Zpiderland

Thursday, April 27, 2006

Βρυξέλλεζ

Αν εμείς οι Ελληνες έχουμε την κατάρα να βλέπουμε τα τουριστικά καταστήματα να ξεχειλίζουν από κιτς αγαλματίδια με τεράστια πέη, οι Βέλγοι έχουν την κατάρα να βλέπουν παντού αγοράκια να κατουράνε. Maneken piss όπου και να κοιτάξεις

Στο αεροδρόμιο χρειάζεσαι μισή ώρα για να φτάσεις στο 'γύρω γύρω όλοι' που έρχονται οι αποσκευές.

Στη λέσχη της commission η ουρά την ώρα του φαγητού ξεπερνάει τα δεδομένα της λέσχης του Αριστοτελείου. Γενικότερα ο κόσμος δεν γκρινιάζει ποτέ σε ουρά. Υπομονή.

Οι οδηγοί συνήθως σταματούν για να περάσεις, καλού καού όμως πρέπει να το τσεκάρεις πρώτα. Υπάρχουν όμως και στιγμές που θυμίζουν Ελλάδα. Καμιά κόρνα που και που, τέρμα μουσική με ανοιχτό παράθυρο κτλ.

Στα τσιγάρα η επιγραφή κατά του καπνίσματος είναι γραμμένη σε τρεις γλώσσες. Οι Βέλγοι είτε μιλάνε Γαλλικά, είτε Ολλανδικά είτε Γερμανικά.

Η Grand Place είναι πράγματι από τις πιο εντυπωσιακές πλατείες που έχω δει. [Την επόμενη φορά θα κάνουμε έρανο για να αγοράσω μηχανή και να επιστρέψω με φωτογραφικό υλικό].

Πολύ γκρίζο. Μια πόλη γεμάτη γραφεία. Εχει όμως και τα ωράια της. Πάρκα, σοκάκια κτλ. Ο δρόμος είναι πλακώστρωτος στα περισσότερα σημεία - σίγουρα από την Καβάλα την ξεσήκωσαν την πατέντα.

Υπάρχει ένας δρόμος γεμάτος ελληνικά γυράδικα όλα στη σειρά: Athens, Plaka, Mykonos, Thessalonique κτλ... Πολύ γέλιο να βλέπεις τους Βέλγους να τρώνε γύρο πίτα με μαχαιροπήρουνο

Το Archiduke είναι ωραίο μέρος για πιεις τη μπύρα σου.

Τέλος οφείλω να ευχαριστήσω τους Βέλγους που ανέβασαν προ τιμήν μου στο πλησιέστερο κινηματογράφο ταινία αφιερωμένη στη Θεσσαλονίκη ['Salonique'], καθώς και τη Μια Ου που υπήρξε άψογη ξεναγός [αχ τι θα κανα χωρίς εσένα αχ αχ αχ].

9 Comments:

  • Όχι άψογη, απαράδεκτη ήμουνα. Κλειδωμένη στο γραφείο και στους χορούς όλη την ώρα. Την επόμενη φορά υπόσχομαι πιο πολλές βόλτες :)

    By Anonymous Anonymous, At April 27, 2006 9:05 PM  

  • "Οι Βέλγοι είτε μιλάνε Γαλλικά, είτε Ολλανδικά είτε Γερμανικά."

    ΘΑ ΤΟ ΟΥΡΛΙΑΖΩ ΟΣΟ ΖΩ: Ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΦΛΑΜΑΝΔΟΦΟΝΩΝ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ.

    By Anonymous Anonymous, At April 28, 2006 8:59 AM  

  • Don't worry Beta

    Γιάννη λες να οργανώσουμε πορείες;

    By Blogger Zpi, At April 28, 2006 11:08 AM  

  • οι Βέλγοι έχουν την κατάρα να βλέπουν παντού αγοράκια να κατουράνε. Maneken piss όπου και να κοιτάξεις

    ..Ναυαρίνου = μικρές Βρυξέλλες; Άντε να το πουλήσουμε αυτό στις ορδές των ευρωδίαιτων δημοσίων υπαλλήλων, μπας κι έρθει κανας τουρίστας στην πόλη μας. Άσχετο, μετά τις υποθέσεις παιδεραστίας στο Βέλγιο πριν μερικά χρόνια, ένας φίλος έβγαλε το slogan: "Belgium, where men are men and children are nervous"...

    Στη λέσχη της commission η ουρά την ώρα του φαγητού ξεπερνάει τα δεδομένα της λέσχης του Αριστοτελείου.
    Το φαγητό τρώγεται; Σημαντικό κίνητρο για να αποφασίσει κανείς να μεταναστεύσει εκεί για 3-6 χρόνια.

    Τη Grande Place τη φτιάξανε μάλλον για να θαμπώνουν τους αγρότες και τους εμπόρους που μαζεύονταν εκεί απ' όλη την κεντρική Ευρώπη για να πουλήσουν τις πραμάτειες (για να κοντράρουν το Amsterdam;). Α, και για να σταματήσουν επιτέλους οι γειτονικοί λαοί να δίνουν ραντεβού για πόλεμο στο Βέλγιο. Πραγματικά εντυπωσιακή, αν δεν έχεις συνηθίσει σε τέτοια ανοιχτωσιά μέσα σε πόλη, κοιτάς σα χάνος. Προσωπικά, πάντως, προτιμώ άλλες πλατείες, πιό λιτές.

    Εκτός από ένα κομμάτι τουριστικής Ελλάδας, έχει απ' όλη την Ευρώπη λουλούδια ο μπαξές, αλλά εμείς κοιτάμε τα δικά μας, ως συνήθως. Πάντως, υπάρχει λόγος που το ελληνικό στοιχείο είναι τονισμένο: οι καρεκλοκένταυροί μας εκεί αναλογικά είναι περισσότεροι από των άλλων (όπως λέει φίλος οικονομολόγος, θα απαλλαγούμε από το ελληνικό Δημόσιο όταν μετοικήσει στις Βρυξέλλες).

    Πολύ γκρίζο. Μια πόλη γεμάτη γραφεία.
    ..and then some. Και με πολύ στενά πεζοδρόμια, αν εξαιρέσεις τους κεντρικούς δρόμους. Το καλύτερο μ' αυτή την πόλη είναι ότι τη νιώθεις σαν ένα κέντρο διερχομένων από διάφορες κουλτούρες, κάτι σαν ένα επίγειο Babylon 5.

    Απ' την άλλη, μπορεί να λέω βλακείες, μιά φορά πήγα μόνο, και τη γύρισα μόνος μου την πόλη. Σίγουρα, με τη Μια Ου για ξεναγό θα είδες περισσότερα και θα πέρασες καλύτερα.

    By Blogger Oneiros, At April 28, 2006 1:02 PM  

  • Πράγματι το αεροδρόμιο είναι φρίκη! Με τις απαπαπεργίες και τα υπόλοιπα κακόγουστα αστειάκια της Ολυμπικακής, αναγκάστηκα να περάσω μισή μέρα εκεί μέσα... Τι μου θύμισες!

    By the way, ακούστηκε πριν μια δυο μέρες στις ειδήσεις ότι Σήμαν-ε συναγερμός λόγω κάποιου επιβάτη που πήγε να ξεφύγει από τον έλεγχο. Σίγουρα δεν ήσουν εσύ; ;-))

    Φιλιά πολλά! Χαίρομαι που πέρασες όμορφα (αν και ως αληθινή Αδαμαντίστρια θα έπρεπε να σου ευχηθώ να περάσεις άθλια και μίζερα). Τα λέμε την Παρασκευή 5 του μηνός στα Μωρά - και σ' αυτό δε σηκώνω Σημαν-τιρρήσεις!

    By Anonymous Anonymous, At April 28, 2006 1:53 PM  

  • Ολοι κοσμογυρισμένοι βλέπω πουλάκια μου...

    Oneiros αν μετοικήσει ποτέ το ελληνικό δημόσιο στις Βρυξέλλες, θα είναι τεράστιο επίτευγμα. Για αρχή θα μου αρκούσε μια μεταγραφή Ατσαλάκωτου-Ψωμιάδη. Αφήστε τον ατσαλάκωτο 2 χρονάκια στις Βρυξέλλες να μετατρέψει την Grand Place σε φωτορυθμική πλακέτα [σιγά μην υπάρχει τέτοιος όρος...]

    By the way, ακούστηκε πριν μια δυο μέρες στις ειδήσεις ότι Σήμαν-ε συναγερμός λόγω κάποιου επιβάτη που πήγε να ξεφύγει από τον έλεγχο. Σίγουρα δεν ήσουν εσύ; ;-))


    Χριστίνα όπως βλέπεις όμως
    με πιάσανε; δε με πιάσανε
    :-)

    By Blogger Zpi, At April 28, 2006 4:08 PM  

  • Zpi. Τις δόξες μίας ώρας καθυστέρησης της Ολυμπιακής δε μπορείς να την πάρεις πάνω σου. Άσε που δε λέει (μόνο μία ώρα; πφφ. Εδώ μου έχουν αλλάξει πτήση και δε μου το είπαν).

    tyxod: Εσύ με τι Φλαμανδούς μίλησες, γιατί αυτοί οι λίγοι που ξέρω εδώ, ολλανδικά μιλάνε. Η διαφορά θα μπορούσε να είναι μεταξύ ελληνικών Αθήνας και ελληνικών Κρήτης (στεγνά από τη μία, τσεφάτα από την άλλη). Αλλά αν πάλι είναι να οργανωθεί πορεία, πες να μαζέψω κόσμο να κατέβουμε οργανωμένοι.

    oneiros: το φαγητό είναι με τις μέρες του. Ή μάλλον με τις μέρες του σεφ. Πάντως στο κοινοβούλιο είναι πιο ωραίο. Και περιττό να πω ότι η καντίνα που πήγε ο φίλτατος Zpi είναι πάντα πιγμένη γιατί είναι η πιο ωραία της Κομισιόν (κάθε κτίριο σχεδόν έχει κι από μία - απλά αυτή είναι σε όροφο κι έχει φυσικό φως - εκτός κι αν σας πήγαν αλλού).

    Το ελληνικό δημόσιο δε χρειάζεται να μετοικήσει. Έχουμε το βέλγικο, φτάνει!

    (Mia Ou)

    By Anonymous Anonymous, At April 28, 2006 7:13 PM  

  • Στον 6ο όροφο φάγαμε. Καλό ήταν το φαί για λέσχης τουλάχιστον] δεν έχω παράπονο.

    Αφήστε το δημόσιο, αλλά πάρτε τουλάχιστον τον Ατσαλάκωτο και είμαστε εντάξει.

    By Blogger Zpi, At April 28, 2006 9:03 PM  

  • Καλά, καλά, αν σας περισσεύει τίποτις στείλτε το. Ο καλός ο μύλος όλα τα αλέθει ;)

    By Anonymous Anonymous, At April 28, 2006 11:02 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]



<< Home