Zpiderland

Thursday, June 23, 2005

Βιδα

Η βίδα είναι δύσκολο παιχνίδι για κάποιον που δεν ξέρει από μπουρλότ ή έστω από πρέφα. Μετά από παράκληση μυρίων αναγνωστών, αποφάσισα να γράψω ένα ποστ που θα περιλαμβάνει βασικούς κανόνες και συμβουλές για όποιον θέλει να μάθει πως παίζεται η βίδα. Ποιός ξέρει ίσως κάποια μέρα να υπάρξει και πρακτική πέρα από τη θεωρία. Καλό κουράγιο ξεκινάω...

Βίδα: Βασικοί Κανόνες

Πρόκειται για upgrade στο παιχνίδι bourlotte (μπουρλότ), το οποίο μπορεί να έχετε ακούσει και ως πιλότα αν κάνετε παρέα με Κύπριους.
Η βίδα παίζεται με 4 άτομα. (2 ομάδες των 2 ατόμων) και χρειάζεται τα 32 "μεγάλα" φύλλα της τράπουλας (7,8,9,10,J,Q,K,A).
Τα φύλλα μοιράζονται όλα, οπότε ο κάθε παίχτης πρέπει να έχει στα χέρια του 8 από τα φύλλα της τράπουλας. Από τη στιγμή που τα φύλλα έχουν μοιραστεί ξεκινάει η διαδικασία του "μιλήματος".
Πριν φτάσουμε όμως στο μίλημα ας δούμε πως έχει η δυναμικότητα των φύλλων. Ανάλογα με το μίλημα αποφασίζεται τα φύλλα ποιανού χρώματος θα είναι τα κόζια (ατού) και ποια θα είναι τα απλά.
Στα κόζια η δυναμικότητα, αλλά και οι πόντοι που αντιστοιχούν στα φύλλα έχουν ως εξής:
J (20 πόντοι)
9 (14 πόντοι)
A (11 πόντοι)
10 (10 πόντοι)
K (4 πόντοι)
Q (3 πόντοι)
8 (0 πόντοι)
7 (0 πόντοι)

Στα απλά φύλα:
A (11 πόντοι)
10 (10 πόντοι)
K (4 πόντοι)
Q (3 πόντοι)
J (2 πόντοι)
9 (0 πόντοι)
8 (0 πόντοι)
7 (0 πόντοι)

Σε κάθε παιχνίδι το σύνολο των πόντων είναι 162 (152 οι πόντοι των φύλλων και 10 πόντοι για όποια ομάδα πάρει την τελευταία μπάζα), εκτός αν υπάρχει κάποιος παίχτης με "αέρα" οπότε το σύνολο των πόντων θα είναι 162+αέρα.
[Στην περίπτωση που η ομάδα Α έχει μαζέψει στο τέλος του γύρου πχ 146 πόντους και η ομάδα Β 16 πόντους, τότε η στρογγυλοποίηση θα γίνει υπερ της ομάδας που έχει στις μπάζες της το κόζι J, δηλαδή στο συγκεκριμένο παράδειγμα η ομάδα Α θα πάρει 150 πόντους και η Β 10. Το άθροισμα είναι πάντα 160 (λόγω της στρογγυλοποίησης)].
Αέρα λέμε τις τρίτες (τρία συνεχόμενα φύλλα του ίδιου χρώματος), τις τετάρτες, τις πέμπτες, το καρέ ή το μπουρλότ. Πιο συγκεκριμένα οι τρίτες δίνουν 20 πόντους, οι τετάρτες 50, οι πέμπτες 100. Οι πόντοι που δίνουν τα καρέ εξαρτώνται από το φύλλο. Καρέ με βαλέδες (J) δίνει 200 πόντους, καρέ με εννιάρια 150, καρέ με Α, 10ρια, παπάδες (Κ) και ντάμες (Q) δίνουν 100. Καρέ του 8 και του 7 δε δίνει τίποτε. Σε κάθε χεριά περνάει ο αέρα μόνο της μιας ομάδας.
Πχ αν οι δύο παίχτες της ομάδας Α έχουν δύο τρίτες (7,8,9 μπαστούνι & J,Q,K σπαθί) οι οποίες είναι μικρότερες από τη μια τρίτη που έχουν οι παίχτες της ομάδας Β (Q,K,A κούπα), τότε περνάει μόνο η τρίτη της ομάδας Β, δηλαδή η ομάδα Β θα πάρει +20 πόντους. Όταν υπάρχουν δυο ίδιες τρίτες από δύο αντιπαλους, τότε μετράει μόνο η τρίτη που είναι στα κόζια. Αν δεν είναι καμία από τις δύο τρίτες στα κόζια, αλλά είναι και οι δύο σε απλά χρώματα τότε δε μετράει καμία.
Όταν ο ένας παίχτης έχει καρέ (από αυτά που δίνουν πόντους) τότε οι τρίτες των αντιπάλων δε μετράνε. Αντιθέτως αν ο συμπαίχτης έχει κάποια τρίτη, οι πόντοι θα προστεθούν. Η σειρά δυναμικότητας των ατού μετράνε και στα καρέ. Αν ο ένας παίχτης έχει καρέ του Ασσου και ο αντίπαλός του καρέ του 10, τότε θα περάσει μόνο το καρέ του Άσσου.
Όπως αναφέρθηκε πόντους μπορεί να πάρει μια ομάδα και στην περίπτωση που υπάρχει μπουρλότ. Όταν ένας παίχτης έχει Κ & Q στο χρώμα των ατου, τότε τη στιγμή που πετάει το πρώτο από τα δύο φύλλα κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού λέει ότι έχει μπουρλότ και η ομάδα του παίρνει αυτομάτως 20 πόντοι. Οι πόντοι αυτοί δε χάνονται, δεν επηρεάζονται δηλαδή από τον αέρα που μπορεί να έχει η αντίπαλη ομάδα.
Τώρα μπορούμε πλέον να περάσουμε στο μίλημα:
Έστω ότι έχουμε τους παίχτες Α,Β,Γ,Δ όπου ο Α είναι συμπαίκτης με τον Γ και ο Β με τον Δ
Αν είναι ο Α ο παίχτης που μοίρασε τα φύλλα τότε πρώτος μιλάει ο Β, ο οποίος υποτίθεται ότι κάθεται στα δεξιά του Α. Αν ο Β έχει καλό φύλλο δηλαδή τουλάχιστον 3 κόζια με J ή 9 (ας πούμε στα σπαθιά)και έναν ξώφυλλο Α με τρίτη ή με κάτι καλό, τότε λέει 80. Αυτό σημαίνει ότι πιστεύει πως μαζί με τον συμπαίκτη του θα βγάλουν 80 τουλάχιστον 80 πόντους αν η αγορά είναι τα σπαθιά.
ΠΡΟΣΟΧΗ Βασικός κανόνας: Όταν ανοίγουμε αγορά στα 80 δίνουμε στον συμπαίκτη να καταλάβει ότι είμαστε καλοί σε αυτό το χρώμα, αλλά μας λείπει ο J ή το 9. Το άνοιγμα στα 80 λοιπόν είναι μονό διότι μας λείπει το ένα από τα δύο πιο δυνατά κόζια.
Αν ο παίχτης Γ που είναι σειρά του να μιλήσει έχει κι αυτός αγορά, τότε θα πρέπει να δηλώσει από 90 πόντους και πάνω (οι πόντοι στο μίλημα ανεβαίνουν ανα 10). Αν λοιπόν ο Γ δηλώσει πχ κούπες 90, τότε ο συμπαίχτης του θα καταλάβει πως ο Γ είναι καλός στις κούπες, αλλά του λείπει το ένα από τα δύο δυνατά κόζια (ο J ή το 9). Αν πάλι ο Γ δηλώσει κούπες 100, τότε πρόκειται για διπλό άνοιγμα. Σε αυτή την περίπτωση ο συμπαίχτης του θα καταλάβει ότι ο Γ είναι καλός στις κούπες και έχει και τα δύο δυνατά κόζια στα φύλλα του.
Έστω λοιπόν ότι ο Β δήλωσε σπαθιά 80 και ο Γ δήλωσε κούπες 100. Είναι σειρά του Δ να μιλήσει. Ο Δ μπορεί να ανοίξει αν θέλει δική του αγορά ανοίγοντας ένα καινούριο χρώμα, αλλά θα πρέπει να έχει πολύ καλό φύλλο διότι οι πόντοι του μιλήματος αρχίζουν πλέον να κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα πράγμα που σημαίνει ότι με 2-3 χαμένες μπάζες η αγορά τους θα μπει μέσα. Αν ο Δ δεν έχει αρκετά καλό φύλλο για να ανοίξει δική του αγορά, τότε σκέφτεται αν έχει να δώσει κάποιο από φύλλο που θα βοηθούσε την αγορά του συμπαίκτη του. Από τη στιγμή λοιπόν που ο συμπαίχτης του (Α) άνοιξε 80 σπαθιά, ο Δ πρέπει να κοιτάξει να δει αν έχει το δεύτερο από τα δυνατά κόζια (J ή 9) στα σπαθιά. Αν το έχει τότε θα ανεβάσει την αγορά 10 πόντους (110). Αν εκτός από το δυνατό κόζι έχει στα φύλλα του και κάποιον ξώφυλλο (προσοχή ξώφυλλο, δηλαδή όχι στο χρώμα της αγοράς: όχι στα σπαθιά δηλ) τότε θα ανεβάσει την αγορά 20 πόντους (120). Αν ο Δ έχει κάποιον ξώφυλλο Α και όχι το δεύτερο κόζι τότε πρέπει να πει πάσο.
Έστω λοιπόν ότι ο Δ έχει κάποιον ξώφυλλο Α (Α κούπα) αλλά δεν έχει το δυνατό κόζι. Ο Δ πάει πάσο και σειρά παίρνει ο Α, ενώ η αγορά βρίσκεται στους 100 πόντους.
Από τη στιγμή που ο συμπαίχτης Γ άνοιξε διπλή αγορά, ο Α δεν ψάχνει να βρει στα φύλλα του κάποιο από τα δυνατά κόζια, αλλά ελέγχει αν έχει κάποιο ξώφυλλο Α (όχι Α κούπα δηλ). Αν έχει θα ανεβάσει την αγορά 10 πόντους. Έστω ότι έχει τον Α μπαστούνι. Δηλώνει λοιπόν κούπες 110. Σε αυτή την περίπτωση καλό είναι ο Γ να έχει τουλάχιστον ένα κόζι (κούπα) στα χέρια του, ώστε να μην εκτεθεί ο συμπαίχτης του μη μπορώντας να τα μαζέψει.
Οι 110 πόντοι είναι αρκετοί, οπότε ο παίχτης Β πάει πάσο διότι δε μπορεί να τους βγάλει στην περίπτωση που ο συμπαίχτης του δεν έχει αρκετά καλό φύλλο, ενώ ο παίχτης Γ πάει και αυτός πάσο διότι η αγορά είναι στην ομάδα του, οπότε δεν υπάρχει λόγος να ανεβάσουν την τιμή ρισκάροντας να τη βάλουν μέσα.
Έχει φτάσει λοιπόν η σειρά του Δ, ο οποίος είχε έναν ξώφυλλο Α, αλλά δεν είχε το δεύτερο δυνατό κόζι. Αν πει πάσο κι αυτός η αγορά κλείνει στους 110 πόντους (μετά από 3 συνεχόμενα πάσο κλείνει η αγορά-μετά από 4 αν δεν έχουν μιλήσει όλοι οι παίχτες στην αρχή του μιλήματος). Ο Δ λοιπόν δηλώνει 120 για να δώσει στον συμπαίχτη του να καταλάβει ότι έχει ξώφυλλο Α. Οι 3 υπόλοιποι παίχτες πηγαίνουν πάσο, διότι οι πόντοι είναι πολλοί, εκτός κι αν έχει κάποιος από τους αντιπάλους αέρα και καλό φύλλο οπότε και μπορεί να δηλώσει 130 για να πάρει την αγορά.
Έστω ότι η αγορά έμεινε στην ομάδα των Β-Δ στους 120 πόντους. Το παιχνίδι ξεκινάει και η ομάδα ΒΔ πρέπει να πάρει μπάζες που να περιέχουν τουλάχιστον 120 πόντους (αρκεί να μην έχει και η αντίπαλη ομάδα περισσότερους).
Αν η ομάδα ΒΔ μαζέψει για παράδειγμα 134 πόντους, τότε γράφει στο σκορ 120 πόντους που δήλωσε στο μίλημα και 130 πόντους που μάζεψε. Όπως καταλαβαίνετε οι πόντοι που μαζεύονται στρογγυλοποιούνται.
Η ομάδα ΑΓ μάζεψε 28 πόντους (134+28=162 άρα δεν υπήρχαν τρίτες) θα γράφει μόνο 30 πόντους.
Σε περίπτωση που η ομάδα ΒΔ βγάλει λιγότερους από 120 πόντους, πχ 119, τότε
η ομάδα ΒΔ γράφει 0 πόντους, ενώ η ομάδα ΑΓ γράφει τους 120 πόντους της αγοράς + 160 πόντους (όλους τους πόντους δηλαδή - αν υπήρχε και τρίτη από οποιαδήποτε ομάδα θα έγραφε 180).
Αν η ομάδα ΑΓ πιστεύει (κατά τη διάρκεια του μιλήματος) ότι η ομάδα ΒΔ δε μπορεί να βγάλει την αγορά, τότε βάζει βίδα. Αυτό σημαίνει ότι αν η ομάδα ΒΔ δε βγάλει την αγορά όπως στη 2η περίπτωση, η ομάδα ΑΓ θα γράψει 160 πόντους + 2Χ120. Διπλασιάζονται δηλαδή οι πόντοι της αγοράς.
Αν όμως η ομάδα ΒΔ βγάλει την αγορά όπως στην 1η περίπτωση, τότε παίρνει αυτή 160 πόντους + 2Χ120. Όπως και να 'χει όταν μπαίνει βίδα το μίλημα σταματάει κατευθείαν και στο τέλος η μια ομάδα παίρνει Χ2 τους πόντους της αγοράς, ενώ η άλλη ομάδα δεν παίρνει τίποτε.
Αν η ομάδα ΑΓ βάλει βίδα, οι παίχτες της ομάδας ΒΔ έχουν το δικαίωμα να βάλουν κόντρα-βίδα και να τετραπλασιαστούν οι πόντοι της αγοράς για όποια ομάδα κερδίσει το σετάκι. Σε κάθε γύρο μπορούν να μπουν μέχρι και 4 βίδες εναλλάξ.
Επίσης αν κάποιος παίχτης πιστεύει κατά τη διάρκεια του μιλήματος ότι η ομάδα του δεν πρόκειται να χάσει μπάζα στο χρώμα που προτείνει (καπό) τότε δηλώνει 250 πόντους. Αν έχει στα χέρια του και μπουρλοτ θα δηλώσει 270. Αν έχει και αέρα (οι τρίτες συνήθως δε δηλώνονται σε αυτό το σημείο για σιγουριά, επειδή υπάρχει πιθανότητα να κοπούν) μπορεί να τον προσθέσει και αυτόν. Όταν λοιπόν μια ομάδα βγάζει καπό, δηλαδή όταν η ομάδα δε χάνει καμία μπάζα, τότε δε γράφει 160, αλλά 250 πόντους.

Σε ότι έχει να κάνει τώρα με τους κανόνες παιξίματος:
Έστω ότι τα μπαστούνια είναι τα κόζια
#όταν ο παίχτης που παίζει πετάξει ένα μπαστούνι, δηλαδή ένα κόζι, θα πρέπει και οι υπόλοιποι παίχτες να πετάξουν ένα φύλλο του ίδιου χρώματος, το οποίο θα πρέπει μιας που μιλάμε για κόζια να είναι μεγαλύτερο από τα φύλλα που βρίσκονται στο τραπέζι στη συγκεκριμένη χαρτωσιά, εφ 'όσον βέβαια είναι κάτι τέτοιο εφικτό. Αν κάποιος παίχτης δεν έχει κόζι (μπαστούνι στο συγκεκριμένο παράδειγμα) τότε μπορεί να πετάξει οποιοδήποτε φύλλο άλλου χρώματος. Το πιο ισχυρό κόζι θα δώσει τη μπάζα μαζί με τους αντίστοιχους πόντους την ομάδα του κατοχου του φύλλου.
#οταν ο παίχτης που παίζει πετάξει ένα απλό φύλλο, πχ Α κούπα, τότε οι υπόλοιποι παίχτες πρέπει να απαντήσουν πετώντας και αυτοί κούπα. Σε αυτήν την περίπτωση ο οιοσδήποτε παίχτηςδεν είναι υποχρεωμένος να ανέβει , όπως συμβαίνει στην περίπτωση των ατου (κόζια). Αν κάποιος παίχτης δεν έχει να απαντήσει στην κούπα, τότε είναι υποχρεωμένος να "τσακίσει" πετώντας κόζι. Ο παίχτης που τσακίζει παίρνει και τη μπάζα. Αν υπάρχει και δεύτερος παίχτης που δεν έχει να απαντήσει, τότε θα πρέπει να τσακίσει και αυτός ρίχνοντας ένα ακόμη μεγαλύτερο κόζι. Αν δεν έχει μεγαλύτερο κόζι, πετάει όποιο έχει και χάνει τη μπάζα. Αν δεν έχει ούτε κόζι, τότε πετάει όποιο φύλλο θέλει.
Το παιχνίδι τελειώνει όταν η μια ομάδα μαζέψει 3500 πόντους, ή 5000 πόντους ανάλογα με τη συμφωνία.

*Οι συμβουλές του post σε ότι αφορά στο μίλημα δεν είναι απαραίτητο να τηρούνται πάντα από τους παίχτες. Υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου ο κάθε παίχτης πρέπει να κρίνει αν είναι συνετό να κάνει τη δήλωση με τους de facto όρους ή όχι. Παρ'όλα αυτά οι συμβουλές αυτές είναι βασικές και ακολουθούνται στις περισσότερες των περιπτώσεων. Πρέπει να διευκρινίσω επίσης ότι ο κάθε ερασιτέχνης επίδοξος παίχτης βίδας θα πρέπει να κάνει εξάσκηση για πολύ καιρό για να μάθει να παίζει σωστά. Το ποστ αυτό περιλαμβάνει μόνο τους βασικούς κανόνες και συμβουλές.

Παραλειπόμενα:
Οι τρίτες συνήθως φανερώνονται κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Πχ αν ο παίχτης Α έχει τρίτη 8.,9,10 στα σπαθιά, τότε πρέπει να τη δείξει τη στιγμή που θα πετάξει το πρώτο από τα 3 αυτά φύλλα.
Η ομάδα που παίρνει την αγορά για να γράψει τους πόντους θα πρέπει να βγάλει τους πόντους της αγοράς και να έχει επίσης περισσότερους πόντους από τους αντιπαλους (σε μερικές περιπτώσεις οι αντίπαλοι μαζεύουν περισσότερους πόντους από την αγορά λόγω αέρα). Υπάρχει όμως και μια άλλη εκδοχή όπου η ομάδα που παίρνει την αγορά αρκεί να βγάλει τους πόντους που δήλωσε.

Πιθανό να έχω ξεχάσει κάποια από τα βασικά tips, οπότε είναι πιθανό να υπάρξουν διορθώσεις.
Καλή τύχη

Update [15/9/06]: Παίξτε πιλόττα στο ιντερνετ {made by Zapitis}

49 Comments:

  • Όπως ξανάπα το ΣΚ πάω Cambridge και σίγουρα έχει πρέφα...Αλλά θα πάρω μαζί και τις οδηγίες για εισαγωγή στη βίδα!!!

    Έχοντας πάντως και την εμπειρία από την πρέφα, μου φαίνεται πάρα πολύ ενδιαφέρον παιχνίδι!! Και μπορώ να φανταστώ τρελά σκηνικά με γέλια και ψιλοτσακωμούς μεταξύ συμπαικτών!!!

    By Blogger Κωστής, At June 24, 2005 12:39 AM  

  • χα θα είμαι στο Internet σε επιφυλακή σε περίπτωση που χρειαστείτε εξηγήσεις! Καλά να περάσετε Κωστή.

    By Blogger Zpi, At June 24, 2005 12:55 AM  

  • ZPI το τύπωσα και εγώ!!! Αν δεν μπορέσω να το μάθω θα μου τη βιδώσει...

    By Blogger Blogarismenh, At June 24, 2005 11:24 AM  

  • Lefty ήμουν σίγουρος θα σε ενδιέφερε bro.
    Blogarismenh κι εσύ στο κόλπο πουλάκι μου..?
    Vd χαχα σωστός ο παίχτης. Οι Κατερινιώτες πετάνε ένα φύλλο από την τρίτη τους και την φανερώνουν μόνο όταν έχουν πέσει στο τραπέζι και τα 4 φύλλα της χαρτοσιάς. Τραγικός κανόνας, αλλά έχει πλάκα επειδή δυναμιτίζει την ατμόσφαιρα. Θα πρέπει να παίξει κανείς όμως πρώτα για να καταλάβει στην πορεία για τι γυφτιά μιλάμε :-)

    By Blogger Zpi, At June 24, 2005 1:56 PM  

  • Ατς βρήκα μια παράλειψη. Ξέχασα να πω ότι η τελευταία μπάζα δίνει extra 10 πόντους. Το συμπλήρωσα τώρα μετά το σημείο που αναφέρω τους πόντους που αντιστοιχούν σε κάθε φύλλο. Αν κάνω κι άλλες διορθώσεις θα ενημερώσω.

    By Blogger Zpi, At June 24, 2005 2:41 PM  

  • Πρόσθεσα 2 πραγματάκια ακόμη, τώρα νομίζω ότι είναι έτοιμο:
    1ον σε κάθε παιχνίδι μπορούν να μπουν μέχρι και 4 βίδες

    2ον όταν μια ομάδα παίρνει όλες τις μπάζες τότε γράφει 250 και όχι 160 πόντους.Αν η ομάδα είναι σίγουρη στο μίλημα ότι θα βγάλει καπό, τότε δηλώνει 250.

    χμ μόλις μου ήρθε στο μυαλό και 3ο
    Όλοι οι πόντοι είναι 162. όταν Μια ομάδα μαζεύει 136 (πχ) και η άλλη 26, τότε η στρογγυλοποίηση γίνεται υπερ της ομάδας που έχει το J στις μπάζες της. Μιλάω για το J που ήταν κόζι.

    lefty δεν το γνωρίζω το whist, αλλά ξέρω τα βασικά από bridge αρα μπορώ να φανταστώ στο περίπου. Πλάκα πρέπει να έχει το κουτελάτο, το έχω δει μόνο στην τηλεόραση. Αν θυμάστε στο 21 Jump Street παίζανε κουτελάτο σε κάποιο επεισόδιο. Ε άμα είσαι αρρωστάκι τα προσέχεις κάτι τέτοια
    :-)


    Σύντομα θα ακολουθήσει και νέο ποστ με οδηγίες για ανοίγματα.

    By Blogger Zpi, At June 26, 2005 12:31 PM  

  • Συγχαρητήρια για την προσπάθεια.


    Ίσως αν βρεις χρόνο και διάθεση να γράψεις και για την παραλλαγή της "ανοιχτής" βίδας, η οποία για μένα είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα.


    Έχω χρόνια να παίξω και μου έχει λείψει (την είχα μάθει τα φοιτητικά μου χρόνια από "βόρειους" συναδέλφους).
    Δυστυχώς, εδώ χάμου δε βρίσκω κανέναν που να την ξέρει.

    By Anonymous Anonymous, At June 27, 2005 9:18 AM  

  • Ώστε προτιμάς την ανοιχτή ε; Εμείς πάλι με την παρέα μου είμαστε fan της κοινής (κλειστής) βίδας. Έχω πολλά χρόνια να παίξω ανοιχτή, αλλά ίσως μπορέσω κάποια στιγμή να γράψω 2 λόγια και για τούτη. Τώρα που γυρίζει...

    By Blogger Zpi, At June 27, 2005 12:13 PM  

  • Τα 'κοζια' τα έχω ξανακούσει σε ένα κουφό παιχνίδι που παίζαν κάτι φίλοι μου ρωσοπόντιοι, το τζοκερ. Λίγο χαζομάρα και κωλοφαρδία μου φάνηκε.

    By Anonymous Anonymous, At July 02, 2006 4:21 PM  

  • Πολλοί αναλύτικοί οι κανόνες μπράβο!!!!!
    Θα το προσπαθήσω...και θα σας πω πως πήγε
    Ψάχνω να βρω εκείνο το πρεφοειδες παιχνίδι που παίζεται με 2 άτομα, υπάρχει κανείς που να ξέρει πως το λένε και που μπορώ να βρώ τους κανόνες?
    το μπουρλότ που λέτε πως παίζεται και με πόσα άτομα?

    By Anonymous Anonymous, At July 03, 2006 6:43 AM  

  • Σίγουρα έχεις λάθος για το όνομα του παιγνιδιού.

    "Η Πιλόττα είναι γαλλικό παιχνίδι το οποίο εμφανίστηκε αρχικά γύρω στο 1927 με το όνομα Βείοίε, πιθανόν από το όνομα αυτού που την δημιούργησε.

    Αυτή η αρχική πιλόττα εξελίχθηκε και περιέλαβε το περίπλοκο στάδιο της "προσφοράς αγοράς" από τους παίκτες για το άνοιγμα του παιχνιδιού, (δηλ. το αρτήρημα στην τιμή ανοίγματος του παιχνιδιού).

    Τώρα στη Γαλλία είναι γνωστή με διάφορα ονόματα, όπως Βelote Normale (η αρχική πιλόττα), Βelote Coinchie, Βelote Contrie, Βelote Bridgie και παίζεται με κάποιες παραλλαγές ανάλογα με την περιοχή."

    - Από το βιβλίο του Ηρόδοτου Μιχαηλίδη "Πιλότα τσάκα - τσάκα"

    By Anonymous Anonymous, At July 08, 2006 3:53 PM  

  • Λίζος πράγματι λέγεται Belote και είναι γαλλικό παιχνίδι (τουλάχιστον αυτή την εντύπωση έχω κι εγώ) αν και σε σχετικό site που υπάρχει στο internet για online παιχνίδι, οι κανόνες των Γάλλω φαίνεται να είναι λίγο διαφορετικοί [πχ έχουν μίλημα και για άχρωμα κτλ]. Διαφορετικό σε κάποιες περιπτώσεις είναι και το μίλημα που χρησιμοποιούν (σε σχέση με το τυπικό μίλημα που που χρησιμοποιούμε οι παίχτες στην Ελλάδα).

    Δεν κάνω λάθος στο όνομα. Για κάποιο περίεργο λόγο στη Βόρεια Ελλάδα ο κόσμος το ξέρει το παιχνίδι ως 'βίδα'. Τώρα πως προέκυψε αυτή η ονομασία δεν έχω ιδέα. Οταν ο παίχτης πιστεύει πως δε βγαίνει η αγορά του αντιπάλου 'βιδώνει'. Οι Κύπριοι πάλι το 'κυκλώνουν'. Θα είχε ενδιαφέρον να μαθαίναμε πως προέκυψαν αυτές οι ονομασίες

    By Blogger Zpi, At July 22, 2006 1:44 AM  

  • asteroid, to paixnidi pou psaxneis legetai 66 (eksintaeksi) kai paizetai mono me 2 atoma fix.

    Lefty to Whist poli oraio paixnidi. ki emeis to paizoume koutelato, panta pefto mia mpaza ekso re gamoto. :(

    By Anonymous Anonymous, At August 17, 2006 9:15 PM  

  • Ανεβάζω ένα ποστ για τα αγαπημένα μου παιχνίδια με χαρτιά, και κάνω ένα search για το πιο αγαπημένο: τη βίδα. Και φτάνω εδώ! Είναι η μοναδική ανάλυση του παιχνιδιού που έχω δει επί δικτύου και, για πρώτη προσέγγιση, είναι πάρα πολύ καλή.
    Σε όσους θέλουν να μάθουν βίδα, καλό είναι να ξεκινήσουν με μπουρλότ (που ουσιαστικά είναι βίδα χωρίς την αγορά).
    Επίσης να πω μια μικρή διαφορά με τον αέρα όπως παίζαμε εμείς: πριν την εκτέλεση ο καθένας δήλωνε τον αέρα του (πλην του μπουρλότ). Η ομάδα με τον ισχυρότερο αέρα τον έδειχνε στους άλλους. (Υπήρχαν φορές που για λόγους τακτικής δεν δήλωνες τον αέρα σου για να μην ξέρουν οι αντίπαλοι τα φύλλα σου!)

    By Anonymous Anonymous, At November 22, 2006 10:27 AM  

  • Στην Κύπρο το λέμε "κυκλώνω", ακριβώς επειδή για να καταγραφεί το "βίδωμα" όπως το λέτε εσείς, κυκλώνουμε τον αριθμό της δήλωσης (αγοράς) στο χαρτί που γράφονται οι πόντοι!

    By Anonymous Anonymous, At December 08, 2006 3:09 AM  

  • Α και κάτι ακόμη!
    Στην Κύπρο, οι κανόνες που αφορούν τις δηλώσεις ("αέρα"), λένε το εξής:
    Μια τρίτη π.χ., πρέπει να δηλωθεί (προφορικά) πριν ρίξει ο παίκτης το πρώτο του χαρτί, και να ΤΗΝ ΔΕΙΞΕΙ σε όλους πριν ρίξει το δεύτερο του χαρτί στο παιχνίδι!
    Αν κάτι από τα δύο δε γίνει στο σωστό χρόνο, πολύ απλά, η (π.χ.) τρίτη του - δήλωσή του δε μετράει!

    By Anonymous Anonymous, At December 08, 2006 3:12 AM  

  • Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: Ας πουμε πως η αγορά έχει γίνει στα καρά. Ο πρώτος παίκτης ρίχνει ντάμα καρώ, ο δεύτερος ανεβαίνει και ρίχνει το 10 καρώ. Ο τρίτος έχει πάνω του ρίγα καρώ και 8άρι καρώ. Ποιό από τα δύο υποχρεούται να ρίξει;Δηλαδή πρέπει να ανέβει από το πρώτο φύλλο που έπεσε κάτω ή από το τελευταίο που έριξε ο προηγούμενος παίχτης;

    By Anonymous Anonymous, At December 13, 2006 1:46 PM  

  • Ειμαι αυτός που έστειλε το προηγούμενο post. Άρα τώρα έχω και όνομα.

    By Anonymous Anonymous, At December 13, 2006 1:54 PM  

  • επίσης να σας πω και για ένα παιχνίδι πιλότας on line στη σελίδα http://www.webpilotta.com/

    By Anonymous Anonymous, At December 13, 2006 1:55 PM  

  • geo gal αν δεν έχεις να ανέβεις στα ατού τότε έχεις το δικαίωμα να ρίξεις οποιοδήποτε από τα μικρότερα φυλλα που έχεις.

    BTW σας ευχαριστώ όλους για τις προσθήκες. Το site το έχω επισκεφτεί και έχω παίξει και μερικές παρτίδες.

    Ενδιαφέρουσες οι κυπριακές παραλλαγές, ευτυχώς δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές και μπορούμε να συνυπάρχουμε στο ίδιο τραπέζι ;-)

    By Blogger Zpi, At December 15, 2006 11:42 AM  

  • Πρόσεξε λίγο την ερωτησή μου. Αν παίζεις τρίτος στη σειρά και ο πρώτος ρίχνει δεκάρι, ο δεύτερος ντάμα γιατί δεν έχει να ανέβει. Τώρα εσύ έχεις πάνω σου το εννιάρι και το οχτάρι ποιό από τα δύο είσαι υποχρεωμένος να ρίξεις. Δηλαδή ανεβαίνεις στα ατού από τον προηγούμενο ή από τον πρώτο που έριξε ατού εφ' όσον ο δεύτερος δεν ανέβηκε;

    By Anonymous Anonymous, At December 20, 2006 12:59 PM  

  • Efoson dn exeis aneveis apton amesos proigoymeno soy tote rixneis opoio atoy theleis ...

    By Anonymous Anonymous, At January 10, 2007 1:38 AM  

  • yparxei arage paixnidi ston H/Y pou na prosomoiwnei thn vida ( ektos ap ta spades..). A! 1) Kai pros enimerwsi, edw sti Veria to lene kai bido. 2) An kapoios "anevainei" xwris na 'xei fyllo ton lene kai "aeroporo"!

    By Anonymous Anonymous, At May 01, 2007 3:41 AM  

  • Την βίδα την φέρανε στη Ελλάδα οι Πόντιοι (εξού και είναι πολύ διαδεδομένη στην Μακεδονία), που από ό,τι γνωρίζω έχει καταγωγή στην μάυρη θάλασσα (Vint λέγεται το αντίστοιχο ρωσικό παιχνίδι).

    By Anonymous Anonymous, At May 14, 2007 3:08 PM  

  • 8a ithela na sas enimerwsw oti stin kipro, an kapios ani3ei mia fili, alla den kataferei na vgalei oute mia mpaza, tote oi antipaloi tou ton pirane "anapodo", kai otan kapios pa8ei "anapodo", "xanei" tin adeia tou gia na pezei pilotta, kai mporei na xanapexei mono an tou tin epistre4ei o antipalos pou tou tin pire...

    By Anonymous Anonymous, At May 22, 2007 1:10 PM  

  • Pantws exw dei parallagh sta Dwdekanhsa pou legetai mpilota, einai san to mpourlot (dhladh 5 fylla ekastos kai anoigei 1 gia na ginei h agora) alla anevainoun ypoxrewtika kai sta apla opws akrivws kai sta atou.
    Epishs sth Vida pou perigrafetai edw kai einai auto pou protimw ki egw, kapoioi to paizoun na prepei na vgei mono h agora autou pou thn phre kai alloi na bgei h agora alla na exei kai perissoterous apo tous misous synolikous pontous. Px an exw kare(100 pontoi) kai pw 80 to evgala automata kata tous prwtous enw oi alloi yposthrizoun oti prepei na kanw 131 (262/2) ki as exw pei 80.

    By Anonymous Anonymous, At June 20, 2007 2:31 AM  

  • Apo oti eida to thema me to pote vgainei h agora to eixes analysei... tzampa ta egrafa, den peirazei

    By Anonymous Anonymous, At June 20, 2007 10:32 AM  

  • giati pernaei h triti sta kozia kai den kovontai kai oi dyo?ego etsi to ksero

    By Anonymous Anonymous, At July 26, 2007 9:51 PM  

  • zitw oi kateriniwtes! etsi prepei na deixnontai oi trites! exei saspens

    By Anonymous Anonymous, At October 10, 2007 1:20 PM  

  • Παγκύπρια αυτό το παιχνίδι ονομάζετε ΠΙΛΟΤΤΑ

    By Anonymous Anonymous, At October 23, 2007 10:00 PM  

  • ΑΝΟΙΧΤΗ ΒΙΔΑ ΠΑΙΞΤΕ ΩΡΕ ΠΑΙΔΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΜΕ ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ!!


    Καμιά σχέση με την κλειστή....


    Όποιος έχει παίξει μπορεί να "επικυρώσει" του λόγου το αληθές χεχε

    By Anonymous Anonymous, At January 24, 2008 12:26 AM  

  • File san kiprios ime k gw arwstos me tin Pilotta! Pragmatika axizei na pai3eis auto to paixnidi!! Den sigkrinete oute me ti dilwti oute me kanena alo paixnidi!! Bravo kai sixaritiria gia to iperoxo post!! Cyprus Pilota Fans

    By Anonymous Anonymous, At April 20, 2010 2:45 AM  

  • Στην πιλοττα, αν οι αγοραστες, δλδ εκεινοι που «το βαλαν» το παιχνιδι δεν κανουν παζα, δλδ παν αναποδο, ητε βγηκε η αγορα τους (με δηλωση αφου παζα δεν καναν) ητε οχι, το παιχνιδι τελιωνει ανεξαρτητα βαθμολογιας και νικηφορων παιχνιδιων υπερ των αντιπαλων

    By Anonymous Anonymous, At May 16, 2012 6:06 AM  

  • Επισης αν καποιος εχει 2 τριτες, λεει "τριτη" και οχι "τριτες". Αν εχει 2 διαφοτετικες δηλωσεις λεει την πιο δυνατη. Σε ολες τις περιπτωσεις δειχνει ολες του τις δηλωσεισ για να μετρησουν

    By Anonymous Anonymous, At May 16, 2012 6:14 AM  

  • 1. Αν πάει καπό για τους αγοραστές αλλά οι αμυνόμενοι έχουν καρέ 9 και Κ ποιος νικάει(250 και τα δύο)
    2. Αν δηλώσει καπό αλλά δεν το βγάλει για μία μπάζα αν έχουν και οι δύο αέρα και περνάει τα 250 βγάζει την αγορά

    By Anonymous Anonymous, At August 21, 2015 2:00 PM  

  • Όταν οι αγοραστές αγοράσουν 80 και βγάλουν 82 οι αμυνόμενοι έχουν 80.Τι γίνεται με την στρογγυλοποίηση?

    By Anonymous Anonymous, At September 04, 2015 2:51 PM  

  • By Blogger raybanoutlet001, At August 12, 2016 9:00 AM  

  • By Blogger adidas nmd, At June 19, 2017 6:42 AM  

  • By Blogger raybanoutlet001, At July 10, 2017 4:25 AM  

  • By Blogger Unknown, At July 24, 2017 5:11 AM  

  • By Blogger Unknown, At July 30, 2017 4:04 AM  

  • By Blogger chenlili, At December 23, 2017 3:23 AM  

  • xiajinyi
    Stetson s'est baskets nike internationalist homme façonné un chapeau tout au long de ses voyages. avis chaussures asics gel Quel est le point dans air jordan xx9 soldes un briquet qui ne s'allume pas ?! Les asics femme gel lyte blanche meilleurs briquets s'allument à chaque fois, adidas zx flux bleu clair pas cher sans exception. Dernier un serait la asics noosa meilleur prix conservation de la collecte des chaussures de sport.

    By Blogger jeje, At September 07, 2018 4:45 AM  

  • By Blogger rehab.mohammed2511@gmail.com, At January 23, 2020 12:54 AM  

  • By Blogger Mai, At May 06, 2021 4:57 PM  

  • By Blogger menna, At February 21, 2022 9:54 PM  

  • https://novacleanksa.com/شركة نوفا كلين للتنظيف

    By Blogger Unknown, At July 17, 2022 10:38 PM  

  • https://novacleanksa.com/شركة تنظيف مكيفات

    By Blogger Unknown, At July 17, 2022 10:39 PM  

  • https://novacleanksa.com/شركة-صيانة-افران-بالحوطة

    By Blogger Unknown, At July 24, 2022 10:34 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]



<< Home