Zpiderland

Friday, September 09, 2005

3η Συνάντηση Jazz & Σύγχρονης Δημιουργικής Μουσικής

Πολλά είπαμε για το Video Dance Festival και σνομπάραμε το 'Παραθιν Αλός', το οποίο ξεκίνησε στις 27/8 για να ολοκληρωθεί στις 21/9. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα σωρό εκδηλώσεις που με αφήνουν τελείως αδιάφορο. Υπάρχει όμως ένα 4ημερο που φαίνεται να έχει ενδιαφέρον τουλάχιστον για τους φίλους της Jazz.
8-11/9 λοιπόν η 3η Συνάντηση Jazz & Σύγχρονης Δημιουργικής Μουσικής στο πλαίδιο του 'Παραθιν Αλός'. Θα σας έγραφα περισσότερα για αυτό το 4ημερο αλλά η ιστοσελίδα του 'Παραθιν Αλός' έχει τα χάλια της απο άποψη ενημέρωσης. Βρήκα πρόγραμμα και σχόλια για τις εκδηλώσεις που έχουν γίνει τα τελευταία 4 περίπου χρόνια, αλλά πρόγραμμα και σχολιασμοί για τα events που γίνονται αυτή την περίοδο τίποτις. Όποιος ήρωας ενδιαφέρεται να ψάξει ας το πράξει στο
http://www.podk.gr
ποιός ξέρει ίσως να είμαι εγώ ο στραβός και δεν το βρήκα.
Το μόνο που θυμάμαι από το πρόγραμμα είναι ότι το Σάββατο παίζουν οι Free Call για τους οποίους έχω ήδη γράψει στο ποστ 'Video Art Festival'. Δυστυχώς θα λείπω σε γάμο εκείνο το βράδυ. Αν πάει κάποιος στο συγκεκριμένο live ή και σε οποιοδήποτε άλλο ας κάνει τον κόπο να αφήσει ένα comment με εντυπώσεις .

Τιμή εισιτηρίου: Παντελώς άγνωστη (έκπτωση για φοιτητές, μαθητές, στρατιώτες)
Τοποθεσία: Δασάκι Κόδρα (Καλαμαριά Χιλής προς Αρετσού)
Ωρα έναρξης: 21:00

9 Comments:

  • Μισητέ αδολφέ μου πακισπέρα,
    ήθελα να σε ενημερώσω ότι ίσως σήμερα το βράδυ (Παρασκευή) να παρακολουθήσω τις δύο συναυλίες που έχει το εν λόγω φεστιβάλ. Κυρίως θέλω να δω τους 'Trio Balkano' το τζαζ-έθνικ συγκρότημα του τρομπετίστα (και όχι μόνο) Παντελή Στόικου (ο οποίος είναι και μέλος των 'Λαικεδέλικα' που παίζουν μαζί με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου). Αν θα πάω, θα σου γράψω νέα.
    Τα εισιτήρια από ότι είδα σε μια αφίσα στην Κακαμαργιά στοιχίζουν 8 ευρά (γενική είσοδος πρέπει να είναι.)

    By Anonymous Anonymous, At September 09, 2005 5:40 PM  

  • 'Παραθιν Αλός' Τα τελευταία χρόνια σημαίνει εν μέρει Γ.Τσολακίδης. Ένας άνθρωπος σιχαμερός και θρασύδειλος που στο βασίλειο της ασχετοσύνης που λεγεται "πολιτιστική καλαμαριά" έχει επιβληθεί και νέμεται ένα σωρό παράδες κάνοντας μια τρύπα στα νερά της Αρετσούς και γεμίζοντας τις τσέπες του μπικικίνια.

    By Anonymous Anonymous, At September 09, 2005 5:42 PM  

  • Σε λίγο ξεκινάω για Ολύμπιον να δω τι παίζει... Αν έχω κουράγιο αδολφέ Νάσο ίσως σε συναντήξω αργότερα στο live αν έχω κουράγιο (ψιλο κουράστηκα μωρέ ο καημένος).

    Anonymous δε γνωρίζω τίποτε σχετικά με το θέμα, φαντάζομαι όμως πως συμφωνούμε ότι το Παραθιν Αλός θα μπορούσε να είναι πολύ -μα πολύ- καλύτερο και ότι ο όρος 'πολιτιστική Καλαμαριά' μου ακούγεται σαν κακόγουστο ανέκδοτο.

    By Blogger Zpi, At September 09, 2005 6:24 PM  

  • Τελικά αν και άργησα, πήγα.
    Έφτασα γύρω στις 22:30 και δυστυχώς (και αναμενόμενα τέτοια ώρα) πρόλαβα τους ‘Μάκης Στεφανίδης Τρίο’ ακριβώς στο τέλος. Ευτυχώς τουλάχιστον η αργοπορία μου δεν με έκανε να χάσω τους ‘Τρίο Βαλκάνο’ που κυρίως ήθελα να δω (για πρώτη φορά).

    Παίξανε περίπου μία ώρα και ένα τέταρτο και ήταν μια πολύ ωραία και ξεχωριστή συναυλία. Μαζί με τον Παντελή Στόικο –τρομπέτα, ακορντεόν και καβάλ-, ήταν ο Λάκης Τζήμκας στο κοντραμπάσο και στο ηλεκρικό μπάσο και ο Αλέκος Παπαδόπουλος στα τύμπανα και στα κρουστά.
    Ο μικρός χώρος ήταν σχεδόν γεμάτος από κόσμο. Ξεκίνησαν με ένα αμιγώς τζαζ κομμάτι για να συνεχίσουν, φυσικά πάντα πάνω στην αυτοσχεδιαστική βάση της τζαζ, σε πιο ροκ-blues ήχους. Παραμορφώσεις στο ήχο της τρομπέτας και του καβάλ που ποτέ όμως δεν έμεναν στον εντυπωσιασμό και στο πνίξιμο της μελωδίας, δημιουργική χρήση του ‘echo’ για έναν μουσικό διάλογο της ίδιας τρομπέτας με την προηγούμενη μελωδία της, καβάλ και στάμνα και οι φωνές του Στόικου και του Παπαδόπουλου σε ρόλο κρουστών σε ένα μαγικό αποτέλεσμα.
    Τελικά, όπως είπαν και οι ίδιοι, παρότι ‘Τρίο Βαλκάνο’ παίξαν μόνο ένα παραδοσιακό κομμάτι (τικ Φλώρινας) στο τέλος, αλλά κανέναν αυτό δεν πείραξε μιας και οι δικές τους συνθέσεις ήταν αρκούντως ικανοποιητικές.

    Η μουσική δεινότητα και των τριών ήταν και αυτή κάτι παραπάνω από ικανοποιητική. Όποιος έχει ακούσει τον Στόικο έστω και για μία φορά θα καταλαβαίνει για τι πράγμα μιλάω. Παρά τη μικρή του ηλικία, (τώρα πρέπει να είναι γύρω στα 26-27), έχει καταφέρει από την αρχή της καριέρας του πριν αρκετά χρόνια, το παίξιμό του να είναι φανερά αναγνωρίσιμο. Για παράδειγμα στους συμπαθητικούς δίσκους της ‘Μπάντας της Φλώρινας’, η οποία όμως, κυρίως στο πρώτο cd, έρρεπε επίφοβα προς τον αυστηρό ήχο στρατιωτικής μπάντας, ήταν αυτός που με την τρομπέτα του έδινε αέρα στις μελωδίες. Αλλά και σε όποιο δίσκο συμμετέχει ως μουσικός, ο ήχος έχει την προσωπική του σφραγίδα.

    Ο κόσμος φάνηκε ενθουσιασμένος και οι περισσότεροι έψαχναν στην έξοδο να αγοράσουν κάποιο cd από το συγκρότημα αλλά υπήρχε μόνο το προσωπικό του Στόικου ‘Θράυσεις’ (υπό τους ήχους του οποίου γράφω αυτό το κείμενο) μιας και το πρώτο cd των ‘Τρίο Βαλκάνο’ θα κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες. Παρόλο που δεν το έχω ακούσει, το συνιστώ.


    Μιας που βρήκα και το πρόγραμμα να σας το κοινοποίησω.
    Σήμερα και αύριο λοιπόν έχει ως εξής:

    Σάββατο 10/9/05

    - ‘Terra Incognita’
    - ‘Free call’

    Κυριακή 11/9/05

    - ‘Oleg chaly trio’
    - ‘Γιαννης Οικονομίδης - Χάρης Καπετανάκης - Jazz quintet’

    Τα εισιτήρια τελικά κοστίζουν 8 ευρώ, γενική είσοδος.

    By Anonymous Anonymous, At September 10, 2005 12:52 PM  

  • Α ρε αδολφέ Νάσο αν ήξερα ότι θα εμφανιζόταν ο Τζήμκας χθες -και στις δυο μπάντες μάλιστα- θα κανόνιζα να έρθω κι εγώ. Δυστυχώς προτίμησα τις προβολές, οι οποίες αν και είχαν κάποιο ενδιαφέρον δεν ήταν και ότι καλύτερο. Σήμερα θα λείπω στη Νάουσα, άρα εν ολίγοις κλάφτα Χαράλαμπε.

    Αν δει κανείς σήμερα τους Free Call ας μας πει πως πήγε το Live, το ίδιο ακριβώς πρόγραμμα θα παρουσιαστεί την Τετάρτη στο Μύλο.
    Thnkια

    By Blogger Zpi, At September 10, 2005 1:22 PM  

  • zpi ήμουν άρρωστος ρε 'συ και δεν μπόρεσα να έρθω στο blogomeeting ελπίζω να βρήκες άτομα να κατεβάσεις εντακάδα...

    By Blogger Gypas, At September 10, 2005 1:51 PM  

  • Ποια 11άδα μόνον εγώ και ο Ονειρος είχαμε κοτσίδα. Πως θα κατακτήσουμε τον κόσμο 2 μαλλιάδες only; Δεν πειράζει αμίγκοζ θα υπάρξουν κι άλλες ευκαιρίες. Ιδωμεν

    By Blogger Zpi, At September 10, 2005 2:54 PM  

  • Αγαπητοί φίλοι
    Διάβασα τα σχόλιά σας για τη 3η (και όχι 4η όπως κακώς γράφηκε από τον πολιτιστικό οργανισμό του Δ. Καλαμαριάς) συνάντηση τζαζ και δημιουργικής μουσικής που έγινε στα πλαίσια του Παρα ‘θιν αλός.
    Εκ μέρους του συλλόγου «Φίλοι της τζαζ & δημιουργικής μουσικής» σας ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια και θέλουμε να σας ενημερώσουμε για τις συναντήσεις τζαζ που γίνονται στην Καλαμαριά τα τελευταία 3 χρόνια.
    Μπορείτε να πάρετε πληροφορίες για τον σύλλογό μας από το site μας (www.jazznet.gr) ( δυστυχώς όμως, αυτή την εποχή μέχρι τις 10 Οκτωβρίου δεν έχουμε άλλες εκδηλώσεις).
    Οι εκδηλώσεις τζαζ που έγιναν στη Καλαμαριά είναι κάτω από την αποκλειστική καλλιτεχνική επιμέλεια του συλλόγου μας, χωρίς καμία παρέμβαση από κάποιο μέλος του ΠΟΔΚ. Τα τετραήμερα που έγιναν είχαν απόλυτη οικονομική διαφάνεια και είναι ανεξάρτητα από το υπόλοιπο πρόγραμμα του Παρα ‘θιν αλός. Από την μεριά μας κάναμε αυτόνομη διαφήμιση (δείτε στη κεντρική σελίδα του jazznet το περιοδικό μας που το μοιράσαμε εμείς σε bar, ωδεία, μουσικούς οίκους και δισκοπωλεία). Βέβαια και ο ΠΟΔΚ στο αναλυτικό του έντυπο ανέφερε για το τετραήμερο μαζί με τις άλλες εκδηλώσεις. Επίσης οργανωτικά προσέφερε αυτά που έπρεπε να προσφέρει ( ήχος, εξοπλισμός κλπ) και παρά τα μικρά μικροπροβληματάκια, τη συνεργασία μαζί τους τη χαρακτηρίζουμε πολύ καλή.
    Αυτές οι εκδηλώσεις τζαζ που διενεργούμε εκεί τις θεωρούμε μοναδικές για την Ελλάδα (άλλωστε δεν υπάρχει άλλο παρόμοιο ας πούμε φεστιβάλ, όπως και ανάλογος σύλλογος τζαζ ) από ένα σύλλογο που προσπαθεί να αγκαλιάσει όλο το ντόπιο δυναμικό και να το αναδείξει.
    Θα θέλαμε την κριτική σας σε αυτά που κάνουμε και θα κάνουμε στο μέλλον, κατά τη διάρκεια του χειμώνα σε clubs της πόλης μας καθώς και τη βοήθειά σας στο να γίνονται γνωστές στον κόσμο οι εκδηλώσεις που διοργανώνουμε.
    Ευχαριστούμε
    Γιάννης Κουτσουρίδης (μέλος του ΔΣ του συλλόγου)

    By Anonymous Anonymous, At September 16, 2005 11:23 AM  

  • Γιάννη μόλις είδα το σχόλιό σου. Ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση. Πράγματι τέτοιου είδους εκδηλώσεις είναι κρίμα να περνάνε απαρατήρητες.
    Από τα λεγόμενα σου καταλαβαίνω ότι η δουλειά της κάθε διοργλανωσης βγαίνει από λίγους και γενναίους. Πολύ ευχαρίστως να ενημερώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους μουσικόφιλους για τα επερχόμενα live. Ελπίζω να υπάρχη έγκαιρη ενημέρωση μέσω jazznet, αλλιώς μη διστάσεις να μου στείλεις σχετικό mail.
    Καλή επιτυχία στις προσπάθειές σας και ίσως συναντηθούμε κάποια στιγμή σε συναυλία.

    Βασίλης Μπαγιάτης

    By Blogger Zpi, At September 18, 2005 4:21 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]



<< Home