Zpiderland

Monday, October 01, 2007

407

Οι εκλογές τελείωσαν, η κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης, μπορούμε τώρα να ασχοληθούμε λιγάκι με την παιδεία..?
Σε 1-2 εβδομάδες πρέπει να αρχίσουν τα μαθήματα στα πανεπιστήμια και ακόμα δεν έχει δοθεί λύση στο πρόβλημα των συμβασιούχων ΠΔ. 407. Σύμφωνα με το νόμο όποιος "407" έχει κλείσει 3 χρόνια ως διδάσκων στο ίδιο πανεπιστημιακό ίδρυμα πρέπει να αποχωρήσει. Εκτός από την ανασφάλεια που νιώθουν οι ίδιοι οι διδάσκοντες καθώς εδώ και μήνες δε γνωρίζουν αν θα δουλεύουν ή όχι, το πρόβλημα είναι μεγάλο και για τις ίδιες τις σχολές που θα πρέπει σε πρώτη φάση να διαπιστώσουν αν θα μπορέσουν να κάνουν σύμβαση στους ίδιους διδάσκοντες και σε δεύτερη να αλλάξουν εγκαίρως μια ομάδα διδασκόντων 407, εφ' όσον δε βρεθεί λύση.
Το πρόβλημα για τα τμήματα δεν είναι απλά διαδικαστικό. Εαν δημιουργείται ένα 'α' πρόβλημα σε ένα παλιό τμήμα (που έχει πολλά μέλη ΔΕΠ) και πρέπει να αλλάξει 5-10 διδάσκοντες, σε ένα καινούργιο τμήμα τα πράγματα είναι πολύ πιο τραγικά. Ενα νέο τμήμα με χρόνο λειτουργίας πχ 3-6 χρόνια δεν έχει αποκτήσει ακόμα εκλεγμένους καθηγητές και βασίζεται αποκλειστικά στους διδάσκοντες 407. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αλλάξουν όλοι οι διδάσκοντες του τμήματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΠΑΜΑΚ που (χωρίς να γνωρίζω πολλές λεπτομέρειες) από όσο ξέρω αντιμετώπισε πρώτο σοβαρά προβλήματα λόγω του συγκεκριμένου θέματος και γενικότερα βρίσκεται τον τελευταίο καιρό σε μια κατάσταση φθοράς και αφθαρσίας {όποιος γνωρίζει περισσότερα συμπληρώνει}.
Η τροπολογία που δίνει λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα είναι έτοιμη από το καλοκαίρι. Παρ'όλα αυτά η επικαιρότητα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ήταν τόσο έντομη που προφανώς ρύθμισε τις προτεραιότητες των στελεχών της κυβέρνησης(?). Την Τετάρτη οι πρυτάνεις έχουν συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας και αν δε δοθεί μια άμεση λύση στο πρόβλημα θα βιώσουμε για άλλη μια φορά κωμικοτραγικές καταστάσεις στο χώρο της παιδείας.

2 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]



<< Home