Zpiderland

Sunday, October 16, 2005

Κώδικας Γραφής

Διαβάζω τις απόψεις του φίλτατου Crazy monkey σχετικά με τη προσαρμογή ενός κειμένου μπλογκ σε κείμενο έντυπης μορφής και δε μπορώ παρά να συμμεριστώ τους προβληματισμούς του. Βίωσα κι εγώ πρόσφατα την ίδια εμπειρία και θέλω να περιγράψω τις δυσκολίες που αντιμετώπισα με τη σειρά μου.

Η πρόταση ήταν η ίδια: γράψε κάτι για τη Θεσσαλονίκη στο ύφος των μπλογκς.

Στην αρχή σκέφτηκα ότι θα έπρεπε να αρνηθώ. Ποτέ δεν είχα στόχο να παραστήσω τον δημοσιογράφο και ούτε και θα μπορούσα να αναλάβω τέτοιο ρόλο. Η πρόταση όμως ήταν σαφής: γράψε κάτι για τη Θεσσαλονίκη στο ύφος των μπλογκς. Από τη στιγμή που ξεκίνησα να γράφω στο μπλογκ μου έχοντας ως στόχο την ανταλλαγή πληροφορίας και την επικοινωνία, θα ήταν μάλλον παράλογο να αρνηθώ την πρόταση. Ξανακοιτάω λοιπόν την οδηγία προσπαθώντας να σκαρφιστώ μια ιστορία.

γράψε κάτι για τη Θεσσαλονίκη στο ύφος των μπλογκς

Η οδηγία μοιάζει να είναι απλή και σαφής. Παρ' όλα αυτά υπάρχει κάτι που δε μου αρέσει. Τη διαβάζω ξανά και ξανά μπροστά και πίσω από τις γραμμές μήπως και καταφέρω να εντοπίσω το πρόβλημα. Χμμ σα να εντόπισα κάτι.
Κινδυνεύοντας να χαρακτηριστώ από σχολαστικός εως και γραφικός δε μπορώ να μην κάνω μια επισήμανση. Ο κάθε μπλόγκερ χαίρεται να γράφει στο μπλογκ του διότι ξέρει ότι μπορεί να γράφει χωρίς κανόνες ή περιορισμούς. Όταν λοιπόν μου ζητάει κάποιος να γράψω ένα κείμενο όπως θα έγραφα στο μπλόγκ μου, αντιλαμβάνομαι ότι μου ζητάει να γράψω ένα κείμενο χωρίς κανόνες ή περιορισμούς. Θα μπορούσαμε λοιπόν να μεταφράσουμε την οδηγία ως:

'γράψε κάτι για τη Θεσσαλονίκη, όπως γράφεις πάντα, χωρίς περιορισμούς’

Εδώ εστιάζεται και το σημείο που βασανίζει το πίσω μέρος του μυαλού μου.
Αφήνω στην άκρη τον πρώτο περιορισμό που αφορά στη Θεσσαλονίκη και περνάω στο 2ο σκέλος της οδηγίας:

'…στο ύφος των μπλογκς', δηλαδή: '…όπως γράφεις πάντα χωρίς περιορισμούς'

Ζητώντας από κάποιον μπλογκερ να γράψει κάτι όπως κάνει πάντα χωρίς περιορισμούς, ανεπαίσθητα θέτεις τον πρώτο περιορισμό. Ο κάθε μπλόγκερ γράφει ελεύθερα ακριβώς επειδή δεν υπάρχουν κανόνες ορθής γραφής στα μπλογκς. Όταν κάποιος προσδιορίζει αυτή την κατάσταση ζητώντας σου να γράψεις χωρίς κανόνες, αυτομάτως ορίζει από μόνος του τον πρώτο κανόνα. Παραληρώ μου φαίνεται, αλλά έχω την εντύπωση ότι μόλις φτάσαμε στο πρώτο παράδοξο της ιστορίας.

Για να μην το κουράσω το θέμα ξέρω τι εννοούσε ο άνθρωπος που ζήτησε να γράψω κάτι στο ύφος των μπλογκς. Ήθελε απλώς να μου δείξει πως ενδιαφέρεται για κείμενα με βιωματικό χαρακτήρα. Ούτε να θέσει κανόνες ήθελε, ούτε και να με οδηγήσει σε ρεμπελοσοφικές αναζητήσεις. Αφού ξεψαχνίσαμε λοιπόν την κάθε λέξη της οδηγίας μπορούμε να περάσουμε στο επόμενο σκέλος του συλλογισμού μου.
Πρέπει να γράψω ένα κείμενο με βιωματικό χαρακτήρα, όπως θεωρείται ότι κάνουν οι μπλόγκερς. Όσο καιρό είμαι μπλόγκερ είναι αλήθεια ότι έχω γράψει αρκετές ιστορίες με βιωματικό χαρακτήρα. Κείμενα με αυτοψυχαναλυτικές προεκτάσεις, με κατάθεση σκέψεων ή με προσωπικές αναζητήσεις. Κείμενα σαν αυτό που θα ήθελαν οι αρμόδιοι να τους στείλω. Τι γίνεται όμως όταν δεν έχω έμπνευση ή όταν νιώθω πως δεν υπάρχει κάτι που να θέλω να μοιραστώ. Παύω τότε να γράφω σαν μπλόγκερ; Σε ποια κατηγορία εντάσσομαι όταν γράφω απρόσωπα κείμενα που αφορούν απλά στην ανακοίνωση ενός επερχόμενου φεστιβάλ ή κάποιας συναυλίας; Δεν ξέρω μου φαίνεται πως δε θα καταφέρω να βγάλω άκρη σήμερα.
Υπάρχει κάποιος κώδικας γραφής; Είναι εφικτή η μεταφορά ενός ποστ από μπλογκ σε έντυπο και ποιά ακριβώς πρέπει να είναι η διαδικασία της προσαρμογής ώστε να καταλήξουμε σε ένα γραπτό που θα μπορεί να διατηρεί το ύφος των μπλογκς; Άραγε στέκουν όλες αυτές οι σκέψεις; Θα μπορούσε αυτό το post να τυπωθεί διατηρώντας το χαρακτήρα του μπλόγκ;
Για να δούμε...

'Publish Post'

20 Comments:

  • Σταμάτα να ακολουθείς οδηγίες...

    By Blogger Tyxod, At October 16, 2005 9:30 PM  

  • να γίνω λίγο κακός...
    έτσι όπως το θέτεις είναι σα να υπάρχει ένα θεωρούμενο pattern γραφής σε blog (μην ανησυχείς καταλαβαίνω το λόγο για τον οποίο γράφεις την απορία σου...,το oποίο όμως δεν υπάρχει, δεν υπάρχει τίποτα πιο συγκεκριμένο σαν κανόνας πέρα από το πρώτο πρόσωπο που εγώ π.χ. σπάνια το χρησιμοποιώ όμως κάθε πρώτο πρόσωπο είναι διαφορετικό … το ύφος είναι που αλλάζει όποτε μην προβληματίζεστε ούτε εσύ ούτε η μαϊμού, γράφετε με πολύ ιδιαίτερο ύφος και αυτό είναι να πείτε το βγάζεται άλλωστε αν ήσασταν για δημοσιογράφοι - κειμενάδες θα το είχατε ήδη κάνει … τώρα είστε bloggers και μη προσπαθείτε όταν γράφετε κάτι να σκέφτεστε σαν bloggers γιατί είστε γαμώ τη πουτάνα μου…
    Να δώσετε το καλύτερο εαυτό σας στο fanzine που θα συμμετάσχετε, καλή επιτυχία…στο ξαναλέω κάνε cinema όπως μου το έλεγες….και μη ακούσω τίποτα ξανά για μωρά στη φωτιά !(στη φωτιά τα μωρά στη φωτιά), για τη μαϊμού δε ξέρω,,, είναι διχασμένη προσωπικότητα και μάλλον δώστε της καμία στήλη παραπάνω και τα ζώδια!

    By Blogger NiO, At October 16, 2005 9:40 PM  

  • nio σταμάτα να ακολουθείς οδηγίες...

    By Blogger Tyxod, At October 17, 2005 12:55 AM  

  • Γιάννη: ρούφα τη τζούρα σου ρεμπέτη

    Nio δε μου αρέσει όταν γίνεσαι λίγο κακός. Γουστάρω την κακοσύνη σε extra large ποσότητες. Γι αυτό και λέω να δώσω τον χειρότερο εαυτό μου στο fanzine αν κρίνουν οι αρμόδιοι ότι τους κάνω. Εξαιρετική έμαθα πως ήταν η προχθεσινή συναυλία των Μωρών.
    Εεεεε αρκετάααα
    :-)

    Νάσο αγκόρι μου ακούς τις συμβουλές του Nio; Εχεις να μας πεις τίποτε για τους Ζυγούς μιας που είναι ο μήνας τους;

    By Blogger Zpi, At October 17, 2005 2:57 AM  

  • Friend Zpi,

    To sholio mou den ehei symvouleftiko haraktira, apla seimeiwnw.

    Kata poso o tropos pou grafoume sta blog einai elefteros dehete sizitisi. Ta kinitra mas, o stohos mas, o logoi pou mas odigoun s'afton ton tropo ekfrasis, topothetoun apo mona tous periorismous, ston kathena diaforetikous kai polles fores iposiniditous. Megali analisi gia ena comment, isws sto epomeno blog meeting "kardasiwn".

    Parepitpontos simera epina kafe sto Local kai ksefilisa to kainourgia Fanzein. Ananeomeno kai se design kai se periehomeno, m'arese poli i prospatheia kai efhome kali arhi mages, eimai sigouros oti tha dwsete freskada se kati pou to ehei anagi kai to ehoume kai meis.

    P.S. na efharistisw ton filo pou ekane anafora sto Radio Paradise. Den to gnwriza kai omologw oti einai poli kalo. (Internet Radio huh? Den akougete ashima.....)

    P.S.2: Vathos Varos kai Vakaros. Nomizw oti telika pire afto pou tou aksizei san stathmos, an kai san paidi den einai kako...

    By Blogger Ziggy, At October 17, 2005 3:20 AM  

  • Tο αντίθετο. Θα έλεγα ότι να υπάρχει ένα θεωρούμενο pattern γραφής στα άρθρα των -περισσότερων- εντύπων.

    Αυτό το ιδιαίτερο ύφος του κάθε blogger πρέπει να αξιοποιήσουν τα free.fan.mag.kleinmein.super-zines που κυκλοφορούν.

    Θα συμφωνήσω πως η κακοσύνη αξίζει ΜΟΝΟ σε extra large ποσότητες.

    ps. Λες να προτείνω στήλη "Monkey Stars" και να γράφω τα ζώδια, ή με μια γραμμή 090 θα βγάλω παραπάνω;

    By Blogger Nassos K., At October 17, 2005 10:59 AM  

  • Μάιστα μάιστα. Ενδγιαφέρουσες απόψεις.
    Ziggy, CM μάλλον θα το αναλύσουμε κάποια στιγμή από κοντά το θέμα.

    Scorpina πράγματι στο μπλογκ γράφεις σε ανθρώπους που σε ξέρουν, αλλά ακόμα κι εδώ υπήρξε κάποια στιγμή στο ξεκίνημα που δε σε γνώριζε κανείς.

    By Blogger Zpi, At October 17, 2005 6:39 PM  

  • ΓΡΑΨΕ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΕ ΟΠΟΙΟ ΥΦΟΣ ΘΕΛΕΙΣ ...

    By Blogger dgalanis, At October 18, 2005 2:12 PM  

  • This comment has been removed by a blog administrator.

    By Blogger dgalanis, At October 18, 2005 2:12 PM  

  • Τελικά το πιθανότερο είναι να μη γράψω τίποτε. 10 μέρες έχω να πάρω απάντηση στα mail μου. Μάλλον καταλάβανε τι γκάφα έκαναν που μπλέξανε μαζί μου και κρύβονται...
    :-)

    By Blogger Zpi, At October 18, 2005 4:53 PM  

  • Ακούω αδελφέ Zpi...
    Καταρχάς θα ήθελα και εγώ να καταθέσω και την δική μου άποψη σχετικά με τα blogs, μιας και σαν ένας δεινός bloggεράς που δεν είμαι, η γνώμη μου για το θέμα
    έχει ιδαίτερη ελαφρύτητα...
    Νομίζω πως κάθε προσπάθεια μεταφοράς της αίσθησης ενός blog σε έντυπη μορφή είναι άστοχη, αν όχι αδύνατη. Δεν είναι τόσο η βιωματικού χαρακτήρα γραφή που καθιστά ανέφικτη αυτή την προσπάθεια. Άλλωστε πόσες και πόσες στήλες σε περιοδικά και εφημερίδες δεν είναι συνταγμένες σε πρώτο πρόσωπο με θέματα που αντλούνται από καθημερινές σκέψεις;
    Η ειδοποιός διαφορά έγκειται στο βασικό χαρακτηριστικό των blogs που είναι η άμεση και συλλογικής μορφή επικοινωνία προσωπικών ημερολογίων (και όχι μόνο). Αμφίδρομη επικοινωνία υφίσταται και στα έντυπα, αλλά πολύ πιο έμμεση και περιορισμένη.
    Απλώς μιλάμε για διαφορετικά μέσα. Είναι σαν να λες σε κάποιον ραδιοφωνατζή να κάνει την εκπομπή του στην τηλεόραση, με τον ίδιο τρόπο που την ‘πράττει’ στο ραδιόφωνο. Γίνεται;

    Έχω την αίσθηση ότι σε μερικά χρόνια, όταν η χρήση των blogs θα έχει καθιερωθεί στην συνείδηση του συνόλου των ανθρώπων, οι προσπάθειες αυτές θα ακούγονται απλώς σαν γραφικές απόπειρες κατανόησης ενός νέου μέσου.

    Σχετικά τώρα με τα ΄Μωρά στη Φωτιά’
    ημικατανοώ την αγανάκτιση του nio. Δεν θα προβώ στην υπεράσπιση του συγκρότηματος, απλώς για αρκετούς από εμάς αυτό είναι ένα φετίχ (και όχι αδικαιολόγητα). Έτσι η υπέρμετρη ενασχόληση μας μαζί του, είναι αν μη τι άλλο, ανάγκη. Και δη επιβεβλημένη!
    Αγάπα τους φίλους σου με τα φετίχ τους...

    Μωρ’ ασ’ τη φωτιά φίλε nio να καίει για άλλα μουσικά εξαμβλώματα
    και αφήστε τα Μωρά να πυρακτώνονται σιγά και σταθερά Στη Φωτιά...

    Πάλι πολλά είπα...

    By Anonymous Anonymous, At October 18, 2005 10:34 PM  

  • No Comment.

    By Blogger Tyxod, At October 19, 2005 2:50 PM  

  • Νάσο είπες πολλά, αλλά ποτέ δεν είναι αρκετά. Δε χορταίνω τα σχόλια σου γκαμπρέν. Όντως μέσω της έντυπης γραφής δε μπορεί να υπάρξει η επικοινωνία που υπάρχει μέσω της διαδιχτυωτής γραφής. Δε μπορείς να αποτυπώσεις τον χαρακτήρα ενός μπλογκ σε έντυπο, αλλά ίσως μπορείς να κλέψεις κάποια από τα βασικά του συστατικά.
    Μη δίνεις σημασία στον Nio ένας κακεντρεχής κουλτουργιαρο-κακιτέχνης είναι που ζηλεύει τη δόξα του Σαλβαδόρ.

    Nio: ήδη μου λείπεις

    Yannis: no com 2

    By Blogger Zpi, At October 19, 2005 3:47 PM  

  • Great work!
    [url=http://hojtaidn.com/jiyp/hntc.html]My homepage[/url] | [url=http://qxdlhtex.com/xwip/shfg.html]Cool site[/url]

    By Anonymous Anonymous, At November 13, 2006 10:16 PM  

  • Great work!
    My homepage | Please visit

    By Anonymous Anonymous, At November 13, 2006 10:16 PM  

  • Good design!
    http://hojtaidn.com/jiyp/hntc.html | http://scxswazu.com/jvxy/ibvm.html

    By Anonymous Anonymous, At November 13, 2006 10:16 PM  

  • By Anonymous Anonymous, At February 15, 2007 5:43 AM  

  • By Anonymous Anonymous, At April 25, 2007 1:18 PM  

  • Αποκωδικοποίηση....: ψυχής, σιωπής, θρησκειών, μυθολογιών,....
    Σχηματοποίηση λόγου, κοσμογονία, θεογονία,....
    URL : www.siopi.gr
    Γεια.....

    By Anonymous Anonymous, At March 19, 2008 4:37 PM  

  • By Blogger raybanoutlet001, At August 12, 2016 8:50 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]



<< Home