Zpiderland

Wednesday, April 27, 2005

Rate My Teachers

Διάβασα χθές για το site ratemyteachers.gr το οποίο δίνει στους μαθητές το δικαίωμα να πάρουν εκδίκηση από τους καθηγητές τους. Οι ρόλοι αλλάζουν και οι μαθητές είναι πλέον αυτοί που βαθμολογούν. Επίσης οι μαθητές καλούνται να απαντήσουν και σε ορισμένες multiple choice ερωτήσεις (γκάλοπ θα το έλεγα) σε ότι αφορά σε εξετάσεις, παιδεία κτλ. Όλα ωραία και καλά, αλλά αφού το κάνεις που το κάνεις το γκάλοπ πρόσεξε λίγο τι απαντήσεις δίνεις στα ερωτήματα. Αναφέρομαι σε ένα συγκεκριμένο ερώτημα και γίνομαι πιο συγκεκριμένος. Το ερώτημα είναι:

Για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, πιστεύεις: (139 ψήφοι)

Α) Πρέπει να παραμείνουν ως έχουν. 5.0%

Β) Πρέπει να εξακολουθήσουν να υπάρχουν, αλλά να βελτιωθούν. 40.3%

Γ) Πρέπει να καταργηθούν και καθένας να γράφεται σε όποιο τμήμα θέλει. Το "ξεκαθάρισμα" να γίνεται μέσα στα πανεπιστήμια. 41.7%

Δ) Πρέπει να αντικατασταθούν από ένα σύστημα επιλογής των υποψηφίων από τα ίδια τα ΑΕΙ-ΤΕΙ. 12.9%

Και σχολιάζω...

Α-Β) Μα καλά είναι χαζό αυτό το 5% που θέλει να παραμείνουν οι πανελλαδικές όπως έχουν; Δεν παραδειγματίζεται από το 40.3% που επιλέγει τη νέα βελτιωμένη έκδοση; Ποιός ξέρει ίσως να σκέφτηκαν: φύλαγε τα ρούχα σου να έχεις τα μισά. Μας τα παν κι άλλοι

Γ) 41.7% απαντούν ότι πρέπει να καταργηθούν οι πανελλαδικές και να γράφεται ο καθένας σε όποιο τμήμα θέλει. Οκ δεν έχω πρόβλημα με το 41.7% που διάλεξε αυτή την απάντηση κι εγώ αν ήμουν μαθητής αυτό θα διάλεγα. Για κορόιδα ψάχνετε; Αν αναλογιστούμε όμως ότι πριν από μια εβδομάδα αποφασίστηκε (πολύ σωστά κατά τη γνώμη μου) ότι οι μαθητές θα πρέπει να περνάνε τη βάση για να μπουν σε σχολή, ε τότε δεν καταλαβαίνω τι ρόλο βαράει αυτή εδώ η απάντηση. Και μη σχολιάσω τώρα το πόσο ωραία θα ήταν η κατάσταση αν περνούσε ο κάθε μαθητής σε όποια σχολή θέλει...

Δ) Το Δ δεν το σχολιάζω διότι δεν καταλαβαίνω τι είδους σύστημα επιλογής είναι τούτο. Δηλαδή θα έρχεται το ΑΠΘ και θα λέει:

Παπαδόπουλε σου φεξε σήμερα. Ίσως ο Number One (αχ νάτη η πλύση εγκεφάλου) υποψήφιος. Το Αριστοτέλειο σε γουστάρει.

Οπως Αμερική δηλαδή; Δεν είμαι σίγουρος ότι την κατάλαβα την απάντηση Δ. Όποιος έχει σχέση με σχολείο ας μας ενημερώσει, εκτός αν πρόκειται πάλι για κάποια χιουμοριστική απάντηση σαν τη Γ. Το 12.9% πάντως φαίνεται να προτιμάει την επιλογή Δ. Σου λέει μήπως ξέρω που θέλω να πάω; Ας με διαλέξουν αυτοί να βγω κι εγώ από το δίλημμα και βλέπουμε.

Update#1:
Από περιέργεια μπήκα στο site για να δω αν μπορώ να κάνω κι εγώ εγγραφή ως χρήστης. Πράγματι απ'ότι φαίνεται μπορεί ο καθένας να γραφτεί ασχέτως αν είναι μαθητής ή όχι. Δεν το έκανα για να αποδείξω κάτι, ούτε και νομίζω ότι υπάρχει σοβαρός λόγος για να μπει ασφάλεια στο κομμάτι της εγγραφής. Απλά ήθελα να δω το περιβάλλον που συναντάει ο χρήστης.
Από όσα είδα μου άρεσε ότι ο μαθητής δε βαθμολογεί ξερά τον καθηγητή του, αλλά καλείται να τον αξιολογήσει (χωρίς να αναγράφεται πουθενά το όνομα του καθηγητή) ως προς την οργάνωση και το ενδιαφέρον που δείχνει ο ίδιος για το μάθημα, τη μεταδοτικότητά του, την αντικειμενικότητα, τη συμπεριφορά του απέναντι στους μαθητές και τη γνώση του σε σχέση με το αντικείμενο που διδάσκει.
Εκτός από τους καθηγητές οι μαθητές καλούνται να αξιολογήσουν και το βιβλίο του μαθήματος πράγμα που έχει ενδιαφέρον, αλλά και γενικότερα το κάθε μάθημα.
Δεν είδα πουθενά να παρουσιάζονται στατιστικά σχετικά με τους βαθμούς που δίνουν οι μαθητές. Υποθέτω ότι είναι καλύτερα έτσι. Δεν είναι ανάγκη να ξεφτιλιστεί κάποιος καθηγητής που (μπορεί και δικαιολογημένα να) αντιπαθούν οι μαθητές. Ελπίζω μόνο τα αποτελέσματα να πάνε σε σωστά χέρια, να τα δουν και οι ίδιοι οι καθηγητές και να μην πρόκειται για μια έρευνα αγοράς των φροντηστηρίων όπως υποψιάζεται ο Oneiros στο πρώτο comment

Update#2
Περισσότερα για το ratemyteachers.gr στο 'σταυρόλεξο' του Τσίμα στις 17/5/2005

8 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]



<< Home