Zpiderland

Wednesday, October 26, 2005

Κανόνες Πρέφας

Εδώ και πολύ καιρό βλέπω στα keywords τις λέξεις ‘πρέφα κανόνες’. Αποφάσισα λοιπόν μετά από τους κανόνες της βίδας να κάνω ένα δεύτερο καλό και να γράψω τους κανόνες για την πρέφα.Να συνεισφέρω κι εγώ με το δικό μου τρόπο στον πολιτισμό. Δυστυχώς πρόκειται για ένα παιχνίδι που δύσκολα θα μπορέσει να κατανοήσει ένας αρχάριος διαβάζοντας απλώς τους κανόνες. Εγώ μια φορά θα κάνω ότι μπορώ...

ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΡΕΦΑΣ

Η πρέφα παίζεται με 3 παίχτες (για τους γνώστες προτιμώ να αγνοήσω αυτή τη στιγμή την περίπτωση του ‘τεμπέλη’). Τα φύλλα είναι 32, δηλαδή από 7 και πάνω, και μοιράζονται όλα σε κάθε γύρα. Τα φύλλα μοιράζονται παραδοσιακά δύο δύο σε κάθε παίχτη με αποτέλεσμα οι παίχτες να έχουν στο τέλος της μοιρασιάς από 10 φύλλα στα χέρια και να περισσεύουν άλλα δύο. Τα δύο φύλλα που περισσεύουν θα τα πάρει ο παίχτης που θα πάρει την αγορά και εφόσον θα έχει 12 φύλλα στα χέρια του θα πρέπει να αφήσει 2 φυλλά που θεωρεί πως δεν του είναι χρήσιμα εκτός παιχνιδιού. Τα 2 αυτά φύλλα θα ξέρει μόνον ο ίδιος ποια είναι, κοινώς μένουν κρυφά για τους υπόλοιπους παίχτες.
Η λογική στην πρέφα σε αντίθεση με άλλα χαρτοπαίγνια που παίζονται με 32 φύλλα, όπως το μπουρλότ ή η βίδα, βασίζεται στις μπάζες. Ενώ λοιπόν σε άλλα παιχνίδια έχουν ιδιαίτερη σημασία οι πόντοι που μαζεύει ο κάθε παίχτης, στην πρέφα σημασία έχει ο αριθμός των μπαζών που θα έχει κερδίσει ο παίχτης στο τέλος του παιχνιδιού.
Η σειρά δυναμικότητας των φυλλών στην πρέφα είναι απλή, δηλαδή η σειρά στα φύλλα έχει ως εξής: 7, 8, 9, 10, J, Q, K, A, όπου ο Ασσος (Α) είναι το πιο ισχυρό φύλλο.
Για τους αρχάριους: όταν ο πρώτος παίχτης πετάξει πχ το 7 μπαστούνι, οι υπόλοιποι 2 παίχτες πρέπει να απαντήσουν κι αυτοί στο μπαστούνι, πράγμα που σημαίνει πως εαν έχουν στα φύλλα τους κάποιο μπαστούνι θα πρέπει να διαλέξουν ένα και να το πετάξουν. Έστω λοιπόν ότι ο πρώτος παίχτης πετάει το 7 μπαστούνι, ο δεύτερος το 10 μπαστούνι και ο τρίτος τη ντάμα (Q) μπαστούνι. Η Q είναι το ισχυρότερο φύλλο σε σχέση με τα άλλα δύο, οπότε ο τρίτος παίχτης παίρνει τα 3 αυτά φύλλα και λέμε ότι πήρε τη μπάζα.
Στη πρέφα όπως και στα περισσότερα αν όχι σε όλα τα παιχνίδια που παίζονται με μπάζες (πχ στο μπουρλοτ και στη βίδα όπου μετράνε οι πόντοι αλλά υπάρχει η λογική της μπάζας στο παίξιμο, ή στο bridge όπου και πάλι έχουν σημασία οι μπάζες) τα φύλλα χωρίζονται μετά την αγορά σε 2 κατηγορίες. Στα ατού και στα απλά φύλλα. Ποιανού χρώματος τα φύλλα θα είναι ατού σε κάθε παιχνίδι εξαρτάται από το ‘μίλημα’, από τη διαδικασία δηλαδή που ακολουθείται ώστε να πάρει ένας παίχτης την αγορά. Να δούμε όμως πως πραγματοποιείται το ‘μίλημα’.
Οι 3 παίχτες έχουν από 10 φύλλα που έχουν μοιραστεί. Για να ανοίξει κάποιος αγορά θα πρέπει να πιστεύει πως με τα φύλλα που έχει στα χέρια του σε συνδυασμό με τα 2 φύλλα που αποτελούν την αγορά, θα του δώσουν τη δυνατότητα να πάρει τουλάχιστον 6 μπάζες. 1ος μιλάει ο παίχτης που βρίσκεται δεξιά από τον παίχτη που μοιράζει κάθε φορά. Αν λοιπόν ο 1ος παίχτης πιστεύει πως δε μπορεί να βγάλει 6 μπάζες τότε λέει πάσο και μιλάει ο επόμενος.

Εστω ότι ο πρώτος παίχτης πιστεύει πως μπορεί να βγάλει έξι μπάζες στις κούπες, ο δεύτερος πιστεύει πως μπορεί να βγάλει 6 μπάζες στα καρρά και ο τρίτος πιστεύει πως μπορεί να βγάλει 6 μπάζες στα μπαστούνια. Εδώ πρέπει να σας πω πως υπάρχει δυναμικότητα και στα χρώματα των φύλλων, η οποία δυναμικότητα έχει ως εξής: Μπαστούνια, Σπαθιά, Καρρά, Κούπες, Αχρωμα, όπου τα άχρωμα (θα δούμε σε λίγο περι τίνος πρόκειται) είναι η ισχυρότερη επιλογή. Για να γίνει το μίλημα πρέπει να τηρηθούν ορισμένοι κανόνες. Δε μπορεί ο κάθε παίχτης να λέει κατευθείαν το χρώμα που επιθυμεί, αλλά πρέπει να ακολουθείται η σειρά των χρωμάτων, πράγμα που σημαίνει οως ο 1ος παίχτης ενώ είναι καλός στις κούπες θα πρέπει να ξεκινήσει το μίλημα από τα μπαστούνια. Ο 1ος παίχτης λοιπόν θα δηλώσει μπαστούνια (εννοείται 6, ούτως η άλλως το μίλημα πρέπει να ξεκινήσει από τα 6 μπαστούνια, δηλαδή 6 μπάζες στα μπαστούνια). Ο δεύτερος παίχτηςμε τη σειρά του δε θα πει καρρά, αλλά θα πρέπει να ακολουθήσει την ιεραρχία των χρωμάτων και να δηλώσει σπαθιά (και πάλι εννοείται 6). Ο 3ος παίχτης που είναι καλός στα μπαστούνια θα αναγκαστεί να πάει πάσο διότι η δήλωση των 6 μπαστουνιών έχει περάσει. Θα μιλήσει μόνο αν πιστεύει πως έχει δυνατότητα να πάρει 7 μπάζες στα μπαστούνια. Εστω λοιπόν ότι ο 3ος παίχτης δεν έχει τόσο καλό φύλλο και πηγαίνει πάσο. Η αγορά βρίσκεται στα 6 σπαθιά αυτή τη στιγμή και δικαίωμα να συνεχίσουν να μιλάνε έχουν μόνο οι δύο πρώτοι παίχτες. Από τη στιγμή που έχουν μείνει 2 παίχτες στο μίλημα ο παίχτης που έχει σειρά να μιλήσει, δηλαδή ο 1ος στο παράδειγμά μας, λέει ναί στα σπαθιά, πράγμα που σημαίνει πως θέλει να πάρει αγορά στα 6 σπαθιά (τουλάχιστον) ή σε κάποιο πιο ισχυρό χρώμα. Ο 2ος λέει το επόμενο χρώμα, δηλαδή 6 καρρά, το οποίο τυχαίνει να είναι και το χρώμα του. Ο 1ος παίχτης θα απαντήσει ‘ναι στα καρρά’ μιας που η δυναμή του είναι στις κούπες. Ο 2ος παίχτης αν πιστεύει πως δε μπορεί να πάρει 7 μπάζες θα πάει πάσο και θα πάρει την αγορά ο πρώτος παίχτης.
Ο 1ος παίχτης λοιπόν παίρνει τα δύο φύλλα που βρίσκονται κρυφά στο τραπέζι, βλέπει τα 12 φύλλα που έχει στα χέρια του και αποφασίζει καταρχάς ποια 2 φύλλα δεν του χρειάζονται και στη συνέχεια πόσες μπάζες θα πρέπει να δηλώσει. Το μίλημα σταμάτησε στα 6 καρρά, πράγμα που σημαίνει πως ο παίχτης μπορεί να δηλώσει πως θα κάνει 6 μπάζες στις κούπες. Αν πήρε καλά φύλλα από κάτω και πιστεύει πως μπορεί να βγάλει 7 μπάζες, τότε μπορεί να δηλώσει 7 μπάζες στις κούπες. Αυτό που δε μπορεί να δηλώσει είναι 6 μπάζες στα μπαστούνια ή 6 μπάζες στα σπαθιά, μιας που οι συγκεκριμένες δηλώσεις έχουν προσπεραστεί στη διάρκεια του μιλήματος.
Εστω λοιπόν ότι στο παιχνίδι ο παίχτης που πήρε την αγορά δήλωσε πως θα κάνει 6 μπάζες διαλέγοντας ως ατού τις κούπες. Οταν κάποιος παίχτης πετάξει ένα χρώμα στο τραπέζι, οι υπόλοιποι δύο παίχτες πρέπει να πετάξουν ένα φύλλο στο αντίστοιχο χρώμα. Τη μπάζα θα πάρει ο παίχτης με το μεγαλύτερο φύλλο. Αν όμως ένας από τους 2 παίχτες που πρέπει να απαντήσουν δεν έχουν φύλλο σε αυτό το χρώμα τότε θα πρέπει να πετάξουν ένα οποιοδήποτε ατού. Ο παίχτης που δεν είχε φύλλλο στο συγκεκριμένο χρώμα και πέταξε ατού –λέμε πως κάνει τσάκα / τσακίζει- και παίρνει και τη μπάζα. Αν δεν έχει κανείς από τους δύο παίχτες που πρέπει να απαντήσουν φύλλο του συγκεκριμένου χρώματος, τότε θα πρέπει και οι δύο να τσακίσουν και θα πάρει τη μπάζα αυτός που θα βάλει το μεγαλύτερο ατού. Οταν ένας παίχτης δεν έχει φύλλο του συγκεκριμένου χρώματος για να απαντήσει αλλά δεν έχει ούτε ατού, τότε πετάει ένα φύλλο οποιουδήποτε άλλου χρώματος και δε διεκδικεί τη συγκεκριμένη μπάζα.
Επίσης και πάλι στη διαδικασία του μιλήματος: όταν ένας παίχτης έχει μεγάλα φύλλα σε όλα τα χρώματα και τα φύλλα του είναι σε γενικές γραμμές μοιρασμένα, πχ Α,Κ στα μπαστούνια – Α, Q στα σπαθιά, Α στα καρρά & K, Q, J στις κούπες τότε μπορεί να μη διαλέξει ένα συγκεκριμένο χρώμα για ατού, αλλά να διαλέξει άχρωμα. Αυτό σημαίνει πως το παιχνίδι θα πραγματοποιηθεί στην ουσία χωρίς να υπάρχουν ατού. Δεν υπάρχουν δηλαδή τσάκες. Ο παίχτης πρέπει και πάλι να απαντάει στο χρώμα που βρίσκεται στο τραπέζι αλλά δεν υπάρχει η δυνατότητα τσάκας.
Και κάτι τελευταίο: Όταν ένας παίχτης μιλάει στη διαδικασία του μιλήματος πρώτος ή μιλάει μετά από έναν αίχτη που έχει δηλώσει πάσο, τότε έχει τη δυνατότητα να τα ‘γράψει΄. Αυτό σημαίνει πως ο παίχτης αυτός θα πάρει την αγορά μόνον εφόσον οι υπόλοιποι δύο παίχτες πάνε πάσο. Αν ένας από τους άλλους δύο παίχτες μιλήσει, τότε αυτομάτως ο παίχτης που δήλωσε ότι τα γράφει βγαίνει εκτός της διαδικασίας του μιλήματος.
Αυτοί είναι με όσο το δυνατόν απλούστερη περιγραφή οι κανόνες που τηρούνται στην πρέφα. Για να αποκτήσει νόημα το παιχνίδι θα πρέπει οι παίχτες να γνωρίζουν και πόσοι πόντοι γράφονται στο τέλος της κάθε παρτίδας. Μην ξεχνάτε πως η πρέφα είναι ρωσσικής προέλευσης και παιζόταν ανέκαθεν με λεφτά. Στο τέλος του παιχνιδιού γινόταν σούμα (άθροισμα) και ο κάθε παίχτης έβλεπε τα καπίκια που είχε κερδίσει ή που έπρεπε να πληρώσει. Δυστυχώς το γράψιμο των πόντων είναι και αυτό λίγο δυσνόητο. Αγαπηταί αναγνώσται σας υπόσχομαι ότι θα ακολουθήσει 2ο post με οδηγίες σχετικές με το γράψιμο των πόντων με όσο το δυνατόν απλούστερη περιγραφή.
Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα έχω ξεχάσει να αναφέρω ένα σωρό περιπτώσεις οπότε να είστε σίγουροι πως θα υπάρξουν updates στο post. Για τους χρήστες που μπαίνουν στο μπλογκ μου πληκτρολογώντας στα ψαχτήρια ‘Κανόνες μπιρίμπας’ έχω να πω: λυπάμαι, αλλά κανόνες μπιρίμπας βαριέεεμαι να γράψω, ψάξτε αλλού’

Καλή εξάσκηση

36 Comments:

  • Κλαπ, κλαπ, κλαπ!!!

    Το Σαββατοκύριακο συναντήθηκα με κάτι φιλαράκια και το τιμήσαμε το παιχνίδι. Εκεί συνηδειτοποιήσα και πόσο δύσκολο είναι να μάθεις σε κάποιον πρέφα, ίδιως αν δεν έχει ιδέα από χαρτιά.

    Αν δεν παίξεις-πληρώσεις δεν μαθαίνεις.

    Απλά να προσθέσω στην αγορά και την εκδοχή της μιζέριας. Αν κάποιος παίκτης πιστεύει ότι δεν θα κάνει καμία μπάζα λέει μιζέρια και η αγορά σταματά. Αν κάνει έστω και μια ανεβάζει κάσα 5 ή 10 (ανάλογα με τη συμφωνία).

    Επίσης θα μπορούσες να προσθέσεις και το πάσο-πάσο σε περίπτωση που και οι 3 παίκτες πάνε πάσο!

    Μπράβο πάντως για την υπομονή και την προσπάθεια!

    By Blogger Κωστής, At October 26, 2005 1:21 PM  

  • Σωστός ο καραφλός. Θα κάνω προσθήκες. Την είχα ξεχάσει τη μιζέρια. Δύσκολο να μάθει κανείς τέτοια παιχνίδια διαβάζοντας κανόνες, αλλά δε βαριέσαι είναι και αυτό μια αρχή.
    Μου φαίνεται πρέπει να παίξουμε μια διαδιχτυακή πρέφα με τον lefty.
    Είχα βρει σε ένα site ένα γαλλικό παιχνίδι που έμοιαζε με τη βίδα. Ποιός ξέρει αν ψάξουμε μπορεί και να υπάρχει κάτι σχετικό.

    By Blogger Zpi, At October 26, 2005 2:53 PM  

  • Σε 'χει φάει η μαλακία!
    τι γράφεις ???

    By Blogger NiO, At October 27, 2005 7:38 PM  

  • Μεγάλο κομμάτι τούρτα μην τρως
    μεγάλη κουβέντα πες

    Αν δεν ξέρεις από πρέφα φίλε δε μετράς
    Ισως αναγνωρίσεις μια μέρα την τεράστια προσφορά μου στο μεταμοντέρνο πολιτισμό

    Που 'σαι ρε καλιτέχνη, πότε θα σε ξαναδούμε;

    By Blogger Zpi, At October 27, 2005 8:16 PM  

  • Το έχω σκεφτεί και εγώ ρε Zpi πόσο καλό θα ήταν να υπήρχε δυνατότητα διαδικτυακής πρέφας!Κάποια στιγμή είχα σχεδόν αποφασίσει να ξεκίναγα και εγώ κανά προγραμματάκι, αλλά...

    Αυτό που έμαθα το προηγούμενο ΣΚ και δεν το ήξερα, είναι ότι η πρέφα δεν είναι "ελληνικό" παιχνίδι. Για την ακρίβεια έπαιξα με κάτι Κροάτες, οι οποίοι μάλιστα το ονομάζουν "preferance" (κάπως έτσι τέλος πάντων).

    By Blogger Κωστής, At October 28, 2005 3:06 PM  

  • thx lefty
    Preferance χα καλό.
    Μην ακούς τι σου λένε οι Κροάτες, φυσικά και είναι ελληνικό παιχνίδι, όπως και το τάβλι και είμαι σίγουρος ότι και οι Ινδοί από τον αρχιμίδη θα κλέψανε ιδέες για να φτιάξουν το σκάκι.

    Για την ώρα μου φαίνεται πως βαριέμαι να κάνω ποστ για το γράψιμο των πόντων. Ούτως ή άλλως ανάθεμα αν μπορέσει κανείς να μάθει πράφα διαβάζοντας οδηγίες.
    Κάποια άλλη στιγμή όταν με πιάσει προκοπή

    By Blogger Zpi, At October 28, 2005 3:15 PM  

  • Και καλά, οι Σλάβοι(Ρώσοι, Κροάτες, Σέρβοι κτλ) είναι γνωστοί κωλοφυλή και από παλιά μας ζηλεύαν και τα θέλουν όλα δικά τους.

    Αλλά αυτό με τους Ινδούς δεν το ήξερα. Με σόκαρες! Μα κι αυτοί να ζηλεύουν τόσο τον πολιτισμό μας! Και ούτε μια σημείωση στην σκακιέρα "Originally created by the Greeks"!

    Τς,τςτςτς....

    :-ρ

    (Αυτά γράφει όποιος κάθεται και δουλεύει ενώ την ίδια ώρα τον παίρνουν τηλέφωνο από Ελλάδα απο καφετέρειες και εξοχικά και του λένε για τριήμερα...)

    By Blogger Κωστής, At October 28, 2005 5:02 PM  

  • 3ήμερα; Εδώ στη Θεσσαλονίκη έχουμε πενθήμερη άδεια μετ'αποδοχών
    Καλό κουράγιο πατριώτη

    By Blogger Zpi, At October 28, 2005 6:59 PM  

  • κύριε zpi
    όταν διάβασα 'κανόνες πρέφας' λέω εδώ είμαστε, σήμερα θα μάθω πρέφα. καθότη δηλωμένη φανατική της μπιριμπας και του πόκερ φαντάστηκα η αδαής ότι και η πρεφα πάνω κάτω τα ίδια θα είναι. μμμμμμμ

    μπορεί η επεξήγησή σου να είναι η όσο δυνατόν απλούστερη, αλλά όσες φορές και να τη διάβασα.... μπαααα

    εκτός αν είμαι τόσο χαζούλα οπότε αλλάζει το θέμα.
    πάντος nice try

    By Blogger didymous skulls, At October 29, 2005 1:17 PM  

  • Αξιότιμη κ. didymous Skulls
    μη λέτε τέτοια πράγματα για τον εαυτό σας, σίγουρα δεν είστε καθόλου χαζούλα. Δυστυχώς η πρέφα δε μοιάζει καθόλου με τη μπιρίμπα ή το ποκερ.
    Πρόκειται για παιχνίδι με τελείως διαφορετική φιλοσοφία και αν δεν το παίξεις πολλέεες φορές με κάποιον που να το γνωρίζει ώστε να μπορεί να σου εξηγήσει, δεν είναι δυνατό να το μάθεις.
    Θα σου δινα κι ένα λινκ για μαθήματα βίδας (κάτι σαν το μπουρλοτ αν έχεις ακουστά) αλλά μόλις διαπίστωσα ότι μετά από τα τελευταία προβλήματα που είχα με το blogger δε μπορώ να ανασύρω παλαιότερα ποστς.
    Συνεχίστε με το ποκερ, είστε σε καλό δρόμο.
    ΥΓ: Με μέτρο τα πονταρίσματα έτσι...

    By Blogger Zpi, At October 29, 2005 1:40 PM  

  • Ok το προβλημα λύθηκε. Αν ενδιαφέρεται κανένας καινούργιος, εδώ υπάρχουν κανόνες για βίδα:

    http://zpiderland.blogspot.com/2005/06/blog-post_111955767475819662.html
    http://zpiderland.blogspot.com/2005/06/blog-post_25.html

    Καλή τύχη

    By Blogger Zpi, At October 31, 2005 9:23 PM  

  • Απίστευτο! Χτες κάθησα να μάθω πρέφα σε έναν φίλο και βρήκα αυτό το ποστ!!!

    Περιμένουμε τους κανόνες για τους πόντους εναγωνίως! Είναι το μόνο που δε θυμάμαι ακριβώς! Επίσης να πω ότι δεν υπάρχουν ΠΟΥΘΕΝΑ στο ίντερνετ κανόνες βαθμολογίας!

    Αν τους γράψεις προσφέρεις στους απανταχού φοιτητές μία επιλογή δημιουργικής χαρτοπαιξίας!

    Υπόσχομαι οτι θα προσπαθήσω να βρω ελεύθερο χρόνο να γράψω ένα on-line πρόγραμμα πρέφας, αν έχω τους πλήρεις κανόνες!

    By Anonymous Anonymous, At November 03, 2005 2:17 PM  

  • κύριε zpi
    και η βίδα μια απο τα ίδια με την πρέφα. δε κατάλαβα τίποτα, ειδικά στη φάση με τους πόντους την πήρα την ασπιρίνι για τον πονοκέφαλο.
    θα μείνω στο ποκερ και αν ποτέ μου δείξει κάποιος πρέφα η βίδα θα καταλάβω την αξία του ποστ σου.
    καλή μπλογκοσυνάντηση απόψε, μακάρι να μπορουσα να ρθω.

    By Blogger didymous skulls, At November 05, 2005 12:31 PM  

  • Κατ'αρχάς ζητώ συγνώμη. Δεν πρόσεξα τόσες μέρες ότι υπήρχαν νέα comments.
    Didymous έτσι ακριβώς είναι, αν δεν παίξεις με κάποιον που ξέρει δε θα μάθεις.

    Ορέστη αν είναι να προσφέρω στους απανταχού φοιτητές μια επιλογή δημιουργικής χαρτοπαιξίας, ε τότε θα κάνω ένα κουράγιο και θα τους γράψω τους κανόνες. Για την ώρα δεν έχω πολύ χρόνο, την άλλη βδομάδα όμως που πέφτει η αργία της 17ης Νοέμβρη, θα προσπαθήσω να τους ανεβάσω.
    Αν καταφέρεις να φτιάξεις software μην ξεχάσεις να ενημερώσεις. Ξέρω μερικούς bloggers που θα τρελαθούν από τη χαρά τους
    :-)

    By Blogger Zpi, At November 07, 2005 10:12 PM  

  • είναι πια παλιό το ποστ σου αλλα εγώ τώρα τοδα, (είμαι λίγο καθυστερημένη τι να κάνουμε?)

    μου φάνηκε δύσκολη η πρέφα, αλλα δε φταις εσύ και οι εξηγήσεις σου, φταίει το οτι ποτέ δεν μου άρεζαν τα μάνιουαλ... πάντως έκανα (ματαίως) μια προσπάθεια μπας και καταλάβω την ερμηνεία της φράσης "μας πήραν πρέφα"...

    θα ζητήσω παρακαλώ αν ξέρετε κύριε zpi, να μας πείτε πως παίζεται η πόκα.

    ευχαριστώ πολύ.

    By Blogger jojo, At November 25, 2005 12:29 PM  

  • Εεεπ σε πήρα πρέφα καλή μου Jojo.

    Η αλήθεια είναι ότι κρύβεται μεγαλύτερη σοφία στο (σε προειδοποιώ σόκιν) ρητό: 'Η πρέφα θέλει υπομονή και το μ***ί κυνήγι'.

    Απεχθάνομαι τα μάνιουαλς, άρα καταλαβαίνω πολύ καλά τι τράβηξες διαβάζοντας τούτο το κατεβατό.

    Η πόκα δυστυχώς δε μπορεί να αναλυθεί σε ένα ποστ. Οχι επειδή είναι δύσκολοι οι κανόνες, αλλά επειδή υπάρχουν ατελείωτες εκδοχές παιχνιδιών. Για αρχή θα μπορούσαμε να πούμε δυο λογάκια για το ποκερ, αλλά για την ώρα βαριέμαι αφάνταστα να ξεκινήσω νέα παρτίδα αναλύσεων.

    Θα σου τα πω από κοντά κάποια στιγμή σε καφέ. Φέρε μπλοκάκι για σημειώσεις, εγώ θα φέρω την τράπουλα
    :-)

    By Blogger Zpi, At November 28, 2005 12:43 AM  

  • αχα... όντως βαθειά φιλοσοφημένη η ρήση σου.

    και αφού στοχάστηκα αρκετά με δαύτην,
    επανέρχομαι και κρατάω την υπόσχεση για κάποιο ιδιαίτερο μάθημα ποκας/ποκερ...

    άλλωστε και γω είμαι της πράξης όχι της θεωρίας.
    έτσι ίσως καταλάβω πως παίζεται, αν και πολλοί (κακοήθεις) με κατηγόρησαν ενίοτε οτι είμαι ανεπίδεκτη μαθήσεως....
    κακοήθειες.... τς τς τς

    By Blogger jojo, At November 28, 2005 11:41 AM  

  • Ξεφυλλισα τις σελιδες σου ισως λιγο βιαστικα μα δεν ειδα πουθενα
    τον κανονα Στην ακρη ο τζογαδορος δυναμη - στη μεση ο τζογαδορος αδυναμια, κανονα πολυ χρησιμο οταν πρωτομαθα την πρεφα.
    Δημητρης

    By Anonymous Anonymous, At December 15, 2005 12:08 AM  

  • Anonymous έχεις δίκιο πρόκειται για τη βασικότερη συμβουλή. Θέλησα απλώς να γράψω τους κανόνες στα δύο αυτά ποστς.
    Θα μπορούσε να γίνει καινούργιο άρθρο με οδηγίες για καλό παίξιμο, το οποίο να περιλαμβάνει συμβουλές σαν αυτή που αναφέρεις. Για την ώρα βαριέμαι, ίσως κάποια στιγμή στο μέλλον
    Thx

    By Blogger Zpi, At December 16, 2005 10:57 PM  

  • Η πρέφα είναι νομίζω ρωσικό παιχνίδι. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι το καπίκι είναι υποδιαίρεση του ρουβλίου...

    By Anonymous Anonymous, At August 20, 2006 5:40 PM  

  • Επίσης έχει πλάκα να προσέξει κανείς πόσες καθημερινές εκφράσεις προέρχονται από την πρέφα. Εκτός από το προφανές "μας πήραν πρέφα" έχω εντοπίσει και τα εξής:

    1) "Τα βρήκε μπαστούνια"
    2) "Την κάναμε από κούπες"
    3) "Αλλάξανε τα κόζια"

    By Anonymous Anonymous, At August 20, 2006 5:43 PM  

  • Κι εγώ αυτή την εντύπωση έχω, ότι το παιχνίδι είναι ρώσικο.

    'Αλλάξανε τα κόζια'; Ωραίο αυτό δεν το είχα ξανακούσει.

    By Blogger Zpi, At August 29, 2006 1:49 PM  

  • Παίχτες, οι παλιοί πρεφαδόροι πηγαίνουν στο bridge τώρα που είναι super.

    By Anonymous Anonymous, At October 25, 2006 4:52 PM  

  • ;-)
    Δεν έχεις και άδικο, αλλά θέλει 4 αντί για 3 και μπόλικη θεωρία...

    By Blogger Zpi, At October 27, 2006 1:05 PM  

  • XAIRETW SAS
    EPITELOYS MIA SELIDA GIA PREFA !
    NA RWTHSW AN KSEREI KANEIS AN KYKLOFOREI PREFA GIA PC? MOY EIXAN PEI [POLY] PALIA PES LEGETE STA AGGLIKA, EPSAKSA KAI BRHKA MIA, ALLA HTAN SE DOS KAI EIXE APAISIA GRAFIKA. TWRA DE 8YMAMAI PWS LEGETE STA AGGLIKA GIA NA KSANAPSAKSW, OPOIOS MPOREI AS APANTHSEI.
    BIDA KYKLOFOREI STO DIKTYO, STA AGGLIKA LEGETE "32 CARD BRIDGE" KAI MPOREITE NA TH KATEBASETE APO:
    http://www.pellencsoftware.com/32bridge.htm
    STH SELIDA AYTH MPOREITE NA BREITE KAI MPILOT KAI KAPOIA ALLA PAIXNIDIA.
    PREFADOROI GEIA SAS

    By Anonymous Anonymous, At January 02, 2007 9:55 AM  

  • δείτε κι αυτό:
    preference.wordpress.com
    Ένα νέο blog σχετικά με την πρέφα.
    Θα βρείτε άρθρα για προχωρημένους και links να κατεβάσετε πρόγραμματα για να παίζετε πρέφα με τον υπολογιστή ή online με τους φίλους σας.

    By Anonymous Anonymous, At February 22, 2007 1:32 PM  

  • prefarulez_http://www.koumari
    anos.com/Prefa/prefa.htm

    Προτιμώ τους κανόνες σου anyway...

    By Anonymous Anonymous, At February 16, 2008 10:54 PM  

  • Κυριοι σας χαιρετω κι εγω.
    Λεγομαι MrSeanKon και σας προσκαλω στην παρεα μας.
    [b][url=http://www.insomnia.gr/forum/showthread.php?t=234320]Μπορουμε να τα λεμε κι εδω[/url][/b] αν θελετε.
    Μοιραζω ηδη μια δικη μου εκδοση Πρεφας η οποια νομιζω οτι εχει πολλες καινοτομιες.
    Θα τη βρειτε στο link που σας εδωσα.

    By Anonymous Anonymous, At April 16, 2008 10:49 AM  

  • Αυτό είναι στοιχειωδώς το μέτρημα στην πρέφα με τον απλούστερο τρόπο που υπάρχει. Δεν ξέρω αν βοηθάει πολύ αλλά το είχα έτσι κι αλλιώς έτοιμο οπότε είπα να το στείλω
    UODVRAXZ

    ΜΕΤΡΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΡΕΦΑ

    1. Σε περίπτωση που ο τζογαδόρος (αγοραστής) κάνει 1 παραπάνω μπάζα από αυτές που δήλωσε ο παίκτης που δεν έκανε την μπάζα του πληρώνει τις μπάζες του τζογαδόρου. Αν ένας παίκτης δεν έκανε 2 μπάζες πληρώνει τις μπάζες του τζογαδόρου *2 ενώ αν δύο παίκτες δεν έκαναν από 1 μπάζα τότε πληρώνουν και οι δύο τις μπάζες του τζογαδόρου
    2. Σε περίπτωση που όλοι είναι οκ ο τζογαδόρος κατεβάζει κάσες και πληρώνει στον κάθε παίκτη τις μπάζες του
    3. Σε περίπτωση που «μπει» ο τζογαδόρος ανεβάζει κάσες και πληρώνει στον κάθε παίκτη τις μπάζες του ο τεμπέλης (όταν είναι 4) πληρώνεται το άθροισμα αυτών που πληρώθηκαν οι παίκτες. Αν ο τζογαδόρος μπει «σόλων» τότε ανεβάζει διπλές κάσες και πληρώνει διπλάσια τους παίκτες (ο τεμπέλης κάνει πάρτυ)

    Οι μπάζες και οι κάσες ανεβαίνουν και κατεβαίνουν πολλαπλασιαζόμενες με τον αριθμό που αντιστοιχεί σε κάθε παιχνίδι:


    6♠-2 7♠-7 8♠-8 9♠-9 10♠-10
    6♣-3 7♣-7 8♣-8 9♣-9 10♣-10
    6♦-4 7♦-7 8♦-8 9♦-9 10♦-10
    6♥-5 7♥-7 8♥-8 9♥-9 10♥-10
    6Α-6 7Α-8 8Α-9 9Α-10 10A-10




    ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ:

    ΠΑΙΧΝΙΔΙ: 7♠ αποτέλεσμα: όλοι οκ παίκτες: Κ, Λ, Π, Ο
    Κ: αγοραστής Λ: 2 μπάζες Π:τεμπέλης Ο:1μπάζα
    Ο Κ κατεβάζει 7 κάσες και πληρώνει 2*7=14 καπίκια στον Λ και 1*7=7 καπίκια στον Ο

    ΠΑΙΧΝΙΔΙ: 6♥ αποτέλεσμα: νίκη παικτών
    Κ: 2 μπάζες Λ: 3 μπάζες Π: αγοραστής (5μπάζες) Ο: τεμπέλης
    Ο Π ανεβάζει 5 κάσες και πληρώνει 2*5=10 καπίκια στον Κ και 3*5=15 καπίκια στον Λ. Επίσης πληρώνει 10+15=25 καπίκια στον τεμπέλη

    ΠΑΙΧΝΙΔΙ: 6♣ αποτέλεσμα: νίκη αγοραστή (παίκτης μπήκε σόλων)
    Κ: τεμπέλης Λ: αγοραστής (8 μπάζες) Π: 2 μπάζες Ο: καμία μπάζα
    Ο Ο πληρώνει 3*8*2=48 καπίκια στον Λ (το τελευταίο *2 επειδή μπήκε σόλων) και επίσης 3*2*2=12 καπίκια στον Π

    ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Αν έχεις αγοράσει με «Άμα μείνουν» μπορείς να αφήσεις την αγορά και να ανεβάσεις 2 κάσες χωρίς να γίνει το παιχνίδι. Επίσης δεν μπορείς να παίξεις πάνω από 6Α




    ΔΥΟ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

    ΠΑΣΟ-ΠΑΣΟ
    Σε περίπτωση που όλοι οι παίκτες πούνε πάσο παίζεται ένα παιχνίδι χωρίς ατού στο οποίο σκοπός είναι να κάνεις τις λιγότερες δυνατές μπάζες. Στο τέλος αυτός με τις λιγότερες μπάζες δεν παθαίνει τίποτα. Οι άλλοι ανεβάζουν τόσες κάσες όσες είναι η διαφορά μπαζών τους από τον πρώτο. Αν δύο παίκτες έχουν τον ίδιο (μικρό) αριθμό μπαζών ανεβάζει μόνο ο τρίτος τη διαφορά του από αυτούς
    ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
    Κ: 2 μπάζες Λ: τεμπέλης Π: 3 μπάζες Ο: 5 μπάζες
    Ο Π: ανεβάζει 1 κάσα και ο Ο ανεβάζει 3 κάσες


    ΜΙΖΕΡΙΑ
    Αν κάποιος παίκτης είναι σίγουρος ότι δεν έχει ούτε μία μπάζα τότε μπορεί να δηλώσει «μιζέρια». Παίζεται ένα παιχνίδι χωρίς ατού στο οποίο σκοπός των δύο άλλων είναι να τον αναγκάσουν να κάνει μπάζες. Αν τα καταφέρει να μην κάνει καμία κατεβάζει 10 κάσες. Αλλιώς ανεβάζει 10 κάσες για κάθε μπάζα που έκανε π.χ. αν κάνει 4 μπάζες ανεβάζει 40 κάσες


    ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ
    Αν κάποιος παίκτης έχει μηδενίσει τις κάσες του αλλά αγοράσει και πρέπει να κατεβάσει κατεβάζει κάσες από τον παίκτη με τις περισσότερες ο οποίος του πληρώνει 10 καπίκια για κάθε κάσα. Αν δύο παίκτες έχουν ίδιο αριθμό κασών κατεβάζει από εκείνον που χρωστάει περισσότερα

    Το παιχνίδι τελειώνει όταν όλοι οι παίκτες μηδενίσουν τις κάσες τους. Τότε το υπολογίζονται τα καπίκια του καθενός. Αν κάποιος χρωστάει περισσότερα από όσα κερδίζει τα υπολογίζουμε και αυτά και βγάζει αρνητικό αποτέλεσμα. Το άθροισμα των αποτελεσμάτων πρέπει να βγαίνει 0

    By Blogger Uodvraxz, At July 26, 2008 2:08 PM  

  • uodvraxz οπως σωστα αναφερεις η κανονικη Πρεφα τελειωνει οταν μηδενισουν κι οι 3 παικτες τις κασες τους.
    Βεβαια (LOL αυτο ξενισε πολλους) υπαρχει κι η λεγομενη Σφεντονα (ή γρηγορη Πρεφα) την οποια εχω ηδη ενσωματωμενη ως επιλογη.
    Παρολα αυτα αν ας πουμε ο τζογαδορος τυγχανει να εχει μηδεν κασα και πονταρει 7 μπαστουνομπαζες και κανει 7 μπαζες τοτε επρεπε να ριξει την κασα του κατα 7 μοναδες.
    Αλλα αυτο και Boreli να γινει οποτε χρεωνει τους δυο αλλους απο 35 καπικια εκαστον.
    Ειναι η περιπτωση της αρνητικης κασας και στην Πρεφα μου εχω υλοποιησει την απλουστερη παραδοχη κι οχι αυτη που λες.

    By Anonymous Anonymous, At August 11, 2008 11:14 AM  

  • Παιδιά έπαιζα για χρόνια πρέφα και μάλιστα προσπάθησα κάποτε να φτιάξω και PC προγραμμα για να παίζω. Αλλά βέβαια μετά πήγα στο bridge που ουσιαστικά είναι η εξέλιξή της.

    By Anonymous Anonymous, At October 21, 2008 10:32 PM  

  • check kJIpZtVh [URL=http://www.louis--vuitton--online--shop.org/]lv online[/URL] to take huge discount rOJElKGc [URL=http://www.louis--vuitton--online--shop.org/ ] http://www.louis--vuitton--online--shop.org/ [/URL]

    By Anonymous Anonymous, At January 16, 2013 9:04 PM  

  • best for you [URL=http://burberry-outlet.zoomshare.com/]burberry outlet[/URL] , for special offer VCydetPd [URL=http://burberry-outlet.zoomshare.com/ ] http://burberry-outlet.zoomshare.com/ [/URL]

    By Anonymous Anonymous, At February 14, 2013 3:29 PM  

  • Hello. And Bye. Thank you very much.

    By Anonymous Anonymous, At February 23, 2013 4:17 AM  

  • By Blogger 5689, At August 09, 2018 5:05 AM  

  • xiajinyi
    Le swoosh air jordan 11 retro low femme Nike réel à travers l'aspect est en fait extrêmement exceptionnel, asics course a pied pas cher la semelle intercalaire réelle désigné avec dispositif adidas zx 500 weave femme de l'atmosphère notable est en réalité basket nike air jordan 8 retro cadet extrêmement rembourrage. Micron introduit leur nouveau design d'une air jordan 16 performance substantielle et une grande expérience chaussure nike homme 2017 presto de bonne qualité, Yamaha FZ16. Ce qui new balance femme gris et blanc rend la fleur très populaire, ce sont ses air jordan en or parfums.

    By Blogger jeje, At September 07, 2018 4:43 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]



<< Home