Zpiderland

Friday, May 13, 2005

Πρέπει να σταματήσουμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο παρελθόν

Η ατάκα ειπώθηκε από τον Yalom σε συνέντευξη που έδωσε στον ‘Ταχυδρόμο’ πριν από έναν περίπου μήνα και έχει χαραχθεί βαθιά μέσα στο μυαλό μου. Ο Yalom από τους πιο γνωστούς ψυχοθεραπευτές της εποχής μας έγινε ευρέως γνωστός στη χώρα μας (και όχι μόνο) κυρίως με τη συγγραφή του μυθιστορήματος ‘Όταν έκλαψε ο Νίτσε’ το οποίο και έγινε πολύ σύντομα best seller.

Πρόκειται για ένα απολαυστικό βιβλίο όπου ο ψυχίατρος Μπρόιερ αναλαμβάνει την ιατρική παρακολούθηση του απόμακρου και εσωστρεφή Νίτσε. Με τις συμβουλές του φίλου του Φρόυντ ο Μπρόγιερ εφαρμόζει για πρώτη φορά μεθόδους ψυχοθεραπείας. Η ιστορία είναι εξολοκλήρου φανταστική αλλά βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα που αφορούν στους διάσημους χαρακτήρες του βιβλίου. Ο Yalom μάλιστα παραδέχθηκε ότι ήθελε να χρησιμοποιήσει ως κύριους χαρακτήρες τον Φρόυντ με τον Νίτσε (αντί για τον καθηγητή Μπρόιερ), το απέφυγε όμως διότι ο Φρόυντ ήταν κατά πολύ νεότερος σε σχέση με τον Νίτσε και δε θα μπορούσε εκείνη την εποχή να τον κουράρει.

Ο Yalom προσπαθεί μέσα από τα βιβλία του να περάσει στους αναγνώστες ερεθίσματα για αυτο-ψυχοθεραπεία, έχοντας ως απώτερο στόχο την εξοικείωση των αναγνωστών με τη διαδικασία της ψυχανάλυσης. Περιγράφει μεθόδους ψυχανάλυσης και παίζει πολύ έξυπνα με την ψυχική διάθεση των ίδιων των ψυχοθεραπευτών χωρίς να κουράζει τον αναγνώστη που δεν έχει σχετικές γνώσεις.

Χθες 12 Μαΐου ο Yalom αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του Παντείου. Θα βρίσκεται στη χώρα μας για 3 ακόμη μέρες για να παρευρεθεί σε διάφορες εκδηλώσεις που προγραμματίστηκαν προς τιμήν του, αλλά και για να έρθει σε επαφή με τους θαυμαστές του.

«Πρέπει να σταματήσουμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο παρελθόν»

και μόνο που σκέφτομαι τα λόγια του Yalom νιώθω την αυτο-ψυχοθεραπεία να λειτουργεί κάπου στο υποσυνείδητο μου.

Update:
Σύντομα κυκλοφορεί (αν δεν έχει κυκλοφορήσει ήδη) το νέο βιβλίο του Yalom με τίτλο "Η Θεωρία του Σοπενάουερ"


Irvin Yalom

10 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]



<< Home