Zpiderland

Sunday, January 30, 2005

'Το Αλφαβητάρι του Διαβόλου'

Ο Αμπρόουζ Μπηρς [Ambrose Gwynnett Bierce, 1842-1913;] απεχθνόταν το ρεαλισμό. Στο Αλφαβητάρι του Διαβόλου τον όρισε ως «την τέχνη να αναπαριστάς τη φύση, όπως την βλέπουν οι βάτραχοι...ή ένα διήγημα γραμμένο από κάμπια».

Αυτές είναι οι πρώτες γραμμές της ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ του βιβλίου ‘Το Αλφαβητάρι του Διαβόλου’ του Αμπρόουζ Μπηρς, το οποίο και έπεσε προσφάτως στα χέρια μου. Ο Αμπρόουζ Μπηρς φημιζόταν για την πικρόχολη γραφή του. Δουλεύοντας σε διάφορες εφημερίδες ξεκίνησε να γράφει άρθρα τα οποία αποτελούνταν από λήμματα δικής του επινόησης. Λήμματα που δίνανε μια νέα διάσταση στην ερμηνεία λέξεων μέσα από το εξωφρενικά καυστικό πρίσμα του Μπηρς. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το βιβλίο που κυκλοφόρησε το 1906 είχε ως τίτλο το ‘Αλφαβητάρι Ενός Κυνικού’ [The Cynic’s Word Book] και περιλάμβανε το σύνολο των λημμάτων, από το «Α» ως το «L». Ολόκληρο το αλφαβητάρι με το σύνολο των λημμάτων από το «A» ως το «Z» κυκλοφόρησε το 1911 για να επανακυκλοφορήσει το 2004 με τον τίτλο ‘Αφαβητάρι του Διαβόλου’ και να γίνει best seller. Σίγουρα αξίζει να ρίξει κανείς μια ματιά σε αυτό το βιβλίο. Η συγγραφική ιδιοφυία του Μπηρς είναι ολοφάνερη, ενώ η πένα του στάζει πραγματικά φαρμάκι. Παρακάτω παρατίθενται ορισμένα από τα λήμματα που βρίσκονται στο ‘Αλφαβητάρι του Διαβόλου’ [The Devil’s Dictionary].

Α

Άγιος: Ένας νεκρός αμαρτωλός σε αναθεωρημένη έκδοση

Αρχιεπίσκοπος: Αξιωματικός της Εκκλησίας κατά ένα βαθμό αγιότερος από τον Επίσκοπο

Αφοσίωση: Η πνευματική στάση του ανθρώπου απέναντι στο Θεό και του σκύλου απέναντι στον άνθρωπο.

Β

Βαρόμετρο: Πανέξυπνο όργανο που δείχνει τι καιρό ήδη έχουμε

Βουλή: Ομάδα ανθρώπων που συγκεντρώνονται για να καταργήσουν νόμους

Γ

Γραφές: Τα ιερά βιβλία της αγίας ημών Πίστεως, που είναι εντελώς διαφορετικά από τα ψεύτικα και βέβηλα κείμενα στα οποία βασίζονται όλες οι άλλες θρησκίες.

Δ

Δημοψήφισμα: Λαϊκές εκλογές, για να διαπιστωθεί τι θέλει η κυβέρνηση.

Saturday, January 29, 2005

Δείξε μου το blog σου...να σου πω ποιός είσαι

Καλημέεεερα κόσμε. Καλώς ήρθατε στη Zpiderland τη χώρα του ψυχασθενούς υπερήρωα Zpiderman (μπορείτε να με φωνάζετε Zpi). Όχι η αλήθεια είναι ότι δεν είμαι τόσο χαζός όσο δείχνω, απλά αποφάσισα ότι θα χρησιμοποιήσω το blog ως μέσο εκτόνωσης (με την καλή έννοια), γι αυτό θα σας παρακαλούσα να είστε επιεικείς με την περίπτωσή μου.
Μου έκανε εντύπωση το post του συνάδερφου thas , ο οποίος προσπαθεί να προσδιορίσει τη φύση του μπλοκερά και της μπλοκερούς. Μιας που τυχαίνει το post που διαβάζετε αυτή τη στιγμή να είναι και το πρώτο post που δημοσιεύεται στη Zpiderland, αποφάσισα -έχοντας είναι αλήθεια κυνική διάθεση- να προδιορίσω τους λόγους που ωθούν τον μπλοκερά και τη μπλοκερού να κάνουν το πρώτο βήμα. Ποιοί τύποι αρχάριου μπλοκερά κυκλοφορούν άραγε στην πιάτσα; Για να δούμε ποιούς τύπους συναντάμε στο κουρμπέτι:

-1ος τύπος: Μπλοκεράς – παίχτης reality: Δημιουργεί το μπλοκ του – κλείνεται στο δωμάτιό του και γράφει posts με οποιαδήποτε αφορμή υποπέσει στην αντίληψή του. Ελπίζει ότι θα ‘ρθει μια μέρα που η δουλειά του θα αναγνωριστεί και ο κόπος του θα ανταμειφθεί. Θα γίνει διάσημος στο χώρο των μπλοκεράδων και ποιός ξέρει ίσως του δώσουνε κάποτε εκπομπή στην τηλεόραση, σε τοπικό κανάλι, με γενικό θέμα ‘Το Διαδίκτυο και οι Πτυχές του’.

-2ος τύπος: Μπλοκεράς – Μόνος κι έρημος καουμπόι: Μοναχικός τύπος, έχει βαρεθεί τη μοναξιά του και προσπαθεί μέσω του μπλοκ να κάνει γνωριμίες, μιας που το ξεπερασμένο irc δεν καλύπτει πλέον τις ανάγκες του. Δεν ψάχνει απαραίτητα να βρεί γκόμενα, του αρκεί να κάνει δικτυακούς φίλους.

-3ος τύπος: Μπλοκεράς – κράχτης: Πρόκειται για τον νέο που περνάει πολλές ώρες της μέρας βλέποντας τηλεόραση, έχει σιχαθεί τη ζωή του με αυτά που βλέπει και νιώθει την ανάγκη να βρεί έναν τρόπο να εκτονωθεί κράζοντας τους πάντες και τα πάντα. Χμ το μπλοκ δε φαίνεται να είναι κακή ιδέα. Έτσι λοιπόν παίρνει την απόφαση. Δημιουργεί το μπλοκ του και αρχίζει το κράξιμο. Στην αρχή κράζει τις εκπομπές της μεσιμβρινής ζώνης, έπειτα τους διευθυντές των ιδιωτικών καναλιών, τους πολιτικούς, τους δημοσιογράφους που αντιμετωπίζουν τα θέματά τους με ανήθικο τρόπο, τη Σάρα, τη Μάρα και την κουτσή Μαρία. Παρ’ όλα αυτά, αν και έχει κράξει όλο τον τηλεοπτικό συρφετό, στην πραγματικότητα από τη στιγμή που δημιούργησε το μπλοκ του, περνάει ακόμη περισσότερες ώρες απέναντι από την τηλεόρασή του.

-4ος τύπος: Μπλοκεράς – Ψυχαναλυτής: Ελαφρώς καταπιεσμένος τυπάκος, κουρασμένος από τη βαρετή καθημερινότητά του, γράφει δυσκολονόητα άρθρα, ποιήματα και διάφορα άλλα μίνι δοκίμια. Έχει πράγματι δυνατή πένα και τα θέματά του έχουν πάντοτε ενδιαφέρον. Παρ’όλα αυτά ο λόγος που τον ώθησε να δημιουργήσει το μπλοκ του έχει να κάνει με την ψυχική του γαλήνη. Μοιράζοντας τις βαθυστόχαστες σκέψεις του με τους υπόλοιπους μπλοκεράδες, κατά κάποιο τρόπο εξωτερικεύει ένα μέρος των προβλημάτων του προς τα έξω, γεγονός που του επιτρέπει να νιώθει πιο άνετα με τον εαυτό του.

Αυτοί είναι οι 4 βασικοί τύποι μπλοκερά (οι ίδιες κατηγορίες ισχύουν και για τις μπλοκερούδες) που μπόρεσα να σκεφτώ. Σίγουρα θα υπάρχουν και άλλοι τύποι, αν και φαντάζομαι πως οι περισσότεροι από εσάς θα βρείτε ορκετά κοινά στοιχεία με τους μπλοκεράδες των τεσσάρων αυτών τύπων. Όχι δεν πρόκειται να το παίξω υπεράνω, βρίσκω κι εγώ ορισμένα κοινά στοιχεία με αυτά των τεσσάρων μπλοκεράδων που μόλις περιέγραψα. Είμαι πολύ νέος στο χώρο των μπλοκεράδων και σκεφτόμουνα πριν ανεβάσω το συγκεκριμένο post ότι ίσως παρεξηγηθούν τα λόγια μου από τις παλιοσειρές του χώρου. Τελειώνοντας θέλω απλά να εκφράσω τις ανησυχίες μου σχετικά με το χώρο των μπλοκεράδων. Πιστεύω ότι ίσως η όλη φάση να οδηγεί σε εσωστρεφικές καταστάσεις. Ωραία τα δημοσιεύματά σας ρε παιδιά αλλά πιείτε και καμιά μπύρα με τα φιλαράκια σας έξω στον πραγματικό κόσμο.
Με κάθε καλή διάθεση

Zpi


Update [3 χρόνια μετά]:
Δεν πιστεύω ότι το πρώτο μου post ήταν τέτοια μπαρούφα :)

Labels: