ξαφνικά μια μέρα ταξιδεύεις έξω και συνειδητοποιείς ότι τίποτε από όσα ήξερες ή νόμιζες δεν ισχύει.


Δεν υπάρχει υπάρχει λοιπόν λύση. Πρέπει να καταστρέψουμε τα πάντα στην Ελλάδα και να ξεκινήσουμε από την αρχή. Να κατασκευάσουμε μια χώρα με λιγότερο τσιμέντο, με περισσότερο πράσινο, με ανοιχτούς χώρους να μπορεί ο κόσμος να ανασαίνει. Μπορεί στην Αθήνα να έχει λυθεί σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα του κυκλοφοριακού, αλλά η αισθητική της πόλης παραμένει άθλια [προσωπική άποψη]. Φτάνει με το γκρίζο.


Χρειαζόμαστε πόλεις με χαρούμενα χρώματα, να μπορεί ο οικογενειάρχης να βολτάρει με τα παιδιά του, πόλεις με πάρκα χωρίς τσιγγουνιές. Πάρκα που δε θα περιορίζονται σε 20 τ.μ. Πόλεις με προσεγμένη πολεοδομία, να μην πατάει η μια πολυκατοικία πάνω στην άλλη, οι δρόμοι να είναι άνετοι, οι χώροι παρκαρίσματος να επαρκούν και οι ποδηλάτες να έχουν τη δική τους λωρίδα. Οι σκεητάδες και οι γραφιτάδες να μην είναι στο περιθώριο άλλα να αντιμετωπίζονται με συμπάθεια ή και θαυμασμό, όπως τους πρέπει και η δημιουργικότητα να βρίσκει τις διεξόδους που της αρμόζουν.


Και αφού λοιπόν καταστρέψουμε τα πάντα στην Ελλάδα και τη χτίσουμε από την αρχή θα πρέπει έπειτα να αναλογιστούμε. Αξίζει στους Ελληνες ένας τέτοιος τόπος; Αν λοιπόν να κάνουμε όλα αυτά δε θα πρέπει να σταματήσουμε σε αυτό το σημείο. Θα πρέπει η ανοικοδόμησις να συνεχιστεί στις συμπεριφορές των ανθρώπων.





Θα πρέπει να αναδιοργανώσουμε τη νοοτροπία των πολιτικών μας. Να παύσουν να υφίστανται τα ήδη υπάρχοντα κόμματα και να ξεκινήσουν και πάλι από την αρχή. Στόχος των πολιτικών δε θα είναι το βόλεμα, η εξουσία, η προσωπική επιτύχια, η αυταρέσκεια ή η συκοφαντία των αντιπάλων. Στόχος θα είναι το κοινό συμφέρον των πολιτών της χώρας.
Συνέχεια θα πάρουν τα ΜΜΕ. Οι τηλεθεάσεις θα εξαφανιστούν και τα κανάλια θα σταματήσουν να ταϊζουν αηδίες στους τηλεθεατές στο όνομα του κέρδους. Οι εφημερίδες θα στραφούν προς την ποιότητα και τα ερτζιανά θα δώσουν βήμα σε ανθρώπους που δε διστάζουν να εκτεθούν στο κοινό τους. Σε ανθρώπους που θα βγάζουν στην επιφάνεια τις ανησυχίες τους και όχι σε νάρκισσους με δήθεν στυλιζαρισμένες καυλιάρικες φωνές. Το ραδιόφωνο θα δώσει βήμα σε ανθρώπους που αγαπάνε τη μουσική και βάζουν τα αγαπημένα τους συγκροτήμτα πάνω από το προσωπικό τους συμφέρον. Παραγωγούς που θα διαφημίζουν τα live των λατρεμένων τους καλλιτεχνών επειδή είναι ερωτευμένοι με τη μουσική τους και όχι επειδή πέτυχαν να αναγράφεται το όνομα του σταθμού τους στο poster της συναυλίας.


Αν τα κάνουμε όλα αυτά και συνεχίσουμε την υλική και πνευματική ανοικοδόμηση ίσως έρθει μια μέρα που να μη συμπεριφερόμαστε κι εμείς σα ζώα. Ισως να ανοίγουμε την τηλεόραση και να μην υπάρχουν πλέον ειδήσεις για εμπόρους ναρκωτικών, προαγωγούς και ανήλικους εγκληματίες. Ισως τότε να μπορέσουμε να ζήσουμε για λίγο σε μια χώρα που δε θα έχει τίποτε να ζηλέψει. Ισως για λίγο, μέχρι να τα ξανακάνουμε σκατά...

10 Comments:

  • πωπω... μέσα στο μυαλό μου είσαι, πραγματικά. Τα συζητούσα όλα αυτά που λες μερικές μέρες πριν με ένα παιδί (όλα αυτά που είπες, αλλά και το θέμα της ηχορύπανσης των πόλεων στην Ελλάδα).

    Και σε ρωτώ εγώ τώρα... γιατί μιας και θα φύγω για Σουηδία, να μην μείνω εκεί για πάντα? αφού όλα εκεί είναι τέλεια. ΟΛΑ!
    Πηγαίνεις εκεί και βλέπεις πως είναι να ζεις σαν άνθρωπος και ακόμα πιο σημαντικό, βλέπεις πως είναι να σε αντιμετωπίζουν και σαν άνθρωπο.

    Δυστυχώς όμως, δεν πετυχαίνουμε τίποτα με τις συζητήσεις...

    φιλάκια Zpi!

    By Blogger Nenyaki : ), At July 10, 2006 6:23 PM  

  • Χμ ο μόνος λόγος που μπορώ να σκεφτώ για να μην μείνεις στη Σουηδία είναι ότι εκεί δε θα υπάρχω ΕΓΩ.
    ;-)
    Καλα να περάσεις μικρή μου

    By Blogger Zpi, At July 10, 2006 6:46 PM  

  • Eνας Εγκέλαδος θα μας σώσει!

    By Blogger Λύσιππος, At July 10, 2006 7:15 PM  

  • αχ πότσο σε νοιώθω,
    κ γω είχα πάθει τρελλό culture shock όταν γύρισα κ από την Ολλανδία κ από Σουηδία-Νορβηγία, πολιτισμός ρε παιδάκι μου, όχι μπανανία

    πάντως, don't take this the wrong way, αλλά στη Θεσσαλονίκη ο κόσμος ώρες-ώρες βαυκαλίζεται τρελλά όσον αφορά την ομορφιά κ το επίπεδο της πόλης μου φαίνεται,
    ίσως επειδή η Αθήνα είναι μες στα τσιμέντα κ το χαμό οπότε κανείς δε μπορεί να έχει τέτοιες αυταπάτες, τι να πω

    By Blogger isobel, At July 10, 2006 7:19 PM  

  • Δες και το σημερινό μου ποστ για ακόμη καλύτερες μέρες!

    By Blogger Λύσιππος, At July 10, 2006 8:02 PM  

  • Πράγματι έτσι είναι isobel
    Λύσιππε βλέπω είχαμε τρελά κέφια και οι δύο σήμερα. Σωστός ο παίχτης

    By Blogger Zpi, At July 10, 2006 10:41 PM  

  • Ετσι έτσι!

    Μόνο που μάλλον πρέπει να προηγηθεί η αλλαγή της νοοτροπίας των ανθρώπων κι ύστερα η ανοικοδόμηση της πόλης, χώρας κλπ.
    Διαφορετικά, ό,τι κατακλυσμός κι αν γίνει, θα ξαναχτίσουν μια απ` τα ίδια. Διότι και πάλι αυτοί που θ` αναλάβουν θα προτιμήσουν να φάνε απ` τα λεφτά αντί να φτιάξουν χρώματα και πάρκα, όμορφα κτίρια και πολιτιστικούς χώρους, ποδηλατόδρομους κι όλ` αυτά που λες.
    Προς το παρόν, ο Έσπερος έγινε ήδη πάρκιγκ για να χεις που να το αφήνεις το καλό σου όταν το κατεβάζεις στο κέντρο. Αυτό είναι πρόοδος, γλυκέ μου!
    Δεν το κατάλαβες ακόμα;

    By Blogger Leigh-Cheri, At July 11, 2006 10:03 AM  

  • I know leigh, I know καλή μου...

    By Blogger Zpi, At July 12, 2006 3:01 AM  

  • 2006...ki akomh esti.ts ,ts.

    By Blogger ONOMATODOSIA, At July 12, 2006 9:27 PM  

  • ts ts δε λες τίποτε

    By Blogger Zpi, At July 13, 2006 3:37 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]



<< Home