Zpiderland

Saturday, June 25, 2005

Βίδα: Ανοίγματα

Υπάρχουν κάποια ανοίγματα στο μίλημα τα οποία είναι ευραίως αποδεκτά από την πλειονότητα των παιχτών. Αυτό σημαίνει ότι κάνοντας κάποιο από αυτά ανοίγματα ο παίχτης Α, δίνει τη δυνατότητα στο συμπαίχτη του (Γ) να καταλάβει τι φύλλο έχει, πετυχαίνοντας μια καλή τιμή η οποία δε θα βάζει την αγορά σε κίνδυνο.

Όπως αναφέρθηκε στην ενότητα 'Βασικοί Κανόνες' υπάρχει:
το μονό άνοιγμα, όταν ο παίχτης έχει μόνο το J ή το 9, το οποίο και ανοίγεται με 80 πόντους και
το διπλό άνοιγμα, όταν ο παίχτης έχει J και 9, το οποίο και ανοίγεται με 90 πόντους.

Ας δούμε μερικά ακόμη προτεινόμενα ανοίγματα:
Όταν ο παίχτης έχει J,9,A μπορεί να ανοίξει την αγορά κατευθείαν στους 100 πόντους ώστε να καταλάβει ο συμπαίχτης του ότι έχει και τον Α στο χρώμα που προτείνει για αγορά. Καλό είναι η αγορά να ανοίγεται στους 100 πόντους μόνο όταν υπάρχει κάποιο καλό φύλλο στα ξώφυλλα ή έστω ένα 4ο κόζι. Σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει κίνδυνος να πάρει η ομάδα την αγορά δηλώνοντας υψηλή τιμή και να μη μπορέσει να τη βγάλει.

Όταν ο παίχτης έχει 50ρα (τετάρτη - 50 πόντοι αέρα) στον Α (άσσο), δηλαδή J,Q,K,A τότε συνήθως ανοίγει την αγορά στους 130 πόντους. Με τα 4 αυτά φύλλα έχει αέρα 70 πόντους και του λείπει μόνο το 9 από τα δυνατά κόζια. Πολλοί παίχτες ανοίγουν 130 και με την 50ρα 10,J,Q,Κ. Αν όμως αυτός ο παίχτης τραβήξει στο παιχνίδι το J, υπάρχει κίνδυνος να έχει κάποιος αντίπαλος 9,Α,8 (ή 7 αντί για 8) και να του μείνουν τα δύο επόμενα δυνατότερα κόζια (9,Α) στο παιχνίδι. Αν λοιπόν έχει πάρει η ομάδα, μετά από μίλημα, την αγορά σε υψηλή τιμή θα υπάρχξει ο κίνδυνος να τη βάλει μέσα.

Όταν ο παίχτης έχει 100ρα (πέμπτη - 100 πόντοι αέρας) τότε ανοίγει την αγορά στους 180 ή 190 πόντους. Τα προτεινόμενα ανοίγματα του γράφοντος είναι
180 όταν ο παίχτης έχει 100ρα χωρίς το 9, δηλαδή 10,J,Q,K,A
190 όταν ο παίχτης έχει 100ρα με το 9 (ο J δεν υπάρχει περίπτωση να λείπει στην 100ρα)

Υπάρχουν de facto ανοίγματα και στην περίπτωση ενός καρέ
Όταν ο παίχτης έχει καρέ του J τότε ανοίγει 200
Υπάρχει περίπτωση να πετύχετε και άνοιγμα των 210 ή 220 πόντων. Αυτό σημαίνει πως ο παίχτης δεν έχει μόνο καρέ του J, αλλά έχει και το 9 στο χρώμα που προτείνει για αγορά.

Όταν ο παίχτης έχει καρέ του 9 τότε ανοίγει 150
Υπάρχει περίπτωση να πετύχετε και άνοιγμα των 160 πόντων. Αυτό σημαίνει πως ο παίχτης δεν έχει μόνο καρέ του 9, αλλά έχει και το J στο χρώμα που προτείνει για αγορά.

Στην ουσία στη βασική εκδοχή των δύο αυτών ανοιγμάτων ο παίχτης Α δηλώνει το ποσό που έχει στο χέρι του μόνο από τον αέρα. ΠΑΝΤΟΤΕ στις δύο αυτές περιπτώσεις ο συμπαίχτης Γ θα πρέπει να μιλήσει δείχνοντας στον παίχτη Α σε ποιό χρώμα είναι αυτός δυνατός. Η αγορά με το πρώτο μίλημα του παίχτη Α βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα τιμών (αν αναλογιστεί κανείς τον αέρα), οπότε υπάρχει η δυνατότητα για περαιτέρω ψάξιμο.

Για τα υπόλοιπα καρέ δεν υπάρχει κάποιο στανταρ μίλημα. Είναι θέμα της ομάδας να κάνει μια συνεννόηση σε ότι αφορά το καρέ του 10, του A, του K, ή της Q. Προτεινόμενο άνοιγμα του γράφοντος είναι οι 120 πόντοι, ή 140 σε περίπτωση που έχει ήδη κάνει κάποιος άνοιγμα σε 80,90 ή 100 πόντους.

Τα ανοίγματα που αναφέρονται προτείνονται πάντα στην περίπτωση που δεν έχει ήδη μιλήσει κάποιος άλλος παίχτης. Πολλές φορές ο παίχτης αναγκάζεται να κάνει κάποιο άλλο άνοιγμα και να αυτοσχεδιάσει. Όταν έχει ήδη μιλήσει κάποιος άλλος ο παίχτης θα πρέπει να σκεφτεί αν θα γίνει αντιληπτός από το συμπαίχτη του κάνοντας κάποιο από τα προτεινόμενα ανοίγματα.
Πχ Έστω ότι ο παίχτης Γ έχει καρέ της Q, το οποίο είναι το χειρότερο καρέ καθώς η Q είναι αδύναμο φύλλο στο παίξιμο. Αν υποθέσουμε ότι ο παίχτης Α ανοίγει 80 μπαστούνια και ο παίχτης Β 100 σπαθιά. Αν ο παίχτης Γ με το καρέ της Q ανοίξει πχ 120 κούπες, τότε ο συμπαίχτης του θα καταλάβει ότι ο Γ έχει J & 9 και διάφορα άλλα καλά φύλλα για να ανοίγει νέα αγορά στους 120 πόντους. Καλό θα ήταν λοιπόν σε αυτή την περίπτωση ο παίχτης Γ να μην ανοίξει δική του αγορά, αλλά να δώσει πόντους στο συμπαίχτη του ο οποίος είχε ήδη ανοίξει δική του αγορά. Προσοχή όμως, σε αυτή τη περίπτωση (που προτείνεται) ο παίχτης Γ θα πρέπει να προσέξει και πάλι πόσους πόντους θα δώσει ώστε να μη νομίζει ο συμπαίχτης του Α ότι του δίνει κάποιο κόζι ή κάποιο Α. Από τη στιγμή λοιπόν που ο παίχτης Α έχει δηλώσει 80 που σημαίνει ότι έχει κάποια καλά φύλλα πάνω του, τότε ο παίχτης Γ θα πρέπει να του δώσει αρκετούς πόντους ώστε να καταλάβει ο Α ότι ο συμπαίχτης του δεν του δίνει κόζι και άσσους αλλά αέρα. Μια καλή τιμή στη συγκεκριμένη περίπτωση θα ήταν 140 μπαστούνια.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει ένας παίχτης να γίνει καλός βιδοπαίχτης είναι η γνώση των ανοιγμάτων, όπως ακριβώς συμβαίνει και στο σκάκι, στο τάβλι ή στο bridge (υπάρχει σχετική θεωρία ανοιγμάτων για κάθενα ένα από αυτά τα παιχνίδια). Όπως μπορείτε να φανταστείτε τα ανοίγματα που προτείνονται σε αυτό το ποστ μπορούν να αποτελέσουν οδηγό για κάθε αρχάριο παίχτη, δεν είναι όμως δυνατό να γίνει κάποιος επαγγελματίας αν δε δοκιμάσει τα ανοίγματα αυτά στην πράξη ώστε να διαπιστώσει μόνος τις διάφορες πιθανές εκδοχές που μπορεί να συναντήσει σε κάθε περίπτωση.

1 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]



<< Home