Zpiderland

Monday, March 21, 2005

Gridlocked

Το Σάββατο προβλήθηκε από το ΝΕΤ στις 2:30 το βράδυ η ταινία ‘Gridlocked’ με ελληνική μετάφραση ‘Στα πλοκάμια της γραφειοκρατείας’. Πρωταγωνιστές ο πολυαγαπημένος μου Τιμ Ροθ και ο γνωστός ράπερ 2PAC (Shakur Tupac). 2PAC και Ροθ είναι δύο χρήστες ναρκωτικών, οι οποίοι αποφασίζουν να ξεκόψουν. Για να τα καταφέρουν προσπαθούν να ενταχθούν σε κάποιο πρόγραμμα αποτοξίνωσης. Σύντομα όμως διαπιστώνουν πως τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα. Για να μπουν σε πρόγραμμα χρειάζεται να έχουν βγάλει κάρτα υγείας (10 μέρες), για να βγάλουν κάρτα υγείας πρέπει να γραφτούν πρώτα στην Πρόνοια (4-6 εβδομάδες) κτλ.

Το έργο καυτηριάζει το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας της Αμερικής αναδεικνύοντας ένα πρόβλημα απέναντι στο οποίο η κοινωνία των ΗΠΑ (και της Ελλάδας ας μη κοροϊδευόμαστε) επιλέγει να εθελοτυφλεί. Πρόκειται για κλασική περίπτωση στρουθοκαμηλισμού. Οι αρμόδιοι αποφεύγουν να αγγίξουν το πρόβλημα των ναρκωτικών ελπίζοντας πως έτσι το πρόβλημα θα παύσει να υφίσταται.

Η ταινία δεν είναι κανένα αριστούργημα, προσεγγίζει όμως το πρόβλημα της απεξάρτησης με μεγάλη επιτυχία, ενώ το δίδυμο 2PAC – Τιμ Ροθ καθιστά αναπόφευκτα την ταινία ως μια από τις πλέον αγαπημένες μου στο χώρο του cult. Τα εύσημα και στο σκηνοθέτη Βόντι Κέρτις Χολ. Κρίμα για την απαγορευτική ώρα μετάδοσης, αν την ξαναπετύχετε μην τη χάσετε.

2 Comments:

  • Μπράβο ρε lefty χαίρομαι που συμφωνούμε. Έχει παίξει και σε άλλες ταινίες φυσικά. Αν και οι περισσότερες από αυτές δεν έχουν σημειώσει μεγάλη επιτυχία, η φυσιογνωμία του Roth πάντα ξεχωρίζει. Θα προσθέσω μόνο εκείνο το έργο που συμπρωταγωνιστεί με τον Λιαμ Νίσον, πως λεγότανε να δεις, νομίζω: 'Μακ Ρου: στο όνομα της τιμής'. Ο Roth έχει αναλάβει το ρόλο του κακού. Φοράει μια περούκα αλλά Λουδοβίκος και είναι πραγματικά σιχαμερός. Τι να πω. Άξιος

    By Blogger Zpi, At March 25, 2005 1:13 PM  

  • 'R&G are dead', για να'μαι ειληκρινής lemmy αυτό το εργάκι μου έχει ξεφύγει. Έριξα μια ματιά στο Internet, Rate:7.3/10 .Ότι βαθμό και να είχε το ντουετάκι Oldman-Roth μου αρέσει σαν ιδέα. Θα την έχω στα υπόψη...
    Thanks lemmy

    By Blogger Zpi, At March 27, 2005 3:55 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]



<< Home