Zpiderland

Friday, September 23, 2005

Ιεραρχική Ανωτατοποίηση

Ακούω για την ανωτατοποίηση των θεολογικών σχολών και δεν ξέρω τι να πρωτοσχολιάσω. Απο που να αρχίσω και που να καταλήξω. Όπως και να 'χει ξεκινάω:

Πολιτική προσέγγιση:

Κατ'αρχάς διαβάζω σε εφημερίδα άρθρο με τίτλο: 'Ρουσφέτι στο Χριστόδουλο'. Ε όχι και ρουσφέτι βρε παιδιά ας είμαστε Political correct. Δούναι και λαβείν είναι το σωστό. Δούναι και λαβείν.
Από ότι ακούγεται πριν από 1-2 χρόνια ο Ευθυμίου είχε προτείνει σχετικό νομοσχέδιο αλλά ο coach Σιμήτης δεν έκανε την πρόταση δεκτή. Αφού λοιπόν δεν έκατσε το συνοικέσιο (εξάλλου υπήρχαν κόντρες κυβέρνησης - εκκλησίας από την εποχή που γίνανε θέμα οι ταυτότητες) ο TV Star Christτόδουλος έκλεισε συμφωνία με τη μπλε οικογένεια. 'Βοήθα με να σε βοηθώ να ανεβούμε το βουνό', 'το 'να χέρι νίβει το άλλο' κτλ. Αφού λοιπόν η μπλε οικογένεια κέρδισε τη συμπαράσταση του μέγα Star και σημαντικής μερίδας θρησκόληπτων προσηλυτισμένων χριστιανών, οι οποίοι έχουν ακόμα την ψευδαίσθηση πως ακολουθώντας τις προτροπές του κάθε Christόδουλου υπηρετούν τον Ιησού και όχι τον ίδιο τον Christόδουλο, ήρθε η ώρα να ανταποδώσει τη χάρη. Πόσα θέλεις Chris; Ε όχι και 8 πανεπιστήμια - πάρε 2 - οκ ας τα βρούμε στα 4.
Και όχι μόνο: "οι υποψήφιοι, πριν δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις, είναι υποχρεωμένοι να περνούν από συνέντευξη, για να διαπιστωθεί το «εκκλησιαστικό τους φρόνημα» (αντιγράφω από το open με πηγή άρθρο της Ελευθεροτυπίας). Ο φίλτατος Θοδωρής που έγραψε που γράφει για το συγκεκριμένο θέμα στο open παρέλειψε να αναφέρει πως εκτός από τη συνέντευξη ο υποψήφιος σπουδαστής θα πρέπει να έχει και συστατική επιστολή από τον επίσκοπο της ενορίας του. Εντάξει σίγουρα δεν έχω καλή επαφή με τα εκκλησιαστικά δρώμενα και δυσκολεύομαι λίγο να αντιληφθώ πόσο απαραίτητη ή όχι μπορεί να είναι αυτή η συστατική αλλά το όλο θέμα με τις συστατικές και τις συνεντεύξεις όπως και 'χει βρωμάει.

Δε θεωρώ τον εαυτό μου κομματοποιημένο (ελαφρώς πολιτικοποιημένο ίσως) και δεν έχω καμία διάθεση να προβάλλω την πράσινη οικογένεια ως αγία. 9 στις 10 φορές που διαπιστώνεται ένα σκάνδαλο επι κυβερνήσεως Α γνωρίζω πως θα συνέβαινε και επι κυβερνήσεως Β. Σας παρακαλώ αποφύγετε σχόλια τύπου 'ναι καλά γιατί δε μας λες τι έκανε το ΠΑΣΟΚ' κτλ. Δεν πρόκειται να το υπερασπιστώ. Ευχαρίστως να διαβάσουμε την άποψη όσων διαφωνούν μέχρι εδώ. Περνάω στο κομμάτι που μου είναι πιο γνώριμο.


Πανεπιστημιακή προσέγγιση:

Είναι γνωστό ότι υπάρχει οικονομικό πρόβλημα μεγάλου μεγέθους. Οι εκπρόσωποι των ΤΕΙ προειδοποιούν ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα αναγκαστούν να κλείσουν σχολές. Το πρόβλημα με την πληρωμή των καθηγητών θέσης ΠΔ/407 (καθηγητές που διδάσκουν με 6μηνη σύμβαση - τρομάρα μου) είναι κι αυτό γνωστό σε όσους τουλάχιστον κινούνται σε πανεπιστημιακιούς χώρους. Για να γίνω πιο σαφής η χειμερινή (για παράδειγμα) περίοδος ξεκινάει 1 Σεπτεμβρίου και τελειώνει 28 Φεβρουαρίου. Τα κονδύλια από το Υπουργείο Παιδείας φτάνουν στα πανεπιστήμια τέλη Νοεμβρίου. Από Δεκέμβρη ξεκινάνε οι διαδικασίες για να πληρωθούν τελικά οι καθηγητές τον Απρίλιο. Το ΙΚΑ από την άλλη απαιτεί τα απαραίτητα χαρτιά με πληρωμές, δοσοληψίες κτλ που αφορούν τους διδάσκοντες να βρίσκονται στα χέρια τους στην αρχή της σαιζόν. Για αυτό το λόγο και επιβλήθηκε πέρσι πρόστιμο σε πανεπιστήμια και τέλος πάντων μην τα πολυλογώ κάθε χρόνο δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος με την οικονομική στενότητα να αποτελεί τη ρίζα του κακού. Αν συνυπολογίσουμε και τα μέλη (περίπου 1 στους 2) του εργατικού δυναμικού που είναι άνεργοι λόγω αναμονής των μονιμοποιήσεων, οι οποίοι περιμένουν 3 να πληρωθούν 3 τουλάχιστον μηνιάτικα, καταλαβαίνετε ότι το οικονομικό θέμα στα πανεπιστήμια πονάει.
Αντί λοιπόν να προσπαθήσουμε να βάλουμε μια τάξη στην προβληματική αυτή κατάσταση τι κάνουμε; Αποφασίζουμε να ανοίξουν τέσσερα νέα πανεπιστημιακά τμήματα. Το κόστος φυσικά και είναι απαγορευτικό σε έναν ήδη προβληματικό προϋπολογισμό.


Θεολογική προσέγγιση:

Δε μπορώ να καταλάβω από πότε θεωρείται απαραίτητη μια ανώτατη σχολή ΑΕΙ για σπουδαστές που θέλουν να γίνουν παπάδες. Εν ολίγοις "Ποτέ μου δεν κατάλαβα τι νόημα έχει να προσπαθείς να διδάξεις με βιβλία, «προγράμματα σπουδών» και «ορθό λόγο» το βίωμα" που έγραψε και ο χοιροβοσκός. Αδυνατώ να καταλάβω γιατί πρέπει να γίνουν ΑΕΙ οι σχετικές ιερατικές σχολές. Το μόνο που μου έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτομαι το όλο θέμα από αυτή την οπτική είναι ότι σε λίγα χρονάκια θα τον πληρώνουμε ακριβά τον αγιασμό από τους πτυχιούχους παπάδες. Ποιός ξέρει ίσως στην πανεπιστημιακή τους σχολή να διδάσκονται και οικονομικά μαθήματα όπου θα μαθαίνουν πως να χωρέσουν περισσότερα από 10 μνημόσυνα σε ένα πρωινό.
Το μόνο που απομένει είναι η ίδρυση πανεπιστημιακής σχολής Αγιοποίησης κληρικών. Μαντέψτε ποιος θα ήταν ο πρώτος επίτιμος 'Αγιος'


Θρησκευτική προσέγγιση:

Α καλέ παραλίγο να το ξεχάσω. Στις συγκεκριμένες πανεπιστημιακές σχολές θα μπορούν να φοιτούν μόνον άντρες (οκ λογικό) και μόνον Χριστιανοί Ορθόδοξοι (και αυτό λογικό έτσι). Φυσικά ισχύουν και όσα αναφέρθηκαν στην αρχή περι συστατικών επιστολών και συνεντεύξεων. Αν σας φαίνονται τόσο λογικά όλα αυτά σκεφτείτε ποιες θα ήταν οι σκέψεις και οι αντιδράσεις σας αν ιδρύονταν σε μια ξένη χώρα τέτοιου είδους ισλαμιστικές πανεπιστημιακές σχολές. Δε θα νιώθατε πως οι καλοί μας ομοϊδεάτες χριστιανοί τίθενται κατά μια έννοια στο περιθώριο. Το 'έπικρατούσα θρησκεία ο Χριστιανισμός' που ισχύει στην Ελλάδα έχει παρερμηνευτεί πολλάκοις. Το γεγονός ότι σε σημαντική πλειοψηφία οι Έλληνες πολίτες δηλώνουν Χριστιανοί Ορθόδοξοι δε σημαίνει πως πρέπει να επισκιάζονται τα δικαιώματα των υπολοίπων πολιτών. Ισως τελικά η άποψη των Ελλήνων πολιτών περί ανεξηθρησκίας να ταυτίζεται με την άποψη των τηλεθεατών της εκπομπής που αναφέρει ο Nio.

Σχετικά posts έχει γράψει και ο Πιτσιρίκος

Αμήν

6 Comments:

  • Έχω την εντύπωση πως τα όποια γραμμάτια εξοφλήθηκαν με την επαναφορά του αφορολόγητου της Εκκλησίας.

    (όχι, νομίζετε ότι ο Χριστοδουλί χέστηκε για τις ταυτότητες και όχι για τους φόρους που του έβαλε ο Σημίτης την ίδια ακριβώς περίοδο)

    Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι καθαρά ιδεολογικό. Η Μαριέτα περιβάλλεται από αρχαιογκαγκά και χριστιανοταλιμπάν.

    By Blogger J95, At September 23, 2005 8:16 PM  

  • Το διάβασα. Πριν συνεχίσω να σου πω ότι δεν έχω διαβάσει τον τύπο και δεν έχω ενημερωθεί για το θέμα εξαντλητικά. Βα-ριέ-μαι-να-το-κά-νω. Εμείς οι γυναίκες προτιμούμε να κάνουμε δίαιτες, αποτριχώσεις και τέτοια. Με τα λίγα που έμαθα προσπαθώ, που λες, να καταλάβω τον αντίπαλο. Η εκκλησία έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να γίνει ο Καραμανλής πρωθυπουργός. Κάτι θα πάρει, δε γίνεται. Εγώ στη θέση σου δεν θα φόρτιζα ηθικά το "δούνε και λαβείν". Ιt's the democracy game. Τώρα το τι, το πώς, το πόσο, το εις βάρος τίνος, αυτά παίζουν. Το ιερατείο πάντως χρειάζεται μια εκπαίδευση που θα εξασφαλίσει την απρόσκοπτη συνέχεια του πράγματος που φέρει το όνομα "εκκλησία". Οι θεολογικές σχολές δεν τους εξασφαλίζουν, γιατί δεν είναι απολύτως ελεγχόμενες. Εκεί μπορεί να μπει και βουδιστής και άθεος, αν έχω καταλάβει καλά. Κι έπειτα η αξιοκρατία που θέλει η εκκλησία δεν έχει σχέση με την αξιοκρατία του διαφωτισμού. Είναι άλλου τύπου. Πιο επί της ουσίας. Εξ ου και οι συστατικές επιστολές κτλ. Θέλουν επίσης μια παιδεία υψηλού επιπέδου, που θα εγγυάται ότι τα στελέχη της οργάνωσης θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις άμεσες και τις μελλοντικές κυρίως προκλήσεις της κοινωνίας. Τώρα το πώς θα χρηματοδοτηθεί αυτή η παιδεία δεν το ξέρω. Δεν ξέρω ακόμη τι νομικά ή άλλα προσκόμματα θα προκύψουν από την ΕΕ. Η κυβέρνηση τώρα. Λέω ότι το παίζει σε δύο ταμπλό. Από τη μια θέλει να προσφέρει εξυπηρέτηση στα υψηλόβαθμα στελέχη της Θρησκευόμενης Οικογένειας κι από την άλλη αναζητεί συμμάχους που θα τη βοηθήσουν στο να κάνει την κοινωνία να αποδεχτεί την ιδέα των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι μια καινοτομία με την οποία συμφωνεί το σύνολο σχεδόν του πολιτικού προσωπικού και εγώ προσωπικώς. Το ΠΑΣΟΚ πήγε να το κάνει με τη ΓΣΕΕ και η ΝΔ επιχειρεί να το κάνει με την εκκλησία. Να μου το θυμηθείς Ζίπυ μου ότι τα πανεπιστήμια της εκκλησίας θα θέσουν, αργά ή γρήγορα, επί τάπητος το θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Φυσικά παίζει και αυτό που αναφέρει ο J95. Αλλά δυσκολεύομαι να το πιστέψω για την Μαριέττα. Τι να πω; Το πιθανότερο είναι να κάνω σε όλα λάθος. Πάω τώρα να βαφτώ και τα ξαναλέμε. Ίσως.

    By Anonymous Anonymous, At September 23, 2005 8:50 PM  

  • File Zpi,

    O telefteos pou tha iperspizotan ta papadia tha imoun egw. Omws ofeilw na pw kapoia pragmata, giati me eknevrizei genika i misi alitheia etsi opws parousiazete apo ta media, ohi mono gi'afto to thema alla gia ola.

    Oi theologikes sholes (oi iparhouses) den the eprepe na ehoun kamia shesi me tin ekklisia. Enas theologos, einai thriskeologos, meleta oles tis thriskies ws revmata kai fainomena tou politismou kai den ehei shesi me ton Orthodoxo hristianismo.

    Oi Ieratikes sholes, apoteloun, sholes tis orthodoxis ekklisias apo opou tha apofitisoun PAPADES kai ohi theologoi.

    Twra an eprepe na anwtatopoithoun i ohi, afto ehei kai thetika kai arnitika. Ta thetika einai oti se mia pio anoihti kai anektiki panepistimiaki koinotita, oi papades tha morfwnonte, tha eksihronizonte kai stin teliki tha meiwthoun ta fainomena skotadismou apo agramatous kai ilithious papades.

    Apo tin alli, den gnwrizw to kathestws hroimatodotisis, an kai ehw tin aisthisi oti hrimatodotounte apo tin ekklisia tis ellados. Ara ena akomi vima pros ton diahorismo ekklisias kratous.

    Stin hwra twn ediposewn kalo einai ta kolo-media na dinoun mia pliri eikona twn pragmatwn kai na stamatisei to geloio politiko pehnidi kai twn men kai ton de.

    By Blogger Ziggy, At September 23, 2005 10:25 PM  

  • j95 ναι το είχα ξεχάσει το αφορολόγητο. Δε μπορώ να πιστέψω όμως πως ανοίγει τέτοια ιστορία μόνο και μόνο λόγω του αρχιογκαγκά περίγυρω της Μαριέτας.

    Manina - Ziggy: οι παπάδες πρέπει να έχουν μόρφωση. Αυτό δε σημαίνει ότι η μόρφωση πρέπει να είναι πανεπιστημιακή. Ο Σωκράτης είχε αναφέρει 10 περιπτώσεις ανθρώπων που θεωρούσε μορφωμένους. Πουθενά δεν υπήρχε αναφορά σε εκπαιδευτική μόρφωση. Εντάξει το ξέρω πως ξεφεύγω και όλα αυτά μοιάζουν άκαιρα, αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει ένας παπάς να αποφοιτήσει από πανεπιστημιακή σχολή για παπάδες. Αν υπήρχε πρόβλημα ας προσπαθούσαν να αναβαθμίσουν τις ήδη υπάρχουσες σχολές
    Όσο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια...ίδωμεν

    Χωρίς να γνωρίζω πως ακριβώς θα γίνει χρηματοδότιση έχω την εντύπωση πως η εκκλησία θα βάλει ένα μερίδιο, αλλά όπως και να'χει δεν υπάρχει περίπτωση να μην επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός.

    Τέλος με τον περίφημο τρόπο διαλογής των εκλεκτών σπουδαστών όχι μόνο δε θα εκλείψουν τα φαινόμενα σκοταδισμού, αλλά θα μπουν σε νέα τροχιά. Δε θα τα γλιτώσουμε τα παρατράγουδα.

    By Blogger Zpi, At September 24, 2005 12:33 PM  

  • Είχα μάθει ότι η Λουκά λείπει σε ιεραποστολή. Δεν πιστεύω να γυρίσει μόνο και μόνο για την περίπτωσή μου.
    Θα είναι μεγάλη τιμή

    By Blogger Zpi, At September 26, 2005 11:27 AM  

  • By Anonymous Anonymous, At February 06, 2007 8:28 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]



<< Home