Zpiderland

Wednesday, May 03, 2006

The Color of Money

λοTo story τελείως συνηθισμένο. Ο παλιός στο κουρμπέτι Εντι (Paul Newman) παίρνει από κοντά τον νέο πλην ταλαντούχο μπιλιαρδόρο Βίνσεντ (Tom Cruise) και του μαθαίνει τα κόλπα προκειμένου να τα κονομήσουν παίζοντας στοιχήματα.
Συμπαθέστατη ταινία βασισμένη σε νουβέλα του Walter Tevis με δύο δυνατά ονόματα στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Χιλιοπαιγμένο το εργάκι και όμως δεν υπάρχει περίπτωση να προβάλλεται στην τηλεόραση και να μην κάτσω να δω έστω και μια ωρίτσα και αυτό όχι για να θαυμάσω τον απολαυστικό Πωλ Νιούμαν, ούτε και τον Κρουζ.
Το 'Χρώμα του Χρήματος' [1986] αποτελεί μια ωδή στο εννιάμπαλο. Οι κανόνες του παιχνιδιού απλοί. Στο σπάσιμο είναι τοποθετημένες οι μπάλες από το 1 ως το 9 και οι παίχτες πρέπει να βάλουν τις μπάλες με τη σειρά. Το εξαιρετικό σε αυτό το παιχνίδι είναι ότι μπορεί ο ένα παίχτης να βάλει τις 8 μπάλες και να χάσει. Κοινώ όλα τα λεφτά είναι η 9. Οποιος βάλει την 9 κερδίζει. Δεν είναι απαραίτητο να αδειάσει πάντοτε το μπιλιάρδο για να μπει η 9, μπορεί να τη βάλει ο παίχτης εαν έχει πρώτα χτυπήσει με την άσπρη τη μπάλα που είχε σειρά.
Το χρώμα του χρήματος είναι η μοναδική ταινία από όσες θυμάμαι όπου παίζεται αληθινό μπιλιάρδο και όχι αηδίες. Σε κάθε άλλη ταινία βλέπουμε τον ηθοποιό να κρατάει μια στέκα να λέει 1-2 ατάκες και να βάζει μια μπάλα, η οποία πάντοτε είναι στημένη για να μπει εύκολα στην τρύπα. Πολλές φορές ακόμα και ο τρόπος με τον οποίο κρατάει ο ηθοποιός τη στέκα είναι για κλάμματα. Ο Νιούμαν όπως και ο Κρουζ φαίνεται πως ξέραν να παίζουν μπιλιάρδο κι αν δεν ήξεραν μάθανε μέχρι να γίνουν τα γυρίσματα.
Τα σερί που κάνουν (βάζοντας 3-4 μπάλες στη σειρά) είναι ρεαλιστικά. Ο κάθε καλός παίχτης χτυπάει απαλά την άσπρη [τουλάχιστον στις περισσότερες περιπτώσεις με λίγες μπάλες στο τραπέζι] ώστε να βάλει τη μπάλα που σημαδεύει και να στήσει την άσπρη σε σημείο που να μπορεί να βάλει εύκολα την επόμενη μπάλα.
Τέλος στην ταινία υπάρχουν σκηνές με εξαιρετικές στεκιές που συναρπάζουν τον κάθε λάτρη του αθλήματος. Μπορεί να περάσαν χρόνια από τότε που σταμάτησα να παίζω, αλλά τα πλάνα του Σκορτσέζε εξακολουθούν να με γοητέυουν. Μπράβο του λοιπόν όχι μόνο για τη οπτική του συνολικά πάνω στο σενάριο, αλλά κυρίως για τον σεβασμό και την προσοχή που επέδειξε σε ότι αφορά στο μπιλιάρδο που είναι και ο κύριος πρωταγωνιστής της ταινίας.


10 Comments:

  • Άσχετο, καλά θυμόμουν ότι ακούγονταν το "Werewolves of London" στο soundtrack' το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό, διαβάζοντας το post, κι ας έχω να δω την ταινία 10+ χρόνια. Μερικές ταινίες παίζουν μόνιμα στην οθόνη του μυαλού.
    Εννιάμπαλο δεν έμαθα ποτέ -αν και θα 'θελα, κάποτε- αλλά για απλό ("αμερικάνικο" - pool) πηγαίνουμε όποτε θες. Rack 'em!

    By Blogger Oneiros, At May 03, 2006 2:54 PM  

  • Ωραίο φιλμ, πραγματικά. Καταφέρνει να τονίσει τα κακά της ματαιοδοξίας. Ενδιαφέρον παιχνίδι το 9μπαλο.



    Και ένα γαλλικό (καραμπόλα) δε θα ήταν άσχημο επίσης...

    By Blogger Nada, At May 03, 2006 7:28 PM  

  • Πωπω γαλλικό έχω να παίξω από το Λύκειο...

    Η μόνη ημιένσταση που έχω στις στεκιές που παίζονται είναι προς το τέλος της ταινίας. Οπως θα θυμόσαστε ο Τομ Κρουζ πουλάει το παιχνίδι χωρίς να το γνωρίζει ο Πωλ Νιούμαν. Στη συνέχεια ομολογεί ότι χρειάστηκε να χάσει επίτηδες 4 στεικιές. Τις δύο από αυτές παίζονται στην ταινία κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Η μία ήταν από σπόντα και θα μπορούσε τελος πάντων να συμβεί με λίγη απροσεξία. Η πρώτη όμως που είναι ευθεία στη γωνιακή τρύπα με απογοήτερυσε. Ενας παίχτης της κλάσης του Βίνσεντ θα μπορούσε να την χάσει πιο εντυπωσιακά. Ηταν στεκιά μέτριου παίχτη...
    Λεπτομέρειες βέβαια όλα αυτά και τη συγκεκριμένη σκηνή την πρόσεξα προχθές που έτυχε να ξαναδώ την ταινία στο Star.

    Θεός και ο Whitaker που παίζει για μισό λεπτό τον κομπιναδόρο που κοροϊδεύει τον Πωλ Νιούμαν.

    Το 'χω παρατήσει το μπιλιάρδο αλλά αμα κάτσει για καμιά φορά δεν έχω πρόβλημα.

    Nada είδα την πρώτη session του The Office. Ωραίο Man. Φαντάζομαι ότι είναι από τις σειρές που είτε σου αρέσουν πολύ είτε τις απεχθάνεσαι.
    Θα πάω αύριο να τσακώσω και τη δεύτερη.

    Τα λέμε στο Pixel Dance

    By Blogger Zpi, At May 04, 2006 1:04 AM  

  • Τα λέμε στο PixelDance αγαπητε Zpi.

    By Blogger Nada, At May 04, 2006 11:57 AM  

  • Παρεμπιπτόντως, με το session εννοείς πως είδες το πρώτο season του Office ή το πρώτο επεισόδιο; Μπερδεύτηκα λίγο...


    Πάντως, αν βρεις και τα επόμενα seasons, ενημέρωσέ με... τα ψάχνω εδώ και καιρό...χάρηκα πάντως που σου άρεσε...

    By Blogger Nada, At May 04, 2006 12:00 PM  

  • Είδα το πρώτο dvd. Μάλλον λάθος λέξη το session. Εγραφε the complete first series και τώρα μόλις πήρα το επόμενο (complete second series). Το συνοικιακό video club δεν είχε και τα πήρα πό το Seven.

    By Blogger Zpi, At May 04, 2006 12:13 PM  

  • Nα υποθέσω ότι το "The Complete 2nd Series" θα υπάρχει σε όλα τα Seven; Αν ναι, you have made my day (night) φιλε Zpi!

    By Blogger Nada, At May 04, 2006 9:57 PM  

  • Δεν είναι σίγουρο ότι θα υπάρχει σε όλα τα Seven, αλλά εύκολα ή δύσκολα θα το βρεις.
    Το 'complete 2nd series' έχει 6 επεισόδια [3 ώρες] + ένα dvd με extras [γυρίσματα].
    Εγώ το πήρα από Καλαμαριά [Μεταμορφώσεως]

    Καλή τύχη

    By Blogger Zpi, At May 05, 2006 3:00 AM  

  • I have been looking for sites like this for a long time. Thank you! » » »

    By Anonymous Anonymous, At April 24, 2007 1:56 AM  

  • By Blogger 556, At June 15, 2018 12:20 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]



<< Home