Zpiderland

Tuesday, September 06, 2005

Video Dance Festival 2005



6o Φεστιβάλ Ταινιών Χορού και άλλων πειραμάτων

Οταν συμβαίνει κάτι διαφορετικό στη Θεσσαλονίκη τότε πρέπει να βρισκόμαστε σε εγρήγορση. Δεν συμβαίνουν και πολύ συχνά τέτοιες εκδηλώσεις όπως πολύ καλά ξέρετε όλοι οι Θεσσαλονικείς. Το festival ξεκινάει στις 9 Σεπτεμβρίου και διαρκεί μέχρι τις 17. Τόποι εγκλήματος: Μύλος & Ολύμπιον.

Δε θα κάνω τον κόπο να γράψω το πρόγραμμα, καθώς έχει ήδη αναρτηθεί στο μπλογκ του Nio (ποστ 1) και του Crazy Monkey (ποστ 2). Θα σας πω όμως δυό λογάκια για όποιους καλλιτέχνες γνωρίζω από τα ονόματα που διαβάζω στο πρόγραμμα.


Την Τρίτη 13/9 πραγματοποιείται στο club του Μύλου ένα οπτικοακουστικό project με τίτλο Null Performance. Ο Παύλος Βάκαλος αναλαμβάνει τον ήχο και ο Χρήστος Καλός το βίντεο. Έχω δει κατα περιόδους ορισμένες απο τις δουλειές του Χρήστου και μπορώ να πω ότι έχουν ενδιαφέρον. Η συμμετοχή άλλωστε του Χρήστου σε διάφορες δραστηριότητες εναλλακτικού τύπου είναι συχνό φαινόμενο στην πόλη μας (συμμετοχή στο 'Καρφώνοντας καρφιά στο κούτελο' , μέλος της ομάδας Arterground, εκδήλωση στο Pixel Dance Festival κτλ). Για να είμαι ειλικρινής οι μουσικές που συνόδευαν τις εικόνες του βιντεο στην εκδήλωση που παρακολούθησα στο Pixel Dance Festival μου κάθισαν κάπως άσχημα. Σε γενικές γραμμές μου αρέσουν οι ηλεκτρονικοί ήχοι, αλλά δε μπορώ να αντέξω το κάθε είδος της ηλεκτρονικής μουσικής. Το θέμα μας όμως είναι ότι τα παιδιά έχουν ταλέντο, έχουν μεράκι, πειραματίζονται και γουστάρουν αυτό που κάνουν και το αποτέλεσμα της δουλειάς τους είναι άκρως ικανοποιητικό.

Τον Νίκο Βελιώτη που παίζει την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου στο Θεατράκι τον γνωρίζει πλέον και η κουτσή Μαρία μετά απο τις 'Ανάσες των Λύκων' που κυκλοφόρησε μαζί με τον Γιάννη Αγγελάκα. Το cd σίγουρα μόνον ως εύπεπτο δε μπορεί να χαρακτηριστεί. Πρόκειται για μια δύστροπη δουλειά, η οποία σε κερδίζει όμως ακρόαση με την ακρόαση, αρκεί να της δώσεις το χρόνο της. Ωραίος μουσικός ο Βελιώτης και δεν είναι τυχαίο που έκανε συνεργασία με τον Αγγελάκα. Ο Αγγελάκας ήθελε έναν "κλασικό" μουσικό που να μην είναι κολλημένος στις γνώσεις που μοιράζονται στα ωδεία και τον βρήκε στο πρόσωπο του Βελιώτη, ο οποίος αν μη τι άλλο αρέσκεται σε μουσικούς πειραματισμούς. Βιολοντσέλα μέχρι θανάτου λοιπόν την Τετάρτη στο Θεατράκι με το "Βομβό" του Βελιώτη και όποιος αντέξει. Για περισσότερα σχετικά με Βελιώτη ρωτήστε τον Vjay που τον έχει δει και από κοντά σε live.

Την ίδια μέρα πάντως θα προτιμήσω την κουρτίνα Β. Δε θα ρισκάρω με τα βιολοντσέλα του Νίκου Βελιώτη. Θα πάω στα σίγουρα. Στο club του Μύλου εμφανιστεί το τρίο FREE CALL. Αυτό είναι το σίγουρο(;) θα αναρωτιέστε δικαιολογημένα. Όχι τους Free Call τους ακούω πρώτη φορά. Διαβάζοντας όμως τα ονόματα των τριών μουσικών βρίσκουμε τον Λάκη Τζήμκα στο ηλ. μπάσο, ο οποίος αποτελεί εγγύηση. Όσοι ασχολούνται με τη jazz στην πόλη θα είναι αδικαιολόγητοι αν δεν έχουν δει τον Τζήμκα live. Κάθε χρόνο εμφανίζεται με περισσότερα από 10 διαφορετικά σχήματα σε διάφορα live Jazz. Είχα την τύχη και την τιμή να παίξω μαζί του (ως μαθητής) τουλάχιστον 2 φορές σε live ωδείου και έχω να το λέω. Πρόκειται για υπέροχο τύπο και άψογο μουσικό. Στα κομμάτια που παίξαμε μαζί (Nice & Sleezy, I feel Good, Killing me Softly) υπήρξα ο χειρότερος μαθητής, αλλά αυτό φυσικά είναι μια τελείως διαφορετική ιστορία. Οι Free Call (*** οι οποίοι εμφανίζονται παρεμπιπτόντως και στην 4η Συνάντηση Jazz & Σύγχρονης Μουσικής το Σάββατο 10/9 στο Κόδρα [Παραθιν Αλός]) όπως διαβάζω από τα σχόλια του Nio συνδυάζουν στοιχεία της Jazz, Avant Garde και της ηλεκτρονικής μουσικής. Τα άλλα δύο μέλη του σχήματος είναι οι Θοδωρής Πατσαλίδης (βιολί) και Χρήστος Γερμένογλου (τύμπανα).Το οπτικό κομμάτι έχει αναλάβει ο Vinsky.

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου και πάλι στο club το event έχει τίτλο: 'Druckmachinenmusic' του CMYK. * CMYK σημαίνει CYAN, MAGENDA, YELLOW, CARBON. Πρόκειται για τα 4 βασικά χρώματα της τυπογραφίας. Τέσσερις τυπογραφικές μηχανές για τέσσερα μουσικά κομμάτια από τον Χρήστο Γούσιο. Ενα δείγμα της δουλειάς του είχαμε ακούσει πριν από μισό χρόνο περίπου στα 'Δγιαμάντγια' (συνέντευξη του Χρήστου) αλλά μη σας γελάσω δε θυμάμαι και πολλά. Θυμάμαι μόνο ότι υπήχαν πολλοί πειραματισμοί με φυσικούς ήχους που είχε ηχογραφήσει ο Χρήστος . Την εκτέλεση θα αναλάβει λοιπόν ο Χρήστος Γούσιος μαζί με τον Νικόδημο Τριαρίδη, το όνομα του οποίου ακούω ολοένα και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια. Από το Q (στουντιο ηχογραφήσεων) ως τη συμμετοχή του στους Los Tromos (το 'Upside Down' είναι όλα τα λεφτά) και στους Ghostfish (το cd των οποίων ακόμη ψάχνω). Καλό παλουκάρι εν ολίγοις. Στο Druckmachinenmusic συμμετέχει και ο Κλεάνθης Καραπιπέρης. Δυστυχώς την Πέμπτη δε θα βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη, οπότε θα χαιρόμουν πολύ αν υπήρξε κάποια ανταποκρισούλα είτε με mail είτε τηλεφωνικώς.

**Για τις υπόλοιπες μέρες δε γνωρίζω τίποτε, πρέπει να σημειωθεί όμως πως την επιμέλεια των εκδηλώσεων έχουν αναλάβει η Χριστιάνα Γαλανοπούλου, ο Γιώργος Κωνσταντινίδης και οι άνθρωποι της Poeta Negra. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στο όνομα της Χριστιάνας Γαλανοπούλου, από την οποία και ιδρύθηκε το Video Dance Festival το 2000.

Όταν κάτι "κινείται" στην πόλη μας πρέπει να κινούμαστε κι εμείς στο ρυθμό του
Είσοδος ελεύθερη


* -> update

5 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]



<< Home