Zpiderland

Friday, May 05, 2006

Bad Guy

Η περιγραφή του Νάσου ήταν όλα τα λεφτά:
'Το Bad Guy του Kim Ki-duk είναι ένα αριστούργημα + 10 λεπτά'

Αυτή τη φορά φιλαράκο με βρίσκεις σύμφωνο (βαριέμαι να πράξω κρύο αστείο με το σύμφωνο). Η ταινία έπρεπε να τελειώσει 10 λεπτά νωρίτερα. Κατά τα άλλα όσοι τα πάτε καλά μα τον ασιατικό κινηματογράφο μπορείτε να την προσθέσετε στη λίστα με τις προτεινόμενες. Είναι του 2001 άρα λογικά θα υπάρχει σε video clubs, αλλιώς για τους Θεσσαλονικείς υπάρχει άλλη μια προβολή στο Παύλος Ζάννας (στο Ολύμπιον) τη Δευτέρα 23:00 στο πλαίσιο του αφιερώματος 'Sex, προβλήματα και σινεμά' [5 ευρώ].

Update:Ακου εκεί Bud guy (στον τίτλο) που τα έμαθα τα αγγλικά τέλος πάντων...Διόρθωση επράχθη



13 Comments:

  • Την έχω δει, είναι καταπληκτική ταινία! Highly recommended!
    Για τα +10΄ δεν θα συμφωνήσω όμως.
    Α, και είναι bad guy, κακός, πολύ κακός!

    By Blogger Lorelei Am Rhein, At May 05, 2006 3:45 AM  

  • οκ. πείστηκα

    By Blogger Chaca-Khan, At May 05, 2006 3:50 AM  

  • Τον περασμένο Νοέμβριο (θα σκάσω, δεν μπορώ να βρω που έχω τρυπώσει το εισιτήριο) προβλήθηκε στις αίθουσες παρ' όλο που είναι παραγωγής 2001. Εξαιρετικός σκηνοθέτης. Αξίζει να δείτε (αν και νομίζω ότι δε θα διαπράξατε τέτοιο αματούργημα, δηλαδή να μην τις έχετε δει) και τα "Ολομόναχοι μαζί", "Το κορίτσι με το αγγελικό πρόσωπο", "Άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας και ... άνοιξη" και "Το νησί". Δυστυχώς "Το τόξο" δεν μπορεί να φτάσει τη μαγεία τους. Όσο για το "Eros" το μόνο μέρος που αξίζει είναι "Το χέρι" του ποιητή της εικόνας και μάστορα της σκηνοθεσίας Wong Kar Wai. 3 χρόνια πριν είχε αφιέρωμα σ' αυτόν στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσαλονίκης.

    ΥΓ. Τι νόημα έχει ένα τέτοιο αφιέρωμα όταν τις έχουμε δει όλες τις ταινίες; Δεν φέρναν καλύτερα τους "Δεσμούς διαζυγίου" και τους "Συνήθεις εραστές" που περιμένουμε βδομάδες να απολαύσουμε και στη Θεσσαλονίκη

    By Blogger mystery falls down, At May 05, 2006 6:03 AM  

  • lucyluce με τον Νάσο πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να τελειώσει η ταινία στο παγκάκι. Στο τελευταίο 10λεπτο κάτι είχενα πει ο ποιητής αλλά θυσιάζει ένα μεγαλοπρεπές φινάλε για το πει. Anyway όλες οι απόψεις δεκτές...

    chaca-khan...τόσο εύκολα;-)

    mystery έχω κάποιες βασικές ελλείψεις σε ότι αφορά στον Κιμ κι -ντουκ και σκοπεύω να πράξω εντατικά μαθήματα τον επόμενο μήνα.
    Από ότι ξέρω η ταινία προβλήθηκε σχετικά πρόσφατα στους κινηματογράφους της χώρας διότι γενικότερα αργήσαμε να ανακαλύψουμε τον Κιμ Κι-ντουκ. Παλαιότερες ταινίες του άρχισαν να προβάλλονται μετά την επιτυχία του 'Άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας και ... άνοιξη'. Δεν είμαι όμως πολύ διαβασμένος γιαυτό το σταματάω εδώ.

    Οσο για το αφιέρωμα δε μπορώ να γνωρίζω αλλά από τη στιγμή που οι ταινίες προβάλλονται μόνο στο Παύλος Ζάννας (μικρή αίθουσα) φαντάζομαι ότι θα έγινε μια διαπραγμάτευση που να τους άφησε όλους ικανοποιημένους.
    Η πρότασή σου νομίζω ότι θα μας χαροποιούσε περισσότερο.

    Το Eros δεν το είδα ακόμα, αλλά μόνο για τον ποιητή και μάστορα (τι ωραία που εκφράζεστε αγαπητέ) Wong Kar Wai το έχω στα προσεχώς.

    By Blogger Zpi, At May 05, 2006 12:34 PM  

  • Αδολφέ Zpi χαίρομαι που σου άρεσε η ταινία.

    Αφορμή όπως λες και εσύ για να βρουν διανομή φέτος οι παλιότερες ταινίες του Κιμ Κι Ντουκ στην Ελλάδα, οι οποίες δεν είχαν ήδη παιχτεί, ήταν η επιτυχία του 'Ανοιξη, Καλοκαίρι...' και κυρίως η τελευταία του, το '3 Iron'.
    Το '3 Iron' κατά τη γνώμη μου είναι η καλύτερή του, και μαζί με τις 'Τρεις ταφές του Μελκιάδες Εστράδα' ήταν οι δύο ταινίες που μου άρεσαν περισσότερο τη φετινή κινηματογραφική σεζόν. Σίγουρα πάντως, ήταν η καλύτερη -από όσες είδα φυσικά- στο προπέρσινο φεστιβάλ.

    Το Bad Guy φτάνει και αυτό το επίπεδο του '3 Iron', με μία εξαιρετική αφηγηματική κορύφωση. Θα επιμείνω όμως (και από όσο ξέρω πολλοί ακόμη έχουν την ίδια άποψη) ότι τα τελευταία 10 λεπτά ήταν εντελώς περιττά.
    Η ατάκα που μου είπες Zpi στο τηλέφωνο -και γράφεις και εδώ- για το παγκάκι, ήταν το τυπικό σχόλιο που έκαναν για την ταινία όσοι ξέρω που την είδαν και τους άρεσε.
    Παρόλη την, ίσως άστοχη, συνέχιση, αυτό που είχε 'χτιστεί' ως εκεί, είναι τόσο δυνατό που δύσκολα γκρεμίζεται.

    Όσο για τις υπόλοιπες ταινίες του Κιμ Κι Ντουκ φίλε -και αδελφέ- mystery, θα συμφωνήσω μαζί σου, με μόνη διαφορά ότι για ΄μένα το 'Το νησί' είναι η ταινία που πιστεύω ότι δεν φτάνει την μαγεία των υπολοίπων.
    'Το τόξο' σίγουρα είναι λίγο αδύναμο, και ίσως να ήθελε λίγο σφιχτότερο μοντάζ, -ειδικά στο τέλος- αλλά νομίζω ότι 'σώζεται'.
    Όσο για το πότε προβλήθηκε ακριβώς το 'Bad guy' ήταν τον περασμένο Σεπτέβριο. Σε dvd βγήκε λίγο αργότερα.

    Να το επαναλάβω και εγώ.
    Εξαιρετικός σκηνοθέτης που σίγουρα αξίζει προσοχής. Οι ταινίες του αποτελούν την καλύτερη απόδειξη της αλήθειας ότι αν υπάρχει το ταλεντο και η φαντασία -κάτι που σίγουρα διαθέτει ο Κιμ Κι Ντουκ- ακόμη και με ελάχιστα μέσα και μηδαμινό προϋπολογισμό, μπορούν να φτιαχτούν αριστουργήματα.

    Υ.Γ.: Άκου μετάφραση του '3 Iron' σε 'Ολομόναχοι Μαζί'...

    By Anonymous Anonymous, At May 05, 2006 5:44 PM  

  • Το ίδιο θα έλεγα ότι ισχύει και για το Crash...

    By Blogger Nada, At May 05, 2006 7:07 PM  

  • Αν εννοείς φίλε Nada το γεγονός του να 'διαρκεί' μια ταινία λίγο παραπάνω από όσο πιστεύεις ότι θα έπρεπε, το σκεφτόμουν να το κάνω post στο blog μου (που δεν έχω...).
    Έχω στο μυαλό μου 3-4 ταινίες τουλάχιστον ακόμη, και θα ήθελα να ακούσω τη γνώμη -και φυσικά και για άλλες ταινίες- από άλλους.

    By Anonymous Anonymous, At May 05, 2006 9:53 PM  

  • Naso θα το πράξουμε μαζί το ποστάκι με τις ταινίες που έπρεπε να τελειώσουν νωρίτερα εκτός και αν αξιωθείς και ανοίξεις επιτέλους το μπλογκ που σκέφτεσαι μήνες τώρα

    Nada σε ποιο crash αναφέρεσαι; Το τελευταίο μου άρεσε πολύ. Του Cronenberg δεν το είδα ολόκληρο.

    By Blogger Zpi, At May 05, 2006 10:01 PM  

  • Το BAD GUY είναι ΑΠΑΙΧΤΟ! Και σίγουρα η καλύτερη ταινία που είδα φέτος! Αν μου λέγαν πριν τον Kim KI-Duk ότι εγώ θα δω ταινία στην οποία δεν θα μιλά κανείς σχεδόν καθόλου και δεν θα βαρεθώ ούτε ένα δευτερόλεπτο, αλλά αντίθετα θα την βλέπω με κομμένη την ανάσα, δεν θα τους πίστευα με καμία Παναγία! Ο άνθρωπος είναι Ποιητής, τελεία και παύλα! Και φυσικά, συμφωνώ ότι η ταινία είναι κορυφαία με φινάλε το παγκακι! Αυτό άλλωστε, ήταν και το πρώτο που είπα μόλις άναψαν τα φώτα! Αν λοιπόν, κόψω τα 10 τελευταία λεπτά, για μένα η ταινία ξεπερνάει και το 3 IRON (Ολομόναχοι Μαζί) το οποίο είναι επίσης αριστούργημα. Το "Τόξο" δεν μα ξετρέλλανε συγκριτικά, αλλά μου άρεσε. Εκείνο όμως που το μίσησα πραγματικά, ήταν το "Νησί"! Η απόλυτη διαστροφή! Η βία εντελώς αδικαιολόγητη στην συγκεκριμένη περίπτωση. Μόνο και μόνο για να προκαλεί αηδία! Εμετικό εντελώς!
    Τι ακριβώς σου άρεσε βρε Mystery? Μήπως εγώ δεν κατάλαβα κάτι;

    Θα φροντίσω πάντως κι εγώ να δω και τα υπόλοιπα! Τον πήγα με χίλια τον Κορεάτη!
    Αν και μια διαστροφή την έχει! Όχι;

    By Anonymous Anonymous, At May 06, 2006 10:30 AM  

  • Την έχει την διαστροφή του!
    Γι' αυτό όμως τον αγαπάμε. Όπως άλλωστε και τον Ντέβιντ Λιντς...

    Ο κύριος όμως λόγος είναι ότι παράλληλα είναι και βαθιά ανθρώπινος. Μπορεί να δείχνει τα πιο διαστροφικά ή βίαια πράγματα στις ταινίες του, όμως αυτό ποτέ δεν γίνεται αυτοσκοπός.
    Είναι ένας σκηνοθέτης που αγαπάει του ήρωες του με τις όποιες αδυναμίες τους.

    Προσέξτε για παράδειγμα τις αρχικές σκηνές στο 'Bad Guy' όπου εμφανίζεται ο 'bad'. Ενώ τα πλάνα προϊδεάζουν για έναν εώς και αιμοσταγή δολοφόνο, -ο οποίος σε στερεότυπες ταινίες θα ήταν ο κακός, τελεία και παύλα- η χρήση της μουσικής σε κάνει να τον βλέπεις ανθρώπινα ίσως ακόμη και πιο πολύ από το ίδιο το θύμα. Δεν πέφτει στην παγίδα απλώς να το συμπαθήσεις, αλλά σε οδηγεί κυρίως στο να τον κατανοήσεις.

    Λες να ψήσαμε κανένα να τη δεί; Αν ναι, τότε τη Δευτέρα στις 23:00 στο 'Ολύμπιον' στην αίθουσα 'Παυλος Ζάννας' επαναπροβάλλεται.
    (Μην ανοίξουμε τώρα και το θέμα γιατί είναι προτιμότερο να βλέπουμε τις ταινίες σε αίθουσα...)
    Θα ΄θελα να το ξαναδω. Φένια, mystery, τι λέτε;


    Υ.Γ. 1: Έλεγα να γράψω το παρόν σχόλιο στα κορεάτικα, προκειμένου να την μπω σε κάπΧοιον κύρΓιο που 'μας την είπε και κακά', αλλά δυστυχώς ο ημιλογιστής μου δεν ημιστηρίζει τους κορεάτικακους παλιοχαρακτήρες...

    Υ.Γ. 2: 'Bud guy';.. Οι μπύρες σε χαλάσανε βλέπω... Μετά σε πιάνουν τα αλκοτέστ και φταίω εγώ!
    Βρε μπας και να το χρησιμοποιήσω σαν ψευδώνυμο αν κάνω blog;..

    By Anonymous Anonymous, At May 06, 2006 2:36 PM  

  • Το νησί δεν το είδα και δεν το έχουν και τα video clubs της γειτονιάς. Που θα πάει κάπου θα το πετύχω.

    Συμφωνώ με τα λεγόμενά σας αγαπητέ Νάσο. Πολύ ωραία τα είπατε. Παρ'όλα αυτά δγιέκρινε κάτι μισόλογα. Πχοιός είναι αφτός ο κύργιος που μας την είπε; Για κάτσε να αρχίσω τα κορεάτικα...

    By Blogger Zpi, At May 07, 2006 6:13 PM  

  • Very cool design! Useful information. Go on! » »

    By Anonymous Anonymous, At February 22, 2007 1:45 PM  

  • What a great site » » »

    By Anonymous Anonymous, At March 05, 2007 2:35 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]



<< Home