Δημοσιογραφική Απρέπεια
Διαβάζω που και που τις συνεντεύξεις που περιλαμβάνονται στη θεματολογία των τηλε-περιοδικών που συνοδεύουν τις Κυριακάτικες εφημερίδες. Αν δεν κάνω λάθος οι δημοσιογράφοι που παίρνουν τη συνέντευξη γνωρίζουν ότι η σχετική φωτογραφία θα κοσμεί το εξώφυλλο του περιοδικού και πρέπει να βρουν μια δυνατή ατάκα που θα βρίσκεται ως λεζάντα στο εξώφυλλο με μεγάλη γραμματοσειρά. Μια ατάκα που θα πρέπει να κεντρίσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Πολλοί από τους δημοσιογράφους λοιπόν προτιμούν να βρίσκουν μια ενδιαφέρουσα ατάκα, που έχει πει ο συνεντευξιαζόμενος [είναι δεν είναι δόκιμος όρος λέω να το χρησιμοποιήσω], χωρίς να ενδιαφέρονται εαν η ατάκα αυτή από μόνη αλλάζει το νόημα όλως όσων έχει πει ο ίδιος.
Για παράδειγμα στο ON OFF που συνοδεύει την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία ο συμπαθέστατος ηθοποιός Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος (Αρθούρος από το Singles) έχει δώσει συνέντευξη και στο εξώφυλλο του περιοδικού υπάρχει η φωτογραφία του με λεζάντα 'Θα 'θελά να 'μαι υπουργός ΠΕΧΩΔΕ'. Αν διαβάσει κανείς μόνο τη λεζάντα πιθανόν να σκεφτεί ότι ο Παπασπηλιόπουλος ήθελε ή θέλει να ασχοληθεί με την πολιτική κτλ κτλ. Αν διαβάσουμε τη συνέντευξη θα δούμε ότι ο δημοσιογράφος ρωτάει: 'Αν ήσουν πολιτικός, ποιο υπουργείο θα ήθελες;' και ο Παπασπηλιόπουλος απαντάει: 'Θα ήθελα να είμαι υπουργός ΠΕΧΩΔΕ'.
Εντέξει μπορεί στο συγκεκριμένο παράδειγμα να μην εκτίθεται ιδιαίτερα ο Παπασπηλιόπουλος, όπως και να'χει όμως ο δημοσιογράφος οφείλει να γράψει μια λεζάντα την οποία θα διαβάσει στη συνέχεια ο συνεντευξιαζόμενος και δε θα τραβάει τα μαλλιά του. Πρόκειται για θέμα σεβασμού, τόσο απέναντι στον άνθρωπο που του πήρες συνέντευξη, όσο και απέναντι στο αναγνωστικό σου κοινό.
That's all
Εντέξει μπορεί στο συγκεκριμένο παράδειγμα να μην εκτίθεται ιδιαίτερα ο Παπασπηλιόπουλος, όπως και να'χει όμως ο δημοσιογράφος οφείλει να γράψει μια λεζάντα την οποία θα διαβάσει στη συνέχεια ο συνεντευξιαζόμενος και δε θα τραβάει τα μαλλιά του. Πρόκειται για θέμα σεβασμού, τόσο απέναντι στον άνθρωπο που του πήρες συνέντευξη, όσο και απέναντι στο αναγνωστικό σου κοινό.
That's all
9 Comments:
"Αν ήσουν πολιτικός, ποιο υπουργείο θα ήθελες;"
Προτάσεις προς κάθε δημοσιογράφο που δυσκολεύεται να βρει ενδιαφέρουσες ερωτήσεις για επικείμενες συνεντεύξεις:
- Τι νούμερο παπούτσια φοράς;
- Πόσα κιλά είσαι;
- Τι βαθμό είχες στα μαθηματικά της τρίτης γυμνασίου;
- Το πρώτο σου κινητό τηλέφωνο ήταν Panafon ή Telestet;
- Πόσο χρονών ήσουν όταν κατάλαβες ότι δεν υπάρχει Άη Βασίλης;
- Που έχει η αχλάδα την ουρά;
- Τις πταίει;
By Anonymous, At August 21, 2006 2:41 PM
και σκέψου ότι ο συγκεκριμένος μπορεί να είναι σούπερ άσχετος με την πολιτική και να μην τους αρέσει κανένας κι από πουθενά... και από ευγένεια να απάντησε.. και μετά αυτή του η απάντηση μπήκε στο εξώφυλλο και θα τον χαρακτηρίζει επειδή κάποιος άλλος έτσι απλά το επέλεξε...
By Simos, At August 21, 2006 3:02 PM
Οπως επίσης:
Σοκολάτα ή κρέμα;
πόσα απίδια βάνει ο σάκος;
κτλ ;-)
Μα είναι ρε Simo πραγματικά γελοίο να ρωτάς τον άνθρωπο κάτι τελείως υποθετικό που να μην έχει σχέση με την ιδιότητα του και να βάζεις την απάντηση εξώφυλλο. Ελεος
By Zpi, At August 21, 2006 3:18 PM
Ή κάντου όλες τις ερωτήσεις από το http://trickquestions.blogspot.com/
By Anonymous, At August 21, 2006 3:27 PM
CM τόσες ερωτήσεις σε συνέντευξη μόνο ο Λάλας μπορεί να τις χωρέσει ;-)
By Zpi, At August 21, 2006 4:03 PM
και να φανταστείς ότι δεν του κάνανε και ζημιά έτσι;
συνήθως επιλέγουν σεξουαλικού περιεχομένου φράσεις, με μια ιδιαίτερη προτίμηση σε ατάκες όπως "δεν είμαι γκευ", "μ έχουν κερατώσει" και τέτοια.
είναι η δημοσιογραφική δεοντολογία
By ., At August 23, 2006 9:59 AM
Ναι Μαριλίνα αμα το καλοσκεφτείς φτηνά τη γλίτωσε ο Παπασπηλιόπουλος. Αμα ψάχναμε σε αρχείο σίγουρα θα βρίσκαμε πολλούς εκτεθειμένους
By Zpi, At August 23, 2006 10:43 AM
Συγχαρητήργια, πληρείς τα προσόντα για το Metajournalism!
By Oneiros, At August 28, 2006 11:32 AM
;-)
By Zpi, At August 28, 2006 4:18 PM
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home