Zpiderland

Thursday, April 28, 2005

Cine Blog

Το Cine blog είναι ένας δικτυακός τόπος για όλους τους μπλογκεράδες (και όχι μόνο) που αγαπούν τον κινηματογράφο. Όποιος θέλει να μοιραστεί μαζί μας τις εμπειρίες που βίωσε παρακολουθώντας κάποιο έργο ή όποιος θέλει να προτείνει κάποια ταινία που παίζεται στην τηλεόραση, στον κινηματογράφο ή κάποια τανία που κυκλοφορεί σε video clubs ας μου στείλει ένα mail ώστε να τον δηλώσω ως administrator στο cine blog. Προτείνω επίσης να βαθμολογείται (προαιρετικά) η κάθε ταινία με άριστα το 10. Τις ταινίες μπορούν να βαθμολογήσουν και οι αναγνώστες του cine blog μέσω των σχολίων. Οι administrators Μπορούνε να δημοσιοποιούν τα άρθρα τους ταυτόχρονα και στα δικά τους blogs, ενώ ευπρόσδεκτα είναι και άρθα που αφορούν στον κινηματογράφο τα οποία έχουν ήδη αναρτηθεί σε κάποιο blog ή site. Το blog αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και στο μελλοντικό freepaper είτε με την παρούσα είτε με κάποια άλλη μορφή.

Ξέρω ότι κυκλοφορούν πολλοί κινηματογραφόφιλοι στη μπλογκόσφαιρα. Σας περιμένω όλους.

Wednesday, April 27, 2005

Rate My Teachers

Διάβασα χθές για το site ratemyteachers.gr το οποίο δίνει στους μαθητές το δικαίωμα να πάρουν εκδίκηση από τους καθηγητές τους. Οι ρόλοι αλλάζουν και οι μαθητές είναι πλέον αυτοί που βαθμολογούν. Επίσης οι μαθητές καλούνται να απαντήσουν και σε ορισμένες multiple choice ερωτήσεις (γκάλοπ θα το έλεγα) σε ότι αφορά σε εξετάσεις, παιδεία κτλ. Όλα ωραία και καλά, αλλά αφού το κάνεις που το κάνεις το γκάλοπ πρόσεξε λίγο τι απαντήσεις δίνεις στα ερωτήματα. Αναφέρομαι σε ένα συγκεκριμένο ερώτημα και γίνομαι πιο συγκεκριμένος. Το ερώτημα είναι:

Για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, πιστεύεις: (139 ψήφοι)

Α) Πρέπει να παραμείνουν ως έχουν. 5.0%

Β) Πρέπει να εξακολουθήσουν να υπάρχουν, αλλά να βελτιωθούν. 40.3%

Γ) Πρέπει να καταργηθούν και καθένας να γράφεται σε όποιο τμήμα θέλει. Το "ξεκαθάρισμα" να γίνεται μέσα στα πανεπιστήμια. 41.7%

Δ) Πρέπει να αντικατασταθούν από ένα σύστημα επιλογής των υποψηφίων από τα ίδια τα ΑΕΙ-ΤΕΙ. 12.9%

Και σχολιάζω...

Α-Β) Μα καλά είναι χαζό αυτό το 5% που θέλει να παραμείνουν οι πανελλαδικές όπως έχουν; Δεν παραδειγματίζεται από το 40.3% που επιλέγει τη νέα βελτιωμένη έκδοση; Ποιός ξέρει ίσως να σκέφτηκαν: φύλαγε τα ρούχα σου να έχεις τα μισά. Μας τα παν κι άλλοι

Γ) 41.7% απαντούν ότι πρέπει να καταργηθούν οι πανελλαδικές και να γράφεται ο καθένας σε όποιο τμήμα θέλει. Οκ δεν έχω πρόβλημα με το 41.7% που διάλεξε αυτή την απάντηση κι εγώ αν ήμουν μαθητής αυτό θα διάλεγα. Για κορόιδα ψάχνετε; Αν αναλογιστούμε όμως ότι πριν από μια εβδομάδα αποφασίστηκε (πολύ σωστά κατά τη γνώμη μου) ότι οι μαθητές θα πρέπει να περνάνε τη βάση για να μπουν σε σχολή, ε τότε δεν καταλαβαίνω τι ρόλο βαράει αυτή εδώ η απάντηση. Και μη σχολιάσω τώρα το πόσο ωραία θα ήταν η κατάσταση αν περνούσε ο κάθε μαθητής σε όποια σχολή θέλει...

Δ) Το Δ δεν το σχολιάζω διότι δεν καταλαβαίνω τι είδους σύστημα επιλογής είναι τούτο. Δηλαδή θα έρχεται το ΑΠΘ και θα λέει:

Παπαδόπουλε σου φεξε σήμερα. Ίσως ο Number One (αχ νάτη η πλύση εγκεφάλου) υποψήφιος. Το Αριστοτέλειο σε γουστάρει.

Οπως Αμερική δηλαδή; Δεν είμαι σίγουρος ότι την κατάλαβα την απάντηση Δ. Όποιος έχει σχέση με σχολείο ας μας ενημερώσει, εκτός αν πρόκειται πάλι για κάποια χιουμοριστική απάντηση σαν τη Γ. Το 12.9% πάντως φαίνεται να προτιμάει την επιλογή Δ. Σου λέει μήπως ξέρω που θέλω να πάω; Ας με διαλέξουν αυτοί να βγω κι εγώ από το δίλημμα και βλέπουμε.

Update#1:
Από περιέργεια μπήκα στο site για να δω αν μπορώ να κάνω κι εγώ εγγραφή ως χρήστης. Πράγματι απ'ότι φαίνεται μπορεί ο καθένας να γραφτεί ασχέτως αν είναι μαθητής ή όχι. Δεν το έκανα για να αποδείξω κάτι, ούτε και νομίζω ότι υπάρχει σοβαρός λόγος για να μπει ασφάλεια στο κομμάτι της εγγραφής. Απλά ήθελα να δω το περιβάλλον που συναντάει ο χρήστης.
Από όσα είδα μου άρεσε ότι ο μαθητής δε βαθμολογεί ξερά τον καθηγητή του, αλλά καλείται να τον αξιολογήσει (χωρίς να αναγράφεται πουθενά το όνομα του καθηγητή) ως προς την οργάνωση και το ενδιαφέρον που δείχνει ο ίδιος για το μάθημα, τη μεταδοτικότητά του, την αντικειμενικότητα, τη συμπεριφορά του απέναντι στους μαθητές και τη γνώση του σε σχέση με το αντικείμενο που διδάσκει.
Εκτός από τους καθηγητές οι μαθητές καλούνται να αξιολογήσουν και το βιβλίο του μαθήματος πράγμα που έχει ενδιαφέρον, αλλά και γενικότερα το κάθε μάθημα.
Δεν είδα πουθενά να παρουσιάζονται στατιστικά σχετικά με τους βαθμούς που δίνουν οι μαθητές. Υποθέτω ότι είναι καλύτερα έτσι. Δεν είναι ανάγκη να ξεφτιλιστεί κάποιος καθηγητής που (μπορεί και δικαιολογημένα να) αντιπαθούν οι μαθητές. Ελπίζω μόνο τα αποτελέσματα να πάνε σε σωστά χέρια, να τα δουν και οι ίδιοι οι καθηγητές και να μην πρόκειται για μια έρευνα αγοράς των φροντηστηρίων όπως υποψιάζεται ο Oneiros στο πρώτο comment

Update#2
Περισσότερα για το ratemyteachers.gr στο 'σταυρόλεξο' του Τσίμα στις 17/5/2005

Monday, April 25, 2005

TV Turn Off Week?



Εβδομάδα χωρίς τηλεόραση η Μεγάλη εβδομάδα. (βλέπε τούτο και δαύτο)

Την έκανα κι εγώ την αποχή μου σήμερα, αλλά ξέρω ότι μεσα στη βδομάδα θα λυγίσω. Λίγο το Champions league, λίγο ορισμένες ενδιαφέρουσες ταινιούλες που προβάλλονται, ε μάλλον είναι θέμα χρόνου το πότε θα τελειώσει η αποχή μου. Τουλάχιστον κατάφερα TV Turn Off Day (μμμ μπράβο ρε ήρωα).

Παραδόξως η Μεγάλη εβδομάδα φέτος παρουσιάζει τηλεοπτικό ενδιαφέρον για τους σινεφιλ. Εκτός από τις κλασικές ταινίες θρησκευτικού περιεχομένου μπορεί κανείς να παρακολουθήσει πχ το ‘American Beauty’ Δευτέρα βράδυ στο Star (23:45), το ‘Θάνατο του Εμποράκου’ την Τετάρτη στο ΝΕΤ (22:15) ή τον ‘Θρύλο του 1900’ με τον πολυαγαπημένο μου Τιμ Ροθ την Παρασκευή στο Σταρ (00:30). Η ταινία πάντως που δεν πρόκειται να χάσω προβάλλεται την Τρίτη στο Mega 01:30. Τζίλντα κύριοι (και κυρίες και κυρίες) διότι το ασπρόμαυρο έχει τη δική του γοητεία.

TV Turn Off or Turn On? Η επιλογή δική σας.




Put the Blame on Mame boys…

Saturday, April 23, 2005

Προφυλάξεις ακτινοβολίας

Έχουν πραγματοποιηθεί πολλές μπλογκοσυζητήσεις κατά περιόδους σε ότι αφορά στην ακτινοβολία και στους κινδύνους που κρύβει η κινητή τηλεφωνία. Η τελευταία συζήτηση που θυμάμαι ήταν στο Introspection. Σήμερα διάβασα στα Νέα ένα σχετικό άρθρο με τίτλο: Φουντώνει πάλι ο "πόλεμος των κεραιών". Δε θα σταθώ στο κείμενο διότι περιέχει διαπιστώσεις που έχουν ήδη ειπωθεί (κρυμμένες κεραίες κτλ). Θέλω μόνο να αναφέρω τους 5 τρόπους προφύλαξης που αναγράφονται σε πλαίσιο δίπλα στο συγκεκριμένο κείμενο

Οι στοιχειώδεις προφυλάξεις που προτείνουν οι ειδικοί για τη χρήση των κινητών τηλεφώνων είναι:
1.Να τίθεται σε λειτουργία το κινητό τηλέφωνο, μόνον όταν είναι απολύτως απαραίτητο και για τον ελάχιστο δυνατό χρόνο.

2.Να χρησιμοποιείται πάντα με γεμάτη μπαταρία, διότι σε αντίθετη περίπτωση θα ακτινοβολήσει τον χρήστη με τη μέγιστη ισχύ του.

3.Να προτιμάται το hands free ή το ασύρματο σύστημα bluetooth ανοιχτής ακρόασης. (Με το hands free, ωστόσο, όσο το κινητό βρίσκεται κοντά στο σώμα μας ο κίνδυνος παραμένει ο ίδιος).

4.Τα παιδιά κάθε ηλικίας δεν πρέπει να έχουν κινητό τηλέφωνο.

5.Να μην τίθεται σε λειτουργία κινητό μέσα στο αυτοκίνητο, διότι εγκλωβίζεται κι έτσι μεγιστοποιείται η ακτινοβολία που δέχεται ο χρήστης.

Maximum Overdrive

Οι χειρότεροι εφιάλτες του Στηβεν Κινγκ ζωντανεύουν. Όταν έγραφε το Maximum Overdrive (1986) με τις μηχανές που σκότωναν τους ανθρώπους, σίγουρα δε θα είχε φανταστεί πως σχεδόν είκοσι χρόνια αργότερα το εφιαλτικό του σενάριο θα πραγματοποιούταν.
Τα φονικά σίδερα (λεζάντα σε δελτίο ειδήσεων) χτυπήσανε τρεις φορές πριν περάσει καλά καλά ένας χρόνος. Το υπουργείο Άμυνας προφανώς θέλησε να συνθηκολογήσει με τα φονικά σίδερα που εισέβαλλαν στη χώρα μας ερχόμενα από την Κίνα ώστε να γλιτώσουμε τα χειρότερα. Δε μπορώ να εξηγήσω αλλιώς το γεγονός ότι επι εννέα (δεκαπέντε απ'ότι μαθαίνω σήμερα) μήνες τα φονικά σίδερα, που είχαν αφαιρέσει από τις συσκευές τους τόσο περίτεχνα τη γείωση, κυκλοφορούσαν και εξακολουθούν να κυκλοφορούν ελεύθερα στη χώρα μας.
Προσοχή! Περίπου 338 σιδεροφονιάδες εξακολουθούν να βρίσκονται ελεύθεροι τριγύρω μας, έτοιμοι για να διαπράξουν νέους φόνους. Η εταιρία που τα έστειλε στη χώρα μας έβγαλε πριν από καιρό ανακοίνωση περι βλάβης κτλ. Σήμερα πάντως κάνει τον κινέζο και δεν αποκλείεται (μπα τώρα που το ξανασκέφτομαι αποκλείεται*) να έχει και δίκαιο αφού όπως λένε κανένας δεν τους ενημέρωσε σχετικά με τους 3 θανάτους.
Περισσότερα για το θέμα μπορείτε να διαβάσετε εδώ (Ελευθεροτυπία) κι εδώ (Τα Νέα)
Τέλος έκανα μια μινι έρευνα προσπαθώντας να καταλάβω τι πρόβλημα δημιουρήσαμε στα σίδερα και μας συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο. Ψάχνοντας σε αρχεία ειδήσεων βρήκα ένα άρθρο που ίσως δικαιολογεί τη στάση των σιδεροφονιάδων. Δείτε εδώ με τι γελοίο τρόπο ταπεινώσανε μερικοί γελίοι τα σίδερα και βγάλτε μόνοι σας συμπεράσματα




Death for the Human

Update#1

Η ανακοίνωση της εταιρείας που καταχωρήθηκε στον Τύπο σε ένα πλαίσιο 4Χ6 cm έγραφε:
"Για προληπτικούς λόγους που αφορούν την υγιεινή και ασφάλεια των καταναλωτών, παρακαλούνται όσοι έχουν αγοράσει ηλεκτρικό σίδερο σιδερώματος μάρκας PERLA, τύπου CIR 2038 C Inox, να επικοινωνήσουν άμεσα με τον υπεύθυνο της εταιρείας ΠΕΡΛΑ Α.Ε. κο Νερατζάκη Σταύρο στο τηλ 2510 392 180 για αντικατάσταση της συσκευής"

*Βρε μήπως δεν είχαν καταλάβει οι υπεύθυνοι τη σοβαρότητα του θέματος; Περίεργο. Ιδίως μετά το θάνατο τεχνικού της ίδιας της εταιρείας ΠΕΡΛΑ, ο οποίο έπαθε ηλεκτροπληξία το Σεπτέμβρη του 2004, δηλαδή πριν 8 μήνες!



Friday, April 22, 2005

Πρόβλημα με blogger

Κάποιες αλλαγές πρέπει να γίνονται στο blogger, αλλιώς δεν εξηγείται η σύμπτωση. Προχθές δε μπορούσα να μπω στο μπλογκ μου όταν πληκτρολογούσα τα www πριν από το zpiderland.blogspot.com , τώρα πρέπει να παραλείπονται. Το αντίστροφο παρατηρώ σήμερα ότι ισχύει για το μπλογκ του Crazy Monkey. Μέχρι χθες διάλεγα το λινκ που οδηγούσε στο http://icrazymonkey.blogspot.com/ κι έμπαινα στο μπλογκ του CM, από σήμερα μπαίνω μόνο όταν πληκτρολογώ και τα www, δηλαδή http://www.icrazymonkey.blogspot.com/
Έχετε λοιπόν το νου σας όταν παρατηρείτε τέτοιου είδους προβλήματα και καλό θα ήταν να ενημερώνετε τους κατόχους των μπλογκ στέλνοντας mail ώστε να ξέρουν και αυτοί τι τους γίνεται. Νομίζω ότι είχε παρατηρηθεί το ίδιο φαινόμενο και σε άλλα μπλογκς στο παρελθόν. Ίσως πρόκειται για κάποια αλλαγή που πραγματοποιείται μετά από προκαθορισμένο χρονικό διάστημα.

Wednesday, April 20, 2005

Zpiderland's Spam Birthday

20/4/2005 γιορτάζουμε στη Zpiderland την πρώτη εμφάνιση spam comment που παρατηρήθηκε στο post 'Ευρω Δημοψήφισμα' :-D
Με αφορμή το spam comment του lori έριξα μια ματιά στο διαδίκτυο και βρήκα μια σχετική έρευνα που έγινε το Δεκέμβριο του 2004 στις ΗΠΑ. Στη μελέτη αυτή ζητήθηκε η άποψη χρηστών του διαδικτύου σε θέματα που αφορούν τα spam mail και όχι μόνο. Τα σημεία που συγκρατώ είναι ότι:

78% δεν πιστεύει πάντα τις πολιτικές προστασίας προσωπικών δεδομέων των εταιρειών παροχής ανάλογων υπηρεσιών.

66% πιστεύει πως οι περισσότερες εταιρείες, αν είχαν την ευκαιρία, θα εκμεταλευόντουσαν τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών αν πίστευαν πως δεν θα μπορούσαν να αποκαλυφθούν.


και σχολιάζω:
καλά κάνει ο κοσμάκης και είναι επιφυλακτικός σε ότι έχει να κάνει με θέματα ασφαλείας προσωπικών δεδομένων. Μήπως θα έπρεπε όμως να ρίχνουμε και καμιά ματιά στα ψιλά γράμματα πριν επιλέξουμε το 'I Agree' στη φορμά του εκάστωτε registration?
Πως λέγανε οι παλιοί "το πουλί και την υπογραφή να προσέχεις που τα βάζεις"...


Update#1: Το 1ο comment έχει να κάνει με το Ευρωσύνταγμα και όχι με spam ή registration forms, όποιος ενδιαφέρεται ας το διαβάσει.
Update#2: Σήμερα μου κάνει νερά το blogger όταν βάζω τα www πριν το zpiderland. Αν συναντήσει κάποιος γνωστός σας πρόβλημα, πείτε του να πληκτρολογήσει σκέτο http:zpiderland.blogspot.com

Saturday, April 16, 2005

Ευρω Δημοψήφισμα

Πολύς ντόρος γίνεται τελευταία για το Ευρωσύνταγμα (και στη μπλογκόσφαιρα). Ο περισσότερος κόσμος, όπως και ο Γιωργάκης Π, ζητάει να γίνει δημοψήφισμα, γεγονός που βρίσκει σύμφωνη και την πλειοψηφία των αναγνωστών της Avanti (Εις εαυτόν) που κάνει γκάλοπ για διαπιστώσεις τις τάσεις.

Στο γκάλοπ απάντησα κι εγώ. Όπως και το 86% (44 από 51 χρήστες απάντησαν μέχρι τώρα) έτσι κι εγώ προτιμώ να γίνει δημοψήφισμα. Παρ’ όλα αυτά το θέμα κατά τη γνώμη μου δεν είναι τόσο το αν θα αποφασιστεί να γίνει κάποιο δημοψήφισμα στη χώρα μας ,όπως γίνεται στη Γαλλία και στην Ολλανδία, αλλά το αν θα μπουν στον κόπο κυβέρνηση και ΜΜΕ να ενημερώσουν τον κόσμο. Τι λέει άραγε το Ευρωσύνταγμα που τόσο πολύ θέλουν να ψηφιστεί κυβέρνηση και αξ. αντιπολίτευση; Τι παγίδες κρύβει στους ευρωπολίτες και το αποκηρύσσουν οι αριστεροί; Μαύρα μεσάνυχτα. Στο γκάλοπ του in.gr το 27.8% δηλώνει. Ότι είναι ελάχιστα ενημερωμένο σχετικά με το ευρωσύνταγμα, ενώ το 52.02% καθόλου.

Μαύρα μεσάνυχτα για τους συμπολίτες μας, μαύρα μεσάνυχτα και για μένα για να πω την αλήθεια. Εντάξει όχι και τόσο μαύρα, έχω πάρει μια ιδέα, αλλά σίγουρα έχω πάρα πολλά κενά. Προσπαθώντας να ενημερωθώ έκανα κλικ στο λινκ του Νίκου Κουρεμένου (‘me and my mostly libre software’) το οποίο με οδήγησε στο site του in.gr news. Εκεί υπάρχει διαθέσιμο για όποιον ενδιαφέρεται ολόκληρο το ευρωσύνταγμα, το οποίο και κατέβασα. Οι 350 σελίδες του όμως μου έκατσαν κάπως βαριές για Παρασκευή βράδυ. Είπα λοιπόν να διαβάσω απλά το άρθρο που συνοδεύει το εν λόγω αρχείο στο in.gr.

Στο άρθρο αυτό παρατίθενται απαντήσεις σε 10 βασικά ερωτήματα που αφορούν στο ευρωσύνταγμα. Οι απαντήσεις δίνονται από αρμόδιο του Γραφείου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ελλάδα, οπότε όπως σωστά θα υποθέτετε το αρθράκι αποτελεί ένα μικρό εγκώμιο στη σύνθεση του Ευρωσυντάγματος. Το μόνο πράγμα που έμαθα, για το οποίο δεν ήμουν και τόσο σίγουρος, είναι ότι για να τεθεί σε ισχύ το Ευρωσύνταγμα θα πρέπει να επικυρωθεί από κάθε κράτος μέλος ξεχωριστά, πράγμα που καθιστά ακόμη πιο σημαντικό το ‘όχι’ των Γάλλων. Το γεγονός βέβαια ότι το ‘όχι’ αυτό προέρχεται από τη Γαλλία που έχει αναλάβει το ρόλο του μπροστάρη στην όλη υπόθεση της ΕΕ (οικονομικές, νομισματικές, πολιτικές ολοκληρώσεις κτλ) έχει ούτως ή άλλως από μόνο του ξεχωριστή βαρύτητα. Ο Ζακ Σιράκ έκανε χθες μια ακόμη προσπάθεια να αλλάξει τη γνώμη των Γάλλων πολιτών, αλλά αυτοί δε φαίνεται να πολυτσιμπάνε.

Πρώτο κρατούμενο λοιπόν η ελλιπής ενημέρωση του κοινού. Λίγο πολύ όλοι ξέρουμε πως το ευρωσύνταγμα θα υπερέχει έναντι του συντάγματος της κάθε χώρας (πολύ φυσιολογικό, ΕΕ θέλαμε δεν το ξέραμε;), αλλά ελάχιστοι είναι αυτοί που ξέρουνε τι λέει. Μάλιστα ακόμη κι αν γίνει προσπάθεια για να ενημερωθεί ο κόσμος, δεν ξέρω πόσοι από αυτούς θα ήταν διαθετιμένοι να μάθουν περισσότερες πληροφορίες για το θέμα, ή πόσοι από αυτούς δε θα βαριούνται να πάρουν μέρος σε δημοψήφισμα.

Το δεύτερο σκέλος του προβληματισμού μου έχει να κάνει με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, εαν και εφ’ όσον αυτό πραγματοποιηθεί στη χώρα μας. Από τη στιγμή που η υπογραφή του Ευρωσυντάγματος υποστηρίζεται από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πιστεύετε ειλικρινά ότι υπάρχει πιθανότητα να καταψηφιστεί; Είμαι απόλυτα πεπεισμένος πως οι δηλώσεις των πολιτικών μέσω των ΜΜΕ θα πείσουν τη σημαντικά μεγάλη πλειοψηφία των οπαδών τους ότι είναι απαραίτητο να ψηφιστεί το Ευρωσύνταγμα. Οπότε έχουμε και λέμε ΝΔ 45%, ΠΑΣΟΚ 40 %, όλο μαζί 85%. Βγάλε και μερικές απώλειες που σίγουρα θα υπάρξουν, ε ένα 60-65% θα το ψηφίσει το Ευρωσύνταγμα ασυζητητί.

Ίσως η συνέχεια να με διαψεύσει, αλλά οι Έλληνες πολίτες έχουν αποδείξει ότι πείθονται με ιδιαίτερα μεγάλη ευκολία από τις υποσχέσεις των πολιτών, ενώ αντιθέτως με μεγάλη δυσκολία αποφασίζουν να κινητοποιηθούν σε θέματα υψίστης σημασίας. Και μιας που μιλάμε για δημοψήφισμα, ένα από τα λήμματα (από το 'Αλφαβητάρι του Διαβόλου') του Αμπρόουζ Μπηρς που έχει χαραχτεί στο μυαλό μου είναι το εξής:

Δημοψήφισμα: Λαϊκές εκλογές, για να διαπιστωθεί τι θέλει η κυβέρνηση.

Το έγραψε πριν από ένα αιώνα ο Μπηρς, αλλά εξακολουθεί να είναι επίκαιρο.

Προσωπικά πιστεύω ότι το ευρωσύνταγμα ούτως ή άλλως κάποια στιγμή θα έπρεπε να ψηφιστεί, αλλά πριν συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να ενημερωθεί ο κόσμος και να γίνει δημοψήφισμα. Το γεγονός ότι πρέπει να ψηφιστεί ένα ευρωσύνταγμα για να συνεχιστεί η εξέλιξη της ΕΕ, δε σημαίνει ότι πρέπει να αποδεχθούμε την πρώτη πρόταση που μας πασάρουν. Ήδη τόσο καιρό γίνεται συζήτηση σχετικά με την κακή επιλογή των δεικτών (πληθωρισμός, δημόσιο χρέος, δημόσιο έλλειμμα, επιτόκια και συναλλαγματική ισοτιμία) που αποτέλεσαν κριτήρια ένταξης των 15 χωρών στην ΟΝΕ σύμφωνα με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ (1992). Μήπως λοιπόν είναι λίγο βιαστικές όλες αυτές οι εξελίξεις, αφού δεν έχουν δοθεί ακόμη ικανοποιητικές λύσεις στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα που ταλανίζουν τις χώρες της ΕΕ;

Για να κλείσω το post αν κάποιος άνθρωπος με ειδικές γνώσεις ξέρει και μπορεί να μοιραστεί μαζί μας πληροφορίες σχετικά με τα βασικά κομμάτια του ευρωσυντάγματος, ας κάνει τον κόπο να μας ενημερώσει κάνοντας κάποιο σχόλιο ή ακόμα καλύτερα γράφοντας ένα post.

ΥΓ: Αλήθεια το ενημερωτικό ευρωλεωφορείο που βρίσκεται;


Update: Ζήλεψα και είπα να κάνω κι εγώ μια δημοσκόπηση, συμπληρωματική σε αυτήν που έχει ήδη ξεκινήσει η avanti. Ο κάθε χρήστης μπορεί να ψηφίσει μια μόνο φορά. Παρακαλώ ψηφίστε

Thursday, April 14, 2005

Duo luo tian / Fallen Angels

Πρόταση για σινεφίλ. Κινέζικη παραγωγή, σπονδυλωτή ιστορία με 3-4 βασικούς ήρωες. Η ταινία πραγματεύεται τη ζωή στη νύχτα της China Town. Ελληνικός τίτλος ‘Εκπεσόντες Άγγελοι’. Προσοχή αν είστε οπαδός των Χολυγουντιανών παραγωγών, αν είστε φαν του Σταλόνε και του Σβαρτζενέγκερ, ή αν δεν αντέχετε να βλέπετε κινέζους να μιλανε τη μητρική τους γλώσσα μην κάνετε τον κόπο να δείτε την ταινία. Η ταινία ξεφεύγει από τα συνηθισμένα χαρη στη σκηνοθεσία και στο ειρωνικό της χιούμορ του Γουόνγκ Καρ Βάι Παρασκευή βράδυ στο Ερτ3 00:30.



Fallen Angels Posted by Hello


ΥΓ: Υπάρχει και η εναλλακτική λύση της χιλιοπαιγμένης μύγας (
The flyAntenna 00:30). Ξέρω ότι κυκλοφορείτε πολλοί φαν επιστημονικής φαντασίας στη μπλογκόσφαιρα.

Αθώος ο Χάντερερ

Βοήθεια γειτόνοι. Μαζέψτε τα παιδιά σας σπίτι, κλειδαμπαρώστε τις πόρτες και αρχίστε τις προσευχές. Όχι αυτή τη φορά μην προσευχηθείτε για τη Μπρίτνεϋ Σπίαρς. Προσευχηθείτε για το μέλλον των παιδιών σας. Βλέπετε αυτός ο ανεκδιήγητος σατανάς ο Χάντερερ μπορεί πλέον και με απόφαση του δικαστηρίου να κυκλοφορεί ελεύθερος ανάμεσά μας.

Οκ πέρα από τις σαχλαμαρίτσες ο Γκέχαρντ Χάντερερ αθωώθηκε από την κατηγορία καθύβρισης του θρησκεύματος σύμφωνα με απόφαση που πάρθηκε χθες στο εφετείο. Αξίζει να σημειωθεί πως δεν ήταν λίγοι οι άνθρωποι της τέχνης και της διανόησης που ευαισθητοποιήθηκαν σχετικά με το θέμα της καταδίκης του σκιτσογράφου και στη χώρα μας. 2 ενώσεις εκδοτών, η εταιρεία συγγραφέων, καθώς και 22 έλληνες γελοιογράφοι κάνανε τον κόπο να συμπαρασταθούν στον Αυστριακό συνάδερφό τους (είτε με γελοιογραφίες, είτε με δηλώσεις στα ΜΜΕ) αναγκάζοντας τα κανάλια να αφιερώσουν περισσότερο από 10’’ στο συγκεκριμένο θέμα.

Ο Χάντερερ αθωώθηκε. Το έργο του ‘Η ζωή του Ιησού’ αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα από τις Εκδόσεις Οξύ. Συγχαρητήρια και πάλι λοιπόν. Συγχαρητήρια στην Εισαγγελία που επιλήφθηκε του θέματος αυτεπάγγελτα (αν θυμάμαι καλά το σατανικό έργο του Χάντερερ πρωτοέγινε είδηση σε κουτσομπολίστικο περιοδικό), συγχαρητήρια και σε όποιους θρησκόληπτους θίχτηκαν από τα χαριτωμένα σκιτσάκια του Χάντερερ. Για άλλη μια φορά μας κάνατε ρεντίκολο. Για άλλη μια φορά αποδείξατε με τη στάση σας το πόσο αβέβαιοι νιώθετε για την αφοσίωση του ποιμνίου σας που με τόσο κόπο προσπαθείτε να νουθετήσετε.


ΥΓ: Τέτοια διαφήμιση σε αποκηρυγμένο προϊόν είχα να δω από την εποχή του
Trainspoting




Haderer is a good guy i tell ya man Posted by Hello

Εκλογική παρωδία

Διαβάζω σήμερα στα ‘ΝΕΑ’ τα αποτελέσματα που έδωσαν οι φοιτητικές παρατάξεις σχετικά με την καταμέτρηση των ψήφων. Ενδεικτικά παραθέτω:

Σύμφωνα με τη ΔΑΠ

ΔΑΠ: 40.64%, ΠΑΣΠ: 22.18%, ΠΚΣ: 15.22%

Σύμφωνα με την ΠΑΣΠ

ΔΑΠ: 28.89%, ΠΑΣΠ: 37.44%, ΠΚΣ: 15.06%

Σύμφωνα με την ΠΚΣ

ΔΑΠ: 34.29%, ΠΑΣΠ: 21.75%, ΠΚΣ: 18.21%


Συγχαρητήρια!!!

Για άλλη μια φορά οι φοιτητικές παρατάξεις κατάφεραν να ξεφτιλισθούν και να υποβαθμίσουν ακόμη περισσότερο τον ήδη ταλαίπωρο θεσμό των φοιτητικών εκλογών. Αν λάβουμε υπόψη και τα σχόλια που έγιναν εις βάρος της ΔΑΠ σχετικά με 350 πλαστά φοιτητικά βιβλιάρια, ε τότε τα σχόλια είναι περιττά.

Εντύπωση μου έκανε πάντως το γεγονός ότι στην εφημερίδα (ΤΑ ΝΕΑ) αν και παρατίθενται τα ποσοστά που δίνει η κάθε παράταξη ξεχωριστά, στα συγκεντρωτικά στοιχεία που αναγράφονται στο εν λόγω δημοσίευμα (14 Απριλίου 2005, Ελλάδα σελ. 10) χρησιμοποιούνται τα ποσοστά όπως τα έχουν καταμετρήσει οι υπεύθυνοι της ΠΑΣΠ (για το 2005 και για το 2004). Κατανοώ βέβαια το πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει ο δημοσιογράφος, καθώς δεν είναι δυνατό να γίνει αναφορά σε συγκεντρωτικά στοιχεία με αντικειμενικό τρόπο. Άρα είναι φυσιολογικό να χρησιμοποιεί ο ερευνητής κάθε χρόνο τα στοιχεία όπως δίνονται από την ίδια φοιτητική παράταξη (ώστε να υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον στη σύγκριση των δεδομένων). Παρ’ όλα αυτά όμως όταν παραθέτεις στοιχεία που απορρέουν από τη μία μόνο παράταξη ως συγκεντρωτικά χωρίς να διευκρινίζεις την αιτία που σε αναγκάζει να τα χρησιμοποιήσεις, είναι σα να τα νομιμοποιείς και να απορρίπτεις τα στοιχεία των άλλων παρατάξεων. Εξάλλου είναι γνωστό ότι άσχετα από τα ποσοστά που πετυχαίνει η κάθε παράταξη, η ΔΑΠ είναι αυτή που κερδίζει σε μόνιμη βάση την πρώτη θέση.

Από μια εφημερίδα που πουλάει τόσες χιλιάδες φύλλα όπως είναι τα ‘ΝΕΑ’ θα περίμενα να υπάρχει τουλάχιστον μια υποσημείωση εις ένδειξη σεβασμού προς τον αναγνώστη. Αν κάνω λάθος ή υπάρχει κάποια εξήγηση που αγνοώ, πολύ ευχαρίστως να την ακούσω.

Friday, April 08, 2005

Αόρατος άνθρωπος ο ελαφρόμυαλος

Η αλήθεια είναι ότι η ιστορία του αόρατου ανθρώπου είναι πονεμένη. Στη θέση του θα μπορούσατε να είχατε βρεθεί κι εσείς ή αν όχι εσείς σίγουρα πολλοί γνωστοί σας. Για να γίνω όμως πιο συγκεκριμένος δείτε πως έχουν τα πράγματα.

Ο Νόρμαν ως παιδί ήταν πολύ συνηθισμένος. Δεν προκαλούσε το θαυμασμό, αλλά ούτε και την αντιπάθεια των συνανθρώπων του. Μεγάλωσε όπως όλα παιδιά της ηλικίας του βλέποντας πασαρέλες μοντέλων στις πρωινές εκπομπές, παρακολουθώντας τα δρώμενα που αφορούν στη ζωή των λαϊκών καλλιτεχνών σε εκπομπές κοινωνικού προβληματισμού της μεσημβρινής ζώνης, αλλά και τη glamour καθημερινότητα των TV stars σε βραδινές εκπομπές life style θεματολογίας. Τον ελεύθερό του χρόνου τον ξόδευε διαβάζοντας νέα για τις σχέσεις των διασημοτήτων σε εφημερίδες και περιοδικά κουτσομπολίστικου περιεχομένου.

Επόμενο ήταν ο Νόρμαν να μεγαλώσει με όνειρα και φιλοδοξίες. Είχε βάλει σκοπό ζωής να γίνει διάσημος. Το όνειρό του ήταν να δει τον εαυτό του να προβάλλεται ως sex symbol στην τηλεόραση. Φανταζόταν κάθε βράδυ πριν κοιμηθεί τον εαυτό του να δίνει συνεντεύξεις σε διάφορα κανάλια έχοντας στο πλάι του τα ομορφότερα μοντέλα για συνοδούς.

Όπως καταλαβαίνετε βέβαια ήταν πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθούν τα όνειρα του Νόρμαν. Δεν είχε κάποιο ταλέντο σε οποιαδήποτε μορφή τέχνης, ενώ και η φύση δεν τον είχε προικίσει με ιδιαίτερα προσόντα. Παρ’όλα αυτά ο Νόρμαν δεν το βαζε κάτω. Το γεγονός ότι στη ζωή του είχε συνηθίσει να είναι μοναχικός, να περπατάει στο δρόμο και να μην του δίνει κανείς σημασία, είχε ως αποτέλεσμα να γίνει το πείσμα του ακόμη μεγαλύτερο. Προσπάθησε να πιάσει δουλειά ως τραγουδιστής σε σκυλομάγαζο, πέρασε από οντισιόν σε διάφορες ταινίες και θεατρικές παραστάσεις αλλά τίποτε. Όλοι του λέγανε πως δεν κάνει για τη δουλειά και πως θα ήταν καλύτερα να αναζητούσε σε κάποιον άλλο τομέα την τύχη του. Του Νόρμαν δεν του καιγόταν καρφί για τις απορρίψεις που δεχόταν από τους διάφορους μαγαζάτορες και σκηνοθέτες. Αυτός έτσι κι αλλιώς είχε εναποθέσει όλες τις ελπίδες του στα realiτο-παίχνιδα της εποχής του. Πέρασε από αμέτρητες συνεντεύξεις – τι talent show, τι παιχνίδια επιβίωσης – αλλά το αποτέλεσμα ήταν πάντα αρνητικό. Ο Νόρμαν όμως συνέχιζε ακάθεκτος. Ήταν σίγουρος ότι μια μέρα ο αγώνας του θα δικαιωνόταν. Ναι σίγουρα θα έφτανε κάποια στιγμή η μέρα που θα κέρδιζε όλα όσα ονειρευόταν.

Με την πάροδο του χρόνου ο Νόρμαν είχε αρχίσει να σαλτάρει. Λίγο η μοναχική ζωή, λίγο οι απανωτές απορρίψεις... ε δεν ήθελε και πολύ για να του γυρίσουν τα μυαλά ανάποδα. Η συμπεριφορά του είχε αρχίσει να γίνεται αλλόκοτη. Οι λιγοστοί άνθρωποι που του λέγανε καλημέρα άρχισαν και αυτοί να τον αποφεύγουν. Να όμως που του βγήκε τελικά σε καλό. Στην τελευταία συνέντευξη που έλαβε μέρος, έκανε εντύπωση η συμπεριφορά του στον υπεύθυνος παραγωγής ρεαλιτο-παίχνιδου, ο οποίος και αποφάσισε να τον εντάξει στο δυναμικό του παιχνιδιού μπας και ανεβούν καθόλου τα νούμερα του show που βρισκόταν σε πτωτική πορεία. Έτσι λοιπόν ο Νόρμαν κατέληξε έγκλειστος σε μουσική realito-ακαδημία.

Ο Νόρμαν μπήκε στο παιχνίδι γεμάτος ενθουσιασμό. Σύντομα όμως διαπίστωσε πως δεν ήταν ιδιαίτερα συμπαθής ούτε στους συμπαίχτες του λόγω της ανάρμοστης συμπεριφοράς του, αλλά ούτε και στην κριτική επιτροπή λόγω έλλειψης ταλέντου. Πολύ γρήγορα λοιπόν ο Νόρμαν κατέληξε προτεινόμενος προς αποχώρηση. Πριν όμως προλάβει να απογοητευτεί ακολούθησε το αναπάντεχο. Η μοναχικότητα του Νόρμαν, καθώς και η απόρριψη αλλά και η κατακραυγή που δέχθηκε από συμπαίχτες και κριτική επιτροπή τον έκαναν ιδιαίτερα δημοφιλή στο τηλεοπτικό κοινό. Όπως φαντάζεστε η συνέχεια ήρθε ως φυσιολογικό επακόλουθο. Ο Νόρμαν πέταξε έξω από τη realiτο-ακαδημία τον ένα παίχτη μετά τον άλλο, έφτασε στον τελικό και σήκωσε το γαμημένο.

Ο Νόρμαν ζούσε σε ένα όνειρο, ή μάλλον για να ακριβολογώ ζούσε το όνειρό του. Πλούτη, δημοσιότητα, χλίδα όσα είχε ονειρευτεί τα είχε κατακτήσει. Ξόδεψε τα χρήματα του επάθλου σε ακριβά ρούχα, έπιπλα και αυτοκίνητα για να ολοκληρώσει το image του super star που είχε πλέον δημιουργήσει. Για έξι ολόκληρους μήνες έβλεπε φωτογραφίες του να κοσμούν τα πρωτοσέλιδα περιοδικών. Οι συνεντεύξεις του στην τηλεόραση δίναν και παίρναν. Αφήστε που τα βράδια διάλεγε ανάμεσα σε 10 γκόμενες για να επιλέξει την προσωρινή του σύντροφο.

Όπως έχει πει όμως και ο εθνικός μας συνθέτης Ν. Καρβέλιας, η ευτυχία του Νόρμαν μπορούσε να κρατήσει ένα χρόνο το περισσότερο. Μετά το χρόνο βγήκαν νέοι νικητές realiτο-παιχνιδιών με αποτέλεσμα και οι λίγοι ρεπόρτερς που ασχολούνταν με τον Νόρμαν να τον εγκαταλείψουν. Ο Νόρμαν συγκλονίστηκε. Πλέον δεν τον χαιρετούσε ο κόσμος στο δρόμο. Τα βράδια οι στυλιζαρισμένες γκόμενες των ελληνάδικων δεν του διναν πλέον σημασία. Δε μπορούσε να το πιστέψει πως θα έπρεπε να συνηθίσει ξανά να ζει στην αφάνεια. Προσπάθησε με κάθε τρόπο να κερδίσει ξανά τη χαμένη δημοσιότητα. Πλήρωσε κανάλια για να δώσει συνεντεύξεις, ήπιε καφέ με διάσημη δολοφόνο που μόλις είχε αποφυλακιστεί, βγήκε για δείπνο με γνωστή σατανίστρια αλλά τίποτε. Η τηλεθέαση δεν ξεπερνούσε το 2%.

Το μοναδικό που κατάφερε με αυτόν τον τρόπο ο Νόρμαν ήταν να ξοδεύσει και τις τελευταίες του οικονομίες. Κατάφερε να ξαναγίνει ένας ασήμαντος τυπάκος, μόνο που αυτή τη φορά ήταν ακόμα πιο φτωχός. Ο Νόρμαν μπορούσε να αντέξει τη μοναχική ζωή, χωρίς φλας και δημοσιότητα, όσο ήταν νέος. Τώρα όμως που είχε αγγίξει το όνειρό του, τώρα που είχε συνηθίσει το life-style τρόπο ζωής, του ήταν αδύνατο να ξαναρχίσει από την αρχή. Ο Νόρμαν περνούσε απαρατήρητος. Κανείς δεν του έδινε σημασία. Ολοκληρωτικά απελπισμένος πλέον βίωσε τόσο έντονα το αίσθημα της αδιαφορίας που εισέπραττε από τον κόσμο που στο τέλος συνέβη το αναπάντεχο. Ο Νόρμαν μεταλλάχθηκε πραγματικά σε αόρατο άνθρωπο.

Σύντομα ο αόρατος άνθρωπος προσπάθησε να εκμεταλλευτεί το νέο του προσόν. Τα κανάλια έδειξαν ξανά ενδιαφέρον για την περίπτωσή του. Μερικοί δημοσιογράφοι μάλιστα προσπάθησαν να τον παρουσιάσουν ως τον νέο υπερ ήρωα. Δυστυχώς όμως το όλο concept στέφθηκε με απόλυτη αποτυχία. Ο κόσμος θεώρησε ότι οι συνεντεύξεις ήταν στημένες. Κανένας δεν πίστευε ότι όντως υπήρχε κάποιος αόρατος άνθρωπος στο studio. Υπήρχε βλέπετε και το προηγούμενο με τον Γιούρι Γκέλερ που έκανε τον κόσμο καχύποπτο απέναντι σε οποιοδήποτε περιστατικό μεταφυσικού τύπου.

Αφού έκλεισε κι αυτή η πόρτα, αφού στέρεψε και η τελευταία ελπίδα, ο αόρατος άνθρωπος το πήρε απόφαση πως θα ζούσε για πάντα μόνος χωρίς φωτομοντέλα στο πλευρό του, χωρίς κοσμική ζωή, χωρίς χωρίς χωρίς. Για να μπορέσει να συντηρηθεί οικονομικά έπιασε δουλειά σε τσίρκο. Φήμες θέλουν όμως τον Νόρμαν να παρατάει γρήγορα το τσίρκο και να υποδύεται τον αόρατο άνθρωπο σε σοφτ πορνοταινίες βασισμένες σε ιδέα του Μανάρα. ‘Νόρμαν ο αόρατος άνθρωπος’.

Wednesday, April 06, 2005

Quiz

Άραγε πόσο περήφανη θα ένιωθε η Patti Smith αν μάθαινε πως το 'People have the Power' χρησιμοποιείται ως μουσικό χαλί σε διαφήμιση κινητής τηλεφωνίας;
Με ποιόν τρόπο θα αντιδρούσε η Patti βλέποντας τη διαφήμιση;

α) θα βούρκωνε από συγκίνηση.
β) θα έκανε πάρτυ για να γιορτάσει την επιτυχία
γ) θα έτρεχε στο Γερμανό να αγοράσει κινητό


People have the Power

I was dreaming in my dreaming
Of an aspect bright and fair
And my sleeping it was broken
But my dream it lingered near
In the form of shining valleys
Where the pure air recognized
And my senses newly opened
I awakened to the cry
That the people / have the power
To redeem / the work of fools
Upon the meek / the graces shower
It’s decreed / the people rule

The people have the power
The people have the power
The people have the power
The people have the power

Vengeful aspects became suspect
And bending low as if to hear
And the armies ceased advancing
Because the people had their ear
And the shepherds and the soldiers
Lay beneath the stars
Exchanging visions
And laying arms
To waste / in the dust
In the form of / shining valleys
Where the pure air / recognized
And my senses / newly opened
I awakened / to the cry

Refrain

Where there were deserts
I saw fountains
Like cream the waters rise
And we strolled there together
With none to laugh or criticize
And the leopard
And the lamb
Lay together truly bound
I was hoping in my hoping
To recall what I had found
I was dreaming in my dreaming
God knows / a purer view
As I surrender to my sleeping
I commit my dream to you

Refrain

The power to dream / to rule
To wrestle the world from fools
It’s decreed the people rule
It’s decreed the people rule
Listen
I believe everything we dream
Can come to pass through our union
We can turn the world around
We can turn the earth’s revolution
We have the power
People have the power ...

Sunday, April 03, 2005

TV καύχημα

Την εβδομάδα που πέρασε είδα αρκετές ώρες τηλεόραση και έμαθα ότι

-οι Αλβανοί θα πρέπει να πίνουν νερό στο όνομα των Ελλήνων (σύμφωνα με τις απόψεις του κ. Ψωμιάδη) [talk show].

-ο καλύτερος τρόπο για να υπερασπιστείς το δίκαιο ενός Πατριάρχη που κατηγορείται για συμμετοχή σε σκάνδαλα, είναι να βγάλεις στη φόρα τις βρώμες που ξέρεις για τους υπόλοιπους Πατριάρχες (βλ τακτική Ραγκούσης – σύμβουλος του Πατριάρχη Ειρηναίου) [Πρόσωπα]

-ο βασικός μέτοχος θα βάλει οριστικά τέλος στην υπόθεση διαπλοκή (σύμφωνα με τις δηλώσεις πολιτικών της ΝΔ).

-ο Κ. Κουλούρης ποτέ δε θα επέτρεπε τέτοια αύξηση στις τιμές των τροφίμων.

-ο Κ. Κουλούρης δε σηκώνει μύγα στο σπαθί του, γι αυτό και έκανε τηλ. παρέμβαση άνευ λόγου στο δελτίου του Alpha (νόμιζε ότι αποκαλέσανε οι παραθυράτοι guests την προσφορά του στην κοινωνία ως καραγκιοζιλίκι) [Ειδήσεις]

-το γιαούρτι Total αποτελεί το καύχημα της Ελληνικής Βιομηχανίας Τροφίμων και έχει κατακτήσει όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρώπης και τις ΗΠΑ. [διαφημίσεις]

Δε θέλω να το καυχηθώ, αλλά ήδη νιώθω πολύ υπερήφανος για τις νέες γνώσεις που απέκτησα




mmm oxi na to kauxh8w
alla trww to kalytero giaourti ston kosmo Posted by Hello