Zpiderland

Tuesday, July 13, 2010

μέτρα μέτρα

Το Πασόκ χρειάστηκε περίπου 3 μήνες για να πάρει την απόφαση των πρώτων μέτρων και λίγο παραπάνω από άλλους 3 μήνες για χάσει τελείως κάθε μέτρο. Ξεκινήσαμε από κομμένους μισθούς και περικοπές για να φτάσουμε στα βασανιστήρια των ΑΜΕΑ και στο φακέλωμα της απογραφής.

Οι συνταγές άνω των 150 ευρώ πλέον χρειάζονται θεώρηση και στη Θεσσαλονίκη έχει μείνει μόνο το υγειονομικό στο Βαρδάρη με 3 ελεγκτές ιατρούς, καθώς 1-2 κέντρα που υπήρχαν έχουν πλέον κλείσει για ευνόητους λόγους. Στην ουσία πρόκειται για ένα μέτρο που υποχρεώνει τα άτομα με ειδικές ανάγκες (σίγουρα πλειοψηφία σε ότι αφορά την τακτική χρήση ακριβών φαρμάκων) να τρέχουν κάθε δυο και τρεις να θεωρούν τα βιβλιάριά τους. Τα δε χρήματα που μπορεί να εξοικονομήσει το κράτος σίγουρα ελάχιστα. Οι συνταγές φυσικά θεωρούνται όλες, ενώ στη χειρότερη περίπτωση ο ελεγκτής παίρνει απόφαση να εγκρίνει λιγότερα τεμάχια φαρμάκων αναγκάζοντας τον ασθενή να ξανάρθει συντομότερα από ότι ήλπιζε. Προχθές στην ουρά περίμενα πίσω από μια γριουλα που με το ζόρι μπορούσε να πάρει τα πόδια της. Το μόνο ελπιδοφόρο ήταν η απογοήτευση στα μάτια του ελεγκτή ιατρού που μου θύμισε ότι και αυτοί απλώς κάνουν τη δουλειά τους.
Μετά από αυτό το καταπληκτικό μέτρο που σίγουρα θα χρειάστηκαν πολλές διάνοιες για το σκεφτούν, φτάνουμε στην απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων. Ναι την απογραφή αυτών των καταραμένων ανθρώπων που εξαιτίας τους έχουμε φτάσει σε αυτήν την άθλια κατάσταση όπως θέλουν να πιστεύουμε. Οι ατασθαλίες του δημοσίου δε φτάνουν ούτε το 1/20 των χρημάτων που φύγαν σε σκάνδαλα. Αποφάσισε λοιπόν το κυβερνών κόμμα ότι όποιος δημόσιος υπάλληλος δεν απογραφεί θα παύσει να πληρώνεται! Μέτρο που αποδεικνύει περίτρανα ότι πλέον περνάει ως μέτρο κάθε μαλακία που τους περνάει από το μυαλό. Μάλιστα κρίναν ότι είναι αρκετή η μια μέρα ως προσθεσμία για τον κάθε υπάλληλο δίνοντας συνολικά 10 ημέρες για όλους. Εχω μεγάλη περιέργεια να δω αν όντως γίνει παύση πληρωμής σε περίπτωση λάθους ή ανυπακοής.
Σήμερα ο Παπακωνσταντίνου παρουσίασε νούμερα και ποσοστά που αποδεικνύουν πόσο αποδοτικά είναι τα μέτρα και πόσο καλά τα κατάφερε ως εδώ η κυβέρνηση, με τους Ευρωπαίους να μας συγχαίρουν που θα προλάβουμε να πληρώσουμε την επόμενη δόση ον τάιμ. Αυτό που δε σχολιάστηκε είναι ότι το ποσοστό των περικοπών ήταν σαφώς μεγαλύτερο από το στόχο που είχε τεθεί, ενώ το ποσοστό των εσόδων ήταν σαφώς μικρότερο από τον αντίστοιχο στόχο. Καμαρώνοντας για αυτό το επίτευγμα δείχνουν ότι είναι ικανοποιημένοι και θα συνεχίσουν με αυτόν το ρυθμό. Αν σας φάνηκαν βαριά λοιπόν τα μέτρα ως εδώ, περιμένετε. Επεται συνέχεια..

8 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]<< Home