Zpiderland

Monday, June 05, 2006

Mega ηθος

'Προσοχή δεν πρέπει να αποκαλυφθούν τα ονόματα ή οποιεσδήποτε άλλες πληροφορίες σχετικά με την ταυτότητα των παιδιών που κατηγορούνται για τη δολοφονία του Αλεξ' τόνιζε ο Στραβελάκης στο δελτίο του Mega. Είναι μικρή η κοινωνία της Βέροιας και με κανα δυο στοιχεία θα είναι πολύ εύκολο να αποκαλυφθούν τα ονόματα των παιδιών με ότι συνέπειες μπορεί να έχει μια τέτοια κατάσταση για τα ίδια τα παιδιά.
Ακολούθησε συνέντευξη της γιαγιάς (γυρισμένη με πλάτη στην κάμερα) των δυο παιδιών ελληνικής καταγωγής. Στην αγωνία της η γιαγιά παρασύρθηκε και άρχισε να δίνει ονόματα. 'Δεν το κανε ο Παναγιωτάκης, αφού θυμάμαι έπαιζε υπολογιστή όλο το βράδυ' κτλ. Ο Στραβελάκης διέκοψε επαναλαμβάνοντας ότι δεν πρέπει να αποκαλυφθεί η ταυτότητα των παιδιών. Ατυχής στιγμή για το δελτίο. Οταν βάζεις όμως στη μέση μια γιαγιάκα και παίζεις με τον πόνο της για να γράψεις νούμερα πρέπει να τα περιμένεις αυτά. Τι περίμεναν δηλαδή από τη γιαγιά δε μπορώ να καταλάβω...
Κι εκεί που λες τέλος πάντων ότι στο live της ξέφυγαν της γιαγιάς δυο ονόματα, ακολουθεί video. Ξανά μανά άλλα δύο ονόματα στον αέρα. Στην κουβέντα με τη γιαγιά αποκαλύπτεται ότι η μάνα μεγάλωνε μόνη της τα παιδιά μαζί με τη γιαγιά και τον παπού. Και επειδή μπορεί να έμεινε κανάς γείτονας που να μην κατάλαβε την ταυτότητά τους, η ρεπόρτερ αναφέρει και το επάγγελμα της μητέρας.

Πάνω απ'όλα η ηθική και προσοχή μη στιγματιστούν τα παιδιά. Οχι ότι τα υπόλοιπα δελτία είναι καλύτερα απλώς χθες έτυχε να παρακολουθώ το δελτίο του Mega. Και αν προσθέσουμε και τους λαϊκίστικους θεατρινισμούς του Καμπουράκη έδεσε η σάλτσα...

- - -

Ακόμα απορώ τι διαστάσεις θα είχε πάρει το θέμα αν δεν περιλαμβάνονταν ελληνόπουλα στους κατηγορούμενους ή ακόμα αν ο μικρός Αλεξ ήταν μικρός Αλέξης. Θα μιλούσαν τότε στα κανάλια για το πρόβλημα της διαπαιδαγώγησης των ανηλίκων ή θα βάζανε στον τοίχο τους αλλοδαπούς φονιάδες;

8 Comments:

  • πολύ σωστή η σκέψη σου, της τελευταίας παραγράφου

    By Blogger enteka, At June 05, 2006 3:46 PM  

  • Για τέτοια φρικαλέα δημοσιογραφικα φάουλ, υποτίθεται ότι υπάρχει και η αντίστοιχη τιμωρία. H Aρχη Pαδιοτηλεόρασης, δηλαδη, σπεύδει AYTEΠAΓΓEΛTA και χωρις χρονοτριβη και επιβάλλει τέτοια καμπάνα, που να ανατριχιάσουν OΛOI οι τηλεοπτικοι σταθμοι και να μη διανοηθουν να το διαπράξουν ξανά.Διότι δεν χωρει δικαιολογία. Oφειλε ο σταθμος να λάβει τα μέτρα του ώστε, και εαν της ξέφευγε κάτι της γιαγιας, NA MH BΓEI ΣTON AEPA
    αλλά να υπάρχει καθυστέρηση κάποιων δευτερολέπτων για να δίδεται χρόνοσ παράκαμψης των επίμαχων λέξεων. Yπάρχουν σχετικα μηχανήματα για αυτες τις περιπτώσεις. Aν δεν έχεις αυτη τη δυνατότητα, τότε AΠOΦEYΓEIΣ NA BΓAΛEIΣ ΣTON AEPA TH ΣYNENTEYΞH, οση τηλεθέαση και αν σου στοιχίσει.

    Tο ζήτημα είναι: Tηρούνται αυτα τα αυτονόητα; Kαι αν όχι, ΓIATI;

    Mπράβο που έθεσες το ζήτημα.Mια απορία:Tο "Παναγιωτάκης" είναι το όνομα που ανέφερε η γιαγιούλα; Eαν ναι, διέπραξες και εσυ το ίδιο λάθος, αφου το αναπαρήγαγες.Θα μπορούσες να το αλλάξεις...

    BAΣIΛHΣ-ΛEYKΩΣIA.

    By Anonymous Anonymous, At June 05, 2006 6:24 PM  

  • Αδερφέ Ζpi

    Η τι βι έκανε το θαύμα της και πάλι. Εκφράζουμε όλοι απόψεις βασισμένοι σε μία ήδη προκατ. Το κίνητρο του ρατσισμού είναι η ριφλεξ αντίδραση των ενηλίκων και μόνο. Υπάρχουν και άλλα κίνητρα σε εγκλήματα με 11χρονα και το πιό προφανες λέγεται παιδεραστία μαν...

    By Blogger Dark Angel, At June 05, 2006 6:53 PM  

  • Βασίλη με έστειλες με την τελευταία σου παρατήρηση. Ορθή 100%. Δε θυμάμαι ποια ονόματα είπε η γιαγιά στις ειδήσεις και έβαλα στην τύχη ένα όνομα που μου ήρθε στο μυαλό.
    Από βιασύνη δε σκέφτηκα ότι έπρεπε να αλλάξω το όνομα - πράγμα που έπρεπε σίγουρα να κάνω - με αποτέλεσμα τώρα να σπάω το κεφάλι μου να θυμηθώ τι ονόματα είπε η γιαγια μπας και ήταν όντως Παναγιωτάκης ο εγγονός.


    Σωστά και όλα τα υπόλοιπα που αναφέρεις. Το ΕΣΡ έχει επιβάλει τσουχτερά πρόστιμα στο παρελθόν για χυδαιότητες και βωμολοχίες. κοινώς γαι πταίσματα σε σύγκριση με το περιστατικό που περιγράφω.

    By Blogger Zpi, At June 05, 2006 7:02 PM  

  • Προς Zpi,

    Tο γεγονος ότι κατανόησες το ενδεχόμενο λάθος και ανησύχησες, καταδεικνύει την ευαισθησία σου.Tι να πει κανεις όμως για όλους αυτους τους EΠAΓΓEΛMATIEΣ τηλεοπτικους δημοσιογράφους που διαπράττουν τέτοιας ολκης ανομήματα και συνεχίζουν να κοιμούνται ήσυχα σαν βρέφη, χωρις να συνηδητοποιουν ότι το με κάθε κόστος κυνηγητο της τηλεθέασης, μπορει να πληγώσει φρικτα κάποιους και-καποτε- να τους στοιχίσει και την ίδια τη ζωη... Παρακολουθώντας απο την Kύπρο κάποια αθηναικα δελτία ειδήσεων και κάποιες εκπομπες, τρομάζω διαπιστώνοντας ότι επικρατει ZOYΓKΛA στο τηλεοπτικο πεδίο και ότι ο πολίτης δεν μπορει να προστατευθει. Eπικρατει ασυδοσία. Kαι ο λόγος είναι- κατα τη γνώμη μου- οτι OI NOMOI ΓIA THN ΠPOΣTAΣIA TOY ΠOΛITH YΠAPXOYN, AΛΛA ΔEN THPOYNTAI.Kαι ίσως να μη συμβαίνει αυτο MONO στην τηλεόραση...
    Mε την αγάπη μου,
    BAΣIΛHΣ-ΛEYKΩΣIA.

    By Anonymous Anonymous, At June 05, 2006 7:45 PM  

  • Μ'ενοχλεί που κανένας δεν εστιάζεται στο πρόβλημα των νταήδων στο σχολείο, το λεγόμενο "bullying". Δεν είναι μόνο η σωματική βία στο σχολείο, υπάρχει και η ψυχική κακοποίηση. Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να βγει και το θέμα του ρατσισμού και το θέμα της βίας στα σχολεία. Άκουσα βέβαια και τις δηλώσεις της Γιαννακού και του διευθυντή οπότε δεν διατηρώ και πολλές ελπίδες. Κρίμα.

    Κατα τ'άλλα, πολύ σωστές και καλογραμμένες οι σκέψεις σου. Δεν υπήρχε ΚΑΝΕΝΑΣ λόγος να βγει κανένας συγγενής. Άκουσα και γω λίγο απο το δελτίο και έφριξα απο διάφορα πράγματα. Κάποιος δημοσιογράφος άρχισε να φωνάζει για τη σημερινή νεολαία και απτο πουθενά άρχισε να ωρύεται εναντίον των γονιών που αφήνουν τις 16χρονες κόρες τους να ντύνονται με ρούχα ως τον αφαλό... DOOOOING! Προφανώς τα 5 αγόρια που σκότωσαν τον Άλεξ πήραν δείγματα βιας και ρατσισμού απο τις μίνι φούστες. Η πατριαρχία δεν πρόκειται να επιρρίψει ευθύνες βίας και ρατσισμού ΠΟΤΕ στον ευατό της.

    Όσο για τη μικρή κοινωνία της Βέροιας - δεν μπορώ να μη σκέφτομαι οτι ξέραν αρκετοί το τι έγινε αλλά επειδή ίσως ένας ή περισσότεροι από τους Έλληνες γονείς λύνουν και δένουν με το τρόπο τους κανένας δε μίλησε. Μακάρι να κάνω λάθος αλλά έχω το προαίσθημα οτι στις βδομάδες που έρχονται τουλάχιστον ένας από τους Έλληνες πατέρες θα βγει με το γνωστό οργίλο υφάκι και θα τσιρίζει οτι το καμάρι του αποκλείεται να έκανε τέτοιο πράγμα και οτι θα πέσουν μηνύσεις και θα είναι γενικά η χαρά των τηλε-όρνεων. Εύχομαι να εμποδίσουν τους γονείς αυτούς να βγουν στο γυαλί ως τη δίκη. Δεν βοηθά ούτε τη δικαιοσύνη, ούτε τα παιδιά τους, ούτε και εμάς.

    By Anonymous Anonymous, At June 05, 2006 8:39 PM  

  • Τον (κάθε) Στραβελάκη τον υποφέρουμε γιατί μας τον επιβάλουν οι κατέχοντες προστάτες του. Μακάρι να ήμουν κι εγώ "Στραβελάκης", να διάβαζα hate mail και μετά να καμάρωνα τις καταθέσεις μου online.

    Όσο για το δοξασμένο σχόλιο της τελευταίας παραγράφου, λυπάμαι, δεν θα προσκυνήσω. Ο φονιάς να στηθεί στον τοίχο, ό,τι κι αν είναι.
    Όλοι θυμόσαστε το Δουρή. Λοιπόν, αν ο Δουρής ήταν αλλοδαπός, με αυτή τη λογική τώρα θα ήταν έξω με πενθήμερη άδεια. Ήταν όμως Έλληνας.

    By Blogger artfarted, At June 05, 2006 11:41 PM  

  • Artfarted νομίζω ότι παρερμήνευσες το νόημα του κειμένου ή έστω της τελευταίας παραγράφου.

    Από την αρχή για να εξηγούμεθα. Για να ακριβολογώ ο Στραβελάκης μου είναι σχετικά συμπαθής. Θα μπορούσε όπως γράφεις κι εσύ να είναι οποιοσδήποτε Στραβελάκης στο δελτίο που αναφέρομαι. Εξάλλου το λάθος δε θα έπρεπε να χρεωθεί προσωπικά στον Σταβελάκη αλλά στους υπεύθυνους του δελτίου που δώσανε την έγκριση για τη συνέντευξη της γιαγιάς, στη ρεπόρτερ που είπε περισσότερα από ότι έπρεπε και σε όποιον ασχολήθηκε με το video που προβλήθηκε στο οποίο πιστεύω πως θα έπρεπε να κοπούν ορισμένα ονόματα.
    Μια από τα ίδια λίγο πολύ είδα σήμερα το βράδυ και στον ΑΝΤΕΝΝΑ. Δεν έχει να κάνει συγκεκριμένα με το MEGA.

    Τώρα σε ότι αφορά στην τελευταία παράγραφο. Αυτά που γράφω δεν έχουν να κάνουν με την τιμωρία των παιδιών και ο παραλληλισμός που κάνεις με τον Δουρή κρίνω πως είναι άστοχος.

    Αυτό που αφήνω να εννοηθεί είναι ότι στην περίπτωση που ξένα παιδάκια σκοτώνανε στο ξύλο τον μικρό Έλληνα Αλέξη το γεγονός θα έπαιρνε τελείως διαφορετικές διαστάσεις. Θα είχαμε και πάλι συμπόνοια για τη μητέρα του θύματος, αμφιβάλω όμως αν θα αποδίδαμε ευθύνες στην κοινωνία. Θα είχαμε έτοιμα τα θύματα και οι συζητήσεις στα ΜΜΕ θα στρέφονταν σε τελείως διαφορετική οπτική.

    Δεν υπονοώ ότι θα τη γλιτώσουν σήμερα τα παιδιά ή ότι θα τρώγανε ισόβια στην άλλη περίπτωση τα ξενόφερτα πιστιρίκια. Το πιθανότερο η ποινή να είναι ίδια.
    Αυτό που λέω είναι ότι θα ήταν πιο εύκολο να αποδώσουμε αλλού ευθύνες ώστε να μπορεί ο φιλήσυχος πολίτης να κοιμάται το βράδυ χωρίς τύψεις κι ενοχές...

    By Blogger Zpi, At June 06, 2006 1:32 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]



<< Home