Zpiderland

Sunday, November 30, 2008

Eventless Gorsky @ Residents


Αύριο Δευτέρα 1/12/08 Eventless Plot & Good Luck Mr Gorsky παρουσιάζουν στο Residents live ένα μέρος από την πρόσφατη δουλειά τους {σε ότι αφορά στην ταινία Korkarlen} καθώς και μερικά άλλα κομμάτια..

Monday, November 24, 2008

Mind Radio

Κάθε Δευτέρα 21:00 τη μουσική επιμέλεια στον Mind Radio αναλαμβάνουν τα παιδιά της Play Our Music. Στο σταθμό συμμετέχουν αρκετοί μπλόγκερς όπως και οποιοσδήποτε άλλος έχει διάθεση να αφιερώσει λίγο από το χρόνο του κάνοντας 1-2 ή και περισσότερες ώρες εκπομπή. Αν θέλεις μπορείς και εσύ με ένα mail να δοκιμάσεις...
Την ερχόμενη Τετάρτη στο πρόγραμμα των Mary & the Boy υπάρχει συνέντευξη προγραμματισμένη για 18:00 στο Mind Radio. Λογικά θα ακουστούν και μερικά από τα καινούργια κομμάτια του νέου δίσκου, ενώ έχουν ήδη αναρτηθεί 3 από αυτά στη σελίδα του συγκροτήματος [http://www.myspace.com/maryandtheboy]

Saturday, November 22, 2008

Thess Fest [Moonshine Project]

Ο Michael Albright είναι ο δημιουργός του Project Moonshine, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης στο Ρίνο της Νεβάδα, η οποία έχει ως στόχο να διδάξει σε μαθητές την τέχνη του κινηματογράφου μέσα από την καταγραφή τοπικών πολιτιστικών γεγονότων. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ προβάλλεται το 'Sonic Youth: Sleeping Nights Awake' που γύρισαν μαθητές του λυκείου υπο την επίβλεψη του Albright.

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ ο Allbright σε συνεργασία με τον Απόστολο Καρακάση από το Τμήμα Κινηματογράφου οργάνωσαν ένα ταχύρυθμο εργαστήριο παραγωγής ντοκυμαντέρ με συμμετοχή 20 περίπου φοιτητών του τμήματος.

Οσοι απόλαυσαν τη δουλειά των Good Luck Mr Gorsky & Eventless Plot πάνω στο 'The Phantom Carriage' του Σουηδού Sjostrom, καθώς και το live των 'Orchestra Baobab' θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ντοκυματέρ για το κάθε ένα από τα δύο projects. Τα γυρίσματα ξεκίνησαν μαζί με το φεστιβάλ και το μοντάζ δουλεύεται πυρετωδώς για να είναι οι ταινίες έτοιμες αύριο το μεσημέρι. Η προβολή θα συνδυαστεί με συζήτηση μαζί με τους υπεύθυνους του Project Michaek Albright & Απόστολο Καρακάση.

Είσοδος ελεύθερη

Moonshine Project στη Θεσσαλονίκη

Τζον Κασσαβέτης 23/11/08 - 13:00

Friday, November 21, 2008

Lake Tahoe

Η ταινία του συμπαθέστατου Μεξικάνου Fernando Eimbcke που παρευρέθηκε στο Φεστιβάλ μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για όσους κινηματογραφούν χωρίς (μεγάλο) badget. Ο Μεξικανός χρησιμοποιεί μαύρη οθόνη σε κάποια σημεία της ταινίας τόσο για να δείξει το πέρασμα του χρόνου όσο και για να αποφύγει κάποια έξοδα που δε θα μπορούσε να καλύψει. Ετσι αντι να κινηματογραφήσει μια τράκα πετάει μαύρη οθόνη και στο επόμενο πλάνο το αμάξι είναι χτυπημένο στην κολώνα, ή πχ ο νεαρός πρωταγωνιστής μπαίνει στον κινηματογράφου και αντί να δούμε πλάνα της ταινίας Κουνγκ Φου που παρακολουθεί βλέπουμε μια μαύρη οθόνη και ακούμε ήχους από μάχες... 30'' με μαύρη οθόνη και όμως το συγκεκριμένο κομμάτι είναι πολύ πιο διασκεδαστικό καθώς όλοι μπορούμε να φανταστούμε τις εικόνες των "νίντζα" που μονομαχούν. Σε αντίθετη περίπτωση η παραγωγή θα έπρεπε να ξοδεύσει ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό για δικαιώματα... Τόμπολα λοιπόν για τον Μεξικάνο.
Η ταινία σίγουρα δεν είναι αριστούργημα έχει όμως να διδάξει πολλά στους "επίδοξους" κινηματογραφιστές μας. Δεν είναι λίγο περίεργο ότι Μεξικάνοι, Ρουμάνοι, Ιρανοί κτλ κάνουν όμορφες δουλειές με ελάχιστα μέσα ενώ εμείς εξακολουθούμε να πνιγόμαστε σε μια κουταλιά νερό; Δε θέλω να βάλω όλους τους σκηνοθέτες-κινηματογραφιστές μας στο ίδιο τσουβάλι -υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν πολύ καλές προσπάθειες- η πλειοψηφία όμως νομίζω ότι ανήκει στην εν λόγω κατηγορία.
Κατά τα άλλα στο Lake Tahoe παρακολουθούμε το 24ωρο ενός πιτριρικά Μεξικανου που μόλις έχει τρακάρει το αμάξι του. Τα γενικά-στατικά πλάνα σε συνδυασμό με τους νωχελικούς ρυθμούς των μεξικάνων αναγκάζουν τον θεατή να μπει σε λογική σιέστας. Τραγελαφικές καταστάσεις που καλείται να ξεπεράσει ο νεαρός και ένα προσωπικό δράμα που πρέπει να αντιμετωπίσει γεμίζουν 81' ταινία με έξυπνες ατάκες και ενδιαφέρουσα πλοκή.

Thursday, November 20, 2008

Οχι στο Ονομά μας

Καλούμε όλους όσοι διατηρούν μπλογκς, διαδικτυακά φόρα κτλ να δημοσιεύσουν την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008 το παρακάτω κείμενο και όλους του χρήστες του διαδικτύου να το υπογράψουν. Την 21η Νοεμβρίου το κείμενο αυτό θα σταλεί σε όλα τα μέλη του κοινοβουλίου και σε όσο το δυνατόν περισσότερους φορείς μέσων μαζικής ενημέρωσης με την προτροπή της αναδημοσίευσής του. Το κείμενο προς αποστολή θα φέρει τους υπερσυνδέσμους (URL) από όλες τις ιστοσελίδες που το υιοθέτησαν. Συντονιστικό blog εδώ.

Monday, November 17, 2008

Thess Fest #[lives]

Μια σειρά από συναυλίες έχουν προγραμματιστεί στο πλαίσιο του Φεστιβάλ για τις επόμενες μέρες.

Eventless Plot & Good Luck Mr Gorsky ντύνουν με μουσική ζωντανά την ώρα της προβολής τη βωβή ταινία του Victor Sjöström 'The Phantom Carriage' {Korkarlen} [1921]. Περισσότερα έχει ήδη γράψει ο mhulot σε σχετικό ποστ {η άμαξα φάντασμα}.
Τρίτη 18/11/08 - 22:30 Τζον Κασσαβέτης
- - - - - - -

Orchestra Baobab
Ως θρυλική μπάντα τη χαρακτηρίζουν οι γνώστες και μας έρχονται από τη Σενεγάλη. Για περαιτέρω πληροφορίες ρίξτε αν θέλετε μια ματιά στο forum Avclub. Η φωτογραφία βρισκόταν στην εξής σελίδα του forum: 'Η θρυλική Orchestra Baobab στο 49ο ΦΚΘ'.
Τετάρτη 19/11/08 - ας πούμε κατά τις 10 παρά.. Αποθήκη Μύλου
- - - - - -


Prefabricated Quartet
To soundtrack της καινούργιας ταινίας του Πέτρου Σεβαστίκογλου έχει την υπογραφή των The Prefabricated Quartet. Η ταινία προβάλλεται Τετάρτη 15:15 {Τονια Μαρκετάκη} και Παρασκευή 18:00 στο Τελλόγλειο.
Οι Prefabricated Θα παίξουν την Τετάρτη 19/11/08 μετά τις 23:00 στο Partizan.
- - - - -


Boomstate
Στην έναρξη των περιφερειακών εκδηλώσεων του 49ου ΦΚΘ οι Boomstate εμφανίζονται στο συνεδρειακό κέντρο {?} του Κιλκίς - Τρίτη 25/11/08

Update\
Berlin Brides, Jane Doe, Plumaire
και φυσικά ξέχασα το πάρτυ του Muzine που κλείνει 1 χρόνο και το γιορτάζει με συναυλία την Πέμπτη 20/11/08 στην Αποθήκη Γ' στο λιμάνι με είσοδο δωρεάν

Thess Fest #Day 3

Ashes of Time [Wong Kar Wai]
Ενιωθα τυχερός με το εισιτήριο στο χέρι καθώς οι υπόλοιποι κάτοχοι κάρτας άνευ εισιτηρίου αναγκάστηκαν να δουν την ταινία καθισμένοι στα σκαλοπάτια. Δυστυχώς δε μπορώ να πω ότι έμεια ικανοποιημένος και με το εν λόγω έργο του Kar Wai. Πέρα από όποιες προσωπικές ενστάσεις σε ότι αφορά σε επιλογές κινηματογράφησης, χρήση μουσικής επένδυσης κτλ {ναι θα κάνω μερικές υποδείξεις να του μαθω 2 πράγματα του πιτσιρικά Kar Wai..), ένιωσα αρκετά μπερδεμένος με την πλοκή. Οταν έφτανε η ταινία στην τελική κορύφωση δυσκολευόμουν να καταλάβω τους ακριβείς λόγους. Ισως φταίω κι εγώ που ήμουν κουρασμένος μετά από ξενύχτι, αλλά σε αυτή τη φάση ένιωσα ότι μου έφυγε η ταινία μέσα από τα χέρια. Θα ήθελα να ακούσω μερικές γνώμες για να διαπιστώσω αν όντως έπρεπε να ήμουν πιο προσεχτικός.

Liverpool [Lisandro Alonso]
Με ζόρισε η ταινία του Αργεντινου Lisandro Alonso αλλά τελικά τα κατάφερα να τη δω ολόκληρη. Μεγάλη οικονομία σε πλάνα αλλά όχι και σε χρονική διάρκεια πλάνων. Πολλά πλάνα-σεκάνς {με τη σκηνή να ολοκληρώνεται σε ένα μόνο πλάνο}, γενικά-στατικά πλάνα, σε τρίποδο, μερικά πανοραμικ και ένας πρωταγωνιστής μόνος, έρημος και σιωπηλός κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια της ταινίας. Δικαιολογημένα έφυγε αρκετός κόσμος στη μέση της προβολής, ευτυχώς όμως όσοι αντέξαμε νιώσαμε την αίσθηση της ολοκλήρωσης στο φινάλε, με το οποίο αρχίζεις να αντιλαμβάνεσαι για ποιο λόγο διάλεξε ο σκηνοθέτης το συγκεκριμένο ρυθμό στην ταινία. Αν την είχα παρατήσει 10 λεπτά πριν το τέλος θα έφευγα με τις χειρότερες εντυπώσεις. Εχοντας δει ολόκληρη την ταινία μπορώ να πω ότι μου άφησε τροφή για σκέψεις...
Δύσκολη ρυθμοί με ενδιαφέρουσα δομή σε μια ταινία που αρχίζεις να εκτιμάς μετά το τέλος της προβολής.

Sunday, November 16, 2008

Waltz with Bashir



Προβάλλεται ξανά την Παρασκευή 21/11 23:00 στο Τορνές
few words

Tuesday, November 11, 2008

49ο Φεστιβαλ κινηματογραφου Θεσσαλονικης

3 μέρες για το 49ο Φεστιβαλ και το πρόγραμμα είναι επιτέλους έτοιμο στο site {κλικ στη photo}. Για Oliver Stone δεν τρελαίνομαι, θα προτιμήσω Takesi Kitano. Οσο για προβολή έναρξης και λήξης, Αρονόφσκυ VS Αγγελόπουλος.

Σάρα & Μάρα ακούτε; Εσεις που δεν πατάτε το πόδι σας στους κινηματογράφους όλη τη χρονιά ήρθε η ώρα να "κάνετε εμφάνιση"...