Zpiderland

Tuesday, March 15, 2005

Εκπτώσεις...ηθικής

Παγκόσμια μέρα καταναλωτή σήμερα. Κρίνω λοιπόν ότι είναι η καταλληλότερη στιγμή για να δημοσιοποιήσω τα αποτελέσματα μιας μίνι έρευνας που πραγματοποίησα κατά την περίοδο 20/2/2005 – 12/3/2005, η οποία έχει ως στόχο την αφύπνιση και την προστασία του καταναλωτή. Δείτε πως έχουν τα πράγματα:


Πριν από 1.5 μήνα περίπου απολάμβανα τον (πανάκριβο βεβαίως βεβαίως) καφέ μου σε συνοικιακή καφετέρια, όταν ο φίλος μου ο Χρήστος έκανε το εξής σχόλιο:

- Ρε συ τι αληταράδες είναι τούτοι...Πέρασα προχθές από το χ κατάστημα και στάθηκα για λίγο να χαζεύσω τη βιτρίνα. Έπεσε το μάτι μου σε κάτι παπούτσια τα οποία κόστιζαν 80 ευρώ. Ξαναπερνώ σήμερα, 1η μέρα των εκπτώσεων και τα βλέπω με τιμή ’60 από 100’.

Χμ να μια καλή υπόθεση για τον Zpike σκέφτηκα. Εντάξει ούτε καμπαρτίνα φόρεσα ούτε κρυφή κάμερα χρησιμοποίησα, ούτε και κατασκοπία έκανα. Αποφάσισα απλά να δανειστώ μια παλιά ψηφιακή φωτογραφική μηχανή φίλου, να κάνω μια βόλτα στην αγορά της γειτονιάς μου και να βγάλω φωτογραφία ορισμένα προϊόντα με υψηλή αναγραφόμενη έκπτωση της τάξης του 50%. Με τον τρόπο αυτό σκέφτηκα ότι θα μπορούσα να διαπιστώσω μετά την περίοδο των εκπτώσεων αν ήταν όντως πραγματικό το ποσοστό που αναγραφόταν πάνω από το κάθε προϊόν. Αν δεν ήταν θα μπορούσα όπως και κάνω να χρησιμοποιήσω τις φωτογραφίες ως αποδεικτικά στοιχεία.

Βγήκα λοιπόν μια βόλτα την Κυριακή 20/2/2005 και φωτογράφισα προϊόντα με μεγάλη αναγραφόμενη έκπτωση από βιτρίνες τριών καταστημάτων. Δυστυχώς κάνοντας μια βόλτα μια εβδομάδα αργότερα διαπίστωσα ότι είχαν ήδη αλλάξει οι 2 από τις 3 βιτρίνες, οπότε αποφάσισα να σταθώ στην πρώτη βιτρίνα που φωτογράφισα (έστω βιτρίνα Α – φώτο ). Πιο συγκεκριμένα είχα βάλει στο μάτι ένα ζευγάρι παπούτσια στα οποία υπήρχε έκπτωση 50% δηλ το ζευγάρι κόστιζε 60 ευρώ από 120 (φώτο ).






vitrina A Posted by Hello papoutsi kata thn periodo ekptosewn Posted by Hello



Όταν τελείωσαν πριν από μια εβδομάδα οι εκπτώσεις έριξα μια ματιά στη βιτρίνα Α (12/3/2005) για να συγκρίνω τιμές και να βγάλω συμπεράσματα. Δυστυχώς διαπίστωσα πως και η βιτρίνα Α είχε αλλάξει με αποτέλεσμα να μη μπορώ να συγκρίνω τις τιμές των προϊόντων που είχα φωτογραφήσει. Παρ’ όλα αυτά όμως κοιτάζοντας πιο προσεχτικά βρήκα προς το βάθος της βιτρίνας το ίδιο ζευγάρι με εκείνο που είχα βάλει στο μάτι και διαπίστωσα ότι το ζευγάρι εξακολουθούσε να κοστίζει 60 ευρώ (φώτο ). Όπως καταλαβαίνετε είμαι σίγουρος ότι το ίδιο ζευγάρι θα κόστιζε 60 ευρώ και πριν την περίοδο των εκπτώσεων. Οι αθεόφοβοι το πλασάρανε και καλά στη μισή τιμή, ενώ στην πραγματικότητα δεν κόψανε ούτε ένα λεπτό!



papoutsi meta tis ekptoseis Posted by Hello

Ξέρω ότι αυτή τη στιγμή δε βγάζω καμία καινούρια είδηση στη φόρα, όλοι ξέρουμε ότι συμβαίνουν τέτοιου είδους μικροαπατεωνιές καθημερινά. Όταν όμως υπάρχει φωτογραφικό ντοκουμέντο, ο κόσμος κάτι παθαίνει και σοκάρεται, ενώ στην πραγματικότητα βλέπει κάτι το οποίο ήδη γνώριζε.

Αυτή τη φορά ενήργησα κάπως καθυστερημένα και ανοργάνωτα. Προτείνω στις επόμενες εκπτώσεις να κάνουμε μια ομαδική έρευνα συγκρίνοντας αντίστοιχες τιμές πριν τις εκπτώσεις και κατά την περίοδο των εκπτώσεων. Στη συνέχεια θα αποφασίσουμε πως θα χειριστούμε τα ντοκουμέντα μας. Θα με ενδιέφερε πολύ να διαβάσω και τη δική σας γνώμη


ΥΓ#1: Η βιτρίνα που φωτογράφισα δεν ανήκει στο κατάστημα που είχε αναφέρει το φιλαράκι μου.
ΥΓ#2: Δεν αναφέρω την επωνυμία του καταστήματος:
1ον γιατί δε βρίσκω σκόπιμο να δυσφημίσω ένα συγκεκριμένο κατάστημα από τη στιγμή που υπάρχουν τόσα και τόσα άλλα που ακολουθούν την ίδια τακτική και

2ον γιατί σε μια σοβαρή επώνυμη κατηγορία υποθέτω ότι οι φωτογραφίες αυτές δε θα επαρκούσαν από μόνες του ως αξιόπιστα στοιχεία, καθώς δε φαίνεται πουθενά κάποια χρονολογική αναφορά που να πιστοποιεί και να επαληθεύει τα λεγόμενά μου.

5 Comments:

  • Εύγε! Πολύ καλό post! Το καταναλωτικό κίνημα εξέλιπεν, δυστυχώς, στη χώρα μας.

    By Blogger Sakis Rizos, At March 15, 2005 11:36 PM  

  • Αργησες γαμώτο, άργησες!
    Προτείνω το Αυγουστο να ξεχυθούμε με κάμερες και να το κάνουμε πιο συστηματικά. Να ξεκινήσουμε ένα 10ήμερο πριν, όλη τη διάρκεια των Εκπτώσεων και ένα 10ημερο μετά...
    Είμαι μέσα μαζί με μεγάλη ομάδα "κρούσης"...

    By Blogger ANemos, At March 16, 2005 12:33 AM  

  • Άργησα Ναυτίλε το ξέρω. Κάπως έτσι το σκέφτομαι κι εγώ για την επόμενη φουρνιά των εκπτώσεων. Σα ντοκυμενταρίστικη φάση με κάμερες. Δεν ξέρω μόνο αν θα πρέπει να ενεργήσουμε κρυφά κατά την προ εκπτωτική περίοδο ή φανερά, τραβώντας πλάνα με την κάμερα μπροστά στα μάτια του καταστηματάρχη, αφού πρώτα τον ενημερώσουμε ότι γυρίζουμε ντοκυμαντέρ σχετικά με την προστασία του καταναλωτή. Μερικοί θα θορυβηθούν και θα αποφύγουν να επαναλάβουν τέτοιου είδους ενέργειες (άρα όπως και να'χει θα είναι μια επιτυχία), ενώ είμαι σίγουρος ότι μερικοί άλλοι θα επαναλάβουν τις ίδιες αλητείες χωρίς να ιδρώσει το αυτί τους. Όπως και να 'χει το σκέφτομαι, δεν έχω καταλήξει πουθενά ακόμη και περιμένω να ακούσω ιδέες και προτάσεις...

    By Blogger Zpi, At March 16, 2005 12:47 AM  

  • kalo zpi(h mhpos na to allakseis se zpy?:)).perimenoume ki alla documenta sto mellon.isos kai kamia synergasia me triantafyllopoulo...

    By Anonymous Anonymous, At March 17, 2005 2:51 AM  

  • By Blogger yanmaneee, At July 09, 2020 12:10 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]



<< Home