Zpiderland

Saturday, April 16, 2005

Ευρω Δημοψήφισμα

Πολύς ντόρος γίνεται τελευταία για το Ευρωσύνταγμα (και στη μπλογκόσφαιρα). Ο περισσότερος κόσμος, όπως και ο Γιωργάκης Π, ζητάει να γίνει δημοψήφισμα, γεγονός που βρίσκει σύμφωνη και την πλειοψηφία των αναγνωστών της Avanti (Εις εαυτόν) που κάνει γκάλοπ για διαπιστώσεις τις τάσεις.

Στο γκάλοπ απάντησα κι εγώ. Όπως και το 86% (44 από 51 χρήστες απάντησαν μέχρι τώρα) έτσι κι εγώ προτιμώ να γίνει δημοψήφισμα. Παρ’ όλα αυτά το θέμα κατά τη γνώμη μου δεν είναι τόσο το αν θα αποφασιστεί να γίνει κάποιο δημοψήφισμα στη χώρα μας ,όπως γίνεται στη Γαλλία και στην Ολλανδία, αλλά το αν θα μπουν στον κόπο κυβέρνηση και ΜΜΕ να ενημερώσουν τον κόσμο. Τι λέει άραγε το Ευρωσύνταγμα που τόσο πολύ θέλουν να ψηφιστεί κυβέρνηση και αξ. αντιπολίτευση; Τι παγίδες κρύβει στους ευρωπολίτες και το αποκηρύσσουν οι αριστεροί; Μαύρα μεσάνυχτα. Στο γκάλοπ του in.gr το 27.8% δηλώνει. Ότι είναι ελάχιστα ενημερωμένο σχετικά με το ευρωσύνταγμα, ενώ το 52.02% καθόλου.

Μαύρα μεσάνυχτα για τους συμπολίτες μας, μαύρα μεσάνυχτα και για μένα για να πω την αλήθεια. Εντάξει όχι και τόσο μαύρα, έχω πάρει μια ιδέα, αλλά σίγουρα έχω πάρα πολλά κενά. Προσπαθώντας να ενημερωθώ έκανα κλικ στο λινκ του Νίκου Κουρεμένου (‘me and my mostly libre software’) το οποίο με οδήγησε στο site του in.gr news. Εκεί υπάρχει διαθέσιμο για όποιον ενδιαφέρεται ολόκληρο το ευρωσύνταγμα, το οποίο και κατέβασα. Οι 350 σελίδες του όμως μου έκατσαν κάπως βαριές για Παρασκευή βράδυ. Είπα λοιπόν να διαβάσω απλά το άρθρο που συνοδεύει το εν λόγω αρχείο στο in.gr.

Στο άρθρο αυτό παρατίθενται απαντήσεις σε 10 βασικά ερωτήματα που αφορούν στο ευρωσύνταγμα. Οι απαντήσεις δίνονται από αρμόδιο του Γραφείου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ελλάδα, οπότε όπως σωστά θα υποθέτετε το αρθράκι αποτελεί ένα μικρό εγκώμιο στη σύνθεση του Ευρωσυντάγματος. Το μόνο πράγμα που έμαθα, για το οποίο δεν ήμουν και τόσο σίγουρος, είναι ότι για να τεθεί σε ισχύ το Ευρωσύνταγμα θα πρέπει να επικυρωθεί από κάθε κράτος μέλος ξεχωριστά, πράγμα που καθιστά ακόμη πιο σημαντικό το ‘όχι’ των Γάλλων. Το γεγονός βέβαια ότι το ‘όχι’ αυτό προέρχεται από τη Γαλλία που έχει αναλάβει το ρόλο του μπροστάρη στην όλη υπόθεση της ΕΕ (οικονομικές, νομισματικές, πολιτικές ολοκληρώσεις κτλ) έχει ούτως ή άλλως από μόνο του ξεχωριστή βαρύτητα. Ο Ζακ Σιράκ έκανε χθες μια ακόμη προσπάθεια να αλλάξει τη γνώμη των Γάλλων πολιτών, αλλά αυτοί δε φαίνεται να πολυτσιμπάνε.

Πρώτο κρατούμενο λοιπόν η ελλιπής ενημέρωση του κοινού. Λίγο πολύ όλοι ξέρουμε πως το ευρωσύνταγμα θα υπερέχει έναντι του συντάγματος της κάθε χώρας (πολύ φυσιολογικό, ΕΕ θέλαμε δεν το ξέραμε;), αλλά ελάχιστοι είναι αυτοί που ξέρουνε τι λέει. Μάλιστα ακόμη κι αν γίνει προσπάθεια για να ενημερωθεί ο κόσμος, δεν ξέρω πόσοι από αυτούς θα ήταν διαθετιμένοι να μάθουν περισσότερες πληροφορίες για το θέμα, ή πόσοι από αυτούς δε θα βαριούνται να πάρουν μέρος σε δημοψήφισμα.

Το δεύτερο σκέλος του προβληματισμού μου έχει να κάνει με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, εαν και εφ’ όσον αυτό πραγματοποιηθεί στη χώρα μας. Από τη στιγμή που η υπογραφή του Ευρωσυντάγματος υποστηρίζεται από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πιστεύετε ειλικρινά ότι υπάρχει πιθανότητα να καταψηφιστεί; Είμαι απόλυτα πεπεισμένος πως οι δηλώσεις των πολιτικών μέσω των ΜΜΕ θα πείσουν τη σημαντικά μεγάλη πλειοψηφία των οπαδών τους ότι είναι απαραίτητο να ψηφιστεί το Ευρωσύνταγμα. Οπότε έχουμε και λέμε ΝΔ 45%, ΠΑΣΟΚ 40 %, όλο μαζί 85%. Βγάλε και μερικές απώλειες που σίγουρα θα υπάρξουν, ε ένα 60-65% θα το ψηφίσει το Ευρωσύνταγμα ασυζητητί.

Ίσως η συνέχεια να με διαψεύσει, αλλά οι Έλληνες πολίτες έχουν αποδείξει ότι πείθονται με ιδιαίτερα μεγάλη ευκολία από τις υποσχέσεις των πολιτών, ενώ αντιθέτως με μεγάλη δυσκολία αποφασίζουν να κινητοποιηθούν σε θέματα υψίστης σημασίας. Και μιας που μιλάμε για δημοψήφισμα, ένα από τα λήμματα (από το 'Αλφαβητάρι του Διαβόλου') του Αμπρόουζ Μπηρς που έχει χαραχτεί στο μυαλό μου είναι το εξής:

Δημοψήφισμα: Λαϊκές εκλογές, για να διαπιστωθεί τι θέλει η κυβέρνηση.

Το έγραψε πριν από ένα αιώνα ο Μπηρς, αλλά εξακολουθεί να είναι επίκαιρο.

Προσωπικά πιστεύω ότι το ευρωσύνταγμα ούτως ή άλλως κάποια στιγμή θα έπρεπε να ψηφιστεί, αλλά πριν συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να ενημερωθεί ο κόσμος και να γίνει δημοψήφισμα. Το γεγονός ότι πρέπει να ψηφιστεί ένα ευρωσύνταγμα για να συνεχιστεί η εξέλιξη της ΕΕ, δε σημαίνει ότι πρέπει να αποδεχθούμε την πρώτη πρόταση που μας πασάρουν. Ήδη τόσο καιρό γίνεται συζήτηση σχετικά με την κακή επιλογή των δεικτών (πληθωρισμός, δημόσιο χρέος, δημόσιο έλλειμμα, επιτόκια και συναλλαγματική ισοτιμία) που αποτέλεσαν κριτήρια ένταξης των 15 χωρών στην ΟΝΕ σύμφωνα με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ (1992). Μήπως λοιπόν είναι λίγο βιαστικές όλες αυτές οι εξελίξεις, αφού δεν έχουν δοθεί ακόμη ικανοποιητικές λύσεις στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα που ταλανίζουν τις χώρες της ΕΕ;

Για να κλείσω το post αν κάποιος άνθρωπος με ειδικές γνώσεις ξέρει και μπορεί να μοιραστεί μαζί μας πληροφορίες σχετικά με τα βασικά κομμάτια του ευρωσυντάγματος, ας κάνει τον κόπο να μας ενημερώσει κάνοντας κάποιο σχόλιο ή ακόμα καλύτερα γράφοντας ένα post.

ΥΓ: Αλήθεια το ενημερωτικό ευρωλεωφορείο που βρίσκεται;


Update: Ζήλεψα και είπα να κάνω κι εγώ μια δημοσκόπηση, συμπληρωματική σε αυτήν που έχει ήδη ξεκινήσει η avanti. Ο κάθε χρήστης μπορεί να ψηφίσει μια μόνο φορά. Παρακαλώ ψηφίστε

4 Comments:

  • Πέρα από το αν κανείς συμφωνεί ή όχι με το Ευρωσύνταγμα, νομίζω ότι η συζήτηση γύρω από την ανάγκη δημοψηφίσματος είναι, αν μη τι άλλο, έωλη. Νομίζω ότι ο Θαλής Π. Κουτούπης εστίασε εύστοχα με το παρακάτω σχόλιό του το οποίο προσυπογράφω.

    "ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ. ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ Ευρωπαϊκό Σύνταγμα κάποιοι, όταν οι περισσότεροι από εμάς δεν ξέρουμε να διαβάσουμε το μισθωτήριο του σπιτιού μας! Και γιατί δεν προέβαλαν το ίδιο αίτημα όταν η Βουλή ψήφιζε το δικό μας Σύνταγμα;..." (MarketingWeek, 7/3/2005, σ. 66)

    By Blogger Sakis Rizos, At April 16, 2005 1:59 AM  

  • Τώρα πάει, το περάσαμε ως ...νόμο και καθαρίσαμε. Θέλουν και δημοψήφισμα τα μούτρα σου ... τς τς τς !

    (ερώτημα: φωτιά να τους κάψει πότε ακριβώς προβλέπεται να πέσει;)

    By Blogger Damsel in Stress, At April 20, 2005 1:51 PM  

  • dΙs
    1ον) θεωρητικά δεν το περάσαμε ακόμα. 135 (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ, ΚΚΕ) +2 οι ανεξάρτητοι Ανδριανόπουλος & Μάνος ζήτησαν με κοινή επιστολή να γίνει δημοψήφισμα. Βέβαια για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να βρούν άλλους 14 υποστηρικτές της πρότασης (για να γένουν 151/300), οι οποίοι θα προέρχονται μέσα απο΄τα κλιμάκια της ΝΔ, άρα κλάφτα Μπάμπη. Όπως και να'χει το θέμα θα συζητηθεί για τρεις μέρες στη βουλή κάποια στιγμή μετά τις γιορτές του Πάσχα.

    2ον) Έλα μωρέ μη μιλάς έτσι για τα μούτρα μου. Πληγώνομαι κι εύκολα ξέρεις :-D
    Μια ματιά στις γνώμες των χρηστών είπα να ρίξω. Δεν είχα την ψευδαίσθηση ότι πρόκειται να μαζέψω υπογραφές διαμαρτυρίας.

    3ον) Η φωτιά θα αργήσει πολύ ακόμη να πέσει. Οι πληροφορίες μου θέλουν τον Θεό να έχει πάρει άδεια μετ'αποδοχών. Μέχρι να γυρίσει ο κόσμος θα διοικείται από αρμόδια επιτροπή. Μέλη της είναι ο Χίτλερ, ο Στάλιν και ο Τζέκινς Χαν.

    By Blogger Zpi, At April 20, 2005 2:43 PM  

  • Ωχ απ'ότι βλέπω... άρχισαν τα όργανα. Μπράβο Lori η πρώτη επιδρομή spam στη Zpiderland καταγράφηκε στο όνομα σου. Θα πρέπει να κάνω έκτακτο συμβούλιο με τον Υπουργό Άμυνας. Αλήθεια αν περάσει το Ευρωσύνταγμα μπορώ να ελπίζω στη βοήθεια των ευρωπαίων αδερφών μας για την καταπολέμηση των εχθρικών spam;

    By Blogger Zpi, At April 20, 2005 2:52 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]



<< Home