Zpiderland

Wednesday, February 13, 2008

ΑΜΕΑ στη TV

Βλέπω τον τελευταίο καιρό το Nip/Tuck στο Star και μου έκανε εντύπωση {πέρα από τις όποιες υπερβολές της σειράς} ο τρόπος με τον οποίο προσεγγισαν οι συγγραφείς έστω και εν μέρει το θέμα των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Νεογέννητο με αναπηρία, η αποδοχή από τη 10 χρονη αδελφή, ο προβληματισμός των γονέων, καθώς και δύο ακόμη ΑΜΕΑ που εμφανίστηκαν στη σε επεισόδιο ανοίγοντας στην ουσία θέμα για συζήτηση. Αυτό που μου άρεσε είναι ότι τους ρόλους τους είχαν πράγματι αναλάβει άτομα με τις συγκεκριμένες παθήσεις δίνοντας έτσι ουσία στον προβληματισμό.
Προσπαθώ να θυμηθώ έστω και μια φορά που τόλμησαν σε ελληνική σειρά να περάσουν προς τα έξω με ειλικρίνεια κάποιο θέμα σχετικά με τα ΑΜΕΑ. Δεν είμαι φανατικός των τηλεοπτικών σειρών (ειδικά των ελληνικών) και φαντάζομαι ότι θα μου ξεφεύγουν πολλά παραδείγματα. Οι μόνες περιπτώσεις που μπορώ να θυμηθώ με τηλεοπτικούς χαρακτήρες που να έχουν κάποιο πρόβλημα αναπηρίας είναι πριν από πολλά χρόνια η περίπτωση της Σελήνης στη Λάμψη και κάπως πιο πρόσφατα ο χαρακτήρας του τυφλού Σερβετάλη στη σειρά του Παπακαλιάτη. Στην πρώτη περίπτωση τη Σελήνη την υποδύεται η Κούρκουλα σε γελοίο ρόλο καρικατούρα, ενώ στη δεύτερη ο ιδιαίτερα συμπαθής Σερβετάλης μένει τυφλός μέχρι να ξαναβρει το φως του μετά από καμιά 10ριά επεισόδια, με το πρόβλημα της αναπηρίας να παρουσιάζεται τελείως επιφανειακά.
Η μόνη περίπτωση στην οποία μπορώ να παραδεχτώ καλή πρόθεση είναι στο Παρά Πέντε του Καπουτζίδη όπου η νύφη της Θεοπούλας γεννάει τελικά παιδί με ειδικές ανάγκες, πράγμα όντως αταίριαστο σε μια ανάλαφρη κωμωδία σαν το Παρα Πέντε. Ο ίδιος ο Καπουτζίδης είχε δηλώσει ότι ήθελε να περάσει σχετικό μήνυμα μέσω της συγκεκριμένης εξέλιξης. Καλή η πρόθεση αλλά το αποτέλεσμα δε με ικανοποίησε. Εαν θέλεις όντως να περάσεις κάποιο μήνυμα δε μπορείς να αρκεστείς σε 3 γραμμές σεναρίου. "και το παιδί γεννήθηκε και όλοι το αγάπησαν και το αποδέχτηκαν...". Με αυτό τον τρόπο χωρίς την ουσιαστική δηλαδή παρουσία του ΑΜΕΑ στη σειρά, στην ουσία υπήρξε εμμέσως άλλο ένα (τηλεοπτικό) περιστατικό αποκλεισμού αυτής της κατηγορίας ατόμων. Καλή η σκέψη όχι όμως και το αποτέλεσμα.

Σίγουρα θα υπάρχουν και άλλοι τηλεοπτικοί χαρακτήρες με πρόβλημα αναπηρίας, υπάρχει όμως μια σειρά που να ασχολήθηκε έστω και για λίγο με την ουσία του θέματος;


ΥΓ: Μια ικανοποητική περίπτωση που θυμάμαι ήταν στο Singles με επεισόδιο αφιερωμένο στην Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS. Θετική η προσπάθεια του σεναριογράφου να περάσει κοινωνικό μήνυμα δραστηριοποίησης, {κρίμα που κατά τα άλλα η σειρά πλέον δε βλέπεται}.

Labels:

5 Comments:

  • Πράγματι, η περίπτωση του Nip Tuck είναι πολύ φευγάτη σ' αυτό το θέμα (και πού να δεις ακόμα τι γίνετια στη συνέχεια ;))

    By Blogger Ttallou, At February 13, 2008 3:02 PM  

  • Εύστοχες οι παρατηρήσεις σου, αλλά ποιος θα καθόταν να δει κάτι που ξεφεύγει από την αισθητική:άψεγάδιαστη γκόμενα,χωρίς ίχνος κυτταρίτιδας στα 2μετρα πόδια της, ξυπνάει με τέλειο μακιγιάζ κτλ. Μόνο στο στυλ ενός σεναρίου-θρίλερ το φαντάζομαι-κάτι σαν το Nip Tuck;δεν το έχω δει- οπότε και πάλι υποτιμά τα άτομα αυτά

    By Anonymous Anonymous, At February 13, 2008 6:07 PM  

  • Ttallouόντως από όσο έχω δει μέχρι τώρα η σειρά γενικότερα είναι αρκετά φευγάτη...

    Cyberego ναι καταλαβαίνω τι λες και δεν έχεις άδικο, αλλά δε χρειάζεται σενάριο "επιστημονικής φαντασίας" για να περάσει προς τα έξω τέτοιου είδους κοινωνικός προβληματισμός. Ανοιχτά μυαλά χρειάζονται και δυστυχώς φαίνεται πως κανένας δεν τολμάει να ξεφύγει από τα τετριμμένα

    By Blogger Zpi, At February 14, 2008 10:43 AM  

  • Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει τέτοια έλλειψη υποδομής για ΑΜΕΑ στην Ελλάδα που θα παραήταν καταθλιπτικό να παρουσιάσουν την πραγματικότητα αυτών των ατόμων στην τηλεόραση.

    By Blogger M, At February 18, 2008 12:41 PM  

  • Ναι σίγουρα έχεις δίκιο.
    Από την άλλη όσο περισσότερα προβλήματα μαζεύονται τόσο μεγαλύτερη καθίσταται και η ανάγκη για κοινωνική κριτική...

    By Blogger Zpi, At February 18, 2008 6:35 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]



<< Home