Zpiderland

Sunday, March 27, 2005

Batman ο κακομαθημένος

Και η απομυθοποίηση των υπερ-ηρώων συνεχίζεται. Μετά από την ανάλυση της ψυχοσύνθεσης του superman (βλ. PostO Superman ήταν αδερφή’) ήρθε η ώρα να εξετάσουμε την περίπτωση του Batman. Για να γίνουν ευκολότερα κατανοητά τα σχόλια που ακολουθούν υπενθυμίζω ότι κανένας από τους υπερ-ήρωες δεν υπήρξε διχασμένη προσωπικότητα, πράγμα που σημαίνει πως ο Superman ήξερε πολύ καλά τι έκανε ο Κλάρκ Κέντ, όπως και ο Κλάρκ Κέντ ήξερε τι έκανε ο Superman. Έτσι λοιπόν και ο Μπρους Γουέην είχε πλήρη επίγνωση σε ότι είχε να κάνει με τις δραστηριότητες του Batman και αντιστρόφως.

Ο Batman λοιπόν που παρουσιάζεται ως ένας από τους πιο ισχυρούς και δημοφιλείς υπερ-ήρωες δεν ήταν τίποτε παραπάνω παρά ένα κακομαθημένο πλουσιόπαιδο. Όταν ήταν μικρός στο σχολείο ήταν το παιδί της καρπαζιάς. Πήγαινε κάθε πρωί φορώντας μαύρο ατσαλάκωτο πουκάμισο κουμπωμένο μέχρι το γιακά, μαύρο γιλεκάκι, γυαλιστερά μαύρα λουστρίνια και υφασμάτινο μαύρο παντελόνι. Απαραίτητο συμπλήρωμα στο όλο concept αποτελούσε το καλαθάκι με το κολατσιό που του φτιαχνε ανελλιπώς ο μπάτλερ Άλφρεντ. Όπως καταλαβαίνετε κάθε μέρα ο Μπρους έτρωγε τρελό δούλεμα από τα άλλα παιδάκια με αποτέλεσμα να μεγαλώσει μοναχικά. Η μόνη του παρέα ήταν ο Αλφρεντ με τον οποίο σκότωνε το χρόνο του παίζοντας play station. Βέβαια και ο Άλφρεντ άλλη όρεξη δεν είχε… αλλά βλέπετε οι Γουέηνς πληρώνανε καλά.

Πέρασαν λοιπόν τα χρόνια και ο μικρός Μπρους μεγάλωσε. Μαζί του μεγάλωσαν και το σύνδρομο απόρριψης που κουβαλούσε μαζί του τόσα χρόνια. Ο Μπρους είχε πλέον ενηλικιωθεί, αλλά η μοναδική του παρέα εξακολουθούσε να είναι ο Άλφρεντ. Όταν μάλιστα απεβίωσαν και οι γονείς του, αφήνοντας τον ως μοναδικό κληρονόμο της αμύθητης περιουσίας τους, ο Μπρους σάστισε. Τότε ήταν που αποφάσισε να του μιλήσει ο Άλφρεντ. «Μπρους παιδί μου» του είπε γεμάτος στοργή και αγάπη «ήρθε η ώρα να γίνεις άντρας. Βγάλε από πάνω σου αυτά τα ρούχα και γίνε επιτέλους άνθρωπος. Σα νυχτερίδα είσαι αγόρι μου». Κάπου εκεί ο Μπρους πήρε ανάποδες. Κλείστηκε για δυο μέρες στο δωμάτιο του, έφαγε τη φρίκη του και είδε να περνάει μπροστά από τα μάτια του όλη η ζωή του σε flashback σαν σε ταινία ένα πράγμα. Το δούλεμα των συμμαθητών του, το ντάντεμα της μάνας του, ο δικηγόρος με τα χαρτιά της διαθήκης και τέλος το πρόσωπο του Άλφρεντ. Όσο περνούσαν από μπροστά του όλες αυτές οι εικόνες, στα αφτιά του αντηχούσαν τα λόγια του καλού του Άλφρεντ. «γίνε επιτέλους άνθρωπος – σα νυχτερίδα είσαι – σα νυχτερίδα είσαι…»

Αυτό ήταν λοιπόν. Ο Μπρους τα πήρε στο κρανίο και αποφάσισε να πλασάρει στην κοινωνία μια νέα περσόνα, μια περσόνα που δε θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη. Μια περσόνα που έκλεβε την παράσταση. Έχοντας ακόμα στο μυαλό του τα λόγια του Άλφρεντ αποφάσισε πως ο άνθρωπος νυχτερίδα θα ήταν η περσόνα που θα του εξασφάλιζε την πολυπόθητη δημοσιότητα που πάντα ονειρευόταν. Ο εξοπλισμός δεν ήταν πρόβλημα. Με την περιουσία που διέθετε το να φτιάξει στολή, σπηλιά και το bat-mobil ήταν θέμα μερικών εβδομάδων.

Έτσι λοιπόν όταν ήταν όλα έτοιμα ο Μπρους φόρεσε τη στολή του, μπήκε στο Bat-mobil και ξεκίνησε την τσάρκα του στο κέντρο της Gotham City. Το πλάνο ήταν απλό. Θα βολτάριζε μπροστά από τις καφετέριες της Gotham street με ανοιχτό το γυάλινο τρούλο της οροφής του bat-mobil μέχρι να συγκεντρωθούν όλα τα βλέμματα πάνω του. Δεν υπήρχε περίπτωση να μην κερδίσει το θαυμασμό των συμπολιτών του. Έλα όμως που η φιγούρα που έκανε ήταν τόσο υπερβολική, που ο κόσμος τον πέρασε για ένα ακόμη ψώνιο της εποχής. «Α καλέ αυτός πρέπει να πάει στις Αγρυπνίες στη Χουαννίτα Μπάνια», είπε η γκαρσόνα της καφετέριας Α. «Βρε σεις ήρθαν οι εξωγήινοι και δεν πήραμε είδηση; Είδε κανείς σας Χαρχαβέλα χθες βράδυ;» είπε αστειευόμενος ο πιτσιρικάς που έπινε τη φράπα του στο πρώτο τραπέζι.

Ο Batman τα χασε. Τέτοια κατακραυγή δεν την είχε φανταστεί. Ήταν αναπάντεχο. Γύρισε σπίτι, έκλαψε στην αγκαλιά του Άλφρεντ και κλείστηκε στο δωμάτιό του για άλλες δυο μέρες. Ξαφνικά του ήρθε αναλαμπή. Με τόσα φράγκα, τόσες εφημερίδες περιοδικά και κανάλια που είχε στην κατοχή του, το να φτιάξει το image ήταν το μόνο εύκολο. Πήρε λοιπόν τα κατάλληλα τηλέφωνα, έκανε τα κονέ του με τα ΜΜΕ και περίμενε. Για να περάσει η ώρα ασχολήθηκε για λίγο με τις προμήθειες και τα δημόσια έργα που είχε αναλάβει η εταιρεία του (βλέπετε οι πολιτικοί της Gotham City είχαν τη στοιχειώδη ευφυΐα να μην ανακατευτούν με το Βασικό Μέτοχο). Διαπιστώνοντας πως τα κέρδη του εξακολουθούσαν να κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα ο Μπρους κοιμήθηκε γλυκά πάνω στο γραφείο του.

Όταν ξύπνησε την επόμενη μέρα το πρωί άνοιξε αμέσως την τηλεόραση. Πράγματι το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό.

‘ΥΠΟΔΕΧΘΕΙΤΕ ΤΟΝ ΝΕΟ ΥΠΕΡΗΡΩΑ’ φώναζε ο Μπαρμπαδάκης

‘Ο ΝΕΟΣ ΜΑΣ ΣΩΣΤΗΡΑΣ’ είπε ο Κουίν, κάνοντας ένα ακόμα σαρδάμ

‘ΓΙΑΓΙΑΚΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΛΙΓΟ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΕΙΔΗΣΗ’ είπε και ο Μυτιάς διακόπτοντας την κουβέντα που είχε ανοίξει για το ΛΑΦΚΑ, για παρουσιάσει τον νέο υπερ-ήρωα.

Ο Μπρους ξετρελάθηκε. Τέτοιο ντόρο δεν τον φανταζόταν. Έβαλε τα Nike του και έτρεξε στα περίπτερα να δει τι έγραφαν οι εφημερίδες. Απίστευτο. Ακόμα και οι εγκυρότερες εφημερίδες της χώρας τον είχαν πρωτοσέλιδο. Έκπληκτος αγόρασε μια ντουζίνα από αυτές για να διαβάσει τα σχετικά άρθρα. Για καλή του τύχη υπήρχε εκεί κοντά κι ένα παρατημένο καροτσάκι λαϊκής (βλέπετε οι εφημερίδες ήταν Κυριακάτικες). Τις διάβασε μια μια και έμεινε άφωνος διαπιστώνοντας πως υπήρχαν ένα σωρό φανταστικές ιστορίες για την πάρτη του. Πως βοήθησε στη σύλληψη κακοποιών, πως απέτρεψε τρομοκρατικό χτύπημα, πως έπιασε τον δράκο της κοιλιάς την ώρα που ετοιμαζόταν να βιάσει κτλ.

Μετά από όλα αυτά ο Μπρους αποφάσισε πως ήταν η ώρα να τεστάρει τη δημοτικότητά του. Έβαλε ξανά τη στολή βγήκε μια βόλτα με το Bat-mobil και πραγματικά γνώρισε την αποθέωση. Ο κόσμος μαζευόταν τριγύρω του ζητωκραυγάζοντας. «Τέτοια δημοτικότητα δεν την είχε ούτε ο Τσάκας» συλλογίστηκε ο Batman.

Η λατρεία προς το πρόσωπο του Batman είχε εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα σαν επιδημία. Είχε γίνει πλέον τόσο περιζήτητος που ο gay γείτονας του ο Ρόμπιν έχασε τα μυαλά του. Ο Ρόμπιν με το που είδε τον Batman να βολτάρει δίπλα του, αφήνιασε και πήδηξε στην αγκαλιά του. Του είπε πως είναι ερωτευμένος μαζί του και πως θέλει να γίνουν ζευγάρι. Ο Batman για πρώτη φορά στη ζωή του είδε κάποιον ξένο άνθρωπο να εκδηλώνει τέτοια συναισθήματα αγάπης προς το άτομο του. Δεν άντεξε τη συγκίνηση και παραδόθηκε.

Παρεμπιπτόντως του Ρόμπιν του έκατσε μια χαρά η σχέση με τον ζάπλουτο Μπρους. Βλέπετε ο Ρόμπιν ήταν άφραγκος αυτόν τον καιρό. Δούλευε για 1.5 χρόνο σε ερευνητικό πρόγραμμα, αλλά τον τελευταίο καιρό ήταν άνεργος γιατί η επιτροπή ερευνών του είχε διακόψει τη σύμβαση φοβούμενη πως αν ο Ρόμπιν έκλεινε 2 χρόνια εργασίας θα έκανε αίτηση για μονιμότητα.

Κάπως έτσι λοιπόν απέκτησε ο Batman τη φήμη του υπερ ήρωα και για να μην προκαλούν τα ΜΜΕ με το σύντροφό του Ρομπιν, του φόρεσε μια αποκριάτικη στολή και τον παρουσίασε ως τον σύντροφό του στον αγώνα ενάντια του κακού.

Για αυτό να μην πιστεύετε πάντα τους δημοσιογράφους όταν πλέκουν το εγκώμιο κάποιου επιφανούς πολίτη. Καλά το λεγε ο λαός: όπου ακούς πολλά κεράσια κράτα και μικρό καλάθι. Η ιδιοτέλεια είναι πονηρή και ξέρει να κρύβεται καλά πίσω από κάθε καλοπροαίρετη πράξη.

ΥΓ: Από την άλλη υπάρχουν φήμες που θέλουν τον Βαβύλη να κρύβεται πίσω από την περσόνα του Batman. Για περισσότερα κάντε κλικ εδώ

6 Comments:

  • Εκπληκτικό Zpiderman. Και μόλις τελειώσεις τις αποκαλύψεις σου, να ξεκινήσεις την συγγραφή των B-men (αντί για X-men) με όλους τους φοβερούς υπερήρωες...

    B(log)-men
    Zpiderman, Oneiros, Naftilos, Discolata, και όλοι οι άλλοι.

    χαχα

    By Blogger Nassos K., At March 28, 2005 1:35 PM  

  • Βλέπετε ο Ρόμπιν ήταν άφραγκος αυτόν τον καιρό. Δούλευε για 1.5 χρόνο σε ερευνητικό πρόγραμμα, αλλά τον τελευταίο καιρό ήταν άνεργος γιατί η επιτροπή ερευνών του είχε διακόψει τη σύμβαση φοβούμενη πως αν ο Ρόμπιν έκλεινε 2 χρόνια εργασίας θα έκανε αίτηση για μονιμότητα.

    Υποκλίνομαι στην έμπνευση και την εκτέλεση (παρ' ότι ο Batman, σε αντίθεση με τον Superman, μου είναι κάπως συμπαθής). Κι άλλο, κι άλλο!

    Η δική μου πρόταση για το επόμενο: Captain America (εύκολος στόχος!), Hulk (το alter ego κάθε έλληνα) ή οι Τέσσερις Φανταστικοί. Δες και αυτό.

    By Blogger Oneiros, At March 28, 2005 3:01 PM  

  • Με πιασες Oneiros όντως ο επόμενος στόχος είναι ο Captain America. Μετά από αυτόν θα αρχίσω να έχω προβλήματα. Δεν έχω αρκετό υλικό για τους υπόλοιπους υπερ-ήρωες. Κάτι θα γίνει όμως και με την περίπτωσή τους...
    CM οι b-men θα πρέπει να περιμένουν για την ώρα

    By Blogger Zpi, At March 28, 2005 3:21 PM  

  • Εύγε καμάρι μου!
    Εύγε!

    By Blogger discolata, At April 01, 2005 10:41 AM  

  • Lemmy απο εσένα δεν περίμενα τέτοια συμπεριφορά. Σε κατάλαβα όμως γρήγορα. Εκφράζεις κι εσύ απόψεις τρίτων, κρύβοντας ξένα συμφέροντα πίσω από τα γραφόμενά σου. Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος είμαι σίγουρος ότι οι λαϊκοί ήρωες της γνήσιας Αμερικάνικης κουλτούρας τα βρήκαν μπαστούνια και προσπαθούν να αμαυρώσουν το Image του Zpi εκ των έσω. Για αυτό και σε προσέλαβαν να με δυσφημίσεις στη blogοσφαιρα. Αντί λοιπόν να κρύβονται πίσω από το ντεντεκτιβίστικο profile σου ας εκδηλωθούν αν τολμάνε. Αν ο superman δεν είναι αδερφή ας έρθει να μου τα ψάλλει μονάχος του. Δε φταίω εγώ για το ποιόν των αμερικανών ψευτοηρώων. Σκέφτομαι μάλιστα να κάνω μια εκπομπή στον Alpha από κοινού με τον Μάκη Γαρουφαλλόπουλο, ο οποίος θα βγάλει στη φόρα πολλά βιντεάκια με ανεξερεύνητες πτυχές της ψυχοσύνθεσης των υπερ απατεωνίσκων.
    Ο αγώνας τώρα δικαιώνεται

    By Blogger Zpi, At April 02, 2005 10:56 PM  

  • Οι πόρτες θα είναι ορθάνοιχτες και οι ελαφρολαϊκού ρεπερτορίου αοιδοί δεμένες. Πείτε στον κ. Βούγια να έχει κι έτοιμο σκονάκι με τον αριθμό του 100 σε περίπτωση που χρειαστεί να το καλέσει η γυναίκα του.
    Ο Mighty Mouse τυχαίνει να μου είναι συμπαθής, παρ'όλα αυτά αν υποπέσει κάτι στην αντίληψή μου δε θα διστάσω να τον ξεμπροστιάσω. Σε διαβεβαιώνω ότι έχω στο αρχείο μου πολλές πικρές αλήθειες ακόμη και για το συνάφι του Disney. Παρ'όλα αυτά για την ώρα λέω να περιοριστώ στην εξέταση του φακέλου 'Υπερ ήρωες'. Κι όσο για τον super goofy, τον κακόγουστο φαρσέρ, θα μπορούσα να πω πολλά αλλά σέβομαι τη μνήμη του...
    βλ.
    http://peanutsinyourhat.blogspot.com /2005/02/blog-post_28.html#comments

    By Blogger Zpi, At April 05, 2005 12:00 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]



<< Home