Zpiderland

Tuesday, November 01, 2005

Εντός σχεδίου



Εδωσα 10 ευρώ σήμερα για να διαβάσω το 'Εντός Σχεδίου' του Γιώργου Τσούκη μέσα σε 10 λεπτά.
Εντυπώσεις;
Τρέχω να βρω τις υπόλοιπες δουλειές του.

Από κομικς έχω μαύρα μεσάνυχτα. Εντάξει γνωρίζω τις δουλειές του Αρκά, άντε και μερικά ονόματα σκιτσογράφων από εφημερίδες, όμως μέχρι εκεί. Ευτυχώς ήρθε και το '9' να με ξεστραβώσει λίγο. Ζόρικη γκόμενα η 'Φωτεινή'...
Νομίζω πως ήταν το προηγούμενο Schooligans (Ιουνίου) το ένθετο όπου πρωτοδιάβασα μερικές από τις ιστορίες του Κθούλου τις οποίες υπογράφει ο Τσούκης. Εξαιρετικό δείγμα. Οι ανασφάλειες και οι προβληματισμοί των εφήβων αποτυπωμένοι σε μια κόλλα χαρτί. Από εκείνη τη μέρα συγκράτησα στο μυαλό μου το όνομα του συμπολίτη σκιτσογράφου. Πέρασαν 4 μήνες μέχρι να αγοράσω κάποια από τις δουλειές του. Ας είναι καλά ο 'Λωτός' που μαζί με το 'Rollin Under' αποτελούν εναλλακτικές επιλογές κόντρα στα δισκάδικα-φίρμες. Εκεί λοιπόν αντί για cd αγόρασα χθες δύο fanzines (Overdub, Now&Then) και το 'Εντός Σχεδίου' του Τσούκη.
Ομολογώ πως ξαφνιάστηκα. Δεν περίμενα τέτοιου είδους αφηγήσεις σε ένα κομικ. Ελπίδες, αναμνήσεις και χαμένα όνειρα σκιαγραφημένα μέσα στα όρια της Θεσσαλονίκης. Δεν είναι μόνον οι σκέψεις του Τσούκη που με κέρδισαν, αλλά και τα μελαγχολικά σκίτσα διάφορων τοποθεσιών της πόλης. Διαβάζοντας το κομικ ένιωθα το άρωμα της πόλης να μπαίνει μέσα στο δωμάτιο.
Μπράβο!

'Λένε πως ο εγωιστής δε μαθαίνει ποτέ, γιατί δεν καταδέχεται να ρωτήσει. (και είναι αλήθεια, ρωτήστε όποιον θέλετε)


Περισσότερα για τον Γ. Τσούκη στο site http://www.tsoukis.gr

6 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]



<< Home