Zpiderland

Tuesday, March 18, 2008

Shadow of the Holy Book

Το νέο ντοκιμαντέρ του Arto Halonen είναι κάπως παλιομοδίτικο ως προς τη δομή του και τον τρόπο κινηματογράφησης, πραγματεύεται όμως ένα άκρως ενδιαφέρον θέμα. Είναι δυνατό στις μέρες μας να λειτουργούν καθεστώτα υπό μορφή Big Brother {μα καλά πόσο αγαθός είσαι τελικα;};
Οπως και να 'χει στο "Shadow of the Holy Book" διαπιστώνουμε τον τρόπο με τον οποίο επιβάλλει ο πρώην δικτάτορας του Τουρκμενιστάν στους πολίτες να ασπάζονται τις επιταγές του ιερού βιβλίου "Ρουχναμά", το οποίο έχει γράψει ο ίδιος ο δικτάτορας (Niyazov)!
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η προθημεία μεγάλων επενδυτών & επιχειρήσεων να μεταφράσουν το ιερό αυτό βιβλίο στη δική τους γλώσσα. Η μετάφραση του βιβλίου σύμφωνα με την ταινία αποτελούσε στην ουσία τη συμφωνία μεταξύ Niyazov και επιχειρήσεων που αναλάμβαναν από εκείνο το σημείο και έπειτα συμβάσεις έργων μεγάλης αξίας στο Τουρκμενιστάν. Ο Halonen μάλιστα δε διστάζει στην ταινία να κατονομάσει εταιρείες που έχουν μπλεχτεί σε τέτοιου είδους βρώμικα παιχνίδια όπως Caterpillar, John Deere, Daimler Chrysler, Bouyques και μαντέψτε... Siemens
Ο κινηματογραφιστής μάλιστα δε δίστασε μετά το τέλος της προβολής στο Φεστιβαλ που ολοκληρώθηκε προχθές να αναφερθεί και σε εμπλοκή της Φινλανδική Nokia.
Οσο για τον νέο δικτάτορα του Τουρκμενιστάν (ο Niyazov έχει πλέον πεθάνει), ετοιμάζει το δικό του βιβλίο...

Shadow of the Holy Book
Ruhnama {@ wikipedia}

3 Comments:

  • Επιτέλους το σχολιάζω... Ήθελα να το δω αυτό το ντοκιμαντέρ (Halonen, εξελίξεις στο Τουρκμενιστάν, ενδιαφέροντα πράγματα) αλλά ελάχιστα πρόλαβα να παρακολουθήσω φέτος το φεστιβάλ. Ευτυχώς που έχουμε κι εσένα και μας ενημερώνεις ;-)

    Χαιρετισμούς Zpi!

    By Blogger Χριστίνα Ανέφελη, At March 19, 2008 5:22 PM  

  • εΜΜΕις κι εσείς;
    {Ασχετο}

    Ανέφελοι χαιρετιζμοί :)

    By Blogger Zpi, At March 20, 2008 10:34 AM  

  • Καλόοοο! Τώρα ετοιμάζω το νέο μου άρθρο για εκεί (ίσα - ίσα το προλαβαίνω το deadline!).

    Ευχαριστώ και ανταποδίδω.

    By Blogger Χριστίνα Ανέφελη, At March 20, 2008 12:04 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]



<< Home