Zpiderland

Tuesday, March 28, 2006

Μεταγγιση Μολυσμενου Αιματος

Αν και θεωρώ κουραστικό να αυτοαναφέρεται κανείς στα κείμενά του, θυμάμαι πως πριν από 4 μήνες σε ένα μικρό παραλήρημα που είχα μετά από ψυχοφθόρα γραφειοκρατική εμπειρία - λόγω χρόνιας πάθησης [Μεσογειακή Αναιμία] - προσπαθώντας να βγάλω πιστοποιητικό υγείας που χρειαζόμουν για την εργασία μου, εκτός των άλλων είχα κάνει μια αναφορά που σχετίζεται με τη σημερινή επικαιρότητα.

"...τι κι αν τα νοσοκομεία δε δίνουν 20 κωλοεκατομμύρια (ή όσο χρειάζεται i don't fuckin' care) για να πάρουν συστήματα 'πλυσίματος' του αίματος, ώστε οι μεταγγιζόμενοι να παίρνουν αίμα καλύτερης ποιότητας..."

και που θέλω να καταλήξω...

Είναι κοινό μυστικό μεταξύ των αρμοδιων ότι στα περισσότερα ελληνικά νοσοκομεία ο εξοπλισμός είναι ανεπαρκής. Οταν έγραφα για συστήματα "πλυσίματος" δε μπορούσα να φανταστώ ότι ήταν δυνατό να ελέγχονται φιάλες αίματος χωρίς να μπορεί να διαπιστωθεί αν ο αιμοδότης είναι φορέας του HIV. Φανταζόμουν ότι μπόρει μια φορά στα 10 χρόνια να ξεφύγει κάποια φιάλη από αμέλεια αλλά δε μπορούσα να διανοηθώ ότι μπορεί να ξεφύγει φιάλη αίματος μολυσμένη από τον ιο του HIV λόγω μη επαρκούς εξοπλισμού.

Ο ολόφρεσκος Υπουργός Υγείας κ. Αβραμόπουλος μας διαβεβαιώνει σε άρθρο του in.gr πως "η χώρα μας είναι ασφαλής και θωρακισμένη" προσπαθώντας να καησυχάσει τον κόσμο με διάφορα αρλουμπολογήματα. Την Παρασκευή που θα πάω κ. Αβραμόπουλε να μεταγγιστώ στο Ιπποκράτειο δε νομίζω να συναντήσω την δική σας 16χρονη κόρη στο διπλανό κρεβάτι. Κάποια στιγμή θα πρέπει να τελειώσει ο τουρισμός...
Για να μην πάρει λάθος τροχιά το παρόν κείμενο το γεγονός ότι σήμερα είναι υπουργός Υγείας ο κ. Αβραμόπουλος είναι καθαρά συγκυριακό και θα ήταν αφελές εκμέρους μου να του φορτώσω τη ρετσινιά. Ο Αβραμόπουλος είναι τόσο νέος στο χώρο που φαντάζομαι ότι δε θα γνώριζε καν πως υπάρχουν τέτοιου είδους προβλήματα. Το πρόβλημά αφορά όλους αυτούς που είχαν την ευκαιρία τόσα χρόνια τώρα να βάλουν σε τάξη την ακαταστασία που συναντάμε στα ελληνικά νοσοκομεία και κάνανε την πάπια, είτε αυτοί είναι υπουργοί είτε αυτοί είναι διευθυντές νοσοκομείων ή δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο.

Να δούμε σήμερα ποιος θα ζητήσει συγνώμη από την 16χρονη κοπέλα


ΥΓ: Εχω μια απορία την οποία θα προσπαθήσω να λύσω ρωτώντας τους γιατρούς του Ιπποκρατίου όταν τους συναντήσω την Παρασκευή. Οι πάσχοντες Μεσογειακής Αναιμίας πριν από κάθε μετάγγιση (περίπου κάθε 15 μέρες) δίνουν 5-10 ml αίματος προκειμένου να μετρηθεί η αιμοσφαιρίνη τους. Το αίμα αυτό δεν εξετάζεται ή μήπως υπήρξε ξανά το ίδιο πρόβλημα ανίχνευσης που παρατηρήθηκε στην περίπτωση του δότη; Μου φαίνεται παράξενο ότι πέρασαν τόσοι μήνες μέχρι να διαπιστωθεί ότι είχε μεταδοθεί στην κοπέλα ο ιος.
Για να μην υπάρξει παρεξήγηση θα ήθελα να πω ότι τόσοι οι γιατροί που με παρακολουθούν στη μονάδα της Μεσογειακής Αναιμίας του Ιπποκρατείου όσο και οι νοσοκόμες είναι πολύ φιλικοί και συζητήσιμοι άνθρωποι. Σε αυτούς οφείλω ένα ευχαριστώ.

8 Comments:

  • Ξεσπάθωσε ρε Zpi μπας και συγκινηθεί κανείς, αν και δε νομίζω πως τους νοιάζει.
    Αν δεν θιχτούν άμεσα οι ίδιοι να τους κάψει μην περιμένεις ούτε να σκεφτούνε καν πως πρόκειται για κάτι σοβαρό. Ως γνωστόν, αυτοί όλα τα μεταφράζουν σε νούμερα, όχι σε ανθρώπινες ζωές. Πόσον καιρό ήτανε ολόκληρη Θεσσαλονίκη χωρίς εντατική μονάδα παίδων!!!
    Για την επαρχία κι ακόμη περισσότερο για τα νησιά, ας μην το συζητήσουμε καλύτερα!
    ...Είναι να μην σου τύχει! Κουράγιο!

    Φένια

    By Anonymous Anonymous, At March 28, 2006 6:12 PM  

  • Πράγματι σκέψου αν έχουμε προβλήματα εμείς στη Θεσσαλονίκη πως είναι η κατάσταση στα νησιά. Το διαπίστωσα και μόνος το καλοκαίρι όταν χρειάστηκαν 15 ώρες για να κάνει ένας φίλος επίγουσα επέμβαση στο μάτι και να φανταστείς ότι βρισκόμασταν στην Αιγινα απέναντι από την Αθήνα. Αιντε να βρεις βραδιάτικα άνθρωπο να σε πάει στην Αθήνα, άιντε να βρεις νοσοκομείο που εφημερεύει στο οποίο να είναι παρόντες οι γιατροί κτλ

    By Blogger Zpi, At March 28, 2006 7:18 PM  

  • Είναι τόσο τραγικό που δεν μπορεί να ειπωθεί με λόγια νομίζω... Βασικά, δεν χρειάζεται να βρεθεί κάποιος να ζητήσει συγγνώμη από την 16χρονη κοπέλα.. Αλλά να πάει κάποιος φυλακή για ανθρωποκτονία ρε πούστη μου με τους μαλάκες

    By Blogger Alexandra, At March 29, 2006 7:42 PM  

  • Και δεν μπορώ ούτε καν να φανταστώ την αγωνία τη δική σου και των ανθρώπων που χρειάζεται να έρχονται σε επαφή με τόσο επικίνδυνες καταστάσεις περισσότερο συχνά... Απλά φρικάρω

    By Blogger Alexandra, At March 29, 2006 7:44 PM  

  • Τι να κάνεις ρε Alexz "απλώς" μαθαίνεις να ζεις με διαφορετικά δεδομένα...

    By Blogger Zpi, At March 29, 2006 10:53 PM  

  • Όσο το σκέφτομαι μ` εξοργίζει πιο πολύ!
    Κι ούτε την "αμέλεια" που λες, δικαιολογώ εγώ σε γιατρούς και συστήματα υγείας! Είναι απαράδεκτη!
    Εγώ αγχώνομαι και καρδιοχτυπώ ως γυμνάστρια, μήπως στο Aerobic δεν "πηδήξουν αριστερά αλλά δεξιά", λες και θα γυμναστούν λιγότερο αν κουνηθούνε λάθος, και αυτοί παίρνουνε έτσι αψήφιστα κάτι τόσο σοβαρό και πολύτιμο, όπως είναι η Υγεία! Όχι! Δεν μπορώ βα το δεχτώ! Συγγνώμη. Αν δεν μπορούν ας κάνουν άλλη δουλειά.

    Anyway! Καλό κουράγιο σήμερα!
    Η σκέψη μου μαζί σου.
    Τα λέμε σύντομα, ελπίζω κι από κοντά.

    Φένια

    By Anonymous Anonymous, At March 31, 2006 3:10 AM  

  • Φυσικά και δε δικαιολογείται η αμέλεια σε τόσο σημαντικά ζητήματα, αλλά σε μια μεγάλη χρονική περίοδο (πχ 20 ετών) ξέρω ότι είναι κάτι που μπορεί και να συμβεί. Αυτό που δε φανταζόμουν είναι ότι θα μπορούσε να συμβεί τέτοιο έγκλημα λόγω ανεπάρκειας.
    Ξαφνικά μπαίνει μια καταραμένη πιθανότητα στα δεδομένα την οποία δεν υπολόγιζες. Οσο μικρή κι αν είναι τώρα ξέρεις ότι υπάρχει. Κι αν είναι τόσο μεγάλη γκαντεμιά να συμβεί σε εσένα ίσως συμβεί σε κάποιον από τους υπόλοιπους 150 πάσχοντες.

    Τι να λέμε τώρα ρε Φένια δεν υπάρχουν δικαιολογίες

    Κατά τα άλλα είμαι οκ μην ανησυχείς. Θα τα πούμε και από κοντά
    Φιλιά

    By Blogger Zpi, At March 31, 2006 2:47 PM  

  • By Anonymous Anonymous, At February 22, 2007 3:28 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]



<< Home