Zpiderland

Saturday, June 18, 2005

Την κάναμε ταράτσα

Πρέπει να ομολογήσω ότι ποτέ δεν υπήρξα οπαδός των Kraftwerk. Ένας 'Das model' ξέρω, άντε και κανδυό ακόμη κομμάτια. ΓΙ αυτό και το είχα πάρει απόφαση από νωρίς ότι άλλα 38 ευρώ μέσα σε μια εβδομάδα δεν τα δίνω. Μόνον κούτρα θα μπορούσα να παρακολουθήσω το live.
Αφού δε μπόρεσαν να παρευρεθούν στη συναυλία ο Μαρκ και ο Crazy Monkey ξεκίνησα ξανά να πάω για δεύτερη συνεχόμενη φορά με το φιλαράκι μου τον Alex (Alex Q όπως τον έχω καταχωρημένο στο κινητό για να ξεχωρίζει από τους άλλους Αλέξηδες).
Η χθεσινή εμπειρία μου θύμησε πολύ το story της ταινία 'The beach'. Μπορεί να μην είχαμε χάρτι, αλλά ξέραμε ότι υπάρχει ένα γιαπί απέναντι από το συναυλιακό χώρο οπότε έπρεπε να βρούμε την είσοδο. Κάνοντας ένα γύρο το τετράγωνο βρήκαμε γρήγορα τελικά τη λύση. Βοήθησε και η παρουσία 5-6 τζαμπατζήδων που ψάχναν το ίδιο πράγμα. Στην είσοδο βέβαια δεν υπήρχε γκόμενα υποδοχής να μας καλωσορίσει, υπήρχε μια μάντρα που έπρεπε να πηδήξουμε (no comments περι μάντρας). Κάπου εκεί άρχισε η περιπέτεια.
Αφού πηδήξαμε τη μάντρα κατευθυνθήκαμε προς το γιαπί. Στην ταράτσα ήδη φαινόντουσαν 3-4 άτομα που μας κάνανε νοήματα για βρούμε πιο μονοπάτι πρέπει να ακολουθήσουμε για να μπούμε στο γιαπί χωρίς να φάμε τα μούτρα μας. Οι επιλογές δύο: ή ανεβαίνεις από το βουναλάκι με χαλίκια ή σκαρφαλώνεις από τη σκάλα. Η δεύτερη επιλογή έπαψε να υφίσταται από κάποια στιγμή κι έπειτα. Κάποιος δύστυχος έφαγε τα μούτρα του, καθώς η σκάλα - που δεν ήταν και πολύ καλά στερεωμένη- έφυγε από τη θέση της.
Φτάνοντας λοιπόν στην ταράτσα με τον Alex Q βρήκαμε καμια 15ριά άτομα. Όλοι μες τη καλή χαρά. Πλησιάσαμε την άκρη της ταράτσας για να δούμε τι παίζει στο συναυλιακό χώρο (το Live δεν είχε ξεκινήσει ακόμα).
-Παιδιά μην πλησιάζετε ακόμα. Δεν πρέπει να δίνουμε στόχο. Είπε κάποιος ραστατσάκαλος.
Όπως καταλαβαίνετε αυτή η ταράτσα ήταν η δική μας παραλία. Ολοένα και περισσότερα άτομα κατάφερναν να φτάσουν και ο ενθουσιασμός μεγάλωνε. Παρ'όλα αυτά υπήρχαν κάποιοι άγραφοι κανόνες. Έπρεπε να προσέχουμε γιατί οι άνθρωποι με τα άσπρα από απέναντι ήταν σε επιφυλακή.
21:40 η συναυλία ξεκίνησε και οι τζαμπατζήδες πήγαμε όλοι στο τοιχάκι στην άκρη της ταράτσας. Όπως το φοβόμουνα οι Kraftwerk δεν είχαν και πολλά να μου δείξουν εμένα προσωπικά. 4 τύποι κοστουμαρισμένοι με ένα λαπτοπ ο καθένας είχαν στηθεί στη σειρά πάνω στη σκηνή. Πίσω τους έπαιζε video art κατάσταση. Νομίζω ότι είναι κρίμα συγκρότημα που παίζει καθαρά και μόνο με ηλεκτρονικούς ήχους να μην ξεσηκώνει τον κόσμο, να μη μπορεί να τον κάνει να χορέψει. Καταλαβαίνω ότι πριν από 30 χρόνια η μουσική τους ήταν καινοτόμα και ο ηλεκτρονικός τους ήχος ενέμπνευσε πολλά άλλα συγκροτήματα, τώρα όμως ζούμε στο 2005 και αυτό το κάτι σαν αργόμπητο trance με τη techno φιλτραρισμένη φωνή δε μου λέει τίποτε. Θα είχε ενδιαφέρον να γινόταν το live σε κάποιο καταχθόνιο καταγώγι. Εκεί η προβολή video ταινιών σε συνδυασμό με τους ηλεκτρονικούς ήχους του συγκροτήματος σίγουρα θα ήταν ανεπανάληπτη εμπειρία για τους φανατικούς του γκρουπ. Σε ανοιχτό χώρο δε με έπεισαν. Το ίδιο και στον Alex.
Κατά τις 22:10 ήρθαν στην ταράτσα οι άντρες με τα άσπρα και μας ζήτησαν να αποχωρήσουμε. Κάνει παράπονα η κατασκευάστρια εταιρεία μας είπανε.
-Μη με βλέπετε έτσι κι εγώ Bob Marley άκουγα, είπε ο ένας για να μας πείσει.
Όχι όμως, οι 100 και πλέον τζαμπατζήδες δεν ήταν διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν την παραλία τους. Κανείς δα θα κατάφερνε να τους διώξει.
Έτσι κι έγινε. Η συναυλία συνεχιζόταν και οι ταρατσόβιοι συνέχισαν να πληθαίνουν. Ολοένα και περισσότεροι περιπλανώμενοι φτάνανε ευτυχισμένοι στην ταράτσα σα να είχαν μόλις καταφέρει να ανεβούν στο Εβερεστ.
Δε μου έκανε καρδιά να αφήσω την ταράτσα, αλλά η μουσική των Kraftwerk ήταν τελείως έξω από τα γούστα μου. Ένιωθα σα να είχα έρθει σε λάθος πάρτυ. Αποφασίσαμε λοιπόν να εγκαταλείψουμε το χώρο κατά τις 22:40. Κατεβήκαμε τα θεοσκότεινα σκαλιά του κτιρίου, γλιστρίσαμε το βουναλάκι, πηδήξαμε τη μάντρα και επιστρέψαμε στον πραγματικό κόσμο. Τα συναισθήματα ανάμεικτα. Εξηγήσαμε σε καμια 10ρια ακόμη περιπλανώμενους τη διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσουν και φύγαμε.
Στη συναυλία δεν είδα περισσότερα από 3 κεφάλια να κινούνται ρυθμικά, παρ'όλα αυτά ο κόσμος χειροκροτούσε με ενθουσιασμό στο τέλος του κάθε κομματιού. Φαντάζομαι πως οι οπαδοί των Kraftwerk θα πέρασαν καλά. Σήμερα ακούω στο ραδιόφωνο ότι η συναυλία των Kraftwerk ήταν υπέροχη. Βέβαια αυτό έχει πολύ μικρή σημασία για όποιον κατάφερε να κατακτήσει την ταράτσα.


Update#1: Οι fan του συγκροτήματος ας προτιμήσουν το σχολιασμό του Vague Tourist (εδώ) ή του Shottkey (εδώ). Δε θέλω να είμαι εγώ ο υπαίτιος της απομυθοποίησης.

Update#2: Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων (που ημιπαρατηρήθηκαν) διευκρινίζω ότι σκοπός του post δεν ήταν ο χλευασμός και η ολοκληρωτική απαξίωση του ιδιαίτερα σημαντικού συγκροτήματος που συνέβαλλε σε μεγάλο βαθμό στην εξέλιξη του ηλεκτρονικού ήχου.





8 Comments:

  • πάλι καλά δεν έδωσες τζάμπα money!
    Αυτό που λες στο τέλος είναι που με εκνευρίζει αφάνταστα σε ραδιόφωνα, τηλεοράσεις, περιοδικά κτλ: "τέλεια η συναυλία", "απίθανοι αυτοί", "φανταστικό το άλλο". Κάτσε ρε μάγκα, όταν γινόταν η συναυλία, εσύ που ήσουν?
    Εντάξει, μπορεί να ενθουσιάστηκε ο όποιος ρεπόρτερ, αλλά θα μπορούσε τουλάχιστον να έχει μια λιγότερο ενθουσιώδης και πιο "μετρημένη" άποψη στην εκπομπή του/άρθρο του κτλ, βλέποντας το όλο κλίμα μιας συναυλίας.
    (τέλος πάντων, μιλάω γενικά, πάνω σε αυτό που είπες)
    α! και το ότι χειροκροτούσαν στο τέλος του κάθε τραγουδιού αυτό δεν σημαίνει πάντα ότι τους άρεσε...
    ...μπορεί να είναι απλά επειδή τελείωσε! :D

    ζήλεψα λίγο την περιγραφή σου όμως, είναι η αλήθεια...

    By Blogger Nenyaki : ), At June 19, 2005 1:54 PM  

  • Βασικά την κάθε συναυλία τη βιώνει ο καθένας ξεχωριστά ανάλογα με τα προσωπικά του γούστα και βιώματα. Το ότι δεν άρεσε σε εμένα η συγκεκριμένη συανυλία δεν πάει να πει οτι δεν ήταν καλή απαραίτητα.
    Έτσι είναι οι Kraftwerk και το ξέραμε, οπότε οι περισσότεροι από όσους πληρώσανε 38 ευρώ για να τους δουν φαντάζομαι ότι σε γενικές γραμμές πρέπει να μείνανε ικανοποιημένοι. Επίσης υπάρχουν ορισμένα συγκροτήματα που θέλεις απλά να τα δεις, οπότε αρκείσαι να τους κοιτάζεις με ένα κολλημένο χαμόγελο κι αν είναι το live είναι καλό τότε όλα είναι υπέροχα.
    Δε μπορώ να μη συμφωνήσω όμως ότι όντως υπάρχουν πολλές κριτικές σε ραδιόφωνο κυρίως, αλλά πολλές φορές και σε περιοδικά, που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την εικόνα που έχεις σχηματίσει εσύ προσωπικά. Εδώ κάπου αρχίζουμε να ξεφεύγουμε από τα προσωπικά βιώματα και την οπτική γωνία του καθενός και περνάμε σε προσωπικά συμφέροντα. Παίξανε οι τάδε που τους πήραμε συνέντευξη προχθές - α καταπληκτική συναυλία - παίξανε οι Σάρα&Μάρα band που είναι φιλαράκια - ανεπανάληπτο live- παίξανε οι Rolling Stones και δε μας δώσανε δωρεάν εισιτήρια - τουμπεκί ψιλοκομμένο.
    Όχι βέβαια ότι όλοι οι παραγωγοί έχουν συμφέροντα και συμμετέχουν σε συνωμοσίες, αλλά δυστυχώς είναι ένα φαινόμενο που το συναντάμε πολύ συχνά.

    By Blogger Zpi, At June 19, 2005 5:46 PM  

  • Προτειμώ να τους ακούω από τα cd τους.
    Με όσα λες ευτυχώς που με τράβηξαν (λες και δεν ήθελα) στο Φανκι, με τρελή (τελευταία) βραδιά με Pixies, Bowie, System Of A Down, Rage Against the Μachine, μπύρες, σφινάκια, Bob και μπουγέλο στο τέλος.
    Να τους χαίρεστε τους Kraftwerk :-)

    By Blogger Nassos K., At June 20, 2005 1:50 PM  

  • Τραβάτε με κι ας κλαίω έτσι; Μπουγέλο ε, με γύρισες στα μαθητικά μου χρόνια ωραίο ακούγεται. Θα τα πούμε φίλε από κοντά, έτσι;

    By Blogger Zpi, At June 21, 2005 12:01 PM  

  • Nomizw oti den eftege h synavlia z. Tha sou thimisw oti oles oi istories pou ksekinane me tin frasi "pidiksame tin madra" kataligoun adoksa. Nomizw, ta idia elege kai o kougias ston aksiomatiko ipiresias.

    By Blogger Ziggy, At June 22, 2005 3:09 AM  

  • Vag όπως είπα οι οπαδοί του συγκροτήματος υποθέτω ότι θα περάσανε καλά. Εγώ που δεν είχα επαφή με τη δουλειά τους ψιλοξενέρωσα. Δεν ξέρω ρε συ αλλά αυτό το αργόμπητο trance (δεν ξέρω αν κολλάει η ετικέτα αλλά κάπως έτσι μου ακούστηκε) δε μου αρέσει καθόλου. Άσε που βγάζω σπυριά όποτε ακούω φιλτραρισμένη φωνή σε στυλ ρομποτ. Το video art είχε κάποιο ενδιαφέρον.
    ziggy δε μπορώ να σχολιάσω. Στην επόμεη συναυλία θα πρέπει να σακατέψω κάποιον gay στο ξύλο;
    Ανησυχώ

    By Blogger Zpi, At June 22, 2005 10:53 AM  

  • Ρε Vague το ξέρω ότι οι τύποι ήταν καινοτόμοι το 1970, το ξέρω ότι αυτοί άντε και 2-3 ακόμη εισήγαγαν για πρώτη φορά τον ηλεκτρονικό ήχο, δε θα μαλώσουμε για την αξία των Kraftwerk.
    Επίσης στο περίπου ήξερα από πριν τι θα έβλεπα. Γι αυτό και δεν πλήρωσα εισιτήριο.
    Πίστεψε με δεν είχα σκοπό να ισοπεδώσω το έργο των Kraftwerk, απλά εν έτη 2005 νιώθω ότι η μουσική τους δεν εξελήχθηκε και δηλώνω ότι εμένα προσωπικά δε μου άρεσε. Αυτό - τίποτε λιγότερο - τίποτε περισσότερο.

    By Blogger Zpi, At June 22, 2005 4:32 PM  

  • χαχα λες να σταματήσουν επιτέλους οι ηλεκτρονικοί μου εφιάλτες;

    By Blogger Zpi, At June 24, 2005 11:27 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]



<< Home